Τα γυναικεία κόμματα κερδίζουν την αλλαγή, αν όχι τις ψήφους | Foreign Affairs - Hellenic Edition
Secure Connection

Τα γυναικεία κόμματα κερδίζουν την αλλαγή, αν όχι τις ψήφους

Ένα εκπληκτικό ιστορικό ισχύος πέρα από την κάλπη
Περίληψη: 

Όταν οι γυναίκες συμμετέχουν σε μια ειρηνευτική διαδικασία, η συμφωνία είναι πιο πιθανό να είναι σταθερή. Όπου υπηρετούν περισσότερες γυναίκες στην Βουλή, η αντίδραση στις διεθνείς κρίσεις τείνει να είναι λιγότερο βίαιη, η κυβέρνηση λιγότερο διεφθαρμένη, και περισσότερα προγράμματα προωθούν την κοινωνική και παιδική ευημερία, αντιμετωπίζουν την βία κατά των γυναικών, και ενθαρρύνουν την συμμετοχή του εργατικού δυναμικού.

Η KIMBERLY COWELL-MEYERS είναι επίκουρη καθηγήτρια Διακυβέρνησης στην Σχολή Δημόσιων Υποθέσεων του American University στην Ουάσινγκτον, D.C.

Στις 14 Ιανουαρίου του 2020, ένα νέο πολιτικό κόμμα, το «Φωνές των Γυναικών», ανακοίνωσε μια αμιγώς γυναικεία λίστα για τις κοινοβουλευτικές εκλογές του Ισραήλ τον Μάρτιο. Η πολιτική σκηνή του Ισραήλ είναι διαβοήτως ανδροκρατούμενη [1]. Η εκπροσώπηση των γυναικών μειώνεται ακόμη και μετά το 2015, και τα τρία μεγαλύτερα κόμματα απαριθμούν μόνο δύο γυναίκες μεταξύ των δέκα κορυφαίων υποψηφίων τους για τις επικείμενες εκλογές. Και όμως το Φωνές των Γυναικών [2] δεν αποτελεί μια ανωμαλία. Η ομάδα είναι στην πραγματικότητα το ένατο πολιτικό κόμμα των γυναικών και ένα από τα πάνω από 100 [αντίστοιχα κόμματα] που εμφανίστηκαν σε 60 χώρες τον περασμένο αιώνα, όπως στην Ινδία, την Τουρκία, τη Νότια Αφρική, τη Μιανμάρ, την Ιαπωνία και την Πολωνία.

26022020-1.jpg

Ένας έρανος του Κόμματος Ισότητας Γυναικών στο Λονδίνο, τον Ιανουάριο του 2016. Fiona Hanson / eyevine / Redux
--------------------------------------------------------------

Τα περισσότερα κόμματα των γυναικών κερδίζουν λιγότερο από το 4% των ψήφων και διαρκούν μόλις δύο ή τρεις εκλογικούς κύκλους πριν διαλυθούν. Τα γυναικεία κόμματα του Ισραήλ έχουν εκλέξει μόνο μια χούφτα βουλευτίνες. Το Κόμμα Ισότητας των Γυναικών [3] στο Ηνωμένο Βασίλειο και τα κόμματα που ονομάζονται Φεμινιστική Πρωτοβουλία [4] (ή F!) στην Φινλανδία, τη Νορβηγία, την Σουηδία, την Δανία και την Πολωνία δεν έχουν κερδίσει ποτέ έδρες στα αντίστοιχα εθνικά νομοθετικά σώματα. Λίγα γυναικεία κόμματα είναι αξιοσημείωτα αουτσάιντερ: Το Κόμμα Netto στην Ιαπωνία τα έχει πάει καλά στις τοπικές συνελεύσεις για περισσότερο από τέσσερις δεκαετίες και το Γυναικείο Κόμμα GABRIELA στις Φιλιππίνες έχει κερδίσει έδρες στην Βουλή των Αντιπροσώπων στις τελευταίες έξι εκλογές. Αλλά σε γενικές γραμμές, η κακή εκλογική εμφάνιση των κομμάτων οδήγησε τους μελετητές και τους ακτιβιστές να κάνουν εκπτώσεις στο πολιτικό δυναμικό τους.

Ευτυχώς, οι εκλογές δεν λένε ολόκληρη την ιστορία. Τα κόμματα των γυναικών έχουν επιτύχει στην πραγματικότητα πολλά, κυρίως πιέζοντας άλλα πολιτικά κόμματα για να προωθήσουν την γυναικεία ηγεσία και να δώσουν προσοχή στα γυναικεία ζητήματα.

Τα κόμματα των γυναικών συμμετέχουν στον κύριο πολιτικό ανταγωνισμό με όλους τους προβλεπόμενους τρόπους –ορίζοντας υποψήφιους [5], επινοώντας πλατφόρμες, και προτείνουν πολιτικές. Ορισμένα από αυτά τονίζουν θέματα όπως η αύξηση της εκπροσώπησης των γυναικών, η προστασία των δικαιωμάτων αναπαραγωγής, ο τερματισμός της βίας κατά των γυναικών και η επίτευξη ισότητας των αμοιβών μεταξύ γυναικών και ανδρών. Αλλά ακόμα και όταν συμμετέχουν στον εκλογικό ανταγωνισμό και στην χάραξη πολιτικής, τα κόμματα διοχετεύουν μια καινοτομία, μια ενέργεια και μια αυθεντικότητα που σηματοδοτεί μια εναλλακτική λύση στην συνήθη πολιτική.

Τα κόμματα των γυναικών συμπεριφέρονται περίπου σαν κοινωνικά κινήματα, συχνά συνδέοντας την επίσημη πολιτική με πρωτοβουλίες της κοινωνίας των πολιτών ή τακτικές ακτιβιστών. Το γυναικείο κόμμα στην Ισλανδία, για παράδειγμα, άνοιξε [6] ένα κέντρο κρίσης γυναικών, ένα θέατρο, και μια γκαλερί τέχνης. Το κόμμα Netto της Ιαπωνίας συνεργάζεται με μια οικολογική συλλογικότητα [7]. Το Σουηδικό F! κάποτε έκαψε 13.000 δολάρια σε μετρητά για να διαμαρτυρηθεί για την ανισότητα των αμοιβών μεταξύ των φύλων. Και μερικά από τα ελβετικά γυναικεία κόμματα [8] στην δεκαετία του 1990 συμμετείχαν σε μια πανεθνική γυναικεία απεργία. Με την οικοδόμηση αυτών των δεσμών και την υιοθέτηση τέτοιων τακτικών, τα κόμματα των γυναικών καθιερώνουν την επιρροή τους στους δρόμους, στους χώρους εργασίας και στα σπίτια.

Τα κόμματα των γυναικών γεμίζουν ένα κενό όταν τα καθιερωμένα κόμματα παραμελούν τα θέματα των γυναικών ή αρνούνται στις γυναίκες να συμμετάσχουν. Τέτοια κόμματα εμφανίζονται συχνά σε στιγμές συστημικής κρίσης -όπως η κατάρρευση του κομμουνισμού στην ανατολική Ευρώπη ή η σημερινή αναταραχή στο κομματικό σύστημα στο Ισραήλ. Με το να τραβούν την προσοχή στην παραμέληση των γυναικών στα εδραιωμένα κόμματα, τα γυναικεία κόμματα κάνουν περισσότερα από το να προσφέρουν μια εναλλακτική λύση σε μια δεδομένη εκλογή. Αλλάζουν τα κόμματα με τα οποία ανταγωνίζονται, προωθούν ορισμένες πολιτικές, και μεταβάλλουν την ισορροπία μεταξύ των φύλων στα κοινοβούλια των χωρών όπου αναδύονται.

ΕΠΙΡΡΟΗ ΠΕΡΑΝ ΤΩΝ ΨΗΦΩΝ

Στην Ισλανδία, ένα γυναικείο κόμμα με την ονομασία Kvennalistinn (KL) [9], ενεργό από το 1983 έως το 1999, πέτυχε μια σπάνια και ηχηρή εκλογική επιτυχία. Προς τα τέλη της δεκαετίας του 1980, το KL κατείχε πάνω από 10% [των εδρών] του εθνικού κοινοβουλίου και το 20% του δημοτικού συμβουλίου του Ρέικιαβικ. Το αποτέλεσμα ήταν δραματικό. Κατά την διάρκεια των επόμενων τριών εκλογικών κύκλων, η εκπροσώπηση των γυναικών στην ισλανδική εθνική πολιτική αυξήθηκε από 5% σε 25%, όχι μόνο μέσω της άμεσης συμμετοχής του KL, αλλά επειδή τα άλλα κόμματα πάλεψαν να προσαρμόσουν τις πολιτικές και τις στάσεις τους έναντι των γυναικών. Οι εκπρόσωποι του KL στο κοινοβούλιο δημιούργησαν δημόσιο διάλογο και νέα νομοθεσία σχετικά με θέματα που προηγουμένως ήταν ταμπού, όπως η αιμομιξία, η σεξουαλική κακοποίηση, και η βία κατά των γυναικών.