Τερματίζοντας τον ατελείωτο πόλεμο της Αμερικής | Foreign Affairs - Hellenic Edition
Secure Connection

Τερματίζοντας τον ατελείωτο πόλεμο της Αμερικής

Πρέπει να σταματήσουμε να προσφέρουμε στους τρομοκράτες ακριβώς αυτό που θέλουν
Περίληψη: 

Η αντιμετώπιση θεμάτων όπως η πολιτική και θρησκευτική ένταση, η διαφθορά, και η έλλειψη ευκαιριών πριν οι συνθήκες αυτές οδηγήσουν σε συγκρούσεις μπορούν να εξαλείψουν την ανάγκη αντιμετώπισής τους στρατιωτικά στο μέλλον.

Ο BERNIE SANDERS είναι ανεξάρτητος Γερουσιαστής των ΗΠΑ από το Βερμόντ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται εδώ και πολύ καιρό σε πόλεμο. Ακόμα και σήμερα, φαίνεται ότι προετοιμαζόμαστε για έναν νέο πόλεμο με το Ιράν, ο οποίος θα ήταν ο χειρότερος ως τώρα. Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο πρόεδρος Donald Trump διέταξε [να μεταβούν] χιλιάδες επιπλέον στρατιώτες των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή για να αντιμετωπίσουν την Τεχεράνη και τους πληρεξούσιους της. Και πρόσφατα μάθαμε ότι το Πεντάγωνο είχε παρουσιάσει στον Λευκό Οίκο σχέδια [1] για να σταλούν δεκάδες χιλιάδες [στρατιώτες] επιπλέον.

Με ανησυχεί πολύ το γεγονός ότι, είτε σκόπιμα είτε ακούσια, οι κινήσεις της διοίκησης του Τραμπ ενάντια στο Ιράν και οι κινήσεις του Ιράν ως απάντηση, θα μπορούσαν να μας οδηγήσουν σε άμεση σύγκρουση.

25062019-1.jpg

Ο Bernie Sanders στο Πανεπιστήμιο George Washington στην Ουάσινγκτον, τον Ιούνιο του 2019. Carlos Barria / REUTERS
----------------------------------------------------------------------

Πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι ένας πόλεμος με το Ιράν θα ήταν πολλές φορές χειρότερος από τον πόλεμο με το Ιράκ. Οι στρατιωτικοί ηγέτες των ΗΠΑ [2] και οι ειδικοί ασφαλείας [3] μας το έχουν πει επανειλημμένα. Εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες επρόκειτο να επιτεθούν στο Ιράν, η Τεχεράνη θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τους πληρεξούσιούς της για να αντιδράσει εναντίον στρατευμάτων και συνεργατών των ΗΠΑ στο Ιράκ, την Συρία, το Ισραήλ και την περιοχή του Περσικού Κόλπου. Το αποτέλεσμα θα ήταν η περαιτέρω, αφάνταστη αποσταθεροποίηση της Μέσης Ανατολής, με πολέμους που θα διαρκούν χρόνο με το χρόνο και πιθανόν να κοστίζουν τρισεκατομμύρια δολάρια.

Πρέπει να κάνουμε ένα βήμα πίσω και να ξανασκεφτούμε τι κάνουμε, τόσο στο Ιράν όσο και στην ευρύτερη Μέση Ανατολή. Στις σχεδόν δύο δεκαετίες μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, οι Ηνωμένες Πολιτείες έκαναν μια σειρά δαπανηρές γκάφες που όχι μόνο εξασθένησαν την δημοκρατία μας αλλά και υπονόμευσαν την ηγεσία μας. Χρειαζόμαστε μια εξωτερική πολιτική που επικεντρώνεται στα βασικά συμφέροντα των ΗΠΑ, αποσαφηνίζει την δέσμευσή μας στις δημοκρατικές αξίες τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, και ευνοεί την διπλωματία και εργάζεται συλλογικά με συμμάχους για την αντιμετώπιση των κοινών προβλημάτων ασφάλειας.

ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εισέβαλαν στο Αφγανιστάν ως απάντηση στην χειρότερη τρομοκρατική επίθεση στην ιστορία της χώρας μας και με συγκεκριμένο σκοπό: Να φέρουν στην δικαιοσύνη όσους σχεδίασαν τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου και εκείνους που τους υποστήριζαν, και να διασφαλίσουν ότι μια τέτοια επίθεση δεν θα ξανασυμβεί ποτέ. Ο στρατός μας βρίσκεται τώρα στο Αφγανιστάν για σχεδόν 18 χρόνια.

Αντί να μένουμε επικεντρωμένοι σε εκείνους που μας επιτέθηκαν, η κυβέρνηση του προέδρου Τζορτζ Μπους επέλεξε να κηρύξει έναν παγκόσμιο «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» προκειμένου να δικαιολογήσει την εισβολή του στο Ιράκ το 2003, μια χώρα που δεν είχε καμία σχέση με τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας μετατράπηκε σε έναν ατελείωτο πόλεμο. Τώρα έχουμε στρατιώτες που μάχονται στο Αφγανιστάν, οι οποίοι δεν είχαν καν γεννηθεί στις 11 Σεπτεμβρίου 2001. Έχουμε πατέρες που ολοκλήρωσαν γύρους θητείας στο καθήκον εκεί, μόνο για να ακολουθήσουν οι γιοι και οι κόρες τους. Η απόσυρση από το Αφγανιστάν είναι κάτι που πρέπει να κάνουμε. Η διοίκησή μου δεν θα προβαίνει σε κρίσιμες αποφάσεις εξωτερικής πολιτικής όπως αυτή [στμ: δηλαδή, η απόσυρση από το Αφγανιστάν] μέσω του Twitter, όπως κάνει ο σημερινός πρόεδρος. Θα συνεργαστούμε στενά με τους εταίρους και τους συμμάχους μας για να σχεδιάσουμε μια σοβαρή διπλωματική και πολιτική στρατηγική για την σταθεροποίηση της περιοχής, την προώθηση αποτελεσματικότερης και υπεύθυνης διακυβέρνησης και την διασφάλιση ότι οι απειλές δεν θα επανεμφανιστούν μετά την αποχώρησή μας.

Αλλά το να τερματίσουμε απλώς τις στρατιωτικές μας επεμβάσεις σε αυτά τα μέρη δεν αρκεί. Πρέπει να επανεξετάσουμε τη μιλιταριστική προσέγγιση που υπονόμευσε την ηθική ισχύ των Ηνωμένων Πολιτειών, προκάλεσε συμμάχους να αμφισβητήσουν την ικανότητά μας να ηγούμεθα, στράγγιξε τα φορολογικά θησαυροφυλάκιά μας και διάβρωσε την ίδια την δημοκρατία μας. Δεν πρέπει ποτέ να εμπλακούμε ξανά σε βασανιστήρια ή σε αορίστου χρόνου κρατήσεις [ανθρώπων], και πρέπει να περιορίσουμε την χρήση χτυπημάτων με drones που πολύ συχνά οδηγούν σε μεγάλο αριθμό θυμάτων μεταξύ αμάχων, ενισχύοντας ακριβώς τις τρομοκρατικές οργανώσεις που σκοπεύουμε να κατανικήσουμε. Και πρέπει να επανεπενδύσουμε σοβαρά στην διπλωματία και την αναπτυξιακή βοήθεια, αμφότερες οι οποίες έχουν αφεθεί να ατροφήσουν υπό τη σημερινή διοίκηση. Η αντιμετώπιση θεμάτων όπως η πολιτική και θρησκευτική ένταση, η διαφθορά, και η έλλειψη ευκαιριών πριν οι συνθήκες αυτές οδηγήσουν σε συγκρούσεις μπορούν να εξαλείψουν την ανάγκη αντιμετώπισής τους στρατιωτικά στο μέλλον.

Η τρομοκρατία είναι μια πολύ πραγματική απειλή, η οποία απαιτεί ισχυρές διπλωματικές προσπάθειες, συνεργασία με συμμάχους και εταίρους, και ναι, μερικές φορές στρατιωτική δράση. Όμως, ως ένα οργανωτικό πλαίσιο, ο παγκόσμιος πόλεμος κατά της τρομοκρατίας αποτέλεσε καταστροφή για την χώρα μας. Η προσανατολισμός της στρατηγικής εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ γύρω από την τρομοκρατία επέτρεψε ουσιαστικά σε μερικές χιλιάδες βίαιους εξτρεμιστές να υπαγορεύσουν την εξωτερική πολιτική του ισχυρότερου έθνους στην γη. Ανταποκριθήκαμε στους τρομοκράτες δίνοντάς τους ακριβώς αυτό που ήθελαν.