Οι ΗΠΑ δεν μπορούν ούτε να αγνοήσουν ούτε να λύσουν την ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση | Foreign Affairs - Hellenic Edition
Secure Connection

Οι ΗΠΑ δεν μπορούν ούτε να αγνοήσουν ούτε να λύσουν την ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση

Η Ουάσιγκτον πρέπει να διαχειριστεί ενεργά μια διαφορά που δεν μπορεί να τερματιστεί
Περίληψη: 

Μόλις οι φλόγες κατασιγάσουν, η κυβέρνηση Μπάιντεν θα χρειαστεί να διαχειριστεί την σύγκρουση με τρόπο που να βοηθά στην δημιουργία ενός πολιτικού ορίζοντα για τους Παλαιστινίους δίνοντάς τους ελπίδα ότι, όπως και οι Ισραηλινοί, θα απολαύσουν τελικά τα «ίσα μέτρα ελευθερίας, ασφάλειας, ευημερίας και δημοκρατίας».

Ο MARTIN INDYK είναι διακεκριμένος συνεργάτης στο Council on Foreign Relations, πρώην Ειδικός Απεσταλμένος των ΗΠΑ για τις Ισραηλινο-Παλαιστινιακές διαπραγματεύσεις, και συγγραφέας του επικείμενου βιβλίου με τίτλο Master of the Game: Henry Kissinger and the Art of Middle East Diplomacy.

Η διοίκηση του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ανέλαβε το αξίωμα αναμένοντας να ακολουθήσει μια λιγότερο προληπτική προσέγγιση στην ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση από όσο πολλοί από τους προκατόχους της. Σε συνέντευξη Τύπου για την πανδημία COVID-19 την [περασμένη] Τετάρτη -τέσσερις ημέρες μέσα στον τρέχοντα πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς- αυτή η προσέγγιση ήταν εμφανής. Ο Μπάιντεν δέχθηκε μια ερώτηση σχετικά με την σύγκρουση και απάντησε συγκρατημένα ότι είχε μιλήσει με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Βενιαμίν Νετανιάχου, ότι το Ισραήλ είχε δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του, και ότι ήλπιζε πως οι μάχες θα τελειώσουν «νωρίτερα παρά αργότερα». Ξεχωριστά, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Antony Blinken, ανακοίνωσε ότι είχε επίσης επαφή με τον Ισραηλινό ομόλογό του και με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο, Mahmoud Abbas (Abu Mazen). Ανέφερε επίσης ότι έστειλε τον Hady Amr, έναν έμπειρο αξιωματούχο μεσαίου επιπέδου, στο Ισραήλ για να έρθει σε επαφή με τις πλευρές.

17052021-1.jpg

Ισραηλινή αεροπορική επίθεση στην Λωρίδα της Γάζας, τον Μάιο του 2021. Ibraheem Abu Mustafa / Reuters
--------------------------------------------------------------

Εν τω μεταξύ, το έδαφος καίγεται στην Γάζα, και οι πόλεις του Ισραήλ πλήττονται από νυχτερινές επιθέσεις πυραύλων, καθώς και από μια εβραιο-αραβική ενδοκοινοτική βία που δεν έχει ξαναφανεί στην ιστορία του Ισραήλ. Ο αριθμός των θανάτων αμάχων αυξάνεται και από τις δύο πλευρές, μεταξύ άλλων και σε παιδιά. Και η προοδευτική Δημοκρατική βάση του Μπάιντεν κάνει όλο και πιο ζωηρές εκκλήσεις στην Ουάσινγκτον να εντείνει τις προσπάθειές της, όχι μόνο για να σταματήσει τις μάχες αλλά και για να τερματίσει την συνολική σύγκρουση.

Έχουμε δει πολέμους Ισραήλ-Χαμάς και παλαιότερα -ο τελευταίος ήταν το 2014- και ξέρουμε πώς πάνε. Η Χαμάς, με την βοήθεια της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ που υποστηρίζεται από το Ιράν, εκτοξεύει τους πυραύλους της αδιάκριτα. Το Ισραήλ ανταποκρίνεται δυσανάλογα [πιο έντονα]. Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπίζεται τον εαυτό του. Η Ευρώπη κουνάει το δάχτυλο στο Ισραήλ. Η Χαμάς τελικά αποφασίζει ότι έχει παρουσιάσει την θέση της. Το Κατάρ και η Αίγυπτος μεσολαβούν για εκεχειρία βάσει της συνηθισμένης συμφωνίας «ησυχία για ησυχία». Και οι δύο πλευρές θάβουν τους νεκρούς τους, καθαρίζουν τα ερείπια και επιστρέφουν στην καθημερινότητα ( business as usual), ενώ οι Δυνάμεις Άμυνας του Ισραήλ (Israel Defense Forces, IDF) και οι Ταξιαρχίες Ezzedeen al-Qassam της Χαμάς προετοιμάζονται για τον επόμενο γύρο.

Η προσέγγιση της κυβέρνησης Μπάιντεν δείχνει μέχρι στιγμής ότι η Ουάσιγκτον θα είναι άνετη να δεχτεί αυτό το δυστυχισμένο τέλος. Έχει άλλες, πιο σημαντικές προτεραιότητες. Η απλή καταγραφή τους -η πανδημία, η οικονομική ανάκαμψη, η κλιματική αλλαγή, η άνοδος της Κίνας, οι πυρηνικές φιλοδοξίες του Ιράν- αρκούν για να στηρίξουν την θέση αυτή. Η αποδοχή του Προέδρου για το χρονοδιάγραμμα του Νετανιάχου είναι ενδεικτική αυτής της αλλαγής προσέγγισης, στην οποία τα μέρη αφήνονται να αντιμετωπίσουν την σύγκρουση και οι Ηνωμένες Πολιτείες μετατοπίζονται από το να την τερματίσουν στο να μειώσουν τις πιο βίαιες εκδηλώσεις της.

Πρέπει ο Μπάιντεν να προσπαθήσει για περισσότερα; Στο κάτω-κάτω, κάθε κρίση δημιουργεί μια ευκαιρία. Θα μπορούσαν οι συνθήκες αυτή την στιγμή να παράγουν ένα όριο καμπής στο οποίο, εάν η Ουάσιγκτον ενέτεινε την εμπλοκή της, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να δημιουργήσουν πρόοδο προς τον ομολογημένο στόχο μιας λύσης δύο κρατών στην ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση;

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΕΣ, ΟΧΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ

Δυστυχώς, η απάντηση είναι όχι. Το status quo ταιριάζει πραγματικά και στις δύο πλευρές και καμιά τους δεν ενδιαφέρεται να το αλλάξει. Η Χαμάς, ωστόσο, αναστατώθηκε από την ακύρωση των παλαιστινιακών εκλογών, με τις οποίες ελπίζει να επεκτείνει την επιρροή της στην Δυτική Όχθη˙ αντί γι’ αυτό, εκμεταλλεύτηκε μια σύγκλιση των εβραιο-αραβικών αντιπαραθέσεων στην Ανατολική Ιερουσαλήμ για να προσπαθήσει να επεκτείνει την επιρροή της εκεί. Έκανε το προηγουμένως ακατανόητο και εκτόξευσε ρουκέτες προς την Ιερουσαλήμ. Αυτό με την σειρά του εξόργισε τον Νετανιάχου, ο οποίος ήταν ικανοποιημένος να έχει την Χαμάς να κυβερνά στην Γάζα αλλά όχι στην Δυτική Όχθη, και σίγουρα όχι στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Ωστόσο, οι στόχοι και των δύο πλευρών σε αυτόν τον γύρο είναι αυστηρά περιορισμένοι. Η Χαμάς ελπίζει να ενισχύσει την θέση της μεταξύ των Παλαιστινίων˙ το Ισραήλ ελπίζει να αποκαταστήσει την αποτροπή του έναντι των επιθέσεων της Χαμάς εναντίον των πολιτών του. Καμία από τις δύο πλευρές δεν ενδιαφέρεται να ζητήσει από τις Ηνωμένες Πολιτείες μια λύση δύο κρατών. Η Χαμάς είναι αφοσιωμένη σε μια λύση ενός κράτους στην οποία δεν υπάρχει το Ισραήλ˙ ο Νετανιάχου είναι δεσμευμένος σε μια λύση τριών κρατών στην οποία η Χαμάς κυβερνά στην Γάζα και η Παλαιστινιακή Αρχή προεδρεύει στους θύλακες της Δυτικής Όχθης.

Το τρίτο μέρος αυτής της σύγκρουσης -ο Αμπού Μαζέν [Μαχμούντ Αμπάς]- θα ήθελε πολύ να δει τις Ηνωμένες Πολιτείες να επανέλθουν, γιατί αυτό θα τον βοηθούσε να αποκτήσει ξανά σημασία. Για τέσσερις μήνες, περίμενε μάταια ένα τηλεφώνημα από τον Μπάιντεν˙ η τρέχουσα κρίση επιτέλους οδήγησε σε μια τηλεφωνική κλήση από τον Υπουργό Εξωτερικών. Όμως οι Αμερικανοί διαπραγματευτές είχαν αρκετή εμπειρία με τον Abu Mazen για να γνωρίζουν ότι δεν είναι σε θέση να δεχτεί τους απαραίτητους συμβιβασμούς για την επίτευξη λύσης δύο κρατών. Στα 85 του, στο 17ο έτος της τετραετούς προεδρικής του θητείας, κατ’ όνομα προεδρεύοντας σε μια βαθιά διχασμένη πολιτεία στην οποία θα καταγγελθεί από την Χαμάς ως προδότης για οποιαδήποτε παραχώρηση θα κάνει στο Ισραήλ, ο Abu Mazen σκοπεύει να γραφεί στα βιβλία της ιστορίας ως ο ηγέτης που αρνήθηκε να διακυβεύσει τα παλαιστινιακά δίκαια.