Η έλλειψη των μικροτσίπ | Foreign Affairs - Hellenic Edition
Secure Connection

Η έλλειψη των μικροτσίπ

Πώς να προστατευθεί η αλυσίδα εφοδιασμού ημιαγωγών
Περίληψη: 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι εταίροι τους θα πρέπει να αποδεχτούν ότι η εναρμόνιση των πολιτικών τους συνεπάγεται κόστος. Εάν συμφωνήσουν σε κοινούς ελέγχους εξαγωγών, για παράδειγμα, η Κίνα σχεδόν σίγουρα θα εφαρμόσει μια πιο συγκρουσιακή εξωτερική και οικονομική πολιτική.

Ο CHAD P. BOWN είναι ανώτερος συνεργάτης στην έδρα Reginald Jones στο Peterson Institute for International Economics.

Κατά την διάρκεια της πανδημίας COVID-19, η ζήτηση για τσιπ ημιαγωγών, βασικό συστατικό όλων των ηλεκτρονικών ειδών, ανέβηκε στα ύψη καθώς πολλές θέσεις εργασίας και κρίσιμες υπηρεσίες μετέβησαν στο διαδίκτυο και οι εργαζόμενοι αναβάθμισαν τα γραφεία που διέθεταν στο σπίτι τους. Σε συνδυασμό με σημαντικές διακοπές στην προμήθεια [των τσιπ], το αποτέλεσμα ήταν η επιδείνωση της έλλειψης ημιαγωγών. Τον Μάιο, οι χρόνοι αναμονής για παραγγελίες chip εκτάθηκαν στις 18 εβδομάδες, τέσσερις εβδομάδες περισσότερο από την προηγούμενη κορύφωση. Η κρίση της προσφοράς chip έπληξε μια σειρά τομέων. Εργοστάσια αυτοκινήτων αδρανοποιήθηκαν περιμένοντας την παράδοση των τσιπ που χρησιμοποιούνται στα αυτοκίνητά τους. Κατασκευαστές φούρνων μικροκυμάτων, ψυγείων, και πλυντηρίων δεν μπόρεσαν να καλύψουν τις παραγγελίες τους. Οι αλυσίδες εφοδιασμού ημιαγωγών, ούσες επί μακρόν η σκοτεινή ανησυχία των ειδικών στον τομέα της τεχνολογίας, έχουν πλέον περάσει στο προσκήνιο.

07072021-1.jpg

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, κρατά ένα τσιπ ημιαγωγών στην Ουάσιγκτον, τον Φεβρουάριο του 2021. Jonathan Ernst / Reuters
-------------------------------------------------------------

Αλλά η προμήθεια ημιαγωγών ήταν σε κίνδυνο πολύ πριν από την πανδημία, και ο ιός ευθύνεται μόνο εν μέρει για τις σημερινές ελλείψεις. Ένας από τους μεγαλύτερους ενόχους ήταν μια ξαφνική αλλαγή στην εμπορική πολιτική των ΗΠΑ. Το 2018, με κίνητρο τις ανησυχίες περί εθνικής ασφάλειας, η κυβέρνηση Τραμπ ξεκίνησε έναν εμπορικό και τεχνολογικό πόλεμο με την Κίνα που συγκλόνισε ολόκληρη την παγκοσμιοποιημένη αλυσίδα εφοδιασμού ημιαγωγών. Το φιάσκο συνέβαλε στις τρέχουσες ελλείψεις, πλήττοντας τις αμερικανικές επιχειρήσεις και τους Αμερικανούς εργαζόμενους. Τώρα, η κυβέρνηση Μπάιντεν πρέπει να μαζέψει τα κομμάτια.

Τους πρώτους πέντε μήνες, η διοίκηση Μπάιντεν έθεσε τα θεμέλια για μια πιο ανθεκτική αλυσίδα εφοδιασμού ημιαγωγών. Απορρίπτοντας τις εθνικιστικές πολιτικές που έφεραν τις Ηνωμένες Πολιτείες σε αυτό το χάος, η κυβέρνηση Μπάιντεν κατέληξε σε συμφωνίες σε συνόδους κορυφής με την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα, και την Ευρωπαϊκή Ένωση για συνεργασία σε μια νέα στρατηγική ημιαγωγών. Με τον πρωταρχικό στόχο τους πλέον να έχει τεθεί, η Ουάσινγκτον και οι συνεργάτες της πρέπει να στραφούν στην σκληρή δουλειά της σφυρηλάτησης των λεπτομερειών. Μόνο τότε θα είναι σε θέση να προστατεύσουν την εθνική τους ασφάλεια και να αποτρέψουν μια άλλη οικονομική κρίση.

ΟΠΛΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ

Τα προβλήματα για την πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων βιομηχανία ημιαγωγών των Ηνωμένων Πολιτειών ξεκίνησαν όταν η κυβέρνηση Trump την χρησιμοποίησε ως πιόνι για να κυνηγήσει την Huawei, τον κινεζικό γίγαντα τηλεπικοινωνιών και έναν σημαντικό καταναλωτή τσιπ. Εδώ και χρόνια, οι Δυτικοί υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ανησυχούσαν ότι ο κακής ποιότητας εξοπλισμός της Huawei ήταν ευάλωτος στο ηλεκτρονικό χάκινγκ [1] και ως εκ τούτου αποτελούσε απειλή για κρίσιμες τηλεπικοινωνιακές υποδομές. Πιο ανησυχητικοί ήταν οι στενοί δεσμοί της εταιρείας με το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα, αυξάνοντας την προοπτική ότι το Πεκίνο θα χρησιμοποιήσει τον εξοπλισμό δικτύου 5G της Huawei για να κατασκοπεύσει τους αντιπάλους του και να κλέψει τις στρατιωτικές πληροφορίες, τις κυβερνητικές επικοινωνίες ή τα εμπορικά μυστικά τους.

Τον Ιανουάριο του 2019, το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ κατηγόρησε την Huawei για οικονομική απάτη, ξέπλυμα χρήματος, συνωμοσία για εξαπάτηση των Ηνωμένων Πολιτειών, παρακώλυση της δικαιοσύνης, και παραβιάσεις κυρώσεων. Στα χαρτιά, η υπόθεση δεν είχε καμία σχέση με ανησυχίες σχετικά με την εθνική ασφάλεια και τα δίκτυα 5G, αλλά δεν υπήρχε καμία αμφιβολία ότι αυτά τα ζητήματα κινητοποίησαν τους κατηγόρους. Πράττοντας ασυνήθιστα, η κυβέρνηση Τραμπ επέλεξε να μην τιμωρήσει την Huawei με οικονομικές κυρώσεις. Αντ' αυτού, οπλοποίησε το εμπόριο. Η διοίκηση απαγόρευσε στις εταιρείες να πωλούν στην Huawei από τις Ηνωμένες Πολιτείες επιβάλλοντας ελέγχους στις εξαγωγές σε μια προσπάθεια να λιμοκτονήσουν την Huawei από εισροές, ιδίως ημιαγωγούς.

Η κυβέρνηση Trump έκανε μια αδέξια προσέγγιση σε μια πολύπλοκη αλυσίδα εφοδιασμού. Η σύγχρονη κατασκευή ημιαγωγών είναι μια κατακερματισμένη διαδικασία και ακόμη και τα τσιπ που αναπτύχθηκαν από αμερικανικές εταιρείες συχνά δεν κατασκευάζονται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Qualcomm και η Nvidia, δύο μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες των ΗΠΑ, σχεδιάζουν κορυφαίους παγκοσμίως ημιαγωγούς, αλλά συχνά εκχωρούν την παραγωγή αυτών των τσιπ σε ξένες εταιρείες, ειδικά στην Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), τη μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής chip παγκοσμίως. Επειδή ο νόμος των ΗΠΑ είχε σχεδιαστεί για να σταματήσει τις εξαγωγές από τις Ηνωμένες Πολιτείες, η ανάπτυξη του ελέγχου των εξαγωγών της κυβέρνησης Τραμπ το 2019 δεν μπορούσε να κάνει τίποτα για την παραγωγή τσιπ στο εξωτερικό, αμβλύνοντας την αποτελεσματικότητα της πολιτικής.

Οι έλεγχοι των εξαγωγών που επιβλήθηκαν μόνο από τις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν προορισμένοι να αποτύχουν. Μη αμερικανικές εταιρείες παράγουν επίσης εξαιρετικά τσιπ, επιτρέποντας στην Huawei να αλλάξει τους αμερικανικούς ημιαγωγούς που χρησιμοποιούσε στον εξοπλισμό 5G της με εκείνους από την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα, την Ταϊβάν, ή την Ευρώπη. Η πολιτική ήταν lose-lose [στμ: ως αντίθετο του win-win]: κατέληξε να βλάπτει τις αμερικανικές εταιρείες και να μην μετριάζει την απειλή για την εθνική ασφάλεια. Επιπλέον, οι έλεγχοι των εξαγωγών αποθάρρυναν τους κατασκευαστές τσιπ να επενδύσουν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι Αμερικανοί παραγωγοί αντιμετώπισαν τελικά εμπορικά όρια που δεν εφαρμόζει καμία χώρα εκτός από την δική τους.