Ο Σι κάμπτει τον κινεζικό νόμο στην θέληση του | Foreign Affairs - Hellenic Edition
Secure Connection

Ο Σι κάμπτει τον κινεζικό νόμο στην θέληση του

Πώς ένα δημόσιο αγαθό έγινε εργαλείο προσωπικής ισχύος
Περίληψη: 

Οι κινεζικές Αρχές έχουν ισχυριστεί ότι η τρέχουσα εκστρατεία καταστολής στοχεύει διεφθαρμένα στοιχεία εντός της επιβολής του νόμου και του δικαστικού συστήματος. Στην πράξη, ωστόσο, αυτή η εκστρατεία στοχεύει επίσης να καταστήσει τον νόμο ένα εργαλείο για την εξουσία του ίδιου του προέδρου της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ.

Η MAYA WANG είναι ανώτερη ερευνήτρια για την Κίνα στο Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch).

Το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα (ΚΚΚ) συνήθως δεν βγάζει τα άπλυτά του στην φόρα. Ήταν λοιπόν ένα δυσοίωνο σημάδι τον περασμένο μήνα, όταν τα επίσημα κινεζικά μέσα ενημέρωσης παρουσίασαν εντυπωσιακές καταγγελίες εναντίον ενός ατιμασμένου ανώτερου αξιωματούχου της αστυνομίας: ο Sun Lijun, πρώην υφυπουργός δημόσιας ασφάλειας, που κρατείτο για περισσότερο από ένα χρόνο για μια αόριστη κομματική πειθαρχική παράβαση, είχε σχηματίσει μια «πολιτική κλίκα» που πρέπει να «εκκαθαριστεί» από το πολιτικό σύστημα της Κίνας, ισχυρίστηκαν οι ερευνητές του ΚΚΚ. Η διατύπωση της κατηγορίας υποδηλώνει ότι περισσότεροι αξιωματούχοι —ίσως και σε ακόμη υψηλότερα κυβερνητικά επίπεδα— θα μπορούσαν ακόμη να παγιδευτούν στην φερόμενη συνωμοσία.

03122021-1.jpg

Ο Κυβερνήτης του Μακάο ορκίζεται ενώπιον του Σι Τζινπίνγκ. Jason Lee / Reuters
---------------------------------------------------------

Λίγες μέρες πριν εμφανιστούν στον Τύπο οι κατηγορίες κατά του Sun, ένας πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, ο Fu Zhenghua, τέθηκε επίσης υπό κράτηση. Δεν είναι σαφές εάν ο Fu και ο Sun αποτελούν μέρος της ίδιας «κλίκας», αλλά δεν είναι οι μόνοι. Από τον Φεβρουάριο, το ΚΚΚ έχει παραδεχτεί [1] ότι έχει τιμωρήσει περισσότερους από 170.000 αξιωματούχους και έχει συλλάβει κρυφά σχεδόν 3.000 εξ΄ αυτών, ως μέρος μιας εκστρατείας για την «διόρθωση» των Αρχών επιβολής του νόμου και της δικαιοσύνης της Κίνας. Όσοι υπηρετούν το πολιτικοποιημένο νομικό σύστημα της χώρας, φαίνεται ότι κακοποιούνται όπως έχουν κακοποιήσει άλλους.

Η εκστρατεία διόρθωσης είναι η τελευταία από μια σειρά εθνικών καταστολών που ξεκίνησε ο Κινέζος πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ. Το 2012, ο Σι ξεκίνησε μια προσπάθεια κατά της διαφθοράς και το 2018 ξεκίνησε μια εκστρατεία κατά της ανηθικότητας, συμπεριλαμβανομένων της εμπορίας ναρκωτικών, του τζόγου, και άλλων εγκλημάτων που σχετίζονται με συμμορίες. Και οι δύο καταστολές επιχείρησαν να εξαγνίσουν την συχνά διεφθαρμένη [2] γραφειοκρατία της Κίνας και να ενισχύσουν τη νομιμοποίηση του Σι, εξουδετερώνοντας τους αντιπάλους του και καταπνίγοντας τις διαφωνίες. Οι κινεζικές Αρχές έχουν ισχυριστεί ότι η τρέχουσα εκστρατεία στοχεύει διεφθαρμένα στοιχεία εντός της επιβολής του νόμου και του δικαστικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένων [3] αξιωματούχων που δωροδοκήθηκαν για να απελευθερώσουν, με αναστολή για ιατρικούς λόγους, εγκληματίες με καλές διασυνδέσεις. Στην πράξη, ωστόσο, αυτή η εκστρατεία στοχεύει επίσης να στρεβλώσει τον νόμο σε ένα εργαλείο για την εξουσία του ίδιου του Σι.

ΤΟ ΚΟΦΤΕΡΟ ΜΑΧΑΙΡΙ ΣΤΡΕΦΕΤΑΙ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΣΑ

Κεντρικό στην εκστρατεία διόρθωσης του Xi είναι ένα μυστικοπαθές σύστημα κράτησης [ανθρώπων]. Για χρόνια, αυτό το σύστημα ήταν γνωστό ως shuanggui [4], που σημαίνει να εμφανίζεσαι σε ένα «καθορισμένο μέρος σε καθορισμένη ώρα», και λειτουργούσε από την Κεντρική Επιτροπή Πειθαρχικής Επιθεώρησης (Central Commission for Discipline Inspection) του ΚΚΚ. Σύμφωνα με έρευνα του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch) το 2016, η οποία περιελάμβανε συνεντεύξεις με θύματα και τις οικογένειές τους, καθώς και δικαστικά αρχεία και άλλα επίσημα έγγραφα, εκείνοι που υποβλήθηκαν σε shuanggui κρατούνταν σε μυστικές τοποθεσίες για μήνες κάθε φορά, χωρίς πρόσβαση σε δικηγόρους ή μέλη της οικογένειάς τους. Αντιμετώπισαν σωματική και ψυχολογική κακοποίηση, όπως ξυλοδαρμούς, απομόνωση, παρατεταμένη στέρηση ύπνου, έκθεση σε ακραίες θερμοκρασίες, έλλειψη φαγητού και νερού, και απειλές για τις οικογένειές τους. Σύμφωνα με τον νόμο, η Κίνα απαγορεύει την χρήση αποδεικτικών στοιχείων που αποκτήθηκαν απευθείας μέσω βασανιστηρίων. Αλλά στην πράξη, οι δικαστές σπάνια απορρίπτουν τέτοιες παράνομες αποδείξεις, ειδικά αν αποκτήθηκαν μέσω του shuanggui. Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δεν εντόπισε περιπτώσεις στις οποίες τα δικαστήρια είχαν αθωώσει υπόπτους λόγω ανάρμοστης συμπεριφοράς των ανακριτών κατά την διάρκεια του shuanggui.

Το 2018, η κινεζική κυβέρνηση αντικατέστησε το shuanggui με την liuzhi [5], η οποία μπορεί να μεταφραστεί ως «παραμονή και τοποθέτηση» και δημιούργησε μια νέα «υπερ-υπηρεσία» κατά της διαφθοράς, την Εθνική Επιτροπή Εποπτείας (National Supervision Comission), για να την επιβλέπει. Η liuzhi ακολουθεί αυστηρότερες διαδικασίες από τον προκάτοχό της, συμπεριλαμβανομένων των χρονικών ορίων κράτησης, αλλά σε αντίθεση με το shuanggui, το νέο σύστημα στοχεύει ένα ευρύ φάσμα ανθρώπων, όχι μόνο αξιωματούχους του κόμματος. Οποιοσδήποτε θεωρείται ότι ασκεί δημόσια εξουσία μπορεί να υποβληθεί σε liuzhi, συμπεριλαμβανομένων των δασκάλων στα δημόσια σχολεία. Ρυθμίζοντας και θεσμοθετώντας το shuanggui, με άλλα λόγια, το ΚΚΚ έχει μετατρέψει ένα εσωκομματικό σύστημα κράτησης που υπήρχε εκτός νομικού πλαισίου σε ένα [σύστημα] που εξουσιοδοτεί και εδραιώνει την εξουσία του κόμματος επί του νόμου.