Το τέλος της εποχής του Πετρέους | Foreign Affairs - Hellenic Edition
Secure Connection

Το τέλος της εποχής του Πετρέους

Η άνοδος και η πτώση της αντιεξέγερσης
Περίληψη: 

Η προσέγγιση των Ηνωμένων Πολιτειών στην αντιεξέγερση, βασισμένη στον στρατηγό Ντέιβιντ Πετρέους, βοήθησε να παραχθούν εντυπωσιακά αποτελέσματα σε περιοχές του Ιράκ και του Αφγανιστάν. Εκ των υστέρων, όμως, η αναστάτωση για το δόγμα αυτό φαίνεται υπερβολική. Πέτυχε απλώς τακτικούς στόχους και μόνο σε συνδυασμό με άλλους, μη-στρατιωτικούς παράγοντες.

Ο FRED KAPLAN είναι αρθρογράφος της στήλης "War Stories" στο ιντερνετικό περιοδικό Slate και συγγραφέας του βιβλίου The Insurgents: David Petraeus and the Plot to Change the American Way of War (Simon & Schuster, 2013), από το οποίο προσαρμόστηκε αυτό το δοκίμιο. Μπορεί κανείς να τον ακολουθεί στο Twitter @fmkaplan.

Η πτώση του Ντέιβιντ Πετρέους έστειλε τέτοια ωστικά κύματα στο πολιτικό σκηνικό όταν ανακοινώθηκε η σχετική είδηση, το Νοέμβριο, γιατί η αιτία ήταν τόσο κοινότυπη: ο πιο διάσημος και αμφιλεγόμενος αξιωματικός του στρατού της εποχής μας αναγκάστηκε να παραιτηθεί από την δουλειά των ονείρων του ως διευθυντής της CIA εξαιτίας μιας εξωσυζυγικής σχέσης. Ωστόσο, πολύ καιρό αφότου ξεχαστούν οι ενοχλητικές λεπτομέρειες, η ευρύτερη σημασία του Πετρέους θα παραμείνει, καθώς η καριέρα του χάραξε μια από τις ζωτικής σημασίας στρατηγικές αφηγήσεις της εποχής - την άνοδο και την πτώση της αντιεξέγερσης στην αμερικανική στρατιωτική πολιτική.

Μέχρι πρόσφατα, το 2006, οι κορυφαίοι στρατηγοί της χώρας περιφρονούσαν ανοιχτά την αντιεξέγερση ως έννοια. Ο υπουργός Άμυνας, μόνο που δεν απαγόρευσε την χρήση του όρου. Ένα χρόνο αργότερα, κατοχυρώθηκε ως δόγμα του στρατού, προωθήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα του Πενταγώνου και διακηρύχθηκε ως επίσημη πολιτική των ΗΠΑ από τον ίδιο τον πρόεδρο. Στη συνέχεια, πέντε χρόνια αργότερα, ένας νέος πρόεδρος και ένας νέος υπουργός Άμυνας εμπόδισαν τους αρχηγούς του στρατού ακόμη και να εξετάζουν την αντιεξέγερση στα πολεμικά σενάρια που χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό των απαιτήσεων σε στρατιωτικές δυνάμεις.

Οι απότομες αυτές αλλαγές αντικατοπτρίζουν τις μεταβαλλόμενες τροχιές των πολέμων που εξελίσσονται στο έδαφος. Ο Τζορτζ Μπους είχε εισβάλλει στο Αφγανιστάν το 2001 και στο Ιράκ το 2003 με μια στρατηγική «ελαφρού αποτυπώματος», με σκοπό να νικήσει τους εχθρούς και να αποχωρήσει γρήγορα για να αποφύγει να τελματωθεί. Αυτή η προσέγγιση, ωστόσο, αποκάλυψε τα όριά της καθώς το Ιράκ άρχισε να διαλύεται αμέσως μετά την κατάρρευση του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν, και μέχρι τα μέσα του 2006 η χώρα είχε διολισθήσει σε έναν φαύλο, χαοτικό εμφύλιο πόλεμο. Απελπισμένος ο Μπους αποφάσισε να στοιχηματίσει στην αντιεξέγερση σε μια ύστατη προσπάθεια να αποτρέψει την καταστροφή, και διάλεξε τον Πετρέους, τον συγγραφέα ενός νέου εγχειριδίου του στρατού για αυτό το θέμα, να ηγηθεί της προσπάθειας. Η φαινομενική επιτυχία της νέας προσέγγισης για την σταματήσει τις αιμορραγία ενέπνευσε διοικητές, συμπεριλαμβανομένου του ίδιου του Πετρέους, για να την εφαρμόσουν και στην επιδεινούμενη σύγκρουση στο Αφγανιστάν. Αλλά η προφανής αποτυχία της εκεί, οδήγησε τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα – που δεν ήταν ποτέ ένας θερμός οπαδός αυτής της προσέγγισης - να πάρει αποστάσεις από την στρατηγική όχι μόνο εκεί, αλλά και γενικότερα.

Τα αμερικανικά στρατεύματα είναι τώρα εκτός Ιράκ και αποσύρονται από το Αφγανιστάν, αλλά οι βασικές ερωτήσεις σχετικά με την αντιεξέγερση - counterinsurgency ή COIN, όπως είναι ευρέως αποδεκτή η συντομογραφία της - παραμένουν. Πέτυχε πραγματικά στο Ιράκ, και αν ναι, πώς; Γιατί δεν λειτούργησε στο Αφγανιστάν; Είναι μια βιώσιμη στρατηγική για την αντιμετώπιση σύγχρονων εξεγέρσεων, και αν είναι, μπορεί να χρησιμοποιηθεί από μια δημοκρατία όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες που έχουν λίγη υπομονή για παρατεταμένο πόλεμο;

ΟΙ ΠΗΓΕΣ ΤΗΣ ΜΗΧΑΝΟΡΡΑΦΙΑΣ ΤΗΣ COIN

Η αναβίωση της COIN στην εποχή του Πετρέους - μια σύντομη εποχή, αλλά που της αξίζει αυτός ο τίτλος, τόσο πλήρης που ήταν η επιρροή του και η απίθανη φήμη που πέτυχε - ήταν εν μέρει προϊόν της πολιτικής των γενεών. Το 1974, όταν ο Πετρέους αποφοίτησε από το Ουέστ Πόιντ (σ.σ.: την στρατιωτική ακαδημία των ΗΠΑ), ο πόλεμος στο Βιετνάμ πλησίαζε στην άδοξη λύση του, και τα ανώτερα στελέχη του αμερικανικού στρατού ήταν αποφασισμένα να μην πολεμήσουν αντάρτες ποτέ ξανά, στη ζούγκλα ή οπουδήποτε αλλού. Αντίθετα, έστρεψαν το βλέμμα τους στην προοπτική ενός μεγάλου συμβατικού πολέμου με τη Σοβιετική Ένωση στις ορθάνοιχτες πεδιάδες της Ευρώπης και πέταξαν τα βιβλία που ήταν σχετικά με αυτό που ονομάζεται «χαμηλής έντασης σύγκρουση». Από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, οι στρατιωτικοί γραφείς είχαν καταλήξει σε ένα ακόμη πιο απορριπτικό όρο: «στρατιωτικές επιχειρήσεις εκτός από τον πόλεμο», με την συντομογραφία MOOTW (από το military operations other than war, προφέρεται σαν «μούτγουα»). Και η αίσθηση ήταν, όπως το ψέλλισε ο στρατηγός Τζον Σαλικασβίλι, πρώην Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου, ότι «οι αληθινοί άντρες δεν κάνουν «μούτγουα».