Μια ματιά στο τεύχος Ιουνίου-Ιουλίου 2019 | Foreign Affairs - Hellenic Edition
Secure Connection

Μια ματιά στο τεύχος Ιουνίου-Ιουλίου 2019

Η μεταμόρφωση της διεθνούς τάξης και ο ρόλος ΗΠΑ, Κίνας και Ρωσίας, η πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, οι ελληνοτουρκικές και οι ελληνοαλβανικές σχέσεις, τα deepfakes κ.ά.
Περίληψη: 

Κυκλοφορεί ήδη το τεύχος Ιουνίου - Ιουλίου 2019 του Foreign Affairs The Hellenic Edition, με κεντρικό θέμα την μεταμόρφωση της διεθνούς τάξης και τον ρόλο που θα παίξουν στην πορεία οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Ρωσία. Επίσης αναλύονται θέματα της παγκόσμιας οικονομίας, των σχέσεων Ελλάδας–Τουρκίας, οι ελληνοαλβανικές σχέσεις αλλά και οι πυρηνικές απειλές, τα καινοφανή deepfakes κ.ά.

Ο ΛΟΥΚΑΣ Γ. ΚΑΤΣΩΝΗΣ είναι εκδότης-διευθυντής του Foreign Affairs The Hellenic Edition

Κυκλοφορεί στα κεντρικά περίπτερα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης το τεύχος Ιουνίου - Ιουλίου 2019, του Foreign Affairs The Hellenic Edition, με κεντρικό θέμα τα φαινόμενα της μετάλλαξης της παγκόσμιας τάξης, με βασική κινητήρια δύναμη τον ανταγωνισμό των μεγάλων δυνάμεων που εξελίσσεται και πάλι με ορμή.

Στο σχετικό δοκίμιό του, πρόεδρος του Council on Foreign Relations, Richard Haass, σκιαγραφεί την πορεία που δημιούργησε την υπάρχουσα τάξη, τα προβλήματα που την πλήττουν καθώς και το τι μπορεί να περιμένει ο κόσμος από τώρα και στο εξής.

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Tsinghua, Yan Xuetong, περιγράφει τον ρόλο της Κίνας στον κατά την άποψή του διπολικό κόσμο που αναδύεται τα τελευταία χρόνια και επιχειρηματολογεί σχετικά με την θέση και την συμπεριφορά που θα έχει η χώρα του στη νέα τάξη.

Ο Δρ Βασίλης Σιταράς, επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, αναλύει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ρωσία τόσο στο εσωτερικό της όσο και στο σύγχρονο γεωπολιτικό περιβάλλον, και προβλέπει για ποιους συγκεκριμένους λόγους η χώρα θα εισέλθει σε μια μακρά περίοδο αλλαγών.

Από μια άλλη σκοπιά, ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Νικήτας Πιττής, στο δοκίμιό του μελετά την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας δέκα χρόνια μετά το ξέσπασμα της μεγάλης οικονομικής κρίσης, κυρίως σε επίπεδο μεγάλων δυνάμεων -ΗΠΑ, Κίνα, ΕΕ- αλλά και στο στενότερο κοινωνικό και επενδυτικό επίπεδο.

14062019-1.jpg

Ο υποστράτηγος ε.α., Γιώργος Χατζηθεοφάνους, με το άρθρο του προτείνει μια μεταβολή στην στρατηγική του κατευνασμού που έχει ακολουθήσει τις τελευταίες δεκαετίες η Ελλάδα έναντι της Τουρκίας, με την σχεδίαση μιας νέας πολιτικής που θα κάνει σαφέστερες τις ελληνικές θέσεις και τις κόκκινες γραμμές για την χώρα.

Επίσης, στο επικαιροποιημένο άρθρο του -που από λάθος δεν δημοσιεύθηκε στο προηγούμενο τεύχος του Foreign Affairs-, ο διεθνολόγος Ντέιβις Τσάκα, περιγράφει την πορεία των ελληνοαλβανικών σχέσεων μέσα στην τελευταία δεκαετία, ενώ ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Γεώργιος Χρηστίδης, καταγράφει την πορεία του διαλόγου Βελιγραδίου–Πρίστινας, ένα θέμα αυξημένου ενδιαφέροντος για την Ελλάδα.

Για το θέμα του ελληνικού δημογραφικού προβλήματος το οποίο αναδύεται πλέον και ως ζήτημα εθνικής ασφάλειας γράφει ο μεταπτυχιακός φοιτητής του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Θεμιστοκλής Ζανίδης, παραθέτοντας μια σειρά από ανησυχητικά στοιχεία.

Θέματα ασφάλειας, και μάλιστα πυρηνικής, αναλύει και ο Scott D. Sagan, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ, με επίκεντρο το γεγονός ότι υπάρχουν σήμερα αυταρχικοί ηγέτες που διαθέτουν την βόμβα και άλλοι που επιθυμούν να την αποκτήσουν. Οι χαλαρές θεσμικές ασφαλιστικές δικλείδες σε τέτοια καθεστώτα, αυξάνουν εκθετικά το ρίσκο για έναν πυρηνικό όλεθρο.

Επίσης, οι Robert Chesney και Danielle Citron, από το Πανεπιστήμιο του Τέξας και του Yale αντίστοιχα, αποκαλύπτουν τις νέες δυνατότητες της παραπληροφόρησης με την καινούργια τεχνολογία των deepfakes. Με την τεχνολογία αυτή παραποιούνται όχι πλέον τα κείμενα αλλά και οι ήχοι και οι εικόνες ώστε να δημιουργηθούν ψευδείς ειδήσεις, δηλώσεις, συζητήσεις και κάθε είδους τέτοια στοιχεία που επηρεάζουν τις κοινωνικές ομάδες.

Τέλος, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Georgetown, Steven Radelet, ασκεί μια εποικοδομητική κριτική στα βιβλία It’s Better Than It Looks του Gregg Easterbrook, το Factfulness του Hans Rosling και το Enlightenment Now του Steven Pinker, που θέτουν αντεπιχειρήματα στην γενικευμένη απαισιοδοξία για την πορεία του κόσμου μας. «Η πλήρης κατανόηση της άνευ προηγουμένου προόδου στην ανθρώπινη ανάπτυξη είναι απαραίτητη για να διασφαλιστεί ότι θα συνεχιστεί», γράφει χαρακτηριστικά.

Copyright © 2017 by the Council on Foreign Relations, Inc.
All rights reserved.

Μπορείτε να ακολουθείτε το «Foreign Affairs, The Hellenic Edition» στο TWITTER στην διεύθυνση www.twitter.com/foreigngr , στο FACEBOOK, στην διεύθυνση www.facebook.com/ForeignAffairs.gr αλλά και στο linkedin στην διεύθυνση https://www.linkedin.com/company/foreign-affairs-the-hellenic-edition