Τεύχος 64: Η γεωπολιτική μετά την πανδημία | Foreign Affairs - Hellenic Edition
Secure Connection

Τεύχος 64: Η γεωπολιτική μετά την πανδημία

Η αστάθεια στην παγκόσμια ισορροπία ισχύος, η διπλωματία και η οικονομία της Τουρκίας, οι κρατικές αμυντικές δαπάνες το 2019, αλλά και η κατάσταση στη Μέση ανατολή, την Ρωσία, τις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας κ.ά.
Περίληψη: 

Κυκλοφορεί ήδη στα κεντρικά περίπτερα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης το τεύχος Ιουνίου - Ιουλίου 2020 του Foreign Affairs The Hellenic Edition, με κεντρικό θέμα το άρθρο του πρώην πρωθυπουργού της Αυστραλίας, Kevin Rudd, ο οποίος περιγράφει τις ανατροπές στην παγκόσμια ισορροπία ισχύος λόγω της COVID-19. Ακόμα, περιλαμβάνει αναλύσεις σχετικά με τις διπλωματικές κινήσεις της Τουρκίας αλλά και με την χειμαζόμενη οικονομία της. Επίσης, στοιχεία για τις αμυντικές δαπάνες των κρατών στο 2019, δοκίμια για τα ρήγματα της Μέσης Ανατολής, για τον χαρακτήρα της Ρωσίας, τις θρησκευτικές ελευθερίες, τις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας, κ.ά.

Ο ΛΟΥΚΑΣ Γ. ΚΑΤΣΩΝΗΣ είναι εκδότης-διευθυντής του Foreign Affairs The Hellenic Edition

Κυκλοφορεί ήδη στα κεντρικά περίπτερα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης το τεύχος Ιουνίου - Ιουλίου 2020 του Foreign Affairs The Hellenic Edition, με κεντρικό θέμα το άρθρο του πρώην πρωθυπουργού της Αυστραλίας, Kevin Rudd, ο οποίος περιγράφει τις ανατροπές στην παγκόσμια ισορροπία ισχύος λόγω της COVID-19. Ειδικότερα, μελετά τις νέες αντιπαλότητες μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων και την όξυνση που εξελίσσεται φέρνοντας τον κόσμο πιο κοντά σε έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο.

Τα συμπεράσματα του πρώην πρωθυπουργού γίνονται ακόμη πιο ανησυχητικά, αν συνυπολογιστεί και η αύξηση των αμυντικών δαπανών των χωρών, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου SIPRI. Όπως σημειώνει στο σχετικό άρθρο του ο διεθνολόγος Θεμιστοκλής Ζ. Ζανίδης, η Κίνα έχει αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες της κατά 85% μέσα στα τελευταία 10 χρόνια. Η Τουρκία to 2019 δαπάνησε 20,4 δισ. δολάρια και η Ελλάδα 5,5 δις...

12062020-1.jpg

Η πανδημία της ασθένειας COVID-19 έδωσε την ευκαιρία σε πολλές χώρες να εφαρμόσουν στρατηγικές διπλωματίας ήπιας ισχύος. Στην σχετική ανάλυσή του, ο Δρ. Κωνσταντίνος Π. Μπαλωμένος, Γενικός Διευθυντής της ΓΔΠΕΑΔΣ του ΥΠΕΘΑ, καταγράφει όλες τις κινήσεις του τουρκικού διπλωματικού μαραθώνιου με στόχο να παρουσιαστεί η Άγκυρα ως ότι βοηθά άλλα κράτη να αντιμετωπίσουν την πανδημία.

Από την άλλη πλευρά, ο Τούρκος δημοσιογράφος και ακαδημαϊκός, Ali Bayramoğlu, περιγράφει την δραματική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η τουρκική οικονομία, καθώς και τις δυνητικές επιπτώσεις της στην πολιτική σκηνή της χώρας.

Την σημασία της ήπιας ισχύος στις διεθνείς σχέσεις εξηγεί ο Πέτρος Δ. Καψάσκης, πρόεδρος και ιδρυτής του Ελληνικού Ινστιτούτου Πολιτιστικής Διπλωματίας. Όπως υπογραμμίζει, ο διάλογος που άλλοτε γινόταν αποκλειστικά μεταξύ κρατών, τώρα διεξάγεται σε σημαντικό βαθμό και με ιδιωτικούς δρώντες. Σε μια πτυχή της ήπιας ισχύος, ο επίκουρος καθηγητής του ΕΚΠΑ, Αρχιμ. Αρίσταρχος Γκρέκας τονίζει τον ρόλο της θρησκευτικής ελευθερίας στην επίτευξη της ειρήνης, ένα ζήτημα επίκαιρο μετά και τις νέες τουρκικές δηλώσεις σχετικά με το καθεστώς της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη.

Αλλά η πανδημία, εκτός από τις υγειονομικές επιπτώσεις της έχει αρνητικές επιδράσεις, πρωτογενείς και δευτερογενείς, και στο εμπόριο. Ο Chad P. Brown από το Peterson Institute for International Economics τονίζει τον κίνδυνο που κρύβει η έξαρση του προστατευτισμού όπως εμφανίστηκε λόγω της COVID-19.

Ο διάσημος αναλυτής και συγγραφέας Fareed Zakaria, αναλύει τον φόβο που διακατέχει πολλούς στις Ηνωμένες Πολιτείες για την άνοδο της Κίνας. Παρά τις αντιφατικές πολιτικές που ακολουθεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, θεωρεί ότι με την επιμονή στην ψύχραιμη δέσμευση και αποτροπή με όρους «μαραθωνίου», οι χειρότεροι φόβοι των Αμερικανών δεν θα επιβεβαιωθούν ποτέ.

Περισσότεροι κίνδυνοι κρύβονται στη Μέση Ανατολή που, σύμφωνα με τον επικεφαλής του International Crisis Group, Robert Malley, είναι πιο εύφλεκτη από ποτέ. Με πολλαπλές συγκρούσεις να εξελίσσονται ήδη εντός των γεωγραφικών ορίων της, η Μέση Ανατολή περιέχει αλληλεπικαλυπτόμενα ρήγματα που, εάν εξελιχθούν σε κρίση, θα επιδεινώσουν πολύ περισσότερο την ήδη άσχημη εικόνα της περιοχής, διαχέοντας τις επιπτώσεις σε ολόκληρο τον κόσμο.

Έναν από τους σημερινούς βασικούς δρώντες στη Μέση Ανατολή, την Ρωσία, μελετά ο Thomas Graham του Council on Foreign Relations. Σκιαγραφεί τον ιδιαίτερο, ιστορικό ρωσικό χαρακτήρα και επικρίνει τις προσπάθειες της Δύσης να αλλάξει την Ρωσία. Αντί γι’ αυτό η Δύση θα έπρεπε να μοχθήσει για να καταλάβει πληρέστερα την ρωσική ιδιαιτερότητα.

Τέλος, ο Andrew Moravcsik, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον, στην βιβλιοκριτική του επί του βιβλίου με τίτλο The Capital του Robert Menasse, προβαίνει σε μια ουσιαστική ανάλυση της πορείας της Ευρωπαϊκής Ιδέας και των προοπτικών της με κύριο μοχλό την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ η Suzanne Maloney, από το Brookings Center for Middle East Policy, επιχειρηματολογεί επί του βιβλίου των Patrick Milton, Michael Axworthy και Brendan Simms με τίτλο Towards a Westphalia for the Middle East, επισημαίνοντας της σημαντικές διαφορές της Βεστφαλιανής Ευρώπης και της σημερινής Μέσης Ανατολής.

Copyright © 2020 by the Council on Foreign Relations, Inc.
All rights reserved.

Μπορείτε να ακολουθείτε το «Foreign Affairs, The Hellenic Edition» στο TWITTER στην διεύθυνση www.twitter.com/foreigngr , στο FACEBOOK, στην διεύθυνση www.facebook.com/ForeignAffairs.gr αλλά και στο linkedin στην διεύθυνση https://www.linkedin.com/company/foreign-affairs-the-hellenic-edition