Ο κίνδυνος από την Ρωσία | Foreign Affairs - Hellenic Edition
Secure Connection

Ο κίνδυνος από την Ρωσία

Οι επιλογές του Κρεμλίνου και οι πηγές της ρωσικής ανάρμοστης συμπεριφοράς, η δια-μεσογειακή γεωστρατηγική αναδιάρθρωση της Ελλάδας, οι επιλογές στην εποχή του πληθωρισμού, τα drones στο επιχειρησιακό περιβάλλον, το μέλλον της Αφρικής κ.ά.
Περίληψη: 

Κυκλοφόρησε το τεύχος Φεβρουαρίου – Μαρτίου 2023 του Foreign Affairs The Hellenic Edition, με κεντρικό θέμα την θέση της Ρωσίας στον κόσμο μετά τον πόλεμο που ξεκίνησε εναντίον της Ουκρανίας και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στην διεξαγωγή του. Επίσης, περιέχονται αναλύσεις σχετικά με την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ και της Δύσης μέσα στο περιβάλλον κρίσης που διέρχεται ο κόσμος, τον ρόλο της Ελλάδας ως διαπεριφερειακό παράγοντα στην περιοχή της, τις δύσκολες επιλογές στην σημερινή εποχή του πληθωρισμού, τα συστήματα μη επανδρωμένων αεροσκαφών, το μέλλον της Αφρικής κ.ά.

Ο ΛΟΥΚΑΣ Γ. ΚΑΤΣΩΝΗΣ είναι εκδότης-διευθυντής του Foreign Affairs The Hellenic Edition και πρόεδρος του Ινστιτούτου Εξωτερικών Υποθέσεων.

Κυκλοφορεί στα κεντρικά περίπτερα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης το τεύχος Φεβρουαρίου – Μαρτίου 2023 του Foreign Affairs The Hellenic Edition, με κεντρικό θέμα την θέση της Ρωσίας στον κόσμο.

Οι Andrea Kendall-Taylor και Michael Kofman, αμφότεροι υψηλά στελέχη του Center for a New American Security, σημειώνουν τις αλυσιδωτές επιπτώσεις του πολέμου Ρωσίας – Ουκρανίας οι οποίες δημιουργούν νέους κινδύνους στις σχέσεις της Μόσχας με την Δύση. Υπογραμμίζουν ότι η παρουσία του Πούτιν στο Κρεμλίνο σε συνδυασμό με τις αποτυχίες της Ρωσίας στο πεδίο της μάχης οξύνουν την απειλή που αποτελεί η Ρωσία για την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια ασφάλεια.

10022023-1.jpg

Προς επίρρωσιν των ανωτέρω, ο Ρώσος πρώην διπλωμάτης Boris Bondarev, ο οποίος παραιτήθηκε από το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την ρωσική εισβολή στη Ουκρανία και ζει πλέον στο εξωτερικό, περιγράφει τους όρους με τους οποίους διεξάγεται η εξωτερική πολιτική της Ρωσίας, ως μια διαδικασία απολύτως καθοδηγούμενη από το Κρεμλίνο, εσωστρεφή και παρωπιδική, μη δυνάμενη να συμβάλλει στην ενίσχυση της Ρωσίας, πολλώ δε μάλλον στην επίλυση της σύγκρουσης..

Στο ίδιο πλαίσιο, ο Βασίλειος Αρσονιάδης, πρώην αξιωματικός των Ενόπλων Δυνάμεων, αναλύει τους παράγοντες που επηρεάζουν την λήξη ενός πολέμου και τα πιθανά σενάρια για το μέλλον της ρωσο-ουκρανικής σύγκρουσης. Για την ώρα καμιά από τις δυο αντιμαχόμενες πλευρές δεν έχει ξεκάθαρο προβάδισμα και όλα τα σενάρια εξακολουθούν να είναι ανοιχτά.

Από μια άλλη πλευρά, ο J. Peter Scoblic, ανώτερος συνεργάτης στο Πρόγραμμα Διεθνούς Ασφάλειας στο New America, και ο Philip E. Tetlock από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, γράφουν για την επιστήμη της πρόβλεψης όσον αφορά στις διεθνείς σχέσεις. Οι μέθοδοι της πρόβλεψης έχουν παραμεληθεί επί μακρόν από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, αλλά η κρισιμότητα της εποχής που διανύουμε καθιστά απαραίτητη την εμπλοκή της στην λήψη αποφάσεων και την ανάπτυξή της με νέα εργαλεία.

Σε ένα επιδραστικό κείμενό του, ο πρόεδρος του Council on Foreign Relations, Richard Haass, δίνει έμφαση στις σύνθετες νέες προκλήσεις που προστίθενται πάνω στα τρέχοντα κλασικά προβλήματα της γεωπολιτικής. Καθώς η αταξία είναι σε άνοδο έχει ανακύψει διπλό κενό στον κόσμο: ένα έλλειμμα ηγεσίας και ένα έλλειμμα διπλωματίας. Συνδυασμένα, αυτά καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη της εξεύρεση ειρηνικών λύσεων. Ο Richard Haass επισημαίνει ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να επιστρέψουν στον ηγετικό ρόλο τους στον κόσμο, αρθρώνοντας ένα νέο παγκόσμιο όραμα που θα απαντά και στις προκλήσεις που θέτουν η Ρωσία και η Κίνα για την φιλελεύθερη δημοκρατική τάξη.

Σε αυτόν τον κόσμο που αλλάζει, η Ελλάδα μπορεί να παίξει έναν νέο, σημαντικότερο ρόλο στην περιοχή της. Ο αναλυτής Γεωπολιτικής Ενεργειακής Ασφάλειας Ευρασίας, Δρ. Θρασύβουλος Μαρκέτος, μελετά τους περιφερειακούς εμπορευματικούς διαδρόμους που περνούν μέσα από την Ελλάδα. Πέραν της προφανούς εμπορικής πτυχής, αναδεικνύεται παράλληλα και η πτυχή της περιφερειακής ασφάλειας με επίκεντρο την Ελλάδα ως μια σύγχρονη, δημοκρατική, και σταθερή χώρα.

Η ασφάλεια είναι το ζητούμενο και σχετικά με την συμμετοχή των συστημάτων μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο σύγχρονο επιχειρησιακό περιβάλλον, την στρατηγική χρήση των οποίων καταγράφει ο σμηναγός και υπ. Διδάκτωρ Δημήτριος Καλογιάννης. Ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος έχει επιταχύνει την διάδοση των συστημάτων αυτών και έχει δημιουργήσει νέα επίπεδα δημιουργικότητας επί του πεδίου.

Ωστόσο χωρίς μια γερή οικονομία, όλα τα υπόλοιπα πάσχουν. Ο καθηγητής του Χάρβαρντ και επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Kenneth S. Rogoff, στο δοκίμιό του ασχολείται με τις δύσκολες επιλογές που θέτει η εποχή του πληθωρισμού που βιώνουμε. Πού αποδίδεται η ευθύνη; Ποιοι είναι οι τρέχοντες κίνδυνοι; Ποια είναι τα διδάγματα του παρελθόντος; Τι πρέπει να γίνει από τώρα και στο εξής; Αυτά είναι τα ερωτήματα στα οποία ο διακεκριμένος καθηγητής δίνει την απάντησή του.

Στο παγκόσμιο σύστημα υπάρχει, ίσως εν είδει εφεδρείας, η τεράστια και εν αφθονία ήπειρος της Αφρικής. Ωστόσο, οι επιδράσεις της αποικιοκρατίας και η ενδημική διαφθορά έχει κρατήσει την ήπειρο σε επίπεδα που δεν ταιριάζουν μ ε τον πλούτο και την δυναμική της. Ο Mo Ibrahim, επιχειρηματίας και συνιδρυτής και συμπρόεδρος του Ιδρύματος Αφρικής-Ευρώπης, απεικονίζει την πραγματικότητα στην Αφρική σήμερα αλλά και προτείνει πρακτικούς και βιώσιμους τρόπους με τους οποίους η ήπειρος μπορεί να βγει από την χρόνια καχεξία της.

Τέλος, η Margaret O’Mara, καθηγήτρια Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, παρουσιάζει μια τριάδα βιβλίων σχετικά με την επίδραση της τεχνολογίας –κυρίως του διαδικτύου- στις κοινωνίες: το The Internet Is Not What You Think It Is του φιλόσοφου Justin Smith, το Work Pray Code της κοινωνιολόγου Carolyn Chen, και το Dignity in a Digital Age του βουλευτή των ΗΠΑ Ro Khanna. Η O’Mara σημειώνει ότι η ψηφιακή κουλτούρα έχει πάρει χαρακτηριστικά θρησκείας και ότι ο ψηφιακός χώρος πρέπει να τύχει ρύθμισης, αν δεν θέλουμε να ξεφύγουν οι ψηφιακές ανισότητες μαζί με τις ανισοκατανομές πλούτου και ταλέντων.

Copyright © 2023 by the Council on Foreign Relations, Inc.
All rights reserved.

Μπορείτε να ακολουθείτε το «Foreign Affairs, The Hellenic Edition» στο TWITTER στην διεύθυνση www.twitter.com/foreigngr , στο FACEBOOK, στην διεύθυνση www.facebook.com/ForeignAffairs.gr αλλά και στο linkedin στην διεύθυνση https://www.linkedin.com/company/foreign-affairs-the-hellenic-edition