Η εκπληκτική επιτυχία των ειρηνευτικών αποστολών | Foreign Affairs - Hellenic Edition
Secure Connection

Η εκπληκτική επιτυχία των ειρηνευτικών αποστολών

Το πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών αξίζει περισσότερη υποστήριξη —και λιγότερη περιφρόνηση— από την Αμερική
Περίληψη: 

Δεκαετίες ακαδημαϊκής έρευνας έχουν δείξει ότι οι ειρηνευτικές αποστολές όχι μόνο είναι αποτελεσματικές στο να σταματούν τις συγκρούσεις, αλλά είναι πιο αποτελεσματικές από οτιδήποτε άλλο γνωρίζουν οι ειδικοί.

Δεκαετίες ακαδημαϊκής έρευνας έχουν δείξει ότι οι ειρηνευτικές αποστολές όχι μόνο είναι αποτελεσματικές στο να σταματούν τις συγκρούσεις, αλλά είναι πιο αποτελεσματικές από οτιδήποτε άλλο γνωρίζουν οι ειδικοί.

Πολλοί Αμερικανοί πιστεύουν ότι οι ειρηνευτικές αποστολές είναι αναποτελεσματικές στην καλύτερη περίπτωση και επιβλαβείς στην χειρότερη. Θυμούνται τις ειρηνευτικές δυνάμεις να φεύγουν με την πρώτη ένδειξη ταραχών στην Ρουάντα ή να μένουν αδρανείς καθώς ο σερβικός στρατός σφαγίαζε Μουσουλμάνους αμάχους στην Βοσνία. Θυμούνται εικόνες στρατιωτών των ΗΠΑ να σέρνονται στους δρόμους της Μογκαντίσου. Κάθε χρόνο, ο οργανισμός Gallup ρωτά τους Αμερικανούς αν πιστεύουν ότι τα Ηνωμένα Έθνη κάνουν καλή ή κακή δουλειά προσπαθώντας να λύσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και, τα τελευταία 19 χρόνια, η πλειοψηφία όσων συμμετείχαν στην δειγματοληψία είχαν αρνητική γνώμη για τον οργανισμό. Τα Ηνωμένα Έθνη είναι αντιπαθή ιδιαίτερα στους Ρεπουμπλικάνους. Σύμφωνα με τη μελέτη του 2020 της Gallup, μόνο το 36% των μελών του κόμματος βλέπει θετικά τον ΟΗΕ, ο χαμηλότερος αριθμός εδώ και σχεδόν 30 χρόνια.

30112021-1.jpg

Μέλη των ειρηνευτικών δυνάμεων προσφέρουν νερό, στο Donji Potočari, στην Βοσνία-Ερζεγοβίνη, τον Ιούλιο του 1995. Stringer / Reuters
-------------------------------------------------------

Αυτές οι αρνητικές ιστορίες έχουν χρησιμοποιηθεί για να δικαιολογήσουν τις βαθιές περικοπές των Ηνωμένων Πολιτειών στον προϋπολογισμό του ΟΗΕ για τις ειρηνευτικές αποστολές. Από το 2015 έως το 2018, η οικονομική υποστήριξη των ΗΠΑ για ειρηνευτικές αποστολές του ΟΗΕ μειώθηκε κατά 40%. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο μεγαλύτερος οικονομικός συνεισφέρων στις ειρηνευτικές αποστολές του ΟΗΕ και οι περικοπές τους έχουν μειώσει τον συνολικό προϋπολογισμό, από 8,3 δισεκατομμύρια δολάρια σε 6,4 δισεκατομμύρια δολάρια, περιορίζοντας την ικανότητα δράσης του οργανισμού. Μολονότι ορισμένες από τις πιο πρόσφατες περικοπές οφείλονται στην περιφρόνηση του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, για τα Ηνωμένα Έθνη, μετά από σχεδόν έναν χρόνο ενοποιημένου ελέγχου από τους Δημοκρατικούς, η Ουάσιγκτον δεν έχει αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της για τις ειρηνευτικές αποστολές και έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές περίπου 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων. Ως αποτέλεσμα, δεν έχουν πραγματοποιηθεί νέες ειρηνευτικές αποστολές από το 2014, παρά την αύξηση των εμφυλίων πολέμων. Στις διπλωματικές προσπάθειες για τον τερματισμό των συγκρούσεων στο Αφγανιστάν, την Κολομβία, την Αιθιοπία, την Λιβύη, τη Μιανμάρ, την Βενεζουέλα, και την Υεμένη, οι ειρηνευτικές αποστολές από τρίτους δεν είναι καν στο τραπέζι.

Αυτό είναι κρίμα, επειδή οι αρνητικές αντιλήψεις για τις ειρηνευτικές αποστολές είναι εντελώς λανθασμένες. Δεκαετίες ακαδημαϊκής έρευνας έχουν δείξει ότι οι ειρηνευτικές αποστολές όχι μόνο είναι αποτελεσματικές στο να σταματούν τις συγκρούσεις, αλλά είναι πιο αποτελεσματικές από οτιδήποτε άλλο γνωρίζουν οι ειδικοί. Οι ειρηνευτικές αποστολές είναι αποτελεσματικές στην επίλυση εμφυλίων πολέμων [4], στη μείωση της βίας κατά την διάρκεια των πολέμων, στην πρόληψη της επανάληψης των πολέμων, και στην ανοικοδόμηση των κρατικών θεσμών. Επιτυγχάνουν να προστατεύσουν τις ζωές των πολιτών και να μειώσουν την σεξουαλική βία και την βία λόγω φύλου. Και τα κάνουν όλα αυτά με πολύ χαμηλό κόστος, ειδικά σε σύγκριση με τις εκστρατείες αντιεξέγερσης -ο πλησιέστερος ξάδελφος της ειρηνευτικής αποστολής μεταξύ των μορφών επέμβασης.

Για να μειωθεί η βία σε όλο τον κόσμο, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι εταίροι τους πρέπει να αυξήσουν την οικονομική υποστήριξη και [την υποστήριξη] σε προσωπικό για ειρηνευτικές αποστολές. Πρέπει να είναι πιο πρόθυμες να ανάψουν το πράσινο φως σε εκστρατείες και πρέπει να επενδύσουν σε περισσότερη εκπαίδευση για τις ειρηνευτικές δυνάμεις. Η Ουάσιγκτον έχει έναν γεωστρατηγικό λόγο [5] για να δράσει. Η Κίνα παρεμβαίνει για να παράσχει περισσότερους πόρους για ειρηνευτικές αποστολές και φαίνεται ότι θέλει να ελέγξει περισσότερες υπηρεσίες εντός των Ηνωμένων Εθνών, συμπεριλαμβανομένου του Τμήματος Ειρηνευτικών Επιχειρήσεων (Department Of Peace Operations). Αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επίσης μια ηθική επιταγή [6]. Μια μεγαλύτερη δέσμευση για την διατήρηση της ειρήνης θα έφερνε περισσότερη σταθερότητα στον κόσμο, σώζοντας αμέτρητες ζωές.

ΜΕΤΡΩΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ

Οι ακαδημαϊκοί έχουν ερευνήσει σε δεκάδες μελέτες την σύνδεση μεταξύ των ειρηνευτικών αποστολών από τρίτους και της βίας. Όπως εξηγήσαμε σε ένα πρόσφατα δημοσιευμένο άρθρο [7] σχετικά με τις επιπτώσεις των ειρηνευτικών αποστολών, αυτές οι μελέτες έχουν εντυπωσιακά παρόμοια ευρήματα. Παρόλο που χρησιμοποίησαν διαφορετικά σύνολα δεδομένων και μοντέλα και εξέτασαν διαφορετικές χρονικές περιόδους και τύπους ειρηνευτικών αποστολών, οι πιο σχολαστικές μελέτες έχουν βρει στο σύνολό τους ότι οι ειρηνευτικές αποστολές έχουν μια αρκετά μεγάλη και στατιστικά σημαντική επίδραση στον περιορισμό των εμφυλίων πολέμων, στο να κάνουν τους ηγέτες να διαπραγματεύονται συμφωνίες, και στο να εγκαθιδρύουν μια διαρκή ειρήνη μόλις τελειώσει ο πόλεμος. Οι ζώνες σύγκρουσης όπου υπάρχουν ειρηνευτικές αποστολές παράγουν λιγότερες ένοπλες συγκρούσεις και λιγότερους θανάτους από τις ζώνες όπου δεν υπάρχουν. Η σχέση μεταξύ των ειρηνευτικών αποστολών και των χαμηλότερων επιπέδων βίας είναι τόσο συνεπής που έχει γίνει ένα από τα πιο ισχυρά ευρήματα στις έρευνες διεθνών σχέσεων κατά την σύγχρονη περίοδο.