Πώς να εμβολιαστεί η Αφρική | Foreign Affairs - Hellenic Edition
Secure Connection

Πώς να εμβολιαστεί η Αφρική

Η Αμερική μπορεί να βοηθήσει αλλά χρειάζεται τον κατάλληλο συνεργάτη
Περίληψη: 

Πολλαπλές αναλύσεις δείχνουν ότι οι αποτελεσματικές παγκόσμιες εκστρατείες εμβολιασμού, τόσο για την COVID-19 όσο και για άλλες ασθένειες, έχουν τεράστιες οικονομικές ανταποδόσεις που επηρεάζουν ολόκληρο τον πλανήτη.

Ο ASHISH JHA είναι κοσμήτορας της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Brown.
Ο ANDREW ILIFF είναι επιμελητής του κοσμήτορα της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Brown.

Η Αφρική βιώνει το χειρότερο έλλειμμα εμβολίων στον κόσμο. Μόνο μια μειοψηφία χωρών -κυρίως εκείνες όπου παράγονται τα εμβόλια- πλησιάζει σε επαρκή επίπεδα εμβολιασμού. Αλλά η Αφρική έχει κατά μέσο όρο ακόμη χαμηλότερα ποσοστά από άλλες λιγότερο εύπορες ηπείρους -λιγότερο από το 1/10 του ποσοστού της Νότιας Αμερικής και το 1/8 από εκείνο της Ασίας. Οι περισσότερες αφρικανικές χώρες έχασαν τον πρόσφατο στόχο του εμβολιασμού του 10% του πληθυσμού τους. Συνολικά, λιγότερο από το 5% των Αφρικανών είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

29102021-1.jpg

Εμβολιασμός στην Αμπιτζάν, στην Ακτή Ελεφαντοστού, τον Σεπτέμβριο του 2021. Luc Gnago / Reuters
------------------------------------------------------------

Αυτή είναι μια κολοσσιαία παγκόσμια υγειονομική αποτυχία. Λαμβάνοντας υπόψη το πλεόνασμα εμβολίων που βρέθηκε στις ανεπτυγμένες οικονομίες, ειδικά στις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι επίσης μια ηθική κρίση. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αγοράσει 1,2 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων, αρκετές για να εμβολιάσουν ολόκληρο τον πληθυσμό τους δύο φορές, και μπορεί να έχουν έως και 500 εκατομμύρια επιπλέον δόσεις μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου και πιθανώς ένα δισεκατομμύριο έως τον Δεκέμβριο. Επιπλέον εμβόλια αρχίζουν να συσσωρεύονται τόσο γρήγορα που ένας αυξανόμενος αριθμός δόσεων καταστρέφονται.

Η COVAX—η παγκόσμια σύμπραξη εμβολιασμού κατά της COVID που ιδρύθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), τον Συνασπισμό για Καινοτομίες Ετοιμότητας για Επιδημίες (Coalition for Epidemic Preparedness Innovations), και την Συμμαχία Εμβολίων GAVI (GAVI Vaccine Alliance )— υποτίθεται ότι θα απέτρεπαν τέτοιες μεγάλες ανισότητες στον τομέα των εμβολίων. Οι χώρες υψηλού και χαμηλού εισοδήματος ενθαρρύνθηκαν να ενταχθούν και η καθεμία έπρεπε να λάβει μερίδια δόσεων με βάση το μέγεθος του πληθυσμού της και όχι τον πλούτο της. Αλλά τα πλουσιότερα κράτη του κόσμου παρέκαμψαν την COVAX για να εξασφαλίσουν πρόσβαση προτεραιότητας σε περισσότερα εμβόλια από αυτά που μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν, βάζοντας τους εαυτούς τους μπροστά από άλλες χώρες στην σειρά παραγωγής. Η Ινδία, ο μεγαλύτερος παραγωγός εμβολίων του πλανήτη και ο κύριος προμηθευτής της COVAX, απαγόρευσε τις εξαγωγές εμβολίων για πέντε μήνες καθώς αντιμετώπισε ένα καταστροφικό τρίτο κύμα λοιμώξεων. Η Κίνα έχει σε μεγάλο βαθμό μοιραστεί τα εμβόλιά της απευθείας με άλλα έθνη, στέλνοντας πολύ λίγα μέσω της COVAX.

Η COVAX κατάφερε ακόμα να διασφαλίσει ότι κανένα κράτος δεν θα μείνει εντελώς πίσω και οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες υψηλού εισοδήματος θα πρέπει να συνεχίσουν να εργάζονται με την πρωτοβουλία. Αλλά η COVAX έχει παλέψει πάρα πολύ, υστερώντας πολύ από τους στόχους της. Η επίλυση της ανισότητας στα εμβόλια [1] και ο επιτυχής εμβολιασμός όλου του κόσμου είναι ουσιαστικής σημασίας για τον τερματισμό της πανδημίας, και αυτό σημαίνει την υιοθέτηση μιας νέας και διαφορετικής προσέγγισης, με πιο στοχευμένες και αποτελεσματικές συνεργασίες. Στην Αφρική, αυτό σημαίνει συνεργασία με έναν οργανισμό συγκεκριμένα: το Africa Centers for Disease Control and Prevention (CDC).

Το CDC Αφρικής, που ιδρύθηκε στον απόηχο της επιδημίας Έμπολα το 2014, έχει ισχυρό ιστορικό καταπολέμησης ασθενειών. Για παράδειγμα, κατά την διάρκεια της επιδημίας του Έμπολα [την περίοδο] 2018–20, ο οργανισμός υποστήριξε την ιχνηλάτηση επαφών και τα εργαστήρια που εξέτασαν δεκάδες χιλιάδες δείγματα, και εκπαίδευσε χιλιάδες εργαζόμενους στον τομέα της υγείας. Έχει δημιουργήσει αποτελεσματικά νέα συστήματα για την κοινή χρήση πόρων, όπως την πλατφόρμα ιατρικών προμηθειών της Αφρικής˙ ενίσχυσε βέλτιστες πρακτικές, συμπεριλαμβανομένων σχημάτων [διαγνωστικών] τεστ˙ και ανταποκρίθηκε στην δυναμική της νόσου την περιοχή μέσω των Περιφερειακών Συνεργαζόμενων Κέντρων (Regional Collaborating Centers).

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για συνεργασία με το CDC Αφρικής εκτός από την [συνεργασία με την] COVAX. Ο μικρότερος τομέας του CDC Αφρικής καθιστά τον οργανισμό πιο αποτελεσματικό υλικοτεχνικά από την COVAX, η οποία αγωνίστηκε για να συμβαδίσει με τις επικοινωνίες και τους μηχανισμούς της συνεργασίας με τόσες πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο. Το CDC Αφρικής δεσμεύει άμεσα τους αρχηγούς κρατών, ενώ η COVAX ασχολείται κυρίως με τα Υπουργεία Υγείας, τα οποία συχνά δεν διαθέτουν το προσωπικό και την υποστήριξη που απαιτείται για την διανομή των εμβολίων. Και οι δωρεές εμβολίων στην COVAX απλώνονται σε ολόκληρο τον κόσμο, ενώ οι δόσεις που διανέμονται από το CDC Αφρικής στοχεύουν στις χώρες με την πιο έντονη ανάγκη. Για να προωθήσουν την παγκόσμια ισότητα στην υγεία, να αποτρέψουν την άνοδο επικίνδυνων νέων παραλλαγών και να σταματήσουν να πηγαίνουν χαμένες πολλές από τις δόσεις τους, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να δώσουν μεγάλα μερίδια από τα πλεονάζοντα εμβόλια σε αυτόν τον ισχυρό οργανισμό. Είναι ο οργανισμός που μπορεί καλύτερα να βοηθήσει την Αφρική να φτάσει και, ελπίζουμε, να επιταχύνει τον φιλόδοξο στόχο του να εμβολιάσει το 25% με 30% των κατοίκων της μέχρι το τέλος του 2021 και το 60% το συντομότερο δυνατό.

Ο ΣΩΣΤΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ