Οι ΗΠΑ θα πρέπει να φοβούνται μια παραπαίουσα Κίνα | Foreign Affairs - Hellenic Edition
Secure Connection

Οι ΗΠΑ θα πρέπει να φοβούνται μια παραπαίουσα Κίνα

Η θεληματικότητα του Πεκίνου προδίδει την απελπισία του
Περίληψη: 

Η Κίνα είναι πολύ αδύναμη για να αισθάνεται ασφαλής ή ικανοποιημένη από την θέση της στην παγκόσμια τάξη, αλλά αρκετά ισχυρή για να την καταστρέψει. Καθώς το οικονομικό θαύμα της Κίνας τελειώνει και το πολυδιαφημισμένο Κινεζικό Όνειρο του Xi σβήνει, οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να περιορίσουν τις εκρήξεις της Κίνας με ένα προσεκτικό μίγμα αποτροπής, καθησυχασμού και περιορισμού των ζημιών.

Ο MICHAEL BECKLEY είναι αναπληρωτής καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Tufts, επιστημονικός επισκέπτης Jeane Kirkpatrick στο American Enterprise Institute και συγγραφέας του βιβλίου με τίτλο Unrivaled: Why America Will Remain the World’s Sole Superpower [1].

Η καθοριστική γεωπολιτική ιστορία της εποχής μας είναι ο αργός θάνατος της ηγεμονίας των ΗΠΑ υπέρ μιας ανερχόμενης Κίνας. Προάγγελοι της ανόδου του Πεκίνου βρίσκονται παντού. Οι υπερπόντιες επενδύσεις της Κίνας καλύπτουν την υδρόγειο. Το κινεζικό ναυτικό περιπολεί στους μεγάλους θαλάσσιους διαύλους, ενώ η χώρα αποικίζει την Θάλασσα της Νότιας Κίνας σε αργή κίνηση. Και η κυβέρνηση πατάσσει την διαφωνία εγχωρίως, ενώ διαχειρίζεται μια τεράστια δόση εθνικιστικής προπαγάνδας.

31102019-1.jpg

Ο Xi Jinping κατά την διάρκεια των εορτασμών για την 70η επέτειο από την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, στο Πεκίνο, τον Οκτώβριο του 2019. Yan Yan Xinhua / eyevine / Redux
--------------------------------------------------------------------

Η πρωτοφανής θεληματικότητα του Πεκίνου φαίνεται με μια πρώτη ματιά σαν σημάδι αυξανόμενης ισχύος και φιλοδοξίας. Αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι τίποτα τέτοιο. Οι ενέργειες της Κίνας αντανακλούν την βαθιά ανησυχία μεταξύ των ηγετών της χώρας, καθώς αντιπαλεύουν με την πρώτη διατηρήσιμη επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας της χώρας τους μέσα σε μια γενιά, και δεν μπορούν να διακρίνουν κανένα τέλος στον ορίζοντα. Οι οικονομικές συνθήκες της Κίνας επιδεινώθηκαν σταθερά από την οικονομική κρίση του 2008. Ο ρυθμός ανάπτυξης της χώρας έχει μειωθεί κατά το ήμισυ και είναι πιθανό να βυθιστεί ακόμη περισσότερο τα επόμενα χρόνια, καθώς το χρέος, ο προστατευτισμός από το εξωτερικό, η εξάντληση των πόρων, και η ταχεία γήρανση του πληθυσμού δημιουργούν κόστος.

Οι οικονομικές δυσκολίες της Κίνας θα την καταστήσουν έναν λιγότερο ανταγωνιστικό αντίπαλο μακροπρόθεσμα, αλλά και μια μεγαλύτερη απειλή για τις Ηνωμένες Πολιτείες σήμερα. Όταν ανερχόμενες δυνάμεις είχαν υποστεί παρόμοιες επιβραδύνσεις στο παρελθόν, έγιναν πιο καταπιεστικές εγχωρίως και πιο επιθετικές στο εξωτερικό. Η Κίνα φαίνεται να κατευθύνεται προς αυτή την πορεία.

ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΣΗΜΑΙΕΣ

Τον Μάρτιο του 2007, στην κορύφωση μιας μακροχρόνιας οικονομικής άνθησης, ο πρωθυπουργός Wen Jiabao έδωσε μια ασυνήθιστα ζοφερή συνέντευξη Τύπου. Το πρότυπο ανάπτυξης της Κίνας, προειδοποίησε ο Wen [2], είχε γίνει «ασταθές, ανισόρροπο, ασυντόνιστο και μη βιώσιμο». Η προειδοποίηση ήταν προφητική: Στα χρόνια έκτοτε ο ρυθμός αύξησης του επίσημου ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της Κίνας μειώθηκε από 15% στο 6% -ο βραδύτερος ρυθμός [3] σε 30 χρόνια. Η οικονομία της χώρας αντιμετωπίζει τώρα τη μεγαλύτερη επιβράδυνσή της στην μετά τον Μάο εποχή.

Ένας ρυθμός ανάπτυξης 6% θα μπορούσε και πάλι να θεωρηθεί θεαματικός. Για λόγους σύγκρισης, θεωρήστε ότι η οικονομία των ΗΠΑ έχει κολλήσει με ρυθμό περίπου 2%. Αλλά πολλοί οικονομολόγοι πιστεύουν ότι το αληθινό ποσοστό της Κίνας είναι περίπου το μισό [4] από το επίσημο ποσοστό. Επιπλέον, η αύξηση του ΑΕΠ δεν μεταφράζεται αναγκαστικά σε μεγαλύτερο πλούτο. Εάν μια χώρα ξοδεύει δισεκατομμύρια δολάρια σε έργα υποδομής, το ΑΕΠ της θα αυξηθεί. Αλλά εάν τα έργα αυτά είναι γέφυρες [που οδηγούν] στο πουθενά, το απόθεμα του πλούτου της χώρας θα παραμείνει αμετάβλητο ή ακόμα και πτωτικό. Για να συγκεντρώσει πλούτο, μια χώρα πρέπει να αυξήσει την παραγωγικότητά της [5] -ένα μέγεθος που στην πραγματικότητα μειώθηκε στην Κίνα κατά την τελευταία δεκαετία. Πρακτικά, όλη η αύξηση του ΑΕΠ της Κίνας προέκυψε από την έγχυση κεφαλαίου από την κυβέρνηση στην οικονομία. Αφαιρέστε τις κυβερνητικές δαπάνες τόνωσης [της οικονομίας], υποστηρίζουν ορισμένοι οικονομολόγοι, και η κινεζική οικονομία ίσως να μην αναπτύσσεται καθόλου [6].

Τα σημάδια της μη παραγωγικής ανάπτυξης είναι εύκολα αντιληπτά. Η Κίνα έχει χτίσει πάνω από 50 πόλεις φαντάσματα -εξαπλωμένες μητροπόλεις κενών γραφείων, διαμερισμάτων, εμπορικών κέντρων και αεροδρομίων. Σε εθνικό επίπεδο, περισσότερο από το 20% των σπιτιών [7] είναι κενά. Η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα [8] στις μεγάλες βιομηχανίες ανέρχεται στο 30%: Τα εργοστάσια παραμένουν σε αδράνεια και τα εμπορεύματα σκουριάζουν στις αποθήκες. Οι συνολικές απώλειες από όλη αυτή την σπατάλη είναι δύσκολο να υπολογιστούν, αλλά η κυβέρνηση της Κίνας εκτιμά ότι έχασε τουλάχιστον 6 τρισεκατομμύρια δολάρια [9] σε «αναποτελεσματικές επενδύσεις» μόνο μεταξύ 2009 και 2014. Το χρέος της Κίνας έχει τετραπλασιαστεί σε απόλυτο μέγεθος τα τελευταία δέκα χρόνια και σήμερα υπερβαίνει το 300% του ΑΕΠ της. Καμιά σημαντική χώρα δεν έχει καταφέρει ποτέ να συσσωρεύσει τόσο πολύ χρέος, τόσο γρήγορα, σε χρόνο ειρήνης.

31102019-2.jpg

Κατοικίες υπό κατασκευή στην βορειοδυτική Κίνα, τον Μάιο του 2011. David Gray / Reuters
---------------------------------------------------------