Ο Xi Jinping λέει ότι προετοιμάζει την Κίνα για πόλεμο | Foreign Affairs - Hellenic Edition
Secure Connection

Ο Xi Jinping λέει ότι προετοιμάζει την Κίνα για πόλεμο

Ο κόσμος πρέπει να τον πάρει στα σοβαρά
Περίληψη: 

Κάτι έχει αλλάξει στο Πεκίνο, το οποίο οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και οι επιχειρηματίες παγκοσμίως δεν έχουν την πολυτέλεια να αγνοήσουν. Αν ο Xi λέει ότι ετοιμάζεται για πόλεμο, θα ήταν ανόητο να μην τον πιστέψουμε.

Ο JOHN POMFRET, πρώην επικεφαλής του Γραφείου για το Πεκίνο στην [εφημερίδα] Washington Post, είναι ο συγγραφέας του βιβλίου με τίτλο The Beautiful Country and the Middle Kingdom: America and China, 1776 to the Present [1].
Ο MATT POTTINGER είναι πρόεδρος του προγράμματος για την Κίνα στο Foundation for Defense of Democracies. Από το 2019 έως το 2021, διετέλεσε αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφάλειας.

Ο Κινέζος ηγέτης, Xi Jinping, λέει ότι προετοιμάζεται για πόλεμο. Κατά την ετήσια συνεδρίαση του κοινοβουλίου της Κίνας και του ανώτατου πολιτικού συμβουλευτικού της οργάνου τον Μάρτιο, ο Xi έπλεξε το θέμα της πολεμικής ετοιμότητας σε τέσσερις ξεχωριστές ομιλίες, λέγοντας σε μια εκ των οποίων στους στρατηγούς του να «τολμήσουν να πολεμήσουν». Η κυβέρνησή του ανακοίνωσε επίσης αύξηση κατά 7,2% του αμυντικού προϋπολογισμού της Κίνας, ο οποίος έχει διπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία, καθώς και σχέδια για να καταστεί η χώρα λιγότερο εξαρτημένη από τις εισαγωγές ξένων σιτηρών. Και τους τελευταίους μήνες, το Πεκίνο παρουσίασε νέους νόμους για την στρατιωτική ετοιμότητα, νέα καταφύγια για αεροπορικές επιδρομές σε πόλεις απέναντι από τα στενά της Ταϊβάν, και νέα γραφεία «Κινητοποίησης της Εθνικής Άμυνας» σε όλη την χώρα.

30032023-1.jpg

Ο Κινέζος πρόεδρος, Xi Jinping, κατά την διάρκεια της τελικής συνεδρίασης του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου, στο Πεκίνο, τον Μάρτιο του 2023. Noel Celis / Pool / Reuters
-----------------------------------------------

Είναι πολύ νωρίς για να πούμε με βεβαιότητα τι σημαίνουν αυτές οι εξελίξεις. Η σύγκρουση δεν είναι βέβαιη ή επικείμενη. Αλλά κάτι έχει αλλάξει στο Πεκίνο, το οποίο οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και οι επιχειρηματίες παγκοσμίως δεν έχουν την πολυτέλεια να αγνοήσουν. Αν ο Xi λέει ότι ετοιμάζεται για πόλεμο, θα ήταν ανόητο να μην τον πιστέψουμε.

ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΑΚΡΥΖΟΥΝ, ΕΧΘΡΟΙ ΠΟΥ ΤΡΕΜΟΥΝ

Το πρώτο σημάδι ότι οι φετινές συνεδριάσεις του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου και της Πολιτικής Συμβουλευτικής Διάσκεψης του Κινεζικού Λαού -γνωστές ως οι «δύο σύνοδοι» επειδή και τα δύο όργανα συνεδριάζουν ταυτόχρονα- θα μπορούσαν να μην είναι συνηθισμένες, ήρθε την 1η Μαρτίου, όταν το κορυφαίο θεωρητικό περιοδικό του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος (ΚΚΚ) δημοσίευσε ένα δοκίμιο με τίτλο «Υπό την καθοδήγηση της σκέψης του Xi Jinping για την ενίσχυση του στρατού, θα προχωρήσουμε νικηφόρα». Το δοκίμιο εμφανίστηκε με το όνομα «Jun Zheng» -ένα ομώνυμο για την «στρατιωτική κυβέρνηση» που πιθανώς αναφέρεται στο κορυφαίο στρατιωτικό όργανο της Κίνας, την Κεντρική Στρατιωτική Επιτροπή- και υποστήριξε ότι «ο εκσυγχρονισμός της εθνικής άμυνας και του στρατού πρέπει να επιταχυνθεί». Ζητούσε επίσης την εντατικοποίηση της Στρατιωτικής-Πολιτικής Συγχώνευσης, της πολιτικής του Xi που απαιτεί από ιδιωτικές εταιρείες και πολιτικά ιδρύματα να υπηρετήσουν την προσπάθεια του στρατιωτικού εκσυγχρονισμού της Κίνας. Και παραπέμποντας σε μια ομιλία που έκανε ο Xi προς τους στρατιωτικούς ηγέτες της Κίνας τον Οκτώβριο του 2022, έκανε ελαφρώς συγκαλυμμένες αιχμές κατά των Ηνωμένων Πολιτειών:

«Ενόψει των πολέμων που μπορεί να μας επιβληθούν, πρέπει να μιλάμε στους εχθρούς σε μια γλώσσα που καταλαβαίνουν και να χρησιμοποιούμε τη νίκη για να κερδίσουμε την ειρήνη και τον σεβασμό. Στη νέα εποχή, ο Λαϊκός Στρατός επιμένει στην χρήση βίας για να σταματήσουν οι μάχες. ... Ο στρατός μας φημίζεται για το ότι είναι καλός στις μάχες και έχει ισχυρό μαχητικό πνεύμα. Με κεχρί και τουφέκια, νίκησε τον στρατό του Kuomintang που ήταν εξοπλισμένος με αμερικανικό εξοπλισμό. Νίκησε τον νούμερο ένα εχθρό του κόσμου οπλισμένο μέχρι τα δόντια στο κορεατικό πεδίο μάχης και πραγματοποίησε πανίσχυρα και μεγαλοπρεπή δράματα μάχης που συγκλόνισαν τον κόσμο και έκαναν φαντάσματα και θεούς να δακρύσουν».

Ακόμη και πριν από την δημοσίευση του δοκιμίου, υπήρχαν ενδείξεις ότι οι Κινέζοι ηγέτες θα μπορούσαν να σχεδιάζουν μια πιθανή σύγκρουση. Τον Δεκέμβριο, το Πεκίνο δημοσίευσε έναν νέο νόμο που θα επέτρεπε στον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό (People’s Liberation Army -PLA) να ενεργοποιεί ευκολότερα τις εφεδρικές του δυνάμεις και θεσμοθέτησε ένα σύστημα αναπλήρωσης των μάχιμων στρατευμάτων σε περίπτωση πολέμου. Τέτοια μέτρα, όπως σημείωσαν οι αναλυτές Lyle Goldstein και Nathan Waechter [2], υποδηλώνουν ότι ο Xi μπορεί να έχει αντλήσει μαθήματα σχετικά με την στρατιωτική κινητοποίηση από τις αποτυχίες του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, στην Ουκρανία.

Ο νόμος που διέπει τους στρατιωτικούς εφέδρους δεν είναι η μόνη νομική αλλαγή που παραπέμπει στις προετοιμασίες του Πεκίνου. Τον Φεβρουάριο, το κορυφαίο συμβουλευτικό όργανο του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου ενέκρινε την Απόφαση για την Προσαρμογή της Εφαρμογής Ορισμένων Διατάξεων του [κινεζικού] Ποινικού Δικονομικού Νόμου στον Στρατό κατά την Διάρκεια του Πολέμου, η οποία, σύμφωνα με την κρατική εφημερίδα People's Daily, δίνει στην Κεντρική Στρατιωτική Επιτροπή την εξουσία να προσαρμόζει τις νομικές διατάξεις, συμπεριλαμβανομένης της «δικαιοδοσίας, της υπεράσπισης και της εκπροσώπησης, των αναγκαστικών μέτρων, της κατάθεσης υποθέσεων, της έρευνας, της δίωξης, της δίκης, και της εκτέλεσης των ποινών». Αν και είναι αδύνατο να προβλεφθεί πώς θα χρησιμοποιηθεί η απόφαση, θα μπορούσε να αποτελέσει όπλο για την στοχοποίηση ατόμων που αντιτίθενται στην κατάληψη της Ταϊβάν. Ο PLA θα μπορούσε επίσης να την χρησιμοποιήσει για να διεκδικήσει νομική δικαιοδοσία επί ενός δυνητικά κατεχόμενου εδάφους, όπως η Ταϊβάν. Ή το Πεκίνο θα μπορούσε να την χρησιμοποιήσει για να υποχρεώσει τους Κινέζους πολίτες να υποστηρίξουν τις αποφάσεις του κατά την διάρκεια του πολέμου.