Η τελευταία ευκαιρία να σταματήσει η Βόρεια Κορέα; | Foreign Affairs - Hellenic Edition
Secure Connection

Η τελευταία ευκαιρία να σταματήσει η Βόρεια Κορέα;

Η βοήθεια των ΗΠΑ θα μπορούσε να οδηγήσει στην αναβίωση της πυρηνικής διπλωματίας
Περίληψη: 

Ο Μπάιντεν μπορεί να περιμένει μια κρίση με τη Βόρεια Κορέα και να διακινδυνεύσει μια άλλη κατάσταση κοντά στον πόλεμο, όπως εκείνη που αντιμετώπισε ο Τραμπ το 2017. Ή μπορεί να δράσει τώρα, ξαναβάζοντας την διπλωματία σε τροχιά μέσω ανθρωπιστικής βοήθειας που περιλαμβάνει αμερικανικά εμβόλια COVID-19 και επισιτιστική βοήθεια, αμφότερα τα οποία έχει ανάγκη η χώρα.

Ο VICTOR CHA είναι καθηγητής Διακυβέρνησης και αναπληρωτής κοσμήτορας στο Πανεπιστήμιο Georgetown, ανώτερος σύμβουλος στο Center for Strategic and International Studies και εξωτερικός συνεργάτης για την Ανθρώπινη Ελευθερία στο Ινστιτούτο George W. Bush στο Ντάλας.

Οι δοκιμές οπλικών συστημάτων της περασμένης εβδομάδας χάλασαν αυτό που ήταν μια ασυνήθιστα ήσυχη περίοδος στο μέτωπο της Βόρειας Κορέας, υπενθυμίζοντας στην κυβέρνηση Μπάιντεν ότι ο ζήλος της χώρας για τα πυρηνικά όπλα θα απαιτήσει τελικά την προσοχή του Λευκού Οίκου.

Συνήθως σε αυτό το διάστημα σε μια νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ, ο πρόεδρος έχει ήδη δει την Βόρεια Κορέα να πραγματοποιεί έναν αριθμό δοκιμών βαλλιστικών πυραύλων ή πυρηνικών. Αυτό συμβαίνει επειδή το καθεστώς του Kim στην Πιονγκγιάνγκ λατρεύει να δοκιμάζει τους νεοεκλεγέντες Αμερικανούς ηγέτες. Πράγματι, οι προκλήσεις της Βόρειας Κορέας συγκεντρώνονται κοντά στις προεδρικές και ενδιάμεσες εκλογές των ΗΠΑ στο Κογκρέσο, μια τάση [1] που ισχύει ιδιαίτερα κατά τους τελευταίους εκλογικούς κύκλους. Θυμάστε όταν ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Σίνζο Άμπε, κάθισαν στριμωγμένοι από τις αναφορές για πυραυλικές δοκιμές της Βόρειας Κορέας κατά την διάρκεια του δείπνου στο Μαρ-α-Λάγκο μόνο τρεις εβδομάδες μετά την ορκωμοσία του Τραμπ; Και όταν ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα χαιρετίστηκε με μια εκτόξευση πυραύλου τον Απρίλιο του 2009, ακολουθούμενη από πυρηνική δοκιμή κατά την διάρκεια του πρώτου του Σαββατοκύριακου της Ημέρας Μνήμης ως πρόεδρος; Μέχρι την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δεν είχε αντιμετωπίσει τίποτα από αυτά, παρόλο που οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν λάβει μέρος σε γεγονότα που συνήθως αναστατώνουν την Βόρεια Κορέα, όπως η πραγματοποίηση μιας συνόδου κορυφής και η πραγματοποίηση κοινών στρατιωτικών ασκήσεων με τη Νότια Κορέα τους τελευταίους μήνες.

23092021-1.jpg

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, στην Πιονγκγιάνγκ της Βόρειας Κορέας, τον Αύγουστο του 2021. KCNA / Reuters
----------------------------------------------------

Αλλά ο Βορειοκορεάτης ηγέτης, Κιμ Γιονγκ Ουν, δεν έχει ενεργήσει σύμφωνα με το σενάριο για λόγους που μπορεί να έχουν να κάνουν με την [ασθένεια] COVID-19, της οποίας ο αντίκτυπος στην χώρα παραμένει σε μεγάλο βαθμό άγνωστος στον έξω κόσμο. Ωστόσο, η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν πρέπει να αισθάνεται άνετα με την σχετική έλλειψη προκλήσεων μέχρι τώρα. Αν και οι διαξιφισμοί της Βόρειας Κορέας παραμένουν συγκρατημένοι, μια κρίση μαίνεται καθώς η Πιονγκγιάνγκ συνεχίζει αθόρυβα να αναπτύσσει οπλικά συστήματα που θα μπορούσαν να απειλήσουν τις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα όπλα που δοκιμάστηκαν την περασμένη εβδομάδα δεν φαίνεται να έχουν την ικανότητα να φτάσουν στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη. Οι κρατικές ειδήσεις της Βόρειας Κορέας περιέγραψαν έναν πύραυλο κρουζ μικρού ύψους που εκτόξευσε ως «στρατηγικό όπλο», υποδηλώνοντας την φιλοδοξία του Κιμ να εκτοξεύσει πυρηνικό πύραυλο κρουζ, τον οποίο διαθέτουν σήμερα μόνο λίγες χώρες. Εκτόξευσε επίσης έναν βαλλιστικό πύραυλο μικρού βεληνεκούς από μια πλατφόρμα σιδηροδρομικών μεταφορών στις 15 Σεπτεμβρίου. Αυτό υποδηλώνει μια ικανότητα εκτόξευσης από κινητή βάση, κάτι που μαζί με το προωθητικό στερεών καυσίμων (το οποίο οι Βορειοκορεάτες έχουν ήδη παράξει) θα δυσκόλευε περισσότερο τις Ηνωμένες Πολιτείες να χτυπήσουν προληπτικά έναν πύραυλο πριν από την εκτόξευσή του. Αυτές είναι όλες δυνατότητες που κάνουν τον πυρηνικό αποτρεπτικό παράγοντα της Βόρειας Κορέας πιο επιβιώσιμο και αδιαπέραστο σε ένα πρώτο χτύπημα των ΗΠΑ.

Αλλά αυτές οι δοκιμές δεν είναι τα μόνα ανησυχητικά σημάδια. Το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων της Βόρειας Κορέας προχωράει «ολοταχώς», επιβεβαίωσε ο Rafael Grossi, επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας [2] αυτήν την εβδομάδα. Τα πρώτα στοιχεία περί αυτού περιελάμβαναν θερμικές δορυφορικές εικόνες που καταγράφηκαν τον Μάρτιο και αναλύθηκαν από το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών. Αυτές οι εικόνες έδειχναν στοιχεία (signatures) θερμότητας στην πυρηνική εγκατάσταση Yongbyon, υποδηλώνοντας ότι το καθεστώς είχε ξαναρχίσει την επανεπεξεργασία πλουτωνίου και εμπλουτισμένου ουρανίου για ένα οπλοστάσιο βομβών που τώρα εκτιμάται ότι είναι μεταξύ 20 και 40. Οι ειδικοί περιμένουν τώρα άλλα δύο αναπόφευκτα γεγονότα: την επίδειξη πυραύλου οπλισμένου με πολλαπλές κεφαλές και ενός επιχειρησιακού βαλλιστικού πυραύλου που να εκτοξεύεται από υποβρύχιο. Η κατεύθυνση είναι σαφής: η Βόρεια Κορέα θέλει να έχει μια σύγχρονη δύναμη που να μπορεί να εμπλακεί σε πυρηνικές μάχες, που να μπορεί να απειλήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες με πυραύλους οι οποίοι μπορούν να φέρουν πολλαπλές κεφαλές και είναι αδιαπέραστοι από τις άμυνες για βαλλιστικούς πυραύλους, και που μπορεί να επιβιώσει και να ανταποδώσει αξιόπιστα εναντίον μιας προληπτικής επίθεσης από τις ΗΠΑ. Εάν επιτύχει αυτούς τους στόχους, τότε η πυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας δεν θα αντιστραφεί ποτέ, ακόμη και με την βία.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η κυβέρνηση Μπάιντεν θα πρέπει τελικά να αποφασίσει το πώς θα σταματήσει την Βόρεια Κορέα [3] προτού ξεπεράσει αυτό το όριο. Υπάρχουν δύο δρόμοι για να βγει από αυτή την δύσκολη θέση. Μπορεί να περιμένει μια κρίση και να διακινδυνεύσει μια άλλη κατάσταση κοντά στον πόλεμο, όπως εκείνη που αντιμετώπισε ο Τραμπ το 2017. Ή μπορεί να δράσει τώρα, ξαναβάζοντας την διπλωματία σε τροχιά μέσω ανθρωπιστικής βοήθειας που περιλαμβάνει αμερικανικά εμβόλια COVID-19 και επισιτιστική βοήθεια, αμφότερα τα οποία έχει ανάγκη η χώρα.

Η ΑΝΑΜΟΝΗ ΤΑΙΡΙΑΖΕΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ… ΓΙΑ ΤΗΝ ΩΡΑ