Αραβικό σωσίβιο στην κυβέρνηση Μπένετ-Λαπίντ | Foreign Affairs - Hellenic Edition
Secure Connection

Αραβικό σωσίβιο στην κυβέρνηση Μπένετ-Λαπίντ

Το κόμμα Ράαμ έκρινε ότι τα μειονοτικά δικαιώματα θα προστατεύονταν αποτελεσματικότερα «εκ των έσω»
Περίληψη: 

Τα πρόσφατα επεισόδια στην Ιερουσαλήμ προκάλεσαν ηθικά διλήμματα στα στελέχη του αραβικού ισλαμιστικού κόμματος Ράαμ που στηρίζει την κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να αποταθούν στο Ιερατικό Συμβούλιο του Ισλαμιστικού Κινήματος του Νοτίου Ισραήλ, στο οποίο υπάγονται. Κι εκείνο έκανε την έκπληξη.

Ο ΓΑΒΡΙΗΛ ΧΑΡΙΤΟΣ είναι μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Ινστιτούτο Δαυίδ Μπεν-Γκουριόν του Ισραήλ. Διδάσκει Ιστορία των Πολιτικών Σχέσεων Ισραήλ-Ελλάδας-Κύπρου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, και στο ισραηλινό Πανεπιστήμιο Μπεν-Γκουριόν. Είναι Αναλυτής του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου για ζητήματα Μέσης Ανατολής.

Πέρασαν οι τρεις από τις τέσσερις Προσευχές της Παρασκευής του Ραμαζανίου, που όξυναν σε επικίνδυνο βαθμό τα πνεύματα ανάμεσα σε Άραβες και Εβραίους εντός του Ισραήλ. Παράλληλα, οι Συμφωνίες του Αβραάμ υποβλήθηκαν στο πρώτο σοβαρό «τεστ αντοχής», με τις διπλωματικές πρωτοβουλίες της Ιορδανίας να θέτουν το σύνολο του αραβικού κόσμου προ των ευθυνών του. Στο μεταξύ, ήδη από τις αρχές Απριλίου, η κυβέρνηση Μπένετ έχασε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, με την θορυβώδη αποχώρηση της Ιντίτ Σίλμαν, θρησκευόμενης Εβραίας βουλευτού του κόμματος του ίδιου του πρωθυπουργού, με αφορμή ένα νομοσχέδιο που αναιρεί την εφαρμογή διαιτητικών κανόνων της εβραϊκής θρησκείας στα γεύματα που προσφέρονται στους νοσηλευόμενους των κρατικών νοσοκομείων κατά τις μέρες του Εβραϊκού Πάσχα. Βάσει όλων αυτών των δεδομένων, μόνο ένα θαύμα θα διέσωζε την παρούσα κυβέρνηση. Και το θαύμα ήρθε από την πιο απροσδόκητη πλευρά: από το αραβικό ισλαμιστικό κόμμα Ράαμ.

26042022-1.jpg

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Naftali Bennett, προεδρεύει της εβδομαδιαίας συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου στην Ιερουσαλήμ, στις 20 Μαρτίου 2022. Maya Alleruzzo/ Pool μέσω REUTERS
----------------------------------------------------

Το Ράαμ, μετά την αποχώρησή του από τον Ενιαίο Αραβικό Συνδυασμό, αποφάσισε να «σπάσει την παράδοση» που ήθελε τα αραβικά κόμματα να παραμένουν στην αντιπολίτευση, επειδή έκρινε ότι τα μειονοτικά δικαιώματα θα προστατεύονταν αποτελεσματικότερα «εκ των έσω». Ενόψει, λοιπόν, του σχηματισμού της κυβέρνησης των Μπένετ-Λαπίντ, κρίθηκε σκόπιμο το Ράαμ να μην μετέχει σε αυτήν, αλλά να την στηρίζει σε κοινοβουλευτικό επίπεδο δια της ψήφου των τεσσάρων βουλευτών του. Μέχρι πρότινος, η κυβέρνηση στηριζόταν από συνολικά 61 βουλευτές, συμπεριλαμβανομένων και των τεσσάρων του Ράαμ. Με την πρόσφατη αποχώρηση της Ιντίτ Σίλμαν, η παρούσα κυβέρνηση είναι η πρώτη στην ιστορία της χώρας που η βιωσιμότητά της επαφίεται αποκλειστικά σε ένα κόμμα αραβικό -και μάλιστα ισλαμιστικό- την στιγμή που το Τέμενος Αλ-Άκσα φλέγεται στην κυριολεξία.

Τα πρόσφατα επεισόδια στην Ιερουσαλήμ προκάλεσαν ηθικά διλήμματα στα στελέχη του Ράαμ, με αποτέλεσμα να αποταθούν στο Ιερατικό Συμβούλιο του Ισλαμιστικού Κινήματος του Νοτίου Ισραήλ, στο οποίο υπάγονται.

Η απόφαση του Ιερατικού Συμβουλίου εξέπληξε τους πάντες: ενώ αναμενόταν να ταχθεί υπέρ της άμεσης άρσης εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, δόθηκε τελικά η εντολή στην κομματική ηγεσία του Ράαμ, απλώς «να παγώσει» την κοινοβουλευτική του στήριξη «μέχρι νεωτέρας». Έτσι, το Ράαμ προσέφερε πολύτιμο «πολιτικό χρόνο» στους Μπένετ και Λαπίντ να ηρεμήσουν τα εθνοθρησκευτικά πάθη, μέχρι την επίσημη έναρξη του θερινού τμήματος της Κνέσετ, στις 8 Μαΐου.

Η απόφαση του Ιερατικού Συμβουλίου δεν είναι ανεξήγητη. Η κυβέρνηση Μπένετ-Λαπίντ έχει προβεί σε συγκεκριμένες δεσμεύσεις έναντι του Ράαμ: αύξηση του προϋπολογισμού προς την αραβική τοπική αυτοδιοίκηση, απόδοση καθεστώτος Δήμου σε διάσπαρτους καταυλισμούς Βεδουίνων στην έρημο Νέγκεβ, νομιμοποίηση αυθαιρέτων κτισμάτων σε αραβικές πόλεις δια της εγγραφής τους στο ισραηλινό κτηματολόγιο, και εφαρμογή μέτρων πάταξης της εγκληματικότητας στην αραβική κοινωνία.

Ωστόσο, τα διλήμματα του Ράαμ δεν τελείωσαν, μιας και έπεται μια εξαιρετικά ευαίσθητη περίοδος, που κάθε χρόνο ανεβάζει τις εθνοθρησκευτικές εντάσεις. Μέχρι να λήξει το φετινό Ραμαζάνι στις 2 Μαΐου και έως τον επικείμενο εορτασμό της ισραηλινής ανεξαρτησίας στις 5 Μαΐου, πολλά μπορούν να συμβούν.

Copyright © 2022 by the Council on Foreign Relations, Inc.
All rights reserved.

Μπορείτε να ακολουθείτε το «Foreign Affairs, The Hellenic Edition» στο TWITTER στην διεύθυνση www.twitter.com/foreigngr αλλά και στο FACEBOOK, στην διεύθυνση www.facebook.com/ForeignAffairs.gr και στο linkedin στην διεύθυνση https://www.linkedin.com/company/foreign-affairs-the-hellenic-edition