Η απειλή του Πούτιν για Ημέρα Αποκάλυψης | Foreign Affairs - Hellenic Edition
Secure Connection

Η απειλή του Πούτιν για Ημέρα Αποκάλυψης

Πώς θα αποφευχθεί μια επανάληψη της Κρίσης των Πυραύλων της Κούβας στην Ουκρανία
Περίληψη: 

Καθώς οι μάχες συνεχίζονται, ο Πούτιν, εάν πιεστεί να επιλέξει μεταξύ μιας ντροπιαστικής υποχώρησης και της κλιμάκωσης του επιπέδου της βίας, θα πρέπει να προετοιμαστούμε για το χειρότερο. Στην ακραία περίπτωση, αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει πυρηνικά όπλα.

Ο GRAHAM ALLISON είναι καθηγητής στην έδρα Διακυβέρνησης «Douglas Dillon» του Harvard Kennedy School και ο συγγραφέας του βιβλίου με τίτλο Destined for War: Can America and China Escape Thucydide’s Trap? [1]

Καθώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει καθυστερήσει και οι δυνάμεις της έχουν στραφεί στο πεδίο μάχης στα ανατολικά, ο πόλεμος εισέρχεται σε μια νέα, σκοτεινότερη και πιο επικίνδυνη φάση. Η Μαριούπολη παρέχει μια πρόγευση αυτού του μέλλοντος. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν που βομβάρδισε την ρωσική πόλη Γκρόζνι, [μετατρέποντας την] σε ερείπια για να την «απελευθερώσει», και που συνέπραξε με τον δικτάτορα της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ, για να κατεδαφίσει το Χαλέπι, σίγουρα δεν έχει ηθικούς ενδοιασμούς για τη μαζική καταστροφή. Επιπλέον, ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι πλέον αναμφισβήτητα ο πόλεμος του Πούτιν, και ο Ρώσος ηγέτης γνωρίζει ότι δεν μπορεί να χάσει —χωρίς να διακινδυνεύσει το καθεστώς του ή ακόμη και την ζωή του. Έτσι, καθώς οι μάχες συνεχίζονται, εάν πιεστεί να επιλέξει μεταξύ μιας ντροπιαστικής υποχώρησης και της κλιμάκωσης του επιπέδου της βίας, θα πρέπει να προετοιμαστούμε για το χειρότερο. Στην ακραία περίπτωση, αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει πυρηνικά όπλα.

07042022-1.jpg

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, επιβλέπει μια πυραυλική δοκιμή στο Κέντρο Ελέγχου Εθνικής Άμυνας (National Defense Control Center) στη Μόσχα, το 2018. Mikhail Klimentyev / Sputnik / Reuters
----------------------------------------------

Με τις ενδείξεις ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν εμπλακεί σε φρικτές δολοφονίες αθώων αμάχων να αυξάνονται, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί τους αντιμετωπίζουν αυξανόμενη πίεση να επέμβουν με τρόπους που διακινδυνεύουν να διευρύνουν τον πόλεμο. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, έχει κινητοποιήσει έναν παγκόσμιο συνασπισμό που επιβάλλει τώρα στην Ρωσία το πιο ολοκληρωμένο χαρτοφυλάκιο επώδυνων κυρώσεων που έχει δει ποτέ ο κόσμος. Ουσιαστικά έχει ακυρώσει τον Πούτιν και τους υποστηρικτές του, καθιστώντας τους παρίες σε μεγάλο μέρος του Δυτικού κόσμου. Μαζί με τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ, οι Ηνωμένες Πολιτείες προμηθεύουν επίσης με εκτεταμένες ποσότητες όπλων τους Ουκρανούς, οι οποίοι πολεμούν με θάρρος για την ελευθερία τους. Πολλοί Αμερικανοί, ωστόσο, ως πολίτες του πιο ισχυρού έθνους στην Γη, θα ρωτήσουν τι άλλο μπορεί να κάνει η κυβέρνηση Μπάιντεν. Ήδη, ένας χορός σχολιαστών και πολιτικών καλεί τον Μπάιντεν να επιβάλει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από περιοχές της Ουκρανίας ή να μεταφέρει πολωνικά αεροσκάφη MiG-29 στο Κίεβο.

Αυτό που ετούτες οι απαιτήσεις δεν λαμβάνουν υπόψη, ωστόσο, είναι ένα κεντρικό δίδαγμα του Ψυχρού Πολέμου: εάν οι στρατιωτικές δυνάμεις των πυρηνικών υπερδυνάμεων επρόκειτο ποτέ να εμπλακούν σε έναν θερμό πόλεμο, στον οποίο έκαστη θα σκοτώσει ή θα εξετάσει σοβαρά επιλογές που θα μπορούσαν να σκοτώσουν εκατοντάδες ή χιλιάδες [πολίτες] της άλλης, η κλιμάκωση από εκεί έως την τελική παγκόσμια καταστροφή του πυρηνικού πολέμου μπορεί να είναι απρόσμενα σύντομη. Η κλασική περίπτωση είναι η κρίση των πυραύλων της Κούβας του 1962.

Όταν ένα κατασκοπευτικό αεροσκάφος των ΗΠΑ έπιασε την Σοβιετική Ένωση ενώ προσπαθούσε να βάλει κρυφά πυραύλους με πυρηνικές κεφαλές στην Κούβα, ο πρόεδρος Τζον Φ. Κένεντι αποφάσισε αμέσως ότι δεν μπορούσε να το ανεχθεί. Αντιμετώπισε τον Σοβιετικό ηγέτη, Νικίτα Χρουστσόφ, σε αυτήν που ο υπουργός Εξωτερικών, Dean Rusk, αποκάλεσε περιφήμως ως αντιπαράθεση «ενώπιος ενωπίω» (eyeball to eyeball), η οποία ξεκίνησε με έναν ναυτικό αποκλεισμό της Κούβας και τερματίστηκε με ένα τελεσίγραφο που απειλούσε με αεροπορικές επιδρομές στις τοποθεσίες των πυραύλων. Οι ιστορικοί συμφωνούν ότι αυτή ήταν η πιο επικίνδυνη στιγμή στην καταγεγραμμένη ιστορία. Σε μια ήσυχη στιγμή κοντά στο τέλος αυτών των 13 ημερών, ο Κένεντι εκμυστηρεύτηκε ιδιωτικά στον αδελφό του Μπόμπι ότι πίστευε πως η πιθανότητα να καταλήξει η σύγκρουση σε πυρηνικό πόλεμο ήταν «μια στις τρεις». Τίποτα από όσα έχουν ανακαλύψει οι ιστορικοί στις δεκαετίες έκτοτε δεν έχει κάνει οτιδήποτε για να μειώσει αυτές τις πιθανότητες. Αν είχε έρθει εκείνος ο πόλεμος, θα μπορούσε να σημάνει τον θάνατο 100 εκατομμυρίων Αμερικανών και ακόμη περισσότερων Ρώσων.

Τα διδάγματα από εκείνη την κρίση έχουν δικαιολογήσει τις πυρηνικές πολιτικές στις δεκαετίες [που πέρασαν] από τότε. Μετά από 60 χρόνια χωρίς μια ανάλογη αντιπαράθεση, η προοπτική ενός πυρηνικού πολέμου έχει γίνει σχεδόν αδιανόητη για πολλούς παρατηρητές. Ευτυχώς, ο Μπάιντεν και τα βασικά μέλη της κυβέρνησής του γνωρίζουν καλύτερα. Καθώς σχεδιάζουν την στρατηγική τους για να ανταποκριθούν στην πρόκληση του Πούτιν, γνωρίζουν ότι η στρατηγική εθνικής ασφαλείας της Ρωσίας περιλαμβάνει την χρήση πυρηνικών όπλων σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, ακόμη και όταν η άλλη πλευρά δεν τα έχει χρησιμοποιήσει ή δεν έχει απειλήσει να τα χρησιμοποιήσει. Έχουν εξετάσει ρωσικές στρατιωτικές ασκήσεις, στις οποίες οι ρωσικές δυνάμεις εφαρμόζουν αυτό που το δόγμα τους αποκαλεί «Κλιμάκωσε για να αποκλιμακώσεις» (“escalate to deescalate”), ένα δόγμα που προβλέπει την χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων για την αντιμετώπιση μιας μεγάλης κλίμακας συμβατικής απειλής για την Ρωσία και τους συμμάχους της.