Η τελευταία καλή ευκαιρία της Ινδίας | Foreign Affairs - Hellenic Edition
Secure Connection

Η τελευταία καλή ευκαιρία της Ινδίας

Η επιλογή της Δύσης έναντι της Ρωσίας θα μπορούσε να κάνει το Νέο Δελχί μια μεγάλη δύναμη
Περίληψη: 

Η υπομονή της Ουάσιγκτον δεν είναι ατέρμονη, και όσο περισσότερο η Ρωσία συνεχίζει τον πόλεμό της χωρίς η Ινδία να αλλάζει την θέση της, τόσο πιο πιθανό είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες να θεωρήσουν την Ινδία αναξιόπιστη εταίρο. Μπορεί να μην το θέλει, αλλά τελικά το Νέο Δελχί θα πρέπει να επιλέξει μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης.

H LISA CURTIS είναι διευθύντρια του Indo-Pacific Security Program στο Center for a New American Security. Από το 2017 έως το 2021 υπηρέτησε ως βοηθός του προέδρου και ανώτερη διευθύντρια στο National Security Council for South and Central Asia.

Η ουδετερότητα της Ινδίας σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία έχει αποκαλύψει την ευαλωτότητά της. Το Νέο Δελχί εξαρτάται από την Ρωσία για τις στρατιωτικές προμήθειές του, και έτσι, παρόλο που η Ρωσία παραβιάζει κατάφωρα την εδαφική κυριαρχία της Ουκρανίας σε μια προσπάθεια να αναδημιουργήσει την πάλαι ποτέ αυτοκρατορία της, η Ινδία έχει επιλέξει να παραμείνει σιωπηλή. Το έχει κάνει, παρόλο που η Ινδία, ως πρώην αποικία, γνωρίζει πολύ καλά πώς είναι να είναι κάποιος θύμα του ιμπεριαλισμού. Το έχει κάνει παρόλο που η εδαφική της ακεραιότητα απειλείται από μια άλλη αυταρχική δύναμη —δηλαδή την Κίνα. Όπως φαίνεται, η Ινδία αισθάνεται ότι κρατείται με μέγγενη από τη Μόσχα.

01062022-1.jpg

Ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι, και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, συναντώνται στο Τόκιο, τον Μάιο του 2022. Jonathan Ernst / Reuters
------------------------------------------------------------------------

Σε κάποιο βαθμό, οι ανησυχίες του Νέου Δελχί είναι κατανοητές. Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, δεν διστάζει να διακόψει το εμπόριο με τα κράτη που καταδικάζουν την εισβολή του. Όμως, αν ειδωθεί ευρύτερα, η προσέγγιση του Νέου Δελχί είναι κοντόφθαλμη και ριψοκίνδυνη. Αγνοεί το επικίνδυνο προηγούμενο που θέτει σε άλλα μέρη του κόσμου η απερίσκεπτη συμπεριφορά της Ρωσίας. Παρέχει διπλωματική κάλυψη στην Κίνα -την πιο εμφανή διεθνή υποστηρίκτρια της Μόσχας- για να αγνοήσει κι εκείνη την κακή συμπεριφορά της Ρωσίας. Και μολονότι οι επικρίσεις για την εισβολή ίσως επιδείνωναν τις σχέσεις του με την Ρωσία, η άρνησή του να τοποθετηθεί θα μπορούσε να αποξενώσει μια ακόμη πιο ισχυρή χώρα: τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η προοπτική να στενοχωρήσουν την Ουάσιγκτον θα έπρεπε να είναι ιδιαιτέρως ανησυχητική για τους Ινδούς υπεύθυνους χάραξης πολιτικής. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν γίνει ένας από τους πλέον σημαντικούς εταίρους του Νέου Δελχί, ιδιαιτέρως καθώς η Ινδία προσπαθεί να ορθώσει το ανάστημα της στην κινεζική επιθετικότητα στα Ιμαλάια. Όμως, μολονότι η Ουάσιγκτον δεν είναι ευτυχής που το Νέο Δελχί έχει αρνηθεί να καταδικάσει την ρωσική επιθετικότητα, οι Ινδοί υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν υπολογίσει ότι η χώρα τους είναι τόσο κεντρική στις προσπάθειες των ΗΠΑ να αντισταθμίσουν την Κίνα ώστε η Ινδία θα παραμείνει απρόσβλητη σε μια πιθανή αντίδραση. Μέχρι στιγμής, έχουν δίκιο˙ οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εκπέμψει μόνο αθόρυβες επικρίσεις για την ινδική ουδετερότητα. Ωστόσο, η υπομονή της Ουάσιγκτον δεν είναι ατέρμονη, και όσο περισσότερο η Ρωσία συνεχίζει τον πόλεμό της χωρίς η Ινδία να αλλάζει την θέση της, τόσο πιο πιθανό είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες να θεωρήσουν την Ινδία αναξιόπιστη εταίρο. Μπορεί να μην το θέλει, αλλά τελικά το Νέο Δελχί θα πρέπει να επιλέξει μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης.

Θα πρέπει να επιλέξει την Δύση. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους μπορούν να προσφέρουν στην Ινδία περισσότερα -διπλωματικά, οικονομικά, και στρατιωτικά- από την Ρωσία. Μπορούν να βοηθήσουν περισσότερο το Νέο Δελχί να ορθώσει το ανάστημά του στην Κίνα. Βραχυπρόθεσμα, αυτός ο επαναπροσανατολισμός ίσως δυσκολέψει τις προμήθειες του ινδικού στρατού, αλλά η εισβολή της Ρωσίας έχει ήδη αποδυναμώσει την ικανότητα της Μόσχας να παράσχει προμήθειες στην Ινδία. Το Νέο Δελχί, λοιπόν, έχει ελάχιστα να χάσει συμμαχώντας με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη, και θα πρέπει να χρησιμοποιήσει την εισβολή της Ρωσίας ως μια ευκαιρία για να μετατοπιστεί με τόλμη μακριά από τη Μόσχα.

ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΔΥΤΙΚΑ

Όταν πρόκειται για τον πόλεμο, η Ινδία είναι μια κάπως ακραία περίπτωση μεταξύ των δημοκρατιών του κόσμου. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς, σχεδόν ολόκληρη η Ευρώπη, και πολλές χώρες στην Ασία και στον Ειρηνικό -συμπεριλαμβανομένης της Αυστραλίας, της Ιαπωνίας, της Νέας Ζηλανδίας, της Νοτίου Κορέας, και της Ταϊβάν- έχουν καταδικάσει και έχουν επιβάλει κυρώσεις στην Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία. Η Ινδία, αντίθετα, έχει παραμείνει ουδέτερη.

Όντως, θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος ακόμη και ότι το Νέο Δελχί έχει υποστηρίξει τη Μόσχα. Σε αντίθεση με τον περισσότερο κόσμο, έχει αυξήσει ενεργά τους οικονομικούς δεσμούς του με την Ρωσία από την έναρξη του πολέμου και μετά. Σύμφωνα με την [εφημερίδα] New York Times, οι αγορές αργού πετρελαίου της Ινδίας από την Ρωσία αυξήθηκαν, από 33.000 βαρέλια την ημέρα το 2021 σε 300.000 βαρέλια την ημέρα τον Μάρτιο, και στην συνέχεια σε 700.000 βαρέλια την ημέρα τον Απρίλιο. Οι Ινδοί εισαγωγείς αγοράζουν ρωσικό υγροποιημένο φυσικό αέριο από την αποκαλούμενη αγορά spot σε μειωμένες τιμές. Οι αγορές της Ινδίας παραμένουν πολύ μικρότερες από εκείνες που κάνουν οι ευρωπαϊκές χώρες, αλλά οι δεύτερες εργάζονται για να μειώσουν δραστικά την εξάρτησή τους από τη Μόσχα. Η Ινδία, αντίθετα, έχει δώσει στην Ρωσία μια πιθανή σανίδα σωτηρίας. Δεν αποτελεί έκπληξη, λοιπόν, το γεγονός ότι η Μόσχα έχει επαινέσει το Νέο Δελχί διότι, όπως το έθεσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, «ερμήνευσε αυτή την κατάσταση με το σύνολο των γεγονότων, όχι απλώς με μονόπλευρο τρόπο».

Προς το παρόν, οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ είναι ανεκτικοί στην συμπεριφορά της Ινδίας. Κατανοούν ότι η χώρα βασίζεται στο ρωσικό στρατιωτικό υλικό και αναγνωρίζουν ότι η Ινδία δεν μπορεί να ξεπεράσει την εξάρτησή της εν μία νυκτί. Αλλά υπάρχει μια διαφορά μεταξύ της ουδετερότητας και της υποστήριξης, και καθώς οι ρωσικές θηριωδίες αυξάνονται και η Ινδία συνεχίζει να εισάγει μεγάλες ποσότητες ρωσικού αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου, η Ουάσιγκτον ίσως αρχίσει να θεωρεί το Νέο Δελχί ως συνεργό. Για να διατηρηθεί η όλο και πιο βαθιά σχέση των Ηνωμένων Πολιτειών με την Ινδία, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής των ΗΠΑ θα θελήσουν να διασφαλίσουν ότι η Ινδία δεν διευκολύνει την εισβολή της Ρωσίας.