Παγκοσμιοποίηση Vs αυτάρκεια | Foreign Affairs - Hellenic Edition
Secure Connection

Παγκοσμιοποίηση Vs αυτάρκεια

Η πανδημία του κορωνοϊού μας επιστρέφει στο έθνος-κράτος
Περίληψη: 

Τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν επιστρέψει στις εθνικές λύσεις και κλείνουν τα σύνορα για τους γείτονές τους για πρώτη φορά εδώ και μερικές γενιές, παρά το γεγονός ότι αξιωματούχοι της ΕΕ κατήγγειλαν ότι τέτοιες ενέργειες υπονόμευσαν την αλληλεγγύη και εμπόδισαν την ΕΕ να υιοθετήσει μια κοινή προσέγγιση για την καταπολέμηση του νέου ιού.

Ο ΓΕΑΔΗΣ ΓΕΑΔΗ είναι Κοινοβουλευτικός Συνεργάτης στην Βουλή των Αντιπροσώπων της Κύπρου.

Ο Χένρι Κίσινγκερ σε άρθρο του στην αμερικανική εφημερίδα «Wall Street Journal» (3 Απριλίου 2020) με τίτλο: «The Coronavirus pandemic will forever alter the world order» υποστηρίζει ότι ο ιός θα μπορούσε να αλλάξει την κατάσταση πραγμάτων στον κόσμο για πάντα [1].

Είναι καταφανές ότι η πανδημία του κορωνοϊού μετακινεί τις τεκτονικές πλάκες των εξελίξεων της ιστορίας, ταρακουνώντας συθέμελα την παγκοσμιοποίηση, ενισχύοντας παράλληλα το ρόλο των εθνών και κατ΄ επέκταση των κρατών.

22042020-1.jpg

Αξιωματούχοι των Υπηρεσιών Συνόρων του Καναδά μπροστά σε δύο κλειστά σημεία ελέγχου των συνόρων, αφότου ανακοινώθηκε ότι τα σύνορα θα κλείσουν σε «μη απαραίτητη κυκλοφορία» λόγω COVID-19, στην συνοριακή διάβαση ΗΠΑ-Καναδά της γέφυρας των Χιλιάδων Νησιών στο Lansdowne, στο Οντάριο του Καναδά, στις 19 Μαρτίου 2020. REUTERS / Alex Filipe
-----------------------------------------------------------------------------

Όπως πολύ σωστά (κατά την προσωπική μου άποψη) αναφέρει ο καθηγητής Γεωπολιτικής στην Σχολή Ευελπίδων, Κωνσταντίνος Γρίβας, αυτή την στιγμή «είναι σαν να έχει χτυπήσει τον πλανήτη ένας γεωπολιτικός αστεροειδής», αφού είναι «σαν να ζούμε μαζί την γρίπη του 1918, το Βιετνάμ, το οικονομικό κραχ του 1929 και του 2008, το Τσέρνομπιλ, την πτώση του τοίχους του Βερολίνου, την 11η Σεπτεμβρίου και τον Μάη του 1968» [2].

Η ανθρωπότητα πλέον αρχίζει να κατανοεί ότι η τυφλή προσήλωση σε ένα κόσμο «ενοποιημένο, χωρίς σύνορα», όπως οραματίζονται οι υπέρμαχοι της παγκοσμιοποίησης, μετατρέπει εύκολα μια περιφερειακή κρίση σε παγκόσμια.

Το ξέσπασμα του κορωνοϊού φαίνεται πως αντιστρέφει την πορεία της Ιστορίας, μιας και κλονίστηκε η αξιοπιστία τόσο της παγκοσμιοποίησης, όσο και της ευρωπαϊκής ενοποίησης [3], επιστρέφοντας πίσω στην «εποχή του ηρωικού αγώνα των κρατών για εθνική επιβίωση» [4]. Από την φαντασίωση που θεωρούσε ότι τα εθνικά σύνορα είναι ξεπερασμένα και θα έπρεπε να οικοδομήσουμε ένα κόσμο χωρίς σύνορα, σήμερα, έχουμε φτάσει σε ένα κόσμο ισχυρών εθνικών συνόρων, αφού φαίνεται ότι μόνο το έθνος– κράτος μπορεί να προσφέρει ασφάλεια, λειτουργικότητα και ευημερία.

ΟΙ ΥΠΕΡΔΥΝΑΜΕΙΣ ΚΑΙ Η ΕΠΙΔΗΜΙΑ

Οι εξελίξεις από την πανδημία του κορωνοϊού Covid – 19, αποκαλύπτουν ότι η δυσπιστία και η εχθρότητα μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας έχει χειροτερέψει [5], αφού το τελευταίο διάστημα έχει ξεκινήσει ένας επικοινωνιακός πόλεμος μεταξύ τους, για το ποιος είναι τελικά υπεύθυνος για την πανδημία, εντείνοντας έτι περισσότερο τον γεωπολιτικό ανταγωνισμό μεταξύ των δύο.

Οι Κινέζοι αξιωματούχοι έθεσαν χαμηλά τον πήχη υποστηρίζοντας ότι «ο στρατός των ΗΠΑ φύτεψε τον ιό στην Wuhan για να αποδυναμώσει την Κίνα» [6], με τις ΗΠΑ να αναφέρουν στοχευμένα στις επίσημες ανακοινώσεις τους τον κορωνοϊό που προκαλεί την ασθένεια COVID-19 ως ο «κινεζικός ιός».
Η δε απέλαση από την Κίνα πάνω από δώδεκα Αμερικανών δημοσιογράφων, ως «απάντηση στις κινήσεις της κυβέρνησης Trump να περιορίσει σε 100 τον αριθμό των Κινέζων πολιτών που μπορούν να δουλέψουν στις Ηνωμένες Πολιτείες για πέντε κινεζικούς κρατικούς οργανισμούς ειδήσεων» [7], εντείνει ακόμη περισσότερο τον νέο Ψυχρό Πόλεμο ανάμεσα στις δύο υπερδυνάμεις.

Η αναδιαμόρφωση της διεθνούς πολιτικής σκηνής καθώς και η διαδικασία «ξηλώματος» μπορεί να προσομοιάζει με το «ξήλωμα» της οικουμένης που συνέβη με την αποσύνθεση της Δυτικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας [8], την οποία είδαμε να επαναλαμβάνεται και σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις. Όπως συνέβη άλλωστε με την Οθωμανική Αυτοκρατορία και τη Σοβιετική Ένωση, όπου μαζί με την κατάρρευσή τους σημειώθηκε ενίσχυση των εθνικών επιδιώξεων διαφόρων λαών και στροφή στα «εθνικά κράτη».

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ

Η πανδημία του COVID-19 έρχεται σε μια εποχή αυξανόμενου εθνικισμού σε όλο τον κόσμο [9], καθώς είναι πρόδηλο ότι πλείστα εθνικιστικά κινήματα σημειώνουν ραγδαία άνοδο σε όλες τις εκλογικές διαδικασίες.

Από την άλλη, η ραγδαία εξάπλωση του πληθυσμού, η μαζική μετανάστευση και η αστικοποίηση καθιστούν ολόκληρο τον κόσμο ευάλωτο στις ταχέως μεταδιδόμενες, θανατηφόρες ασθένειες [10], ενώ η ίδια η πανδημία του κορωνοϊού αποκαλύπτει την αποτυχία των διεθνών θεσμών καθώς και των εθνικών κυβερνήσεων [11], που επένδυσαν με τυφλή προσήλωση στην παγκοσμιοποίηση.
Η φιλελευθεροποίηση, με επίκεντρο την άκρατη ιδιωτικοποίηση, όπου η οικονομία αυτορυθμίζεται από το «αόρατο χέρι» όπως αναφέρει ο οικονομολόγος Adam Smith, φαίνεται να δέχεται καίριο πλήγμα.

Η πανδημία ανέδειξε το μέγεθος της ζημιάς μετά από την «εγκατάλειψη του δημοσίου τομέα, μετά από μια μακρά περίοδο νεοφιλελευθερισμού [12]». Σήμερα, κανείς δεν τολμά να ισχυριστεί ότι τα ιδιωτικά νοσοκομεία μπορούν να καταπολεμήσουν τον ιό καλύτερα από τα δημόσια [13].
Ταυτόχρονα, η επικεφαλής του Διεθνές Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, προχώρησε σε μια απαισιόδοξη εκτίμηση σχετικά με τις επιπτώσεις που θα έχει η πανδημία του νέου κορωνοϊού (Covid-19) στην παγκόσμια οικονομία. Πιο συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε, «η πανδημία θα προκαλέσει παγκόσμια ύφεση φέτος το 2020, η οποία μπορεί να είναι χειρότερη από αυτή που παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης της περιόδου 2008-2009» [14].

Υπενθυμίζεται πως το 2009, το παγκόσμιο ΑΕΠ υποχώρησε κατά 0,6%, σύμφωνα με στοιχεία του ΔΝΤ. Στις ανεπτυγμένες οικονομίες η μείωση ήταν 3,16% και στις χώρες της ευρωζώνης 4,08% [15].
Οι οικονομικές επιπτώσεις της νέας πανδημίας του κορωνοϊού δεν πρέπει να θεωρηθούν ως ένα συνηθισμένο πρόβλημα που μπορεί να το λύσει ή να το ανακουφίσει η μακροοικονομία. Αντίθετα, ο κόσμος θα μπορούσε να γίνει μάρτυρας μιας θεμελιώδους αλλαγής στην ίδια την φύση της παγκόσμιας οικονομίας [16], τα αποτελέσματά της οποίας θα γίνουν αισθητά για τις επόμενες δεκαετίες [17].

Η ΑΡΧΗ ΜΙΑΣ ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ