Πώς μπορεί να νικήσει ο Μπολσονάρου – ακόμη κι αν ηττηθεί | Foreign Affairs - Hellenic Edition
Secure Connection

Πώς μπορεί να νικήσει ο Μπολσονάρου – ακόμη κι αν ηττηθεί

Ο θρίαμβος της ακροδεξιάς της Βραζιλίας
Περίληψη: 

Μολονότι ο Λούλα ήρθε πρώτος στον αρχικό γύρο της ψηφοφορίας και παραμένει μικρό φαβορί για τη νίκη, η εκλογή του Ferreira και άλλων όπως αυτός υποδηλώνει ότι ο Μπολσονάρου και οι πολιτισμικά συντηρητικοί και εναντίον της παγκοσμιοποίησης σύμμαχοί του θα αποτελέσουν δύναμη στην Βραζιλία για πολλά χρόνια.

Ο BRIAN WINTER είναι διευθυντής σύνταξης του περιοδικού Americas Quarterly.

Ο Nikolas Ferreira, 26 ετών, έγινε σταρ του TikTok στην Βραζιλία, επιτιθέμενος εναντίον της «κομμουνιστικής κατήχησης» στο πανεπιστήμιό του και αλλού. Μεγαλωμένος σε μια φαβέλα στην υποβαθμισμένη πόλη του Μπέλο Οριζόντε, λέει ότι τον κορόιδευαν οι συμφοιτητές του, ακόμη και κάποιοι καθηγητές για την ευαγγελική χριστιανική του πίστη, η οποία τον οδήγησε στο να αντιτάσσεται στην άμβλωση, στο σεξ πριν από τον γάμο και σε αυτό που περιγράφει ως ευρύτερη πολιτιστική παρακμή της πολιτικής τάξης. «Θέλουν η Βραζιλία μας να γίνει Καναδάς, όπου υπάρχουν ποιοτικά λεωφορεία, ποιοτικά σχολεία, αλλά δεν υπάρχει ηθική;» ρώτησε με δυσπιστία σε μια πρόσφατη συνέντευξη. «Μια κοινωνία που είναι ηθικά άρρωστη, αλλά οικονομικά πλούσια; Το θεωρώ ως μια αντιστροφή των αξιών».

25102022-1.jpg

Αφίσες του πρώην προέδρου της Βραζιλίας Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα και του σημερινού προέδρου, Ζαΐρ Μπολσονάρου στην Μπραζίλια, τον Σεπτέμβριο του 2022. Adriano Machado / Reuters
---------------------------------------------------------

Στις 2 Οκτωβρίου, ο Ferreira έλαβε 1,5 εκατομμύριο ψήφους στην υποψηφιότητα του για μια έδρα στην Βουλή των Αντιπροσώπων του Κογκρέσου (Congressional House of Deputies) της Βραζιλίας - 500.000 περισσότερες από οποιονδήποτε άλλο υποψήφιο σε εθνικό επίπεδο για αυτό το Σώμα. Ήταν μέρος ενός αναπάντεχα ισχυρού συντηρητικού κύματος που είδε επίσης τον πρόεδρο της Βραζιλίας, Ζαΐρ Μπολσονάρου, να έχει καλύτερες επιδόσεις στην υποψηφιότητά του για επανεκλογή από όσο είχαν υποδείξει οι περισσότερες δημοσκοπήσεις. Ο Μπολσονάρου θα αντιμετωπίσει τώρα τον πρώην πρόεδρο Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, έναν αριστερό που κυβέρνησε την Βραζιλία από το 2003 έως το 2010, στον δεύτερο γύρο της 30ης Οκτωβρίου για την προεδρία. Μολονότι ο Λούλα ήρθε πρώτος στον αρχικό γύρο της ψηφοφορίας και παραμένει μικρό φαβορί για τη νίκη, η εκλογή του Ferreira και άλλων όπως αυτός υποδηλώνει ότι ο Μπολσονάρου και οι πολιτισμικά συντηρητικοί και εναντίον της παγκοσμιοποίησης σύμμαχοί του θα αποτελέσουν δύναμη στην Βραζιλία για πολλά χρόνια –στεκούμενοι δίπλα στα γενικώς παρόμοια κινήματα στην Ουγγαρία, στην Ιταλία, στην Σουηδία και στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και αλλού στην Λατινική Αμερική. Αυτό σημαίνει ότι, ακόμη κι αν νικήσει ο Λούλα, θα δυσκολευτεί να αντιμετωπίσει πιεστικές προκλήσεις, όπως η αυξανόμενη αποψίλωση [1] των δασών του Αμαζονίου και η οικονομία της Βραζιλίας που συρρικνώνεται ή παραμένει στάσιμη για το μεγαλύτερο μέρος της τελευταίας δεκαετίας.

Η ΘΡΗΣΚΕΥΟΜΕΝΗ ΖΩΝΗ ΤΗΣ ΒΡΑΖΙΛΙΑΣ

Η δυναμική συντηρητική ψήφος βοήθησε τον Μπολσονάρου να αντισταθμίσει, τουλάχιστον εν μέρει, αρκετά εμπόδια που λειτουργούσαν εις βάρος της προσπάθειας επανεκλογής του. Τα ποσοστά αποδοχής του αποκαλούμενου Τραμπ του Τροπικού (Trump of The Tropics) έχουν παραμείνει κάτω από το 50% καθ' όλη την διάρκεια της πανδημίας της COVID-19 [2], η οποία έχει σκοτώσει περίπου 680.000 ανθρώπους στην Βραζιλία, περισσότερους από οποιαδήποτε χώρα εκτός από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο εκτιμώμενος αριθμός των Βραζιλιάνων που υποφέρουν από την πείνα ή την επισιτιστική ανασφάλεια έχει σχεδόν διπλασιαστεί από την έναρξη της πανδημίας, σε περίπου 33 εκατομμύρια ανθρώπους, μολονότι κάποιοι τομείς της οικονομίας έχουν αρχίσει να αποδίδουν καλύτερα τους τελευταίους μήνες. Η εκστρατεία του Λούλα έχει επικεντρωθεί σε μεγάλο βαθμό στη νοσταλγία για την ευημερία της πρώτης δεκαετίας του εικοστού πρώτου αιώνα, μια περίοδο που είδε την οικονομία της Βραζιλίας να αναπτύσσεται και την φτώχεια να μειώνεται απότομα, εν μέρει χάρη στην κινεζική ζήτηση για τα εμπορεύματα της χώρας, όπως η σόγια και το σιδηρομετάλλευμα. Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις έχουν υποδείξει ότι οι ψηφοφόροι βαθμολογούν τον Λούλα καλύτερα από τον Μπολσονάρου για τον χειρισμό της οικονομίας και σε άλλους τομείς όπως η προάσπιση του περιβάλλοντος και των δικαιωμάτων των μαύρων, των γυναικών και των LGBTQ ατόμων.