Η πραγματική απειλή ξένης παρέμβασης έρχεται μετά την ημέρα των εκλογών | Foreign Affairs - Hellenic Edition
Secure Connection

Η πραγματική απειλή ξένης παρέμβασης έρχεται μετά την ημέρα των εκλογών

Οι Αμερικανοί είναι έτοιμοι να αποδεχθούν τo αφήγημα της αμφιβολίας από τους αντιπάλους τους
Περίληψη: 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι σήμερα ακόμη πιο διχασμένες από όσο πριν από τέσσερα χρόνια. Η χώρα αγωνίζεται να βρει τον βηματισμό της στην διάρκεια μιας άσχημα διαχειρισμένης πανδημίας. Οι ξένοι δρώντες που ευδοκιμούν στον διχασμό και την καχυποψία, χρειάζονται μόνο να επιδεινώσουν αυτό που κάνουν οι Αμερικανοί στον εαυτό τους με διαβρωτικά αφηγήματα που υπονομεύουν την εμπιστοσύνη στους δημοκρατικούς θεσμούς και την πίστη στην ύπαρξη της αλήθειας.

Η LAURA ROSENBERGER είναι διευθύντρια της Alliance for Securing Democracy και ανώτερη συνεργάτις στο German Marshall Fund των Ηνωμένων Πολιτειών. Στο παρελθόν υπηρέτησε στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και στο Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Λίγο πριν τα τελικά αποτελέσματα από τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, οι Αμερικανοί περιδιαβαίνουν μια ακόμη φορά τις διαδικτυακές ειδήσεις με ιστορίες για ξένες επιχειρήσεις που επιδιώκουν να υπονομεύσουν την εκλογική διαδικασία της χώρας τους. Ορισμένες από τις αναφορές εγείρουν ερωτήματα σχετικά με το αν η διοίκηση του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, πολιτικοποιεί αυτές τις ανησυχίες -και ο ίδιος ο πρόεδρος έχει αμφιβάλλει για την ακεραιότητα των εκλογών. Οι Αμερικανοί έχουν μείνει να αναρωτιούνται τι να κάνουν με όλον αυτόν τον θόρυβο.

05112020-1.jpg

Πρόωρη ψηφοφορία στη Νέα Υόρκη, τον Οκτώβριο του 2020. Jeenah Moon / Reuters
---------------------------------------------------------

Τα καλά νέα είναι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι καλύτερα προετοιμασμένες να αντιμετωπίσουν πολλές τέτοιες απειλές από όσο ήταν πριν από τέσσερα χρόνια: η κοινότητα των πληροφοριών, ιδιωτικές εταιρείες, και ανεξάρτητοι ερευνητές έχουν αντιμετωπίσει απόπειρες παρεμβολών με έγκαιρο εντοπισμό, έκθεση, και αντίμετρα και έχουν ενεργήσει ιδιαίτερα αποτελεσματικά για την εξασφάλιση των εκλογικών υποδομών των ΗΠΑ. Αλλά οι Αμερικανοί πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για ξένους δρώντες που θα αναλάβουν μερικές από τις πιο σημαντικές ενέργειές τους τις ημέρες και εβδομάδες μετά την Ημέρα των Εκλογών -όταν η χώρα στην πραγματικότητα ίσως να είναι πιο ευάλωτη.

Ένα τέτοιο σενάριο έχει προηγούμενο. Η Ρωσία παρενέβη στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το 2016, σύμφωνα με την αξιολόγηση της κοινότητας πληροφοριών τον Ιανουάριο του 2017 [1], όχι μόνο για να βλάψει έναν υποψήφιο και να βοηθήσει έναν άλλο, αλλά και «να υπονομεύσει την δημόσια πίστη στην δημοκρατική διαδικασία των ΗΠΑ». Για τον σκοπό αυτό, εάν είχε κερδίσει η υποψήφια των Δημοκρατικών, Χίλαρι Κλίντον, Ρώσοι αξιωματούχοι «ήταν διατεθειμένοι να αμφισβητήσουν δημόσια την εγκυρότητα των αποτελεσμάτων» μέσω δηλώσεων και εκστρατειών στα κοινωνικά μέσα (social media). Αντ' αυτού, ο Τραμπ ανακηρύχθηκε νικητής, και η Μόσχα άλλαξε ξαφνικά για να εκμεταλλευτεί ένα διχασμένο, και σε ορισμένα μέρη οργισμένο, αμερικανικό κοινό.

Η ρωσική Υπηρεσία Έρευνας Διαδικτύου (Internet Research Agency, IRA), μια εταιρεία που συνδέεται με το Κρεμλίνο και εκτελεί επιχειρήσεις επιρροής, αύξησε πραγματικά την δραστηριότητά της μετά την Ημέρα των Εκλογών το 2016, σύμφωνα με μια διακομματική έκθεση [2]. Και οι δραστηριότητές της δεν περιορίζονταν στο Διαδίκτυο. Πράκτορες της IRA διοργάνωσαν συγκεντρώσεις τόσο προς υποστήριξη του εκλεγμένου προέδρου Τραμπ όσο και ως διαμαρτυρία. Ένα γεγονός, μια διαδήλωση στο Μανχάταν με τίτλο «Ο Trump ΔΕΝ είναι ο πρόεδρός μου», κατέβασε μέχρι και 10.000 ανθρώπους στους δρόμους [3].

Οι φετινές εκλογές ενδέχεται να αφήσουν τις Ηνωμένες Πολιτείες ακόμη πιο ευάλωτες σε τέτοιες χειραγωγήσεις. Οι Αμερικανοί είναι ενθουσιασμένοι -συμπεριλαμβανομένου του ίδιου του προέδρου- με το να αμφιβάλλουν για το αποτέλεσμα των εκλογών ή να είναι εξοργισμένοι για το αποτέλεσμα. Ως εκ τούτου, η αμερικανική κοινωνία μπορεί να είναι ακόμη πιο επιρρεπής σε ξένες προσπάθειες να σπαρθούν αμφιβολίες για την ακεραιότητα της δημοκρατικής διαδικασίας. Με το να είναι προετοιμασμένοι για αυτήν την πιθανότητα, οι Αμερικανοί μπορούν να διασφαλίσουν ότι τέτοιες προσπάθειες δεν θα πετύχουν.

Η ΓΑΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ ΜΕ ΤΗΝ ΡΩΣΙΑ

Οι τακτικές της Ρωσίας έχουν εξελιχθεί από το 2016, αλλά το ίδιο και η ικανότητα των Ηνωμένων Πολιτειών να τις εντοπίζουν και να τις αποτρέπουν. Η αμερικανική κοινότητα πληροφοριών έχει εκδώσει προειδοποιήσεις σχετικά με ξένες παρεμβάσεις καθ' όλη την διάρκεια του εκλογικού κύκλου του 2020. Τον Αύγουστο, ο Bill Evanina [4], διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Αντικατασκοπείας και Ασφάλειας (National Counterintelligence and Security Center, NCSC), εκτίμησε ότι η Ρωσία επιδίωξε «κυρίως να δυσφημίσει τον πρώην αντιπρόεδρο Μπάιντεν». Ο Διευθυντής του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών (Federal Bureau of Investigation, FBI), Christopher Wray, κατέθεσε αργότερα ότι η Ρωσία ήταν «πολύ δραστήρια» [5] σε αυτές τις προσπάθειες και σε άλλες για να σπείρει «διχασμό και διαφωνία».

Το Υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη επιβάλει κυρώσεις σε πολλούς ανθρώπους που συνδέονται με την Ρωσία για συμμετοχή σε επιχειρήσεις με στόχο την παρέμβαση στις εκλογές των ΗΠΑ το 2020. Ένας από αυτούς είναι ο Andriy Derkach, ένας Ουκρανός βουλευτής και πράκτορας της Ρωσίας [6] που προσπάθησε να ξεπλύνει πληροφορίες μέσω ενδιάμεσων για να πυροδοτήσει έρευνες για τον υποψήφιο των Δημοκρατικών, Joe Biden. Μια πρόσφατη ιστορία της [εφημερίδας] New York Post για τον γιο του Μπάιντεν, τον Hunter, μετέδωσε πληροφορίες ασαφούς προέλευσης, ανανεώνοντας τα ερωτηματικά -και τις έρευνες του FBI, σύμφωνα με πληροφορίες [7]- σχετικά με μια πιθανή ρωσική επιχείρηση για την σπορά παραπληροφόρησης [8], ή για να χακάρει και στην συνέχεια να διαρρεύσει [9] πληροφορίες, προκειμένου να υπονομευθεί ο Μπάιντεν.

Οι ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών -παράλληλα με την IRA- συνέχισαν να προσπαθούν να χειραγωγούν τους Αμερικανούς ψηφοφόρους χρησιμοποιώντας social media. Οι ρωσικές οντότητες δημιούργησαν διαδικτυακά περιοδικά [10] προκειμένου να επηρεάσουν την πολιτική γνώμη και έπειτα ξεκίνησαν να προσλαμβάνουν Αμερικανούς και άλλους να γράφουν για αυτούς. Οι Ρώσοι πράκτορες έχουν εξασκήσει αυτήν την τεχνική εξωτερικής ανάθεσης εν μέρει για να αποφύγουν τον εντοπισμό τους. Η IRA διοικούσε ακόμη και μια «φάρμα από τρολ» [11] στην Άκρα της Γκάνας, η οποία σε μεγάλο βαθμό επικεντρώθηκε στον επηρεασμό των Μαύρων Αμερικανών, έως ότου οι αρχές της Γκάνας την έκλεισαν τον Φεβρουάριο του 2020.