Η ανακάλυψη ενός εμβολίου είναι μόνο το πρώτο βήμα | Foreign Affairs - Hellenic Edition
Secure Connection

Η ανακάλυψη ενός εμβολίου είναι μόνο το πρώτο βήμα

Κανείς δεν θα είναι ασφαλής έως ότου ολόκληρος ο κόσμος είναι ασφαλής
Περίληψη: 

Καθώς οι επιστήμονες αγωνίζονται να αναπτύξουν πιθανά υποψήφια εμβόλια, η διεθνής κοινότητα πρέπει να θυμάται ότι ο απώτερος στόχος δεν είναι μόνο να παραχθεί ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο, αλλά και να τερματιστεί η πανδημία. Και αυτό μπορεί να συμβεί μόνο αφού παραχθούν με οικονομικά προσιτό τρόπο δισεκατομμύρια δόσεις και διατεθούν σε όλους.

Η NGOZI OKONJO-IWEALA είναι η πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Gavi, The Vaccine Alliance, και Ειδική Απεσταλμένη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Παγκόσμια Συνεργασία για την Καταπολέμηση του COVID-19. Υπήρξε προηγουμένως Υπουργός Οικονομικών της Νιγηρίας.

Είναι πλέον απολύτως σαφές ότι ο κόσμος δεν μπορεί να βγει πλήρως από την τρέχουσα κατάσταση του lockdown για τον νέο κορωνοϊό έως ότου βρεθεί ένα εμβόλιο. Ποτέ πριν, τόσες πολλές ζωές, πόροι προς το ζην, και οικονομίες δεν εξαρτούντο τόσο πολύ από μια μόνο παρέμβαση στην υγεία. Όμως, καθώς οι επιστήμονες αγωνίζονται να αναπτύξουν πιθανά υποψήφια εμβόλια, η διεθνής κοινότητα πρέπει να θυμάται ότι ο απώτερος στόχος δεν είναι μόνο να παραχθεί ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο, αλλά και να τερματιστεί η πανδημία. Και αυτό μπορεί να συμβεί μόνο αφού παραχθούν με οικονομικά προσιτό τρόπο δισεκατομμύρια δόσεις και διατεθούν σε όλους, ιδίως σε εκείνους σε χώρες χαμηλού εισοδήματος.

02052020-1.jpg

Νοσοκόμα κρατά μια σύριγγα καθώς ασθενείς περιμένουν, στην Γκάνα, τον Απρίλιο του 2019. Tony Noel / Gavi / Via Reuters
--------------------------------------------------------------

Μια επιχείρηση αυτής της κλίμακας απαιτεί μια νέα οπτική: Τα εμβόλια πρέπει να αναγνωρίζονται ως παγκόσμια δημόσια αγαθά. Ούτε οι εγχώριες ατζέντες ούτε το κέρδος μπορεί να επιτραπεί να ηγηθούν στην προσπάθεια για τη μεγαλύτερη ανάπτυξη εμβολίων στην ιστορία. Οι κυβερνήσεις, οι φαρμακευτικές εταιρείες και οι πολυμερείς οργανισμοί πρέπει να συνεργαστούν για την ανάπτυξη, την παραγωγή και την χορήγηση του εμβολίου. Η παραγωγή και διανομή δισεκατομμυρίων δόσεων ενός νέου εμβολίου θα ήταν δύσκολη στις καλύτερες εποχές. Κάτι τέτοιο κατά την διάρκεια μιας πανδημίας θα απαιτήσει μια άνευ προηγουμένου παγκόσμια προσπάθεια.

ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ

Απλά σκεφτείτε τις πρόσφατες παγκόσμιες ελλείψεις εξοπλισμού ατομικής προστασίας και τεστ κιτ. Απαιτείται μια συντονισμένη διεθνής προσπάθεια για την αποφυγή παρόμοιων ελλείψεων εμβολίων και για την πρόληψη του να μην εμβολιαστεί μεγάλος αριθμός ανθρώπων. Δυστυχώς, η δίκαιη κατανομή εμβολίων υπήρξε συχνά πρόβλημα στο παρελθόν. Για παράδειγμα, η αυξημένη ζήτηση για το εμβόλιο HPV στις ανεπτυγμένες χώρες [1], πρόσφατα εμπόδισε την πρόσβαση ευάλωτων εφήβων κοριτσιών στις αναπτυσσόμενες χώρες. Και κατά την διάρκεια της πανδημίας H1N1 το 2009, ένας μικρός αριθμός χωρών έδωσε μεγάλες προπαραγγελίες για το εμβόλιο προτού γίνει διαθέσιμο, αγοράζοντας ουσιαστικά το μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας προσφοράς και αφήνοντας λίγα για τον υπόλοιπο κόσμο.

Οι επιστήμονες πρέπει φυσικά να στοχεύουν στην ανάπτυξη περισσότερων από ένα εμβολίων. Αλλά ακόμη και η ύπαρξη αρκετών αποτελεσματικών [εμβολίων] δεν θα εγγυηθεί ότι δεν θα πραγματοποιηθεί αποθησαυρισμός, καθώς οι προμήθειες αρχικά θα είναι περιορισμένες. Είναι καθήκον κάθε κυβέρνησης να δώσει προτεραιότητα στους πολίτες της, αλλά κατά την διάρκεια μιας πανδημίας αυτό το καθήκον απαιτεί επίσης συνολική σκέψη και δράση. Εάν οι κατασκευαστικές συμφωνίες ή οι περιορισμοί στις εξαγωγές εμποδίσουν την χρήση εμβολίων και επιτρέψουν στον ιό να επιβιώσει οπουδήποτε, δεν θα μπορεί να υπάρξει ασφάλεια πουθενά από μια εκ νέου μόλυνση.

Ένας τρόπος για να εξασφαλιστεί η επαρκής προσφορά και η δίκαιη διανομή εμβολίων είναι να αρθούν ορισμένα από τα εμπόδια που δημιουργούνται από τους νόμους περί πνευματικής ιδιοκτησίας και μεταφοράς τεχνολογίας, και να ενθαρρυνθούν οι κατασκευαστές και οι ερευνητικές ομάδες να συνεργαστούν προς την κατεύθυνση ενός κοινού στόχου. Με αυτόν τον τρόπο, όταν εμφανιστούν τα πρώτα ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια, πολλοί κατασκευαστές μπορούν να αρχίσουν αμέσως να τα παράγουν ταυτόχρονα. Η φαρμακευτική βιομηχανία έχει ήδη δείξει κάποια προθυμία να το επιτρέψει: Το Serum Institute της Ινδίας ανακοίνωσε ότι δεν θα διατηρήσει την πνευματική ιδιοκτησία του υποψήφιου εμβολίου του για την [ασθένεια] COVID-19, οι φαρμακευτικοί γίγαντες GSK και Sanofi έχουν δημιουργήσει μια πρωτοφανή συνεργασία για την συγκέντρωση των πόρων τους, και αρκετοί κατασκευαστές συμφώνησαν να μην επωφεληθούν από τα εμβόλια της COVID-19. Αυτό προοιωνίζεται θετικά για τη νέα πρωτοβουλία Access to COVID-19 Tools Accelerator (ACT) [2] που ξεκίνησε από ηγέτες του κόσμου και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) για να επισπεύσει την ανάπτυξη, παραγωγή και δίκαιη διανομή νέων διαγνωστικών, θεραπευτικών προϊόντων και εμβολίων για την COVID-19.

Η διασφάλιση ότι ένα εμβόλιο μπορεί να παρασκευαστεί γρήγορα μόλις αναπτυχθεί θέτει επίσης σημαντικές προκλήσεις. Πολλά από τα πιο υποσχόμενα υποψήφια για εμβόλια COVID-19 αναπτύσσονται από οργανισμούς που δεν διαθέτουν μεγάλης κλίμακας δυνατότητες παραγωγής. Δεδομένου ότι ορισμένοι από αυτούς τους οργανισμούς αναπόφευκτα θα αποτύχουν να ανακαλύψουν ένα βιώσιμο εμβόλιο, πρέπει να δημιουργηθούν μηχανισμοί για τη μείωση των κινδύνων των επενδύσεων σε αναπτυξιακές και κατασκευαστικές ικανότητες. Αυτό θα σημαίνει ότι τα καλύτερα υποψήφια ως εμβόλια μπορούν να παραχθούν γρήγορα σε κλίμακα και να διατεθούν σε όλους όσους τα χρειάζονται, ανεξάρτητα από το πού ζουν.

ΜΙΑ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΝΕΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ