Η επερχόμενη επανάσταση στις υποθέσεις των μυστικών υπηρεσιών | Foreign Affairs - Hellenic Edition
Secure Connection

Η επερχόμενη επανάσταση στις υποθέσεις των μυστικών υπηρεσιών

Πώς η τεχνητή νοημοσύνη και τα αυτόνομα συστήματα θα μεταμορφώσουν την κατασκοπεία
Περίληψη: 

Η επανάσταση στις υποθέσεις πληροφοριών έρχεται, και η κοινότητα πληροφοριών θα πρέπει να την προσαρμόσει και να την αγκαλιάσει. Η αντίσταση στην αλλαγή προκάλεσε καταστροφές στο παρελθόν . Γι’ αυτό, οι υπηρεσίες πληροφοριών πρέπει να σπάσουν τα πολιτιστικά εμπόδια, να επενδύσουν στην τεχνολογία, και να αφιερώσουν ολόκληρα τμήματα στην τεχνολογία AI και την αυτοματοποίηση των πληροφοριών.

Ο ANTHONY VINCI είναι πρώην επικεφαλής Τεχνολογίας και αναπληρωτής διευθυντής Δυνατοτήτων στην Εθνική Υπηρεσία Γεωχωρικών Πληροφοριών (National Geospatial-Intelligence Agency).

Σε όλη την ανθρώπινη ιστορία, οι άνθρωποι κατασκοπεύουν ο ένας τον άλλον. Για να μάθουν τι κάνουν ή τι σχεδιάζουν να κάνουν οι άλλοι, οι άνθρωποι έχουν επιτηρήσει, παρατηρήσει και παρακολουθήσει -χρησιμοποιώντας εργαλεία που συνεχώς βελτιώνονταν, αλλά ποτέ δεν εκτόπισαν τους ανθρώπους που κυριαρχούσαν επ’ αυτών. Η τεχνητή νοημοσύνη (AI) και τα αυτόνομα συστήματα τα αλλάζουν όλα αυτά. Στο μέλλον, οι μηχανές θα κατασκοπεύουν μηχανές για να γνωρίζουν τι κάνουν ή τι σκοπεύουν να κάνουν άλλα μηχανήματα. Η εργασία στον τομέα των πληροφοριών θα εξακολουθεί να αποτελείται από κλοπή και προστασία μυστικών, αλλά ο τρόπος συλλογής, ανάλυσης και διάδοσης αυτών των μυστικών θα είναι ριζικά διαφορετικός.

01092020-1.jpg

Λογισμικό ανάλυσης τεχνητής νοημοσύνης στο Πεκίνο, τον Οκτώβριο του 2018. Thomas Peter / Reuters
-------------------------------------------------------------

Οι στρατιωτικοί μελλοντολόγοι έχουν αναγνωρίσει μια παρόμοια βαθιά αλλαγή, και ορισμένοι έχουν χαρακτηρίσει την άνοδο της τεχνολογίας AI [τεχνητής νοημοσύνης, artificial intelligence] και των αυτόνομων όπλων ως «επανάσταση στις στρατιωτικές υποθέσεις». Το ανάλογο στις πληροφορίες (intelligence) μπορεί να γίνει κατανοητό ως «επανάσταση στις υποθέσεις πληροφοριών» (revolution in intelligence affairs”, RIA). Μέσα από την επερχόμενη RIA, οι μηχανές θα γίνουν κάτι περισσότερο από εργαλεία συλλογής και ανάλυσης πληροφοριών. Θα γίνουν καταναλωτές πληροφοριών, υπεύθυνες για την λήψη αποφάσεων, ακόμη και στόχοι άλλων επιχειρήσεων μηχανικών πληροφοριών. Η τελική μέριμνα αυτών των μηχανών θα εξακολουθεί να είναι οι πολιτικές, κοινωνικές, οικονομικές και στρατιωτικές σχέσεις των ανθρώπων -αλλά η μηχανοκίνητη νοημοσύνη θα λειτουργεί με τέτοια ταχύτητα, κλίμακα και πολυπλοκότητα που η ανθρώπινη νοημοσύνη δεν θα είναι πλέον σε θέση να την φτάσει. Δεν υπάρχει σταματημός στην RIA. Οι δυνάμεις της τεχνολογικής καινοτομίας και του ανταγωνισμού την έχουν ήδη εξαπολύσει στον κόσμο. Γι’ αυτό, η αμερικανική κοινότητα πληροφοριών πρέπει να αγκαλιάσει την RIA και να προετοιμαστεί για ένα μέλλον που θα κυριαρχείται από την AI -αλλιώς κινδυνεύει να χάσει το ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα.

Η ΑΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΕΥΦΥΪΑΣ

Οι επαναστάσεις δεν προκύπτουν από το πουθενά. Οι ρίζες της RIA χρονολογούνται από τον εικοστό αιώνα, όταν νέες τεχνολογίες, όπως οι τηλεπικοινωνίες και η υπολογιστική (computing), έφεραν μια νέα επιτήδευση στην λειτουργία των πληροφοριών. Οι άνθρωποι παρέμειναν οι πράκτορες των πληροφοριών, αλλά αντί να παρακολουθούν με τα μάτια τους, να ακούνε με τα αυτιά τους, και να αναλύουν και να προβλέπουν με το μυαλό τους, χρησιμοποίησαν όλο και πιο ισχυρούς αισθητήρες και υπολογιστικά εργαλεία για να ενισχύσουν τις δυνατότητές τους.

Τα τελευταία 20 χρόνια αυτή η τάση επιταχύνθηκε, οδηγώντας σε τεράστια αύξηση του όγκου των δεδομένων (data) που διατίθενται στις υπηρεσίες πληροφοριών. Διαβαθμισμένοι και εμπορικοί αισθητήρες, που κυμαίνονται από bots σε δίκτυα έως αυτόνομα αεροσκάφη (drones) και μέχρι μικρούς δορυφόρους στο διάστημα, παράγουν τώρα περισσότερες πληροφορίες από όσες οι άνθρωποι θα μπορούσαν να κατανοήσουν από μόνοι τους. Το 2017, η National Geospatial-Intelligence Agency προέβλεψε [1] ότι τα δεδομένα που θα έπρεπε να αναλύσουν οι αναλυτές της θα αυξηθούν ένα εκατομμύριο φορές μέσα σε πέντε χρόνια. Τόσο πολλά δεδομένα τόσο γρήγορα έχουν δημιουργήσει έντονο ανταγωνισμό για να τα κατανοηθούν όλα -μια δυναμική που με την σειρά της οδήγησε στην υιοθέτηση του αυτοματισμού, των αναλύσεων big data και της τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ). Η πίεση για εξέλιξη είναι τεράστια: τα έθνη των οποίων οι υπηρεσίες πληροφοριών μπορούν να επεξεργαστούν γρήγορα τεράστιες ποσότητες πολύπλοκων δεδομένων θα έχουν πλεονέκτημα έναντι εκείνων που δεν μπορούν.

Η παράλληλη μετάβαση σε αυτόνομα συστήματα και σε τεχνητή νοημοσύνη μεταξύ των στρατών του κόσμου μόνο έχει εντείνει την ανταγωνιστική πίεση: οι υπηρεσίες πληροφοριών πρέπει να είναι σε θέση να στοχεύουν και να υποστηρίζουν προηγμένα συστήματα μάχης. Ήδη, ο στρατός των ΗΠΑ εκμεταλλεύεται περισσότερα από 11.000 μη επανδρωμένα εναέρια συστήματα και ακόμη περισσότερα υποβρύχια, διαστημικά και επίγεια συστήματα. Επιπροσθέτως, οι αμερικανικές μονάδες κυβερνο-ασφάλειας [2] πρέπει να ασχολούνται με εκατομμύρια bots στα παγκόσμια δίκτυα, καθώς και δισεκατομμύρια συσκευές του Ίντερνετ των Πραγμάτων (Internet of Things) που λειτουργούν ως αισθητήρες. Αυτά τα συνεχώς πολλαπλασιαζόμενα συστήματα απαιτούν την δική τους ευφυΐα για να λειτουργήσουν, πράγμα που σημαίνει ότι με την πάροδο του χρόνου θα γίνουν οι κύριοι πελάτες των [υπηρεσιών] πληροφοριών.

Ακόμα πιο επαναστατική θα είναι η μετάβαση σε αυτόνομα συστήματα ως στόχοι νοημοσύνης -δηλαδή, όταν οι μηχανές αρχίζουν να κατασκοπεύουν και να εξαπατούν άλλες μηχανές. Ένα πιθανό μελλοντικό σενάριο ίσως να περιλαμβάνει ένα σύστημα AI που είναι επιφορτισμένο με την ανάλυση ενός συγκεκριμένου ζητήματος, όπως το εάν ένας αντίπαλος ετοιμάζεται για πόλεμο. Ένα δεύτερο σύστημα, το οποίο λειτουργεί από τον αντίπαλο, μπορεί σκόπιμα να εισάγει δεδομένα στο πρώτο σύστημα προκειμένου να επηρεάσει αρνητικά την ανάλυσή του. Το πρώτο σύστημα θα μπορούσε ακόμη και να συνειδητοποιήσει την απάτη και να υπολογίσει τα δόλια δεδομένα, ενώ θα ενεργεί σαν να μην το κάνει -εξαπατώντας έτσι τον απατεώνα. Αυτό το είδος της εξαπάτησης κατασκόπου κατά κατασκόπου (spy-versus-spy) ήταν πάντα μέρος των πληροφοριών, αλλά σύντομα θα πραγματοποιηθεί μεταξύ πλήρως αυτόνομων συστημάτων. Σε έναν τέτοιο κλειστό βρόχο πληροφόρησης, η νοημοσύνη και η αντι-νοημοσύνη (intelligence and counterintelligence) μπορούν να συμβούν χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση.