Όταν η ακροδεξιά διεισδύει στην επιβολή του νόμου | Foreign Affairs - Hellenic Edition
Secure Connection

Όταν η ακροδεξιά διεισδύει στην επιβολή του νόμου

Η Αμερική μπορεί να μάθει από την απόκριση της Γερμανίας
Περίληψη: 

Η δεξιά βία αυξήθηκε ραγδαία στις Ηνωμένες Πολιτείες τα τελευταία έξι χρόνια, αντιπροσωπεύοντας τη μεγάλη πλειοψηφία των γνωστών τρομοκρατικών συνωμοσιών και επιθέσεων στην χώρα. Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι πρέπει να αντιμετωπίσουν αυτήν την απειλή για την εθνική ασφάλεια τόσο σοβαρά όσο έχουν κάνει οι Γερμανοί ομόλογοί τους.

Η CYNTHIA MILLER-IDRISS είναι διευθύντρια του Εργαστηρίου Έρευνας και Καινοτομίας για την Πόλωση και τον Εξτρεμισμό (Polarization and Extremism Research and Innovation Lab) στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο και η συγγραφέας του βιβλίου με τίτλο Hate in the Homeland: The New Global Far Right [1].

Την τελευταία δεκαετία σημειώθηκε ένα αξιοσημείωτο άλμα σε περιστατικά ακροδεξιάς τρομοκρατικής βίας σε όλο τον κόσμο, από την επίθεση του 2011 στη Νορβηγία που άφησε 77 άτομα νεκρούς μέχρι τους πυροβολισμούς στο τζαμί στην Christchurch στη Νέα Ζηλανδία το 2019 που σκότωσαν 51 ανθρώπους. Οι Αμερικανοί έχουν πενθήσει σφαγές σε ένα Walmart στο Ελ Πάσο το 2019, μια συναγωγή στο Πίτσμπουργκ το 2018, και μια εκκλησία κυρίως μαύρων στο Τσάρλεστον το 2015, μεταξύ άλλων λευκών ρατσιστικών, αντισημιτικών, και αντι-μεταναστευτικών επιθέσεων. Ακροδεξιοί ακτιβιστές πρόσφατα διαδήλωσαν σε πόλεις των ΗΠΑ για να διαμαρτυρηθούν για την εκλογική ήττα του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, εμπλεκόμενοι σε καυγάδες, μαχαιρώματα, και πυροβολισμούς. Άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ξυπνούν σχετικά με την γενική απειλή της ακροδεξιάς βίας, αλλά μια άλλη ανησυχητική εξέλιξη δεν έχει κερδίσει ανάλογη προσοχή: η διείσδυση αυτών των εξτρεμιστών στις τάξεις της επιβολής του νόμου και του στρατού -τα ίδια τα όργανα που είναι επιφορτισμένα με την διατήρηση της δημόσιας ασφάλειας.

16122020-1.jpg

Ένα μέλος ακροδεξιάς πολιτοφυλακής και ένας αστυνομικός στην Stone Mountain της Γεωργίας, τον Αύγουστο του 2020. Elijah Nouvelage / Reuters
-----------------------------------------------------------------

Ρεπορτάζ εφημερίδων και κυβερνητικές έρευνες στην Γερμανία αποκάλυψαν φέτος οργανωμένα δίκτυα συμπαθούντων τους ακροδεξιούς στις τάξεις των υπηρεσιών ασφαλείας της χώρας. Τον περασμένο μήνα, αξιωματούχοι των [υπηρεσιών] στρατιωτικών πληροφοριών ανέκριναν οκτώ άτομα, συμπεριλαμβανομένων Γερμανών στρατιωτών, οι οποίοι είναι ύποπτοι για συμμετοχή σε ένα αντικυβερνητικό κίνημα «κυρίαρχων πολιτών». Οι νομοθέτες προειδοποίησαν: «Δεν υπάρχει χώρος στον στρατό για εχθρούς του συντάγματος», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της χώρας [2]. Οι Γερμανοί αναγνωρίζουν το πρόβλημα [3] του ακροδεξιού εξτρεμισμού στον στρατό της χώρας τους, στις υπηρεσίες πληροφοριών, και στην επιβολή του νόμου.

Ωστόσο, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν επέδειξαν παρόμοια αναγνώριση του προβλήματος της ακροδεξιάς διείσδυσης στον στρατό και την αστυνομία. Ο πρώην πράκτορας του FBI, Michael German, περιέγραψε σωστά την απάντηση της κυβέρνησης των ΗΠΑ ως «εντυπωσιακά ανεπαρκή» [4] σε μια έκθεση που το Κέντρο Brennan δημοσιοποίησε για το θέμα τον Αύγουστο. Σχεδόν 15 χρόνια νωρίτερα, ένα ενημερωτικό δελτίο του FBI [5] προειδοποιούσε για την αυξανόμενη «απειλή των λευκών εθνικιστών» [6] που ενδέχεται να διεισδύσουν σκόπιμα στην αστυνομία, να διακόψουν έρευνες, και να προσπαθήσουν να στρατολογήσουν συναδέλφους αξιωματικούς. Αυτή η προειδοποίηση δεν τηρήθηκε. Σύμφωνα με το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών (Center for Strategic and International Studies), η δεξιά βία αυξήθηκε ραγδαία [7] στις Ηνωμένες Πολιτείες τα τελευταία έξι χρόνια, αντιπροσωπεύοντας τη μεγάλη πλειοψηφία των γνωστών τρομοκρατικών συνωμοσιών και επιθέσεων στην χώρα. Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι πρέπει να αντιμετωπίσουν αυτήν την απειλή για την εθνική ασφάλεια τόσο σοβαρά όσο έχουν κάνει οι Γερμανοί ομόλογοί τους, άλλως ρισκάρουν να θέσουν σε κίνδυνο τις συνταγματικές προστασίες που η επιβολή του νόμου και ο στρατός έχουν ορκιστεί να υποστηρίξουν.

ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ

Για δεκαετίες, οι γερμανικές Αρχές θεωρούσαν τον ακροδεξιό και τον λευκό-ρατσιστικό εξτρεμισμό στις στρατιωτικές υπηρεσίες και τις υπηρεσίες ασφαλείας ως θέμα μερικών «σάπιων μήλων». Ωστόσο, υπάρχει τώρα μια αυξανόμενη συνειδητοποίηση ότι αυτή η παρουσία είναι στην πραγματικότητα διαδεδομένη και έχει συνενωθεί σε οργανωμένα δίκτυα [8]. Στα τέλη Νοεμβρίου, οι γερμανικές Αρχές διενήργησαν δύο έρευνες που εντόπισαν 26 στρατιώτες [9] και εννέα αστυνομικούς [10] οι οποίοι οργάνωσαν και συμμετείχαν σε ομάδες chat [στμ: διαδικτυακής συνομιλίας] που μοιράζονταν ακροδεξιό και αντισημιτικό περιεχόμενο.

Οι έρευνες ακολούθησαν μια έκθεση εγχώριας υπηρεσίας πληροφοριών που τεκμηρίωσε περισσότερες από 1.400 περιπτώσεις δεξιού εξτρεμισμού [11] στην αστυνομία και τις υπηρεσίες πληροφοριών τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Νωρίτερα το 2020, το Υπουργείο Άμυνας της Γερμανίας εντόπισε 20 ακροδεξιούς εξτρεμιστές μέσα σε μια διμοιρία [12] των ελίτ αντιτρομοκρατικών και ειδικών δυνάμεων διάσωσης της Διοίκησης Ειδικών Δυνάμεων της χώρας. Οι Αρχές διέλυσαν την διμοιρία -αλλά όχι πριν εξαφανιστούν 48.000 σφαίρες και πάνω από 135 κιλά εκρηκτικών από το οπλοστάσιο της μονάδας.

Το 2017, ένας Γερμανός στρατιώτης πόζαρε ως Σύριος πρόσφυγας [13] και σχεδίαζε μια τρομοκρατική επίθεση «υπό ψευδή σημαία» που θα έριχνε την ευθύνη σε Ισλαμιστές εξτρεμιστές. Ακροδεξιές ομάδες και πολιτικά κόμματα εκμεταλλεύθηκαν σφοδρά την κρίση των προσφύγων του 2015 [14], στην οποία σχεδόν ένα εκατομμύριο κυρίως Μουσουλμάνοι αιτούντες άσυλο που δραπέτευσαν από τις συγκρούσεις στην Συρία και αλλού επεδίωξαν να βρουν καταφύγιο στην Γερμανία, ώστε να διαδώσουν ισλαμοφοβικές και αντι-μεταναστευτικές ιδέες και να προωθήσουν ξενοφοβικές πολιτικές. Η ετήσια εγχώρια έκθεση πληροφοριών της Γερμανίας που κυκλοφόρησε τον Ιούλιο κατέγραψε αύξηση πάνω από 50% στον αριθμό των ακροδεξιών εξτρεμιστών στην χώρα από το 2014 [15]. Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι ο δεξιός εξτρεμισμός αντιπροσώπευε τη «μεγαλύτερη απειλή για την ασφάλεια του έθνους». [16]