Η Κίνα πρέπει να σταματήσει να κρύβει τα δεδομένα για τα εμβόλιά της | Foreign Affairs - Hellenic Edition
Secure Connection

Η Κίνα πρέπει να σταματήσει να κρύβει τα δεδομένα για τα εμβόλιά της

Το Πεκίνο υπονομεύει την εμπιστοσύνη σε ένα εμβόλιο που ο κόσμος χρειάζεται απελπισμένα
Περίληψη: 

Καθώς έγινε κορυφαίος προμηθευτής εμβολίων, η Κίνα ήλπιζε να επιδείξει τις υψηλής τεχνολογίας δυνατότητές της και να λαμπρύνει την διεθνή φήμη της μετά από ένα καταστροφικό 2020. Αλλά η προσέγγισή της στα δεδομένα των εμβολίων δεν βοήθησε σχεδόν καθόλου.

Ο EYCK FREYMANN είναι ο συγγραφέας του βιβλίου με τίτλο One Belt One Road: Chinese Power Meets the World.
Ο JUSTIN STEBBING είναι καθηγητής Καρκινικής Ιατρικής και Ογκολογίας, στο Imperial College London.

Σε μια παραβολή στο φιλοσοφικό κείμενο της δυναστείας των Χαν, το Huainanzi, ένας ανόητος πηγαίνει στην αγορά για να αγοράσει ένα ζευγάρι παπούτσια. Βρίσκοντας τα παπούτσια πολύ μικρά, κόβει τα δάχτυλά του αντί να παραδεχθεί ότι τα παπούτσια δεν του ταιριάζουν. Η Κίνα κάνει κάτι παρόμοιο με τα εμβόλια της COVID-19, τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες [1] δεν είχαν τόσο καλή απόδοση στις κλινικές δοκιμές όσο οι Δυτικοί ανταγωνιστές τους. Φοβούμενοι μην ντροπιαστούν, οι Κινέζοι κατασκευαστές εμβολίων επιλέγουν τα δεδομένα (data) αντί να δημοσιεύουν πλήρως τα αποτελέσματα.

03032021-1.jpg

Αναπτύσσοντας ένα εμβόλιο κατά της COVID-19 στο Πεκίνο, τον Σεπτέμβριο του 2020. Thomas Peter / TPX Images of the Day / Reuters
---------------------------------------------------------------

Η απόκρυψη κλινικών δεδομένων αποτελεί επιστημονικό και πολιτικό λάθος. Μεγάλο μέρος του αναπτυσσόμενου κόσμου έχει μόνο περιορισμένη πρόσβαση σε εμβόλια που κατασκευάζονται στην Δύση και θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από αυτά που παράγονται στην Κίνα. Οι κατασκευαστές εμβολίων της χώρας δεν πρέπει να υπονομεύουν την εμπιστοσύνη στα προϊόντα τους σε μια εποχή που τόσο μεγάλο μέρος του κόσμου τα έχει ανάγκη.

ΠΡΟΠΕΤΑΣΜΑ ΚΑΠΝΟΥ

Οι Κινέζοι κατασκευαστές εμβολίων κρύβουν τα κλινικά δεδομένα τους από τον κόσμο. Δημοσίευσαν τα δεδομένα τους για την Φάση 1 και την Φάση 2 σε αξιόπιστα περιοδικά [journals] που ελέγχονται από ομόλογους επιστήμονες όπως το JAMA και το The Lancet και τα προκλινικά τους δεδομένα στο Science. Ωστόσο, δεν έχουν δημοσιεύσει δεδομένα σχετικά με τις κρίσιμες δοκιμές της Φάσης 3 σε ευρείες ομάδες. Αντίθετα, οι Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca και το ρωσικό Ινστιτούτο Gamaleya έχουν δημοσιεύσει όλα τα δεδομένα της Φάσης 3 σε σεβαστά, ελεγχόμενα από ομολόγους περιοδικά.

Η κινεζική Sinovac ήταν ο χειρότερος παραβάτης. Η εταιρεία έχει αναφέρει μόνο αποσπάσματα από τα δεδομένα αποτελεσματικότητας από διάφορες δοκιμές στο εξωτερικό για να υποδηλώσει ότι το εμβόλιο CoronaVac είναι πολύ αποτελεσματικό. Με βάση αυτές τις αναφορές, τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης ισχυρίστηκαν ότι το CoronaVac ήταν 100% αποτελεσματικό στην πρόληψη της δριμείας COVID-19. Ωστόσο, μεταγενέστερες αναφορές έδειξαν 91% αποτελεσματικότητα στην Τουρκία, 78% στην Βραζιλία, και 65% στην Ινδονησία. Οι Βραζιλιάνοι ερευνητικοί συνεργάτες της εταιρείας ανέφεραν αποτελεσματικότητα μόλις 50,4% -οριακά πάνω από το ελάχιστο όριο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που είναι το 50,0% για να συστήσει ένα εμβόλιο. Ακόμα και τώρα, οι Βραζιλιάνοι συνεργάτες της Sinovac παρακρατούν [2] τα πλήρη δεδομένα τους «κατόπιν αιτήματος της εταιρείας». Η Sinopharm, η άλλη κορυφαία κινεζική εταιρεία παραγωγής εμβολίων, επίσης κρατά μυστικά τα πλήρη αποτελέσματά της. Η εταιρεία δεν έχει δημοσιεύσει ακόμη κανένα αποτέλεσμα από τις δοκιμές αποτελεσματικότητας της Φάσης 3.

Παρά την αδιαφάνεια, οι χώρες μπαίνουν στην ουρά για τα κινεζικά εμβόλια. Η Sinopharm και η Sinovac χορηγούν εκατομμύρια δόσεις το μήνα σε κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο. Η Χιλή κατέστησε τα κινεζικά εμβόλια κεντρικά στην εθνική στρατηγική εμβολιασμού, παραγγέλνοντας πάνω από δέκα εκατομμύρια δόσεις από την Sinovac. Στην Ινδονησία, ο πρόεδρος Joko Widodo έλαβε την πρώτη του ένεση CoronaVac σε ζωντανή μετάδοση στην τηλεόραση. Οι ρυθμιστικές Αρχές σε αυτές τις χώρες χρειάζονται πολύ περισσότερα από ασυνεπή στοιχεία αποτελεσματικότητας. Πρέπει να γνωρίζουν ποιες αντιδράσεις αντισωμάτων δημιουργούν τα κινέζικα εμβόλια, πώς αυτές οι αντιδράσεις διαφέρουν μεταξύ των δημογραφικών ομάδων, πώς αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου, και ποιες ανεπιθύμητες ενέργειες είχαν οι άνθρωποι στο εμβόλιο. Διαφορετικά, δεν μπορούν να λάβουν ενημερωμένες αποφάσεις για την δημόσια υγεία, όπως εάν θα εγκρίνουν ή όχι τα κινεζικά εμβόλια για ευάλωτες ομάδες, όπως είναι οι θετικοί στον ιό HIV και οι ηλικιωμένοι.

ΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΠΛΗΤΤΟΥΝ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ

Η συσκότιση της Sinovac δεν είναι μόνο κακή επιστήμη -είναι και κακή πολιτική για το Πεκίνο. Καθώς έγινε κορυφαίος προμηθευτής εμβολίων, η Κίνα ήλπιζε να επιδείξει τις υψηλής τεχνολογίας δυνατότητές της και να λαμπρύνει την διεθνή φήμη της μετά από ένα καταστροφικό 2020. Αλλά η προσέγγισή της στα δεδομένα των εμβολίων δεν βοήθησε σχεδόν καθόλου το Πεκίνο να αφήσει το παρελθόν πίσω του. Εάν η Κίνα έμαθε ένα πράγμα στην Γουχάν τον περασμένο Ιανουάριο, το προφανές μάθημα φαίνεται να είναι ότι η αποφυγή της δυσάρεστης αλήθειας μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερη ζημιά από την αντιμετώπισή της. Ωστόσο, οι κινεζικές εταιρείες εμβολίων έχουν υιοθετήσει μια προσέγγιση για τα δεδομένα που είναι στην καλύτερη περίπτωση αδέξια και στην χειρότερη παραπλανητική.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η εμπιστοσύνη του κοινού στα εμβόλια της Κίνας βούλιαξε. Η κάλυψη των μέσων ενημέρωσης σε πολλές χώρες εστίασε στα ασυνεπή δεδομένα της Sinovac για να δημιουργήσει αμφιβολίες για ολόκληρη την προσπάθεια εμβολιασμού στην Κίνα. Μια πρόσφατη έρευνα διαπίστωσε [3] ότι μόλις το 37% των πολιτών του Χονγκ Κονγκ ήταν πρόθυμοι να λάβουν οποιοδήποτε κινεζικό εμβόλιο. Μια άλλη διαπίστωσε ότι οι κάτοικοι σε 13 από τις 15 χώρες που μελετήθηκαν είχαν λιγότερες πιθανότητες να κάνουν εμβόλιο εάν μάθαιναν ότι ήταν κινεζικό.