
- previous-disabled
- Page 1of 81
- next
Τα παραδοσιακά στρατιωτικά συστήματα και τεχνολογίες προέρχονται από έναν κόσμο όπου οι άνθρωποι λαμβάνουν επιτόπου, ή τουλάχιστον σε πραγματικό χρόνο, αποφάσεις ζωής και θανάτου. Τα συστήματα με τεχνητή νοημοσύνη εξαρτώνται λιγότερο από αυτό το ανθρώπινο στοιχείο˙ τα μελλοντικά αυτόνομα συστήματα ίσως να μην το έχουν καθόλου.
Η Ευρώπη δεν θα είναι ποτέ ασφαλής από την Ρωσία μέχρι να μπορέσει να σταματήσει στρατιωτικά τις επιθέσεις της Μόσχας. Και κανένα κράτος δεν είναι πιο κατάλληλο για να το κάνει αυτό από την Ουκρανία.
Οι αμερικανικές πωλήσεις όπλων και η βοήθεια στον τομέα της ασφάλειας ανήλθαν σε πάνω από 47 δισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως τα τελευταία τρία χρόνια, και ο αριθμός αυτός είναι πιθανό να αυξηθεί. Ο εξοπλισμός του κόσμου είναι εγγενώς ριψοκίνδυνος, αλλά το να γίνεται χωρίς βαθιά γνώση της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις χώρες που λαμβάνουν όπλα είναι απερίσκεπτο.
Όπως και στον Ψυχρό Πόλεμο, η κούρσα των όπλων και ο τεχνολογικός ανταγωνισμός μπορεί να προσελκύουν μεγάλο ενδιαφέρον, αλλά οι κίνδυνοι για την ασφάλεια είναι εξίσου άξιοι ανησυχίας, ιδίως σε αυταρχικά κράτη.
Αν το Πεκίνο τελικά προσφέρει συγκεκριμένες προτάσεις για την διευθέτηση του πολέμου, υπάρχει ο κίνδυνος ακόμη και φαινομενικά ουδέτερες προτάσεις, όπως το πάγωμα των μαχών εκεί όπου βρίσκονται τώρα, να δώσουν προτεραιότητα στα συμφέροντα της Ρωσίας.
Ο ρόλος των UAV θα συνεχίσει να εξελίσσεται ραγδαία σε πολλές περιφέρειες της υφηλίου, όπου κυριαρχεί ένα περιβάλλον σύγκρουσης, ανοιχτής ή λανθάνουσας. Τα UAV μεταμορφώνουν και μετεξελίσσουν την διαχείριση κρίσεων και συγκρούσεων και θέτουν πρωτοφανείς επιχειρησιακές, τεχνικές και πολιτικές προκλήσεις σε όλα τα γεωπολιτικά επίπεδα.
Οι υποστηρικτές της Ουκρανίας πρέπει να συνδέσουν τις επιπτώσεις του πολέμου στον πληθωρισμό με τις ενέργειες ενός ανθρώπου -του Πούτιν. Το να υπομείνει κανείς την αύξηση των τιμών των τροφίμων ή του φυσικού αερίου είναι σαν να εκφράζει την αλληλεγγύη του με τον ουκρανικό λαό και να καταδικάζει έναν εγκληματία πολέμου.
Για να ξαναχτίσουν την λαϊκή υποστήριξη στον φιλελεύθερο διεθνισμό, οι Δυτικοί ηγέτες πρέπει να επαναπροσδιορίσουν την σχέση μεταξύ εξωτερικής και εσωτερικής πολιτικής. Πρέπει να το κάνουν αυτό επανασυνδέοντας τις διεθνείς πολιτικές τους με αναγνωρίσιμα οφέλη στο εσωτερικό για τις εργαζόμενες οικογένειες.
Η εταιρική σχέση ασφάλειας της Ινδίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες θα παραμείνει θεμελιωδώς ασύμμετρη για πολύ καιρό ακόμη. Το Νέο Δελχί επιθυμεί την αμερικανική υποστήριξη στην δική του αντιπαράθεση με την Κίνα, ενώ ταυτόχρονα σκοπεύει να αποφύγει οποιαδήποτε αντιπαράθεση ΗΠΑ-Κίνας που δεν επηρεάζει άμεσα τις δικές του ισορροπίες.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη θα πρέπει να υπενθυμίσουν στην Κίνα ότι η συμμετοχή της στον πόλεμο δεν θα μειώσει την Δυτική υποστήριξη προς την Ουκρανία. Κάθε άλλο, μια κινεζική εμπλοκή θα ωθήσει μόνο σε περαιτέρω βοήθεια από την Δύση, αυξάνοντας το κόστος και το διακύβευμα για όλους.
- previous-disabled
- Page 1of 81
- next