«Η Ευρωατλαντική Αρχιτεκτονική Ασφαλείας και η Τουρκία» | Foreign Affairs - Hellenic Edition
Secure Connection

«Η Ευρωατλαντική Αρχιτεκτονική Ασφαλείας και η Τουρκία»

Μια επιτυχημένη εκδήλωση του Κέντρου Διεθνών Στρατηγικών Αναλύσεων - ΚΕΔΙΣΑ
Περίληψη: 

Τo Κέντρο Διεθνών Στρατηγικών Αναλύσεων-ΚΕΔΙΣΑ διοργάνωσε με επιτυχία την Δευτέρα 15 Απριλίου 2019 εκδήλωση με θέμα «Η Ευρωατλαντική Αρχιτεκτονική Ασφαλείας και η Τουρκία».

Τo Κέντρο Διεθνών Στρατηγικών Αναλύσεων-ΚΕΔΙΣΑ διοργάνωσε με επιτυχία την Δευτέρα 15 Απριλίου 2019 εκδήλωση με θέμα «Η Ευρωατλαντική Αρχιτεκτονική Ασφαλείας και η Τουρκία». Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Ξενοδοχείο Amalia Athens με χορηγούς επικοινωνίας το περιοδικό Foreign Affairs-The Hellenic Edition, το EleftherosTypos.gr και το Armynow.net

Ομιλητές της εκδήλωσης ήταν ο Καθηγητής Γεωπολιτικής στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων(ΣΣΕ) Δρ. Κωνσταντίνος Γρίβας, ο Διεθνολόγος και Εκδότης της Ελληνικής Έκδοσης του περιοδικού Foreign Affairs κ. Λουκάς Κατσώνης, ο Διεθνολόγος κ. Δημήτρης Ιατρίδης, ο Αντιστράτηγος ε.α. κ. Λάμπρος Τζούμης και ο Διευθυντής Ερευνών του ΚΕΔΙΣΑ Δρ. Πέτρος Βιολάκης. Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο Ιδρυτής & Πρόεδρος Δ.Σ του ΚΕΔΙΣΑ κ. Ανδρέας Γ. Μπανούτσος.

20042019-4.jpg

Το πάνελ της εκδήλωσης: (Αριστερά προς δεξιά): Δρ. Κωνσταντίνος Γρίβας (Καθηγητής Γεωπολιτικής στη ΣΣΕ), κ. Λουκάς Κατσώνης(Διεθνολόγος-Εκδότης Ελληνικής Έκδοσης του περιοδικού Foreign Affairs), κ. Ανδρέας Γ. Μπανούτσος (Ιδρυτής & Πρόεδρος Δ.Σ. ΚΕΔΙΣΑ), κ. Δημήτρης Ιατρίδης (Διεθνολόγος-Δικηγόρος), Δρ. Πέτρος Βιολάκης (Δ/ντης Ερευνών ΚΕΔΙΣΑ)
-----------------------------------------------------------------------------

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους παρά τις ιδιαίτερα αντίξοες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν στην Αθήνα τις απογευματινές ώρες της 15ης Απριλίου, στρατηγοί και ναύαρχοι ε.α., πρέσβεις, εκπρόσωποι του Διπλωματικού Σώματος, των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, δημοσιογράφοι και πολυάριθμοι φοιτητές Διεθνών Σχέσεων Ελληνικών ΑΕΙ. Ιδιαίτερη τιμή για το ΚΕΔΙΣΑ αποτέλεσε η παρουσία της Γενικής Γραμματέως της Ελληνικής Ένωσης για την Ατλαντική και Ευρωπαϊκή Συνεργασία (ΕΕΑΕΣ) κας Αλίκης Μητσάκου και του Καθηγητή Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Αιγαίου και Διευθυντή του Ινστιτούτου Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων (ΙΔΟΣ) κ. Χαράλαμπου Τσαρδανίδη.

Ο Ιδρυτής & Πρόεδρος κ. Ανδρέας Γ. Μπανούτσος κατά την σύντομη εισαγωγική του ομιλία αναφέρθηκε ότι η Τουρκία υπό την ηγεσία του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απομακρύνεται τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότερο από την Δύση. Το γεγονός αυτό καταδεικνύουν μια σειρά από ενέργειες της Τουρκίας με κορυφαία εξ’ αυτών την απόφασή της να προμηθευτεί το σύγχρονο αντι-αεροπορικό πυραυλικό σύστημα S-400 από την Ρωσία. Για την επιλογή της αυτή έχουν υπάρξει σφοδρές αντιδράσεις από τις ΗΠΑ και τα άλλα κράτη-μέλη της Ατλαντικής Συμμαχίας. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι πληθαίνουν οι φωνές τόσο έγκριτων αναλυτών όσο και αξιωματούχων στις ΗΠΑ που ζητούν την έξωση της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ λόγω της απρόβλεπτης και απαράδεκτης συμπεριφοράς της που υπονομεύει τα συμφέροντα της Συμμαχίας.

Ο κ. Ανδρέας Μπανούτσος διατύπωσε, σε αντίθεση με τη συμβατική σοφία, την ρηξικέλευθη άποψη ότι αν υλοποιηθεί τελικά το σενάριο της αποβολής της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ, η εξέλιξη αυτή μπορεί να είναι θετική για τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα καθώς θα μπορεί πλέον να ενεργοποιηθεί το άρθρο 5 της Ιδρυτικής Συνθήκης του ΝΑΤΟ (Συνθήκη της Ουάσιγκτον- 4 Απριλίου 1949) περί συλλογικής άμυνας, άρθρο το οποίο παραμένει ανενεργό μέχρι σήμερα δεδομένου ότι και τα δύο κράτη (Ελλάδα και Τουρκία) είναι μέλη της Συμμαχίας.

20042019-5.jpg

Ο Ιδρυτής & Πρόεδρος Δ.Σ. ΚΕΔΙΣΑ κ. Ανδρέας Γ. Μπανούτσος
--------------------------------------------------------------------------------------

Ο Καθηγητής Γεωπολιτικής της ΣΣΕ Δρ. Κωνσταντίνος Γρίβας, στην ομιλία του ανεφερε ότι στον σύγχρονο πολυπολικό κόσμο η Τουρκία διεκδικεί το ρόλο μιας Μεγάλης Δύναμης η οποία επιθυμεί να δρα αυτόνομα εξυπηρετώντας τα εθνικά της συμφέροντα χωρίς να υπακούει στις προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ.

Επισήμανε επίσης ότι η Ελλάδα μέσα σε αυτό το ρευστό γεωπολιτικό περιβάλλον θα πρέπει να ασκήσει μια εθνοκεντρική εξωτερική πολιτική η οποία θα την καταστήσει μεσαία δύναμη στο διεθνές σύστημα και εξισορροπητικό παράγοντα για λογαριασμό της Δύσης έναντι μιας αναθεωρητικής Τουρκίας.

20042019-6.jpg

Ο καθηγητής Δρ. Κωνσταντίνος Γρίβας.
--------------------------------------------------------------

Ο Διεθνολόγος κ. Δημήτρης Ιατρίδης, κατά την εισήγησή του αναφέρθηκε στους λόγους κατά τους οποίους τα τελευταία χρόνια η Τουρκία του Ερντογάν άρχισε να απομακρύνεται από την Δύση και να θεωρείται πλέον μια «ανελεύθερη δημοκρατία».

Ανέφερε επίσης ότι η απόφαση του Ερντογάν να προβεί σε αγορά του πυραυλικού συστήματος S-400 από τη Ρωσία αποτέλεσε την κορωνίδα των προκλήσεων σε επίπεδο οριακής και ριψοκίνδυνης διπλωματίας από την πλευρά της Τουρκίας, απόφαση που θέτει σε αμφισβήτηση την θέση της Τουρκίας εντός του ΝΑΤΟ. Τέλος αναφέρθηκε στο ότι η πολιτική του κατευνασμού έναντι της Τουρκίας δεν μπορεί να αποτελεί αξιόπιστη επιλογή για την ελληνική εξωτερική και αμυντική πολιτική.

20042019-7.jpg

Ο κ. Δημήτρης Ιατρίδης (Διεθνολόγος-Δικηγόρος)
---------------------------------------------------------------------

Ο Αντιστράτηγος ε.α κ. Λάμπρος Τζούμης στην ομιλία του αφού αναφέρθηκε στον ρόλο της Τουρκίας ως ανασχετικού βραχίονα της ΕΣΣΔ κατά την διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, σημείωσε ότι η Τουρκία διαθέτει τον δεύτερο ισχυρότερο στρατό εντός του ΝΑΤΟ μετά τις ΗΠΑ και επισήμανε μετά βεβαιότητας ότι το ΝΑΤΟ δεν θα επιτρέψει την αποχώρηση της Τουρκίας για τους παρακάτω λόγους: Οποιαδήποτε αποχώρηση κράτους-μέλους από την Συμμαχία, θα σημάνει την αρχή της αποδιοργάνωσής της. Πόσω μάλλον για μια χώρα με τεράστιες στρατιωτικές δυνατότητες, όπως η Τουρκία. Οποιαδήποτε τέτοια ενέργεια θα οδηγούσε σε κατακόρυφη αναβάθμιση του γεωπολιτικού ρόλου της Ρωσίας, κάτι το οποίο απεύχεται η Δύση.

Σε ό,τι αφορά τέλος στα σενάρια αποχώρησης από το ΝΑΤΟ της Τουρκίας, ανέφερε ότι η Άγκυρα όχι μόνο σκοπεύει να αποχωρήσει από το ΝΑΤΟ αλλά διεκδικεί την διοίκηση στην Κωνσταντινούπολη του αρχηγείου της Πρωτοβουλίας Ετοιμότητας του ΝΑΤΟ (NRI), Readiness Initiative, δύναμη που θα συμπεριλάβει 30 τάγματα, 30 πολεμικά πλοία και 30 μοίρες πολεμικών αεροσκαφών, με δυνατότητα ανάπτυξης εντός 30 ημερών.

20042019-8.jpg

Ο Αντιστράτηγος ε.α. κ. Λάμπρος Τζούμης
----------------------------------------------------------------------

Ο Διεθνολόγος και Εκδότης της Ελληνικής Έκδοσης του περιοδικού Foreign Affairs κ. Λουκάς Κατσώνης κατά την ομιλία του διατύπωσε την άποψη ότι η Τουρκία είναι σημαντικός παράγοντας στους Δυτικούς αμυντικούς σχεδιασμούς και γι’ αυτό είναι πολύ δύσκολο να αποκοπεί οριστικά από την Δύση. Ωστόσο, η τυχοδιωκτική πολιτική της ήδη τιμωρείται από το ΝΑΤΟ, την ΕΕ και άλλους ισχυρούς δρώντες του φιλελεύθερου κόσμου.

Επισήμανε, πάντως, ότι το σημαντικό είναι το τι κάνουμε εμείς ως ελληνικό έθνος και ως κοινωνία. Αν θέλουμε να παραμείνουμε ως ένας -στο μέτρο του δυνατού- ανεξάρτητος δρών εντός της Δυτικής συμμαχίας, θα πρέπει να αποκτήσουμε πατριωτική πολιτική, βασισμένη στον ρεαλισμό και τον κοινό νου.

20042019-9.jpg

Ο κ. Λουκάς Κατσώνης, Διεθνολόγος και εκδότης του Foreign Affairs The Hellenic Edition.
---------------------------------------------------------------------------

Η εισήγηση του Διευθυντή Ερευνών του ΚΕΔΙΣΑ Δρ. Πέτρου Βιολάκη εστιάστηκε στην ταυτότητα της Τουρκίας και τον προσανατολισμό της χώρας προς την Ευρώπη και τον Δυτικό πολιτισμό. Η προσέγγιση αυτή επέτρεψε να παραχθούν χρήσιμα συμπεράσματα σχετικά με την αλλαγή πλεύσης του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την περαιτέρω κατανόηση της τουρκικής κοινωνίας, τον αντίκτυπο του πολέμου της Συρίας στην λήψη αποφάσεων της τουρκικής ηγεσίας, τον ρόλο της ρητορικής του Τούρκου προέδρου, της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας και της δυναμική της χώρας ως προς την σχέση της με το ΝΑΤΟ, και τους διεθνείς θεσμούς γενικότερα.

20042019-10.jpg

Ο Δρ. Πέτρος Βιολάκης, Διευθυντής Ερευνών ΚΕΔΙΣΑ
----------------------------------------------------------------------------

Μετά το πέρας των ομιλιών ακολούθησε μια πολύ ζωντανή και ενδιαφέρουσα συζήτηση μεταξύ του ακροατηρίου και των ομιλητών.

20042019-11.jpg

Στιγμιότυπο από την παρουσία του κοινού.
------------------------------------------------------------------------------------

Μπορείτε να ακολουθείτε το «Foreign Affairs, The Hellenic Edition» στο TWITTER στην διεύθυνση www.twitter.com/foreigngr αλλά και στο FACEBOOK, στην διεύθυνση www.facebook.com/ForeignAffairs.gr και στο linkedin στην διεύθυνση https://www.linkedin.com/company/foreign-affairs-the-hellenic-edition