Μπορεί η Ουκρανία να επιβιώσει τον χειμώνα; | Foreign Affairs - Hellenic Edition
Secure Connection

Μπορεί η Ουκρανία να επιβιώσει τον χειμώνα;

Τι χρειάζεται για να αντέξει η χώρα
Περίληψη: 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη πρέπει να δράσουν τώρα για να διασφαλίσουν ότι η Ουκρανία θα επιβιώσει τον χειμώνα υιοθετώντας μια ποικιλία από μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της πρόσθετης οικονομικής βοήθειας, του εξοπλισμού για την αποκατάσταση του ηλεκτρικού ρεύματος και της θέρμανσης, και των συστημάτων αεράμυνας για την προστασία των υποδομών της Ουκρανίας από την συνεχιζόμενη επίθεση των ρωσικών πυραύλων.

Η MELINDA HARING είναι αναπληρώτρια διευθύντρια του Κέντρου Ευρασίας στο Atlantic Council.
Ο JACOB HEILBRUNN είναι συντάκτης του περιοδικού The National Interest.

Από τα μέσα Οκτωβρίου, η Ρωσία έχει επανειλημμένα στοχεύσει τις μη στρατιωτικές υποδομές σε ολόκληρη την Ουκρανία, αφαιρώντας τα ζωτικά όργανα της ουκρανικής οικονομίας. Ο νέος επικεφαλής των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία —ο στρατηγός Sergei Surovikin, τόσο αδίστακτος που ακόμη και οι συνάδελφοί του τον αποκαλούν «Στρατηγό Αρμαγεδδώνα»— δεν έχει δείξει σημάδια υποχώρησης. Η Ρωσία έχει επιτεθεί με επιτυχία στο 40% των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας με έναν συνδυασμό πυραύλων και ιρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Έχει βομβαρδίσει ενεργειακές εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων υδροηλεκτρικών φραγμάτων, αφήνοντας περισσότερους από ένα εκατομμύριο Ουκρανούς [1] χωρίς ηλεκτρική ενέργεια. Στο Κίεβο, το 80% των κατοίκων είναι χωρίς νερό, σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης. Οι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι η οικονομία του Κιέβου θα συρρικνωθεί [2] κατά τουλάχιστον 35% το 2022, και τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν ότι εννέα στους δέκα Ουκρανούς θα μπορούσαν να ζουν σε συνθήκες εξαθλίωσης μέχρι τα Χριστούγεννα.

09112022-1.jpg

Ένας άντρας μεταφέρει μπουκάλια με νερό στην Avdiivka, στην Ουκρανία, τον Νοέμβριο του 2022. Oleksandr Ratushniak / Reuters
---------------------------------------------------------

Για την Δύση, το πρόσφατο κύμα επιθέσεων θα πρέπει να προκαλέσει μια αίσθηση déjà vu. Το 1948, ο Σοβιετικός ηγέτης Ιωσήφ Στάλιν [3] απέκλεισε τον δυτικό τομέα του Βερολίνου, που ελεγχόταν από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους, ως μέρος του σχεδίου του να κυριαρχήσει τελικά σε μια ενοποιημένη Γερμανία. Οι Σοβιετικοί διέκοψαν κάθε πρόσβαση στην πόλη σιδηροδρομικά, με κανάλια, και οδικά, προκαλώντας τεράστιες δυσκολίες στο Δυτικό Βερολίνο. Αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο απάντησαν γρήγορα στον αποκλεισμό του Βερολίνου με αυτό που έγινε γνωστό ως αερογέφυρα (μαζική μεταφορά εφοδίων από αέρος) του Βερολίνου, πετώντας από αέρος τρόφιμα, κάρβουνο, και άλλα είδη πρώτης ανάγκης στην πολιορκημένη πόλη και ματαιώνοντας επιτυχώς το άσπλαχνο σχέδιο των Σοβιετικών. Μέχρι τον Μάιο του 1949, ο Στάλιν είχε άρει τον αποκλεισμό και τον ίδιο μήνα ιδρύθηκε η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας. Χάρη στην αταλάντευτη στάση της, η Δύση κέρδισε μια πρόωρη νίκη στον Ψυχρό Πόλεμο.

Σήμερα, καθώς ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν [4], επιδιώκει να υποτάξει την Ουκρανία, η Δύση αντιμετωπίζει μια νέα στιγμή σαν εκείνη του αποκλεισμού του Βερολίνου, και θα πρέπει να διοχετεύσει την ίδια αποφασιστικότητα για να αποτρέψει τον Πούτιν να καταστρέψει την Ουκρανία με εκείνη που συγκέντρωσε για την αερογέφυρα του Βερολίνου. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη πρέπει να δράσουν τώρα για να διασφαλίσουν ότι η Ουκρανία θα επιβιώσει τον χειμώνα υιοθετώντας μια ποικιλία από μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της πρόσθετης οικονομικής βοήθειας, του εξοπλισμού για την αποκατάσταση του ηλεκτρικού ρεύματος και της θέρμανσης, και των συστημάτων αεράμυνας για την προστασία των υποδομών της Ουκρανίας από την συνεχιζόμενη επίθεση των ρωσικών πυραύλων. Η επαρκής βοήθεια προς την Ουκρανία θα διασφαλίσει ότι η χώρα θα μπορέσει να αναδυθεί από έναν τρομακτικό χειμώνα ταλαιπωρημένη αλλά έτοιμη για ανάκαμψη, όπως έκανε το Δυτικό Βερολίνο το 1949.

ΣΤΕΙΛΤΕ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ, ΟΠΛΑ, ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΑ

Τα χρήματα που στέλνει η Δύση στην Ουκρανία είναι εξίσου σημαντικά με τα οπλικά συστήματα που παραδίδονται. Χωρίς την χορήγηση 8,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την Ουάσιγκτον, η Ουκρανία θα είχε χρεοκοπήσει εν μια νυκτί. Χάρη εν μέρει σε αυτήν την βοήθεια, το τραπεζικό σύστημα, οι σιδηρόδρομοι, και τα νοσοκομεία της χώρας συνεχίζουν να λειτουργούν. Οκτώ μήνες μετά τον πόλεμο [5], το Κίεβο καταβάλλει έγκαιρα κρατικούς μισθούς και συντάξεις. Αλλά αντιμετωπίζει ένα δημοσιονομικό έλλειμμα 5 έως 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων κάθε μήνα, αναγκάζοντας το Υπουργείο Οικονομικών της Ουκρανίας να παλεύει να διασφαλίσει ότι δεν απειλούνται οι κρατικές υπηρεσίες.

Η ΕΕ δεσμεύτηκε να στείλει δάνεια 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Μάιο του 2022, αλλά καθυστερεί να στείλει μια τελική δόση 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Πιθανότατα θα φτάσει τον επόμενο χρόνο. Οι δημόσιες δεσμεύσεις υπάρχουν, αλλά η θέληση είναι ανεπαρκής. Σε μια συνάντηση του G7 στις αρχές Νοεμβρίου, η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών, Annalena Baerbock, δήλωσε: «Δεν θα επιτρέψουμε στην βαρβαρότητα αυτού του πολέμου να οδηγήσει σε μαζικό θάνατο ηλικιωμένων, παιδιών, νέων, και οικογενειών [μέσα] στους επερχόμενους χειμερινούς μήνες». Τον Οκτώβριο, ο Christian Lindner, υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας και «γεράκι» αναφορικά με τον προϋπολογισμό, αρνήθηκε πως το Βερολίνο καθυστερεί την χρηματοδότηση.

Η παρακράτηση ή η επιβράδυνση της μεταφοράς των κεφαλαίων αυξάνει τον κίνδυνο ανάφλεξης του υπερπληθωρισμού στην Ουκρανία. Η έλλειψη κεφαλαίων ώθησε την κεντρική τράπεζα να καταφύγει στην αύξηση της προσφοράς χρήματος αγοράζοντας δισεκατομμύρια σε κρατικά ομόλογα, διαβρώνοντας έτσι την αξία του εθνικού νομίσματος, του χρίβνια (hryvnia). Τον Σεπτέμβριο, ο πληθωρισμός της Ουκρανίας αυξήθηκε σχεδόν στο 25%. Ο υπερπληθωρισμός θα καθιστούσε ακόμη πιο δύσκολο στο ουκρανικό κράτος να επιβιώσει, πόσω μάλλον να συνεχίσει επιτυχώς τον πόλεμο.