Εάν η Αμερική ήταν στην Αφρική | Foreign Affairs - Hellenic Edition
Secure Connection

Εάν η Αμερική ήταν στην Αφρική

Οι διπλωμάτες των ΗΠΑ θα χτυπούσαν τα κουδούνια συναγερμού
Περίληψη: 

Τις παραμονές των προεδρικών εκλογών του 2020, οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετωπίζουν αναμφισβήτητα τον μεγαλύτερο κίνδυνο εμφύλιων αναταραχών και βίαιων εξεγέρσεων από το 1860, όταν 11 πολιτείες αρνήθηκαν να αποδεχθούν την εκλογή του Αβραάμ Λίνκολν ως προέδρου και τελικά αποχώρησαν από την Ένωση.

Ο REUBEN E. BRIGETY II είναι αντιπρύτανης και πρόεδρος του Πανεπιστημίου του Νότου, Sewanee, και επίκουρος ανώτερος συνεργάτης για θέματα Αφρικανικής Ειρήνης στην Ασφάλειας στο Council on Foreign Relations. Προηγουμένως διετέλεσε εκπρόσωπος των ΗΠΑ στην Αφρικανική Ένωση και αναπληρωτής βοηθός Υπουργός Εξωτερικών για τις Αφρικανικές Υποθέσεις.

Τον Απρίλιο του 2013, όταν ήμουν αναπληρωτής βοηθός Υπουργός Εξωτερικών για τις Αφρικανικές Υποθέσεις, συνόδευα τον πρώην πρέσβυ των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη και Δήμαρχο της Ατλάντα, Andrew Young, σε μια συνάντηση με τον πρόεδρο της Ζιμπάμπουε, Ρόμπερτ Μουγκάμπε. Τότε ο υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, μας έστειλε στην Χαράρε για να πείσουμε τον Μουγκάμπε να επιτρέψει ελεύθερες και δίκαιες εκλογές αργότερα εκείνο το καλοκαίρι. Για χρόνια, οι εκλογές στην Ζιμπάμπουε είχαν αμαυρωθεί από βία, εκφοβισμό ψηφοφόρων, και χειραγώγηση του νομικού συστήματος από το κυβερνών κόμμα, το Πατριωτικό Μέτωπο της Αφρικανικής Εθνικής Ένωσης της Ζιμπάμπουε (ZANU-PF). Εάν ο Μουγκάμπε και οι άνθρωποί του συγκρατούντο από τέτοιες τακτικές στις επερχόμενες εκλογές, είπαμε στον πρόεδρο της Ζιμπάμπουε, οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν διατεθειμένες να χαλαρώσουν τις κυρώσεις που είχαν επιβληθεί από το 2001 και να ομαλοποιήσουν πλήρως τις σχέσεις με την χώρα του. Ο Mugabe και ο Young γνωρίζονταν πολύ καλά από τις συναρπαστικές μέρες που ακολούθησαν την ανεξαρτησία της Ζιμπάμπουε από το Ηνωμένο Βασίλειο. Λέγεται ότι ο Young ήταν ο μόνος άνθρωπος που υπήρχε στην γη τον οποίο ο Mugabe θα άκουγε με μια φιλική και πρόθυμη διάθεση.

23102020-1.jpg

Ένοπλοι υποστηρικτές του Τραμπ αντιμετωπίζουν αντι-διαδηλωτές στο Λούισβιλ, στο Κεντάκι, τον Σεπτέμβριο του 2020. Alex Lourie / Redux
------------------------------------------------------------------

Ο Μουγκάμπε μας άκουσε, αλλά δεν ακολούθησε τις συμβουλές μας. Στις 31 Ιουλίου 2013, ο πρόεδρος της Ζιμπάμπουε επανεκλέχθηκε για έκτη θητεία εν μέσω ισχυρισμών για εκτεταμένες παρατυπίες στις εκλογές. Το ZANU-PF κέρδισε πλειοψηφία των δύο τρίτων στο Κοινοβούλιο. Λίγο περισσότερο από τέσσερα χρόνια αργότερα, ο Μουγκάμπε ανατράπηκε σε πραξικόπημα από μέλη του κόμματός του. Πέθανε στην εξορία στην Σιγκαπούρη το 2019.

Ως διπλωμάτης των ΗΠΑ στην Αφρική, ήγειρα συχνά τις ανησυχίες μου στους Αφρικανούς συνομιλητές μου για την ποιότητα των εκλογών και την κατάσταση της δημοκρατίας στις χώρες τους. Από την Κένυα ως το Καμερούν, από το Μπουρούντι έως τη Μπουρκίνα Φάσο, οι συνάδελφοί μου και εγώ μιλούσαμε οπουδήποτε βλέπαμε την δημοκρατία να απειλείται. Ενθαρρύναμε τους Αφρικανούς ηγέτες να τηρούν το κράτος δικαίου και να αποφεύγουν την βία εναντίον του λαού τους. Ζητούσαμε από τους απλούς Αφρικανούς πολίτες να βάλουν στην άκρη τις φυλετικές τους σχέσεις και να ψηφίζουν για το κοινό καλό των χωρών τους. Και συμβουλέψαμε τα τοπικά μέσα ενημέρωσης να εμμείνουν στην αναφορά των γεγονότων και να αποφεύγουν να τροφοδοτούν τις φλόγες της θρησκευτικής εχθρότητας.

Αυτή η δέσμευση δεν είναι μοναδική στην διπλωματία των ΗΠΑ στην Αφρική. Υπό ρεπουμπλικανικές και δημοκρατικές διοικήσεις, οι διπλωμάτες των ΗΠΑ υπερασπίζονται εδώ και καιρό την δημοκρατία σε όλο τον κόσμο -στην Λατινική Αμερική, την Ανατολική Ευρώπη, την Κεντρική Ασία, τη Μέση Ανατολή και πέραν αυτής. Και σε οποιαδήποτε από αυτές τις περιοχές, εάν οι διπλωμάτες των ΗΠΑ παρατηρούσαν τα ίδια ενοχλητικά σημάδια που εκτίθενται επί του παρόντος στις Ηνωμένες Πολιτείες, θα χτυπούσαν τον διπλωματικό συναγερμό στα υψηλότερα επίπεδα διακυβέρνησης.

ΕΤΟΙΜΟ ΝΑ ΕΚΡΑΓΕΙ

Τις παραμονές των προεδρικών εκλογών του 2020, οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετωπίζουν αναμφισβήτητα τον μεγαλύτερο κίνδυνο εμφύλιων αναταραχών και βίαιων εξεγέρσεων από το 1860, όταν 11 πολιτείες αρνήθηκαν να αποδεχθούν την εκλογή του Αβραάμ Λίνκολν ως προέδρου και τελικά αποχώρησαν από την Ένωση. Οι Αμερικανοί πολίτες είναι οπλισμένοι, με ρεκόρ πωλήσεων πυροβόλων όπλων κατά την διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού, ειδικά από αγοραστές όπλων για πρώτη φορά. Οι κομματικές προτιμήσεις έχουν σκληρυνθεί σε τέτοιο βαθμό που τώρα μοιάζουν με φυλετικές διαιρέσεις, καθιστώντας φαινομενικά αδύνατο για τους Αμερικανούς να βρουν προσωπικό ή πολιτικό κοινό έδαφος μεταξύ των κομματικών γραμμών. Ξένοι αντίπαλοι χρησιμοποιούν το «bot farms» [στμ: διαδικτυακά εικονικά «ρομπότ» που εκτελούν σχετικά απλές αλλά ταχέως επαναλαμβανόμενες εργασίες στο ίντερνετ] για να διαδώσουν παραπληροφόρηση που θα διαιρέσει περαιτέρω το εκλογικό σώμα. Το ποσοστό των Αμερικανών που δεν έχουν καμία εμπιστοσύνη στα μέσα ενημέρωσης [1] βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο όλων των εποχών.

Οι πιθανότητες εκλογικής βίας στις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν εμφανείς εδώ και μήνες. Κατά την διάρκεια των διαδηλώσεων κατά της φυλετικής αδικίας και των περιορισμών του κορωνοϊού αυτό το καλοκαίρι, οι πολίτες συγκρούστηκαν μεταξύ τους και με την αστυνομία. Στο Πόρτλαντ του Όρεγκον, μη ταυτοποιημένες «δυνάμεις ασφαλείας» έσυραν διαδηλωτές μέσα σε φορτηγά χωρίς διακριτικά. Στο Σιάτλ, αριστεροί διαδηλωτές κατέλαβαν ένα ολόκληρο τμήμα της πόλης, δημιουργώντας μια λεγόμενη αυτόνομη ζώνη στην οποία απαγορευόταν να εισέλθουν οι τοπικές Αρχές. Ένας 17χρονος αντιδιαδηλωτής πυροβόλησε και σκότωσε δύο άοπλους ανθρώπους και τραυμάτισε έναν τρίτο στην Kenosha του Ουισκόνσιν. Μέλη των ακροδεξιών «boogaloo bois» δολοφόνησαν αξιωματικούς της επιβολής του νόμου στο Όκλαντ και την Σάντα Κρουζ. Και στο Μίσιγκαν, το FBI εξάρθρωσε μια συνωμοσία από μέλη μιας δεξιάς πολιτοφυλακής για να απαγάγει την Δημοκρατική κυβερνήτη της πολιτείας, Gretchen Whitmer, και να την δικάσει για προδοσία.

23102020-2.jpg

Ένοπλοι υποστηρικτές του Trump διαδηλώνουν στο Λούισβιλ, στο Κεντάκι, τον Σεπτέμβριο του 2020. Alex Lourie / Redux
---------------------------------------