Κάνοντας τον Πούτιν να πληρώσει | Foreign Affairs - Hellenic Edition
Secure Connection

Κάνοντας τον Πούτιν να πληρώσει

Πώς η Δύση μπορεί να αντιδράσει έναντι της Ρωσίας
Περίληψη: 

Η Δύση θα πρέπει επίσης να βοηθήσει τους ίδιους τους Ουκρανούς αυξάνοντας την στρατιωτική βοήθεια που έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τους κατοίκους να ξεκινήσουν μια εξέγερση κατά των Ρώσων κατακτητών, μεταξύ άλλων παρέχοντας προστατευτικά κράνη και αλεξίσφαιρα γιλέκα.

Ο DAVID J. KRAMER είναι γενικός διευθυντής για την Παγκόσμια Πολιτική στο Ινστιτούτο Τζορτζ Μπους και πρώην βοηθός υπουργός Εξωτερικών για την Δημοκρατία, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, και την Εργασία στην κυβέρνηση του Τζορτζ Μπους
Ο JOHN HERBST είναι ανώτερος διευθυντής του Κέντρου Ευρασίας στο Atlantic Council και πρώην πρέσβυς των ΗΠΑ στην Ουκρανία.
Ο WILLIAM TAYLOR είναι αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Ειρήνης των ΗΠΑ και πρώην πρέσβυς των ΗΠΑ στην Ουκρανία.

Με το να διατάξει την εισβολή στην Ουκρανία, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, φέρει την πλήρη και προσωπική ευθύνη για την χειρότερη κρίση στην Ευρώπη μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Ενάντια στις επιθυμίες σχεδόν κάθε άλλης χώρας στον κόσμο και, πιθανότατα, μεγάλου μέρους του πληθυσμού του, ο Ρώσος πρόεδρος προσπαθεί να νικήσει ένα κυρίαρχο δημοκρατικό κράτος και να υποβάλει τα 43 εκατομμύρια του πληθυσμού του σε αυταρχική διακυβέρνηση. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, το έθεσε καλά: «Η Ρωσία είναι μόνη υπεύθυνη για τον θάνατο και την καταστροφή που θα φέρει αυτή η επίθεση, και οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοι και εταίροι τους θα απαντήσουν με ενωμένο και αποφασιστικό τρόπο. Ο κόσμος θα καταστήσει την Ρωσία υπόλογη».

26022022-1.jpg

Διαμαρτυρόμενοι για την εισβολή της Ρωσίας στην Λιουμπλιάνα, στην Σλοβενία, τον Φεβρουάριο του 2022. Borut Zivulovic / Reuters
-----------------------------------------------------

Η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί της έχουν κάνει κάποια πολύτιμα βήματα για να τιμωρήσουν τη Μόσχα. Το Βερολίνο σταμάτησε τον Nord Stream 2, έναν αγωγό φυσικού αερίου που εκτείνεται από την Γερμανία ως την Ρωσία, και οι ΗΠΑ και τα ευρωπαϊκά κράτη εμπόδισαν την πρόσβαση μεγάλων ρωσικών τραπεζών στην Δυτική χρηματοδότηση. Όμως ο ελεύθερος κόσμος δεν έχει απαντήσει αρκετά δυναμικά και οι δημοκρατίες κινδυνεύουν να επαναλάβουν την ανεπιτυχή απάντησή τους στην πρώτη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Όταν ο Πούτιν προσάρτησε την Κριμαία και έστειλε δυνάμεις στα ανατολικά της χώρας, το 2014, η Δύση αντέδρασε με μια σειρά κυρώσεων. Τα σημερινά είναι πολύ πιο σοβαρά. Αλλά ακόμα δεν είναι αρκετά.

Για να συγκρατήσουν πραγματικά τη Μόσχα και να την αποτρέψουν από το να επιτεθεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η Ουάσιγκτον και το ΝΑΤΟ πρέπει να λάβουν σχεδόν κάθε διαθέσιμο μέτρο εκτός από το να τοποθετήσουν στρατιώτες στο πεδίο. Αυτό σημαίνει επιθετικές κυρώσεις στον ενεργειακό τομέα της Ρωσίας και στον υπόλοιπο χρηματοπιστωτικό κλάδο της. Σημαίνει επίσης την στοχοποίηση όλων γύρω από τον Πούτιν, συμπεριλαμβανομένων όλων των ανώτερων Ρώσων κυβερνητικών αξιωματούχων καθώς και μελών του ρωσικού κοινοβουλίου. Και η Δύση πρέπει να επιβάλει μέτρα που εκτείνονται πέρα από τις κυρώσεις -για παράδειγμα, διακόπτοντας την προπαγάνδα της Μόσχας και οργανώνοντας κυβερνοεπιθέσεις εναντίον του ρωσικού στρατού.

Αυτές οι συνέπειες είναι πολύτιμες από μόνες τους. Ο Πούτιν και το καθεστώς του πρέπει να πληρώσουν για την ζημιά που έχουν προκαλέσει στην Ουκρανία. Αλλά τα τιμωρητικά μέτρα μπορούν επίσης να αλλάξουν την συμπεριφορά του καθεστώτος, αν όχι το ίδιο το καθεστώς. Εάν οι συνέπειες εκτείνονται πέρα από τις κυρώσεις, θα μπορούσαν να επιβραδύνουν την εισβολή της Ρωσίας και να βοηθήσουν τους Ουκρανούς να αντεπιτεθούν. Ακόμα κι αν δεν το καταφέρουν, ωστόσο, οι τιμωρίες θα μπορούσαν να αποτρέψουν το Κρεμλίνο από το να πραγματοποιήσει πολλές άλλες, μελλοντικές απειλές.

ΣΚΛΗΡΟΤΕΡΑ, ΚΑΛΥΤΕΡΑ, ΤΑΧΥΤΕΡΑ, ΔΥΝΑΤΟΤΕΡΑ

Ο Πούτιν είναι ένας από τους πιο διεφθαρμένους και επικίνδυνους δικτάτορες στον κόσμο. Έχει κλέψει δισεκατομμύρια δολάρια από τον ρωσικό λαό και έχει υποβάλει δεκάδες χιλιάδες Τσετσένους, Γεωργιανούς, Σύρους, και Ουκρανούς σε φρικτή βία. Έχει περάσει κατά πολύ καιρός που η Δύση πρέπει να τον μετατρέψει σε παρία [1] και να τον τιμωρήσει για τις πράξεις του.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη θα πρέπει να ξεκινήσουν με το πάγωμα και την κατάσχεση κάθε λογαριασμού που ανήκει στον Πούτιν, μια διαδικασία που ξεκίνησαν επιβάλλοντας κυρώσεις στον Ρώσο πρόεδρο. Αλλά κανένα από τα υπερπόντια περιουσιακά στοιχεία του Πούτιν δεν φέρει το όνομά του και για να λειτουργήσει αυτή η κίνηση, οι Δυτικοί αξιωματούχοι θα πρέπει να κλείσουν λογαριασμούς που ανήκουν σε ανθρώπους που προστατεύουν τα δισεκατομμύριά του από παράνομα κέρδη. (Ευτυχώς, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη έχουν αναπτύξει μια καλή αίσθηση για το ποιοι είναι αυτοί οι άνθρωποι). Οι Δυτικές κυβερνήσεις πρέπει να λάβουν παρόμοια μέτρα κατά του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, στον οποίο επίσης μόλις επιβλήθηκαν κυρώσεις, και ο οποίος λέει συνεχώς ψέματα στον κόσμο για τις ενέργειες της χώρας του. Γενικότερα, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη μπορούν να δράσουν εναντίον των ολιγαρχών της Ρωσίας εκδιώκοντας την Ρωσία από το τραπεζικό σύστημα SWIFT, εμποδίζοντας την πρόσβαση της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας στις Δυτικές χρηματοπιστωτικές αγορές, και επιβάλλοντας κυρώσεις στον ενεργειακό τομέα της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένων των Gazprom και Rosneft.

Η Δύση θα πρέπει επίσης να κυρώσει μεμονωμένα κάθε Ρώσο ολιγάρχη. Η ελίτ της Ρωσίας είχε εδώ και καιρό το προνόμιο να απολαμβάνει την ζωή στην Δύση ενώ ταυτόχρονα την δυσφημεί, την παρουσιάζει ως απειλή, και χρηματοδοτεί την εισβολή των γειτόνων της. Αυτή η υποκρισία πρέπει να τελειώσει. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη πρέπει να απαγορεύσουν στους Ρώσους ολιγάρχες να κρύβουν τα παράνομα κέρδη τους [2] σε Δυτικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ακίνητα, αθλητικές ομάδες, και άλλα περιουσιακά στοιχεία. Η Ιταλία δεν μπορεί, όπως έχει επιχειρήσει, να εξαιρέσει από κυρώσεις τα είδη πολυτελείας, ώστε οι εταιρείες της να μπορούν να πουλούν σε διεφθαρμένους Ρώσους επιχειρηματίες. Οι Ρώσοι ολιγάρχες και οι οικογένειές τους δεν θα πρέπει πλέον να μπορούν να ζουν ή να κάνουν διακοπές στην Δύση ή να στέλνουν τα παιδιά τους σε Δυτικά σχολεία. Είναι καιρός να συμμετάσχουν στον πόνο και την αποδιάρθρωση που ο προστάτης τους —ο Πούτιν— έχει προκαλέσει σε τόσο πολλούς ανθρώπους.

ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ