Τεύχος 65: Η νέα ελληνική οικονομία | Foreign Affairs - Hellenic Edition
Secure Connection

Τεύχος 65: Η νέα ελληνική οικονομία

Η ελληνική αιγιαλίτιδα ζώνη, η αποτροπή έναντι της Τουρκίας, ο ρόλος του Ισραήλ στην Αν. Μεσόγειο, η ικανότητα των ΗΠΑ να προστατεύουν τους συμμάχους τους κ.ά.
Περίληψη: 

Κυκλοφορεί την Δευτέρα στα κεντρικά περίπτερα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης το τεύχος Αυγούστου - Σεπτεμβρίου 2020 του Foreign Affairs The Hellenic Edition, με κεντρικό θέμα τις προοπτικές και τις ευκαιρίες της ελληνικής οικονομίας μετά τις επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19. Επίσης, περιλαμβάνει άρθρο του Μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσοστόμου για την Αγία Σοφία Κωνσταντινουπόλεως, και αναλύσεις σχετικά με τις δυνατότητες επέκτασης της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης, την ελληνική στρατηγική αποτροπής αλλά και την αντίστοιχη των ΗΠΑ, τις σχέσεις ΕΕ-Κίνας, την διπλωματία του κορωνοϊού, τις περιπλοκές της τεχνητής νοημοσύνης στην κρατική κυριαρχία, την ενεργειακή φτώχεια κ.ά.

Ο ΛΟΥΚΑΣ Γ. ΚΑΤΣΩΝΗΣ είναι εκδότης-διευθυντής του Foreign Affairs The Hellenic Edition

Κυκλοφορεί την Δευτέρα στα κεντρικά περίπτερα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης το τεύχος Αυγούστου - Σεπτεμβρίου 2020 του Foreign Affairs The Hellenic Edition, με κεντρικό θέμα τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας μετά τις επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19 που κατάφερε πλήγματα όχι μόνο στην οικονομία της Ελλάδας αλλά και ολόκληρου του κόσμου.

Ειδικότερα, στο δοκίμιό του, ο ομότιμος καθηγητής Οικονομικών Επιστημών του ΕΚΠΑ και πρώην γγ. Του Υπουργείου Οικονομικών, Γεώργιος Μέργος, αναλύει τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας αλλά και καταγράφει τους τομείς όπου μπορούν να βρεθούν συγκριτικά πλεονεκτήματα, και προτείνει ένα νέο παραγωγικό πρότυπο για την χώρα ώστε να βγει από την κρίση εκσυγχρονισμένη και ενισχυμένη.

07082020-1.jpg

Με ένα σημαντικό κείμενό του, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας και καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Χρυσόστομος, εξηγεί τα μηνύματα της πρόσφατης απόφασης της τουρκικής ηγεσίας να μετατρέψει και πάλι σε τζαμί τον ναό της Αγίας του Θεού Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, και τονίζει τον σημαίνοντα ρόλο που μπορούν να παίξουν οι θρησκείες ως παράγοντες μέσα στον κόσμο.

Ο Ανδρέας Μαντζάκος, Απόστρατος Αξ/κος του Στρατού Ξηράς και MΑ στις Διεθνείς Σχέσεις και Στρατηγικές Σπουδές, γράφει για την ελληνική στρατηγική της αποτροπής έναντι της Τουρκίας και επιχειρηματολογεί για το γιατί η στρατηγική αυτή είναι αποτυχημένη, υπογραμμίζοντας ότι «με την πάροδο των ετών απραξίας όχι μόνο η αποτροπή αλλά και ο πόλεμος έγιναν απείρως δυσκολότερα».

Σε μια άλλη πτυχή των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ο Δρ. Γιώργος Λιμαντζάκης, τουρκολόγος, διεθνολόγος και ιστορικός, εντρυφεί στα όσα ισχύουν για την ελληνική αιγιαλίτιδα ζώνη σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και επισημαίνει τις δυνατότητες της Ελλάδας απέναντι στις τουρκικές πιέσεις.

Ο νομικός και επισκέπτης καθηγητής στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος, Θεόδωρος Πανάγος, προσεγγίζει την βασική πηγή των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, τα νεο-ανακαλυφθέντα κοιτάσματα υδρογονανθράκων, από το πρίσμα των ελληνο-ισραηλινών σχέσεων και του ρόλου που παίζει το Ισραήλ στην ασφάλεια της περιοχής.

Επίσης, ο Michael O’Hanlon του Ινστιτούτου Brookings, εξετάζει την ικανότητα των Ηνωμένων Πολιτειών υπό την διοίκηση Τραμπ να προστατεύσουν τους συμμάχους τους και να διατηρήσουν την ειρήνη δια της αποτροπής έναντι επιθετικών ενεργειών από όπου κι αν προέρχονται. Αν και το βασικό του συμπέρασμα είναι αισιόδοξο, υπάρχουν ιδιαιτέρως ανησυχητικά σενάρια.

Η Julianne Smith, πρώην Αναπληρωτής Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας και η Torrey Taussig του Ινστιτούτου Brookings, καταγράφουν τα γεωπολιτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη και δίνουν έμφαση στην επίδραση της Κίνας στους δημοκρατικούς φιλελεύθερους θεσμούς που επικρατούν ακόμα στην Ευρώπη.

Την διπλωματία και τις τάσεις επαναπροσδιορισμού των κρατικών αφηγημάτων με αφορμή της πανδημία της ασθένειας COVID-19, αποτυπώνουν οι Μερσίλεια Αναστασιάδου και Μηνάς Λυριστής, λέκτορας του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου και MSc Γεωπολιτικής του ΕΚΠΑ αντίστοιχα, βασιζόμενοι σε περιπτωσιολογικές αναφορές από την ΕΕ, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα, την Ρωσία, την Σερβία, την Σαουδική Αραβία, το Βιετνάμ, τις ΗΠΑ και την Κίνα.

Την τεχνητή νοημοσύνη στις διεθνείς σχέσεις μελετά ο Γιώργος Βέρδη, ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ, τονίζοντας τον κίνδυνο η τεχνολογική υστέρηση μερικών κρατών να υπονομεύσει την κρατική κυριαρχία τους οδηγώντας σε μια «τεχνο-αποικιοκρατία» στο μέλλον, ενώ η Πένη Χαλάτση, ενεργειακή αναλυτής στην ΕΔΕΥ, φωτίζει τα ζητήματα της ενεργειακής φτώχειας στον κόσμο και στην Ελλάδα, τα αντίδοτά της από τις σύγχρονες μορφές ενέργειας αλλά και τον ρόλο της βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Τέλος, ο νομικός και πρόεδρος του American Hellenic Institute στην Ελλάδα, Γεώργιος Κ. Οικονόμου, παρουσιάζει το έργο του καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου, Πέτρου Ι. Παραρά, «Οικονομική Ελευθερία Άρθρο 5 παρ 1 Σ., Οικονομικός Φιλελευθερισμός, Νεωτερική Διαδρομή και Συνταγματική Θεμελίωση». Το βιβλίο αυτό δεν είναι απλά μια προσέγγιση του άρθρου 5 του Συντάγματος από νομικής απόψεως αλλά μια πραγματική κοινωνικοοικονομική ανάλυση στα βαθύτερα θεμέλια του σύγχρονου ελληνικού κράτους.

Copyright © 2020 by the Council on Foreign Relations, Inc.
All rights reserved.

Μπορείτε να ακολουθείτε το «Foreign Affairs, The Hellenic Edition» στο TWITTER στην διεύθυνση www.twitter.com/foreigngr , στο FACEBOOK, στην διεύθυνση www.facebook.com/ForeignAffairs.gr αλλά και στο linkedin στην διεύθυνση https://www.linkedin.com/company/foreign-affairs-the-hellenic-edition