Μια ματιά στο τεύχος 67 | Foreign Affairs - Hellenic Edition
Secure Connection

Μια ματιά στο τεύχος 67

Η προεδρία Μπάιντεν και η εξωτερική πολιτική της, η οικονομική κρίση που έρχεται και οι θρησκείες που παρακμάζουν
Περίληψη: 

Κυκλοφορεί το νέο τεύχος Δεκεμβρίου 2020 - Ιανουαρίου 2021 του Foreign Affairs The Hellenic Edition, με κεντρικό θέμα τις εξελίξεις στις ΗΠΑ υπό το πρίσμα τόσο της νέας προεδρίας Μπάιντεν όσο και την πανδημικής και οικονομικής κρίσης. Επίσης, αναλύονται οι επιδιώξεις της Τουρκίας, οι τάσεις στη Μέση Ανατολή, η κατάσταση με τα πυρηνικά όπλα στην Ελλάδα, οι προοπτικές για ελληνικούς μικροδορυφόρους αλλά και η παγκόσμια παρακμή των θρησκειών κ.ά.

Ο ΛΟΥΚΑΣ Γ. ΚΑΤΣΩΝΗΣ είναι εκδότης-διευθυντής του Foreign Affairs The Hellenic Edition και πρόεδρος του Ινστιτούτου Εξωτερικών Υποθέσεων.

Κυκλοφορεί ήδη στα κεντρικά περίπτερα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης το νέο τεύχος Δεκεμβρίου 2020 - Ιανουαρίου 2021 του Foreign Affairs The Hellenic Edition, με κεντρικό θέμα τις εξελίξεις που έρχονται μετά την ανάληψη των καθηκόντων της προεδρίας των ΗΠΑ από τον Τζο Μπάιντεν.

Ο πρόεδρος του Council on Foreign Relations, Richard Haass, γράφει για την πληθώρα των εκκρεμοτήτων και των ανοιχτών θεμάτων που περιμένουν λύσεις από την διοίκηση Μπάιντεν μετά την εκκεντρική προεδρία Τραμπ. Δίνει δε ιδιαίτερη έμφαση στις σχέσεις των ΗΠΑ με τους συμμάχους τους, σχέσεις που πρέπει να επιδιορθωθούν πριν αρχίσει η οικοδόμηση μιας νέας εποχής τόσο για τις ίδιες τις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και για την διεθνή φιλελεύθερη τάξη.

11122020-1.jpg

Πιο αισιόδοξος, ο οικονομολόγος και στρατηγιστής της Morgan Stanley Investment Management, Ruchir Sharma, στο δοκίμιό του υπογραμμίζει τα ισχυρά σημεία των Ηνωμένων Πολιτειών που πολλές φορές κατά το παρελθόν έχουν διαψεύσει όσους υποστηρίζουν ότι οι ΗΠΑ είναι ένα έθνος σε παρακμή. Χρησιμοποιώντας οικονομικά και άλλα ποιοτικά στοιχεία χαρακτηρίζει την Αμερική ως «The comeback nation», το έθνος που επανέρχεται.

Ωστόσο τα προβλήματα δεν είναι μικρά. Η πανδημία που ακόμη εξελίσσεται ανά τον κόσμο, φέρνει τρομακτική πίεση στις οικονομίες, μια ύφεση που θα αλλάξει ριζικά την παγκόσμια οικονομία. Όπως αναλύουν οι Carmen Reinhart και Vincent Reinhart, καθηγήτρια στο Χάρβαρντ και στρατηγιστής στην Mellon αντίστοιχα, η οικονομική κρίση θα έρθει όταν ολοκληρωθεί η συρρίκνωση των οικονομιών και τότε ο μεγαλύτερος κίνδυνος που θα αντιμετωπίσουν οι κοινωνίες θα είναι εκείνος του λαϊκισμού.

Από την πλευρά του ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Χρήστος Χατζηεμμανουήλ, στο δοκίμιό του υποστηρίζει ότι η πανδημία λειτουργεί ως καταλύτης που επιταχύνει εξελίξεις που σοβούσαν στην διεθνή σκηνή. Μελετώντας την κατάσταση στις ΗΠΑ, την Κίνα και την Αφρική, ο καθηγητής καταλήγει στην Ευρώπη η οποία θα κληθεί να λάβει σκληρές αποφάσεις. Πάντως, για τον ερευνητή του Ινστιτούτου Ευρωπαϊκών Δημοκρατών, Δαβίδ Φουσίεκ, η πανδημία και οι ανάγκες που δημιούργησε, κατάφεραν να γεφυρώσουν σε μεγάλο βαθμό το χάσμα στην ΕΕ μεταξύ Βορρά και Νότου.

Πιο εστιασμένα στην περιοχή μας, ο νομικός και πρόεδρος του American Hellenic Institute στην Ελλάδα, Γεώργιος Οικονόμου, αναλύει τις αυτοκρατορικές βλέψεις του Τούρκου προέδρου Ερντογάν και πώς αλλάζουν τις δυναμικές μεταξύ των κρατών, ενώ οι Μοχάμεντ Ελσαέρ και Γεώργιος Λάσκαρης, Πολιτικός Επιστήμων με ειδίκευση στα πυρηνικά και Πυρηνικός Φυσικός αντίστοιχα, επιχειρηματολογούν στο σχετικό δοκίμιό τους γιατί θα είναι χρήσιμο να επανεγκατασταθούν στην Ελλάδα πυρηνικά όπλα του ΝΑΤΟ. Επίσης, ο καθηγητής της Σχολής Ικάρων, Αλέξανδρος Κολοβός, αποκαλύπτει όλο το ιστορικό των χαμένων ευκαιριών για την απόκτηση και ανάπτυξη μικροδορυφόρων από την Ελλάδα, αλλά και τις προοπτικές που εξακολουθούν να επιβιώνουν.

Ο τουρκολόγος Γιώργος Λιμαντζάκης εντρυφεί στην σύγκρουση Αρμενίας – Αζερμπαϊτζάν για τα εδάφη του Ναγκόρνο-Καραμπάχ αλλά και στην συμφωνία κατάπαυσης του πυρός αναδεικνύοντας τα «κενά» που περιέχει και τα οποία αφήνουν εκκρεμότητες για το μέλλον.

Σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, ο διδάκτωρ γεωπολιτικής του ΕΚΠΑ, Μιχάλης Σαρλής, ασχολείται με το χρονικό και την εξέλιξη των αραβικών εξεγέρσεων στη Μέση Ανατολή και σημειώνει ότι η διαδικασία μετεξέλιξης των κοινωνιών της περιοχής δεν έχει σταματήσει αλλά τείνει στην δημιουργία νέων κρίσεων στο κοντινό μέλλον.

Τέλος, σε ένα εξαιρετικού ενδιαφέροντος άρθρο, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, Ronald F. Ingelhart, παρουσιάζει τα δεδομένα για τις θρησκευτικές τάσεις σε 49 χώρες και συσχετίζει την άνοδο ή την πτώση του θρησκευτικού αισθήματος με παράγοντες σχετικούς με την ασφάλεια, την ευημερία κ.λπ. Τα συμπεράσματά του είναι εξόχως σημαντικά τόσο για τους θρησκευτικούς όσο και για τους πολιτικούς και κοινωνικούς ηγέτες.

Copyright © 2020 by the Council on Foreign Relations, Inc.
All rights reserved.

Μπορείτε να ακολουθείτε το «Foreign Affairs, The Hellenic Edition» στο TWITTER στην διεύθυνση www.twitter.com/foreigngr , στο FACEBOOK, στην διεύθυνση www.facebook.com/ForeignAffairs.gr αλλά και στο linkedin στην διεύθυνση https://www.linkedin.com/company/foreign-affairs-the-hellenic-edition