Μέση Ανατολή | Foreign Affairs - Hellenic Edition
Secure Connection

Μέση Ανατολή

Φίλτρο:
Άρθρα,
Husain Haqqani

Το εφιαλτικό σενάριο για το Πακιστάν θα ήταν να βρεθεί ανάμεσα στους ανεξέλεγκτους Ταλιμπάν και στα διεθνή αιτήματα για να τους χαλιναγωγήσει. Η νίκη των Ταλιμπάν θα έχει εξίσου καταστροφικές συνέπειες στην εσωτερική ειρήνη και ασφάλεια του Πακιστάν. Ο ισλαμιστικός εξτρεμισμός έχει ήδη χωρίσει την πακιστανική κοινωνία κατά μήκος σεχταριστικών γραμμών, και η άνοδος των Αφγανών ισλαμιστών στην γειτονική χώρα μόνο θα ενθαρρύνει τους ριζοσπάστες εγχωρίως.

Άρθρα,
Sarah Leah Whitson

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η διακυβέρνηση Sisi, μια στρατιωτική δικτατορία σε όλα εκτός από το όνομα, είναι η πιο καταπιεστική στην σύγχρονη ιστορία της Αιγύπτου. Οι βασικές πολιτικές ελευθερίες εξαφανίστηκαν με νέους νόμους που επιτρέπουν την δίωξη των επικριτών του για τρομοκρατία. Με πάνω από 60.000 Αιγύπτιους να κρατούνται για «πολιτικά εγκλήματα», οι φυλακές της Αιγύπτου ξεχειλίζουν.

Άρθρα,
Yohanan Plesner

Τα τελευταία χρόνια οι Ισραηλινοί έβαλαν το παλαιστινιακό ζήτημα σε δεύτερη μοίρα. Σε βαθμό που μπορεί να εκπλήξει τους διεθνείς παρατηρητές, η εσωτερική συζήτηση στο Ισραήλ έχει επικεντρωθεί όλο και περισσότερο στον χαρακτήρα και την ταυτότητα της χώρας.

Άρθρα,
Rashid Khalidi

Οι πιθανότητες παραμένουν εναντίον των Παλαιστινίων, και μια νέα ισραηλινή κυβέρνηση δεν φαίνεται πιο πιθανό από την προκάτοχό της να σταματήσει τις καταχρήσεις της και τις πολιτικές που έχουν απομακρύνει κάθε προοπτική μιας δίκαιης και αποδεκτής πολιτικής διευθέτησης. Όμως, η κινητοποίηση μιας νέας γενιάς Παλαιστινίων προσφέρει κάποιους λόγους ελπίδας.

Άρθρα,
Γαβριήλ Χαρίτος

Μακριά από τα φώτα της διεθνούς επικαιρότητας, η φερόμενη ως δολοφονία του 43χρονου Παλαιστίνιου πολιτευτή και ακτιβιστή Νιζάρ Μπανάτ τα ξημερώματα της περασμένης Πέμπτης (24/6) από δυνάμεις ασφαλείας της Παλαιστινιακής Αρχής, έρχεται ίσως να επισπεύσει τον τερματισμό της θητείας του προέδρου Μαχμούντ Αμπάς. Ίσως, όμως, και όχι. Ισραήλ, Χαμάς, Ηνωμένες Πολιτείες και Ευρωπαϊκή Ένωση παρακολουθούν προσεκτικά την λαϊκή οργή στην Δυτική Όχθη, διατηρώντας την σιωπή τους.

Άρθρα,
Martin Indyk

Ο Νετανιάχου ήταν ο μακροβιότερος ηγέτης του Ισραήλ και κυριάρχησε τόσο πολύ στην ισραηλινή πολιτική που ήταν δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι θα μπορούσε ποτέ κάποιος να τον αντικαταστήσει. Πράγματι, χρειάστηκαν τέσσερις εκλογές σε δύο χρόνια και η συνεργασία οκτώ κομμάτων της αντιπολίτευσης για να τον απομακρύνουν τελικά από το αξίωμα.

Άρθρα,
Μιχάλης Σαρλής

Οι προεδρικές εκλογές του Ιουνίου αποτελούν τον πρώτο σταθμό προσαρμογής του καθεστώτος στις κοινωνικές και πολιτικές δυσκολίες που βρίσκονται στον ορίζοντα του Ιράν. Βασικός στόχος του καθεστώτος, ως αντίβαρο στις μετατοπίσεις της ιρανικής κοινωνίας, είναι η μετατόπιση του πολιτικού κέντρου βάρους του καθεστώτος ακόμη περισσότερο προς την θεοκρατική πλευρά του συστήματος και η παράλληλη αποδυνάμωση των θεσμών του δημοκρατικού συστήματος.

Άρθρα,
Αλέξης Λεκάκης Κερκυραίος

Θα επισημοποιηθεί η στροφή του Ιράν προς τη Μόσχα και το Πεκίνο, ή με την πιθανή διευθέτηση του ζητήματος σχετικά με την πυρηνική συμφωνία της Δύσης με το Ιράν θα ομαλοποιηθούν οι σχέσεις με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη; Αν και οι περισσότερες πιθανότητες δείχνουν προς το πρώτο σενάριο, δεν μπορεί να αποκλειστεί μια ανατροπή.

Άρθρα,
Jamsheed K. Choksy και Carol E. B. Choksy

Γιατί η κυβέρνηση του Ιράν εξακολουθεί να χρειάζεται την πυρηνική συμφωνία; Διότι μακροπρόθεσμα, η Τεχεράνη έχει να κερδίσει πολλά οικονομικά και γεωπολιτικά, ενώ δίνει λίγα από τακτική άποψη.

Άρθρα,
Steven A. Cook

Η έξοδος από τη Μέση Ανατολή δεν είναι μια καλή πολιτική. Η Ουάσιγκτον εξακολουθεί να έχει κρίσιμα συμφέροντα εκεί που αξίζει να προστατευθούν, ακόμη και αν πολιτικές, τεχνολογικές και κοινωνικές αλλαγές έχουν κάνει αυτά τα συμφέροντα λιγότερο ζωτικά από όσο πριν από δεκαετίες. Πρέπει τώρα να υιοθετηθεί ο πιο ρεαλιστικός και υλοποιήσιμος στόχος της δημιουργίας και της διατήρησης της σταθερότητας.

Syndicate content