Ευρώπη | Foreign Affairs - Hellenic Edition
Secure Connection

Ευρώπη

Φίλτρο:
Άρθρα,
Matthias Matthijs

Προς το παρόν, η ΕΕ δικαιούται εύσημα για τον χειρισμό της στις κρίσεις του 2022. Η υποστήριξη για την Ουκρανία παραμένει εξαιρετικά ανθεκτική. Το ευρώ είναι ισχυρότερο ως νόμισμα σε πολιτικούς όρους από όσο πριν από την πανδημία COVID-19. Οι επίδοξοι απολυταρχικοί ηγέτες της ΕΕ είναι πιο αδύναμοι, το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να αποδοκιμάζεται για τις συνέπειες της αποχώρησης από την ΕΕ, και τα υπόλοιπα 27 κράτη-μέλη έχουν αναδειχθεί ισχυρότερα στο σύνολό τους.

Άρθρα,
Michael Kimmage και Maria Lipman

Η διεθνής απομόνωση της Ρωσίας και οι Δυτικές κυρώσεις μαζί θα συμβάλουν στην οικονομική και τεχνολογική παρακμή της. Κανείς δεν μπορεί να πει για πόσο καιρό μπορεί να περπατήσει ο Πούτιν σε αυτό το αποθαρρυντικό τεντωμένο σχοινί. Η πολεμική πορεία του Πούτιν δεν οδηγεί από το σημείο Α στο σημείο Β, αλλά είναι μια κυκλική διαδρομή που οδηγεί από το σημείο Α πίσω στο σημείο Α.

Άρθρα,
Ivo H. Daalder και James Goldgeier

Όπως και με τους Σοβιετικούς προκατόχους του, ο Πούτιν πρέπει να στερηθεί την δυνατότητα να επεκτείνει την δική του αυτοκρατορία του κακού, αλλά η Ρωσία δεν πρόκειται να εξαφανιστεί. Η Δύση χρειάζεται μια πολιτική προς το Κίεβο και προς τη Μόσχα. Δεν έχει την πολυτέλεια να έχει το ένα και όχι το άλλο.

Άρθρα,
Barry R. Posen

Ο πόλεμος της Ρωσίας φαίνεται να έχει μετατραπεί από αλλαγή καθεστώτος σε αρπαγή γης. Εάν το Κρεμλίνο μπορεί να συνεχίσει να λαμβάνει στρατιωτικές αποφάσεις που είναι απλώς λογικές και να ενεργεί βάσει αυτών με τρόπους που είναι απλώς επαρκείς, σε έναν χρόνο από τώρα, οι Δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών ίσως να μετρούν άλλες 50.000 έως 100.000 απώλειες για κάθε πλευρά.

Άρθρα,
Andriy Zagorodnyuk

Ο μόνος τρόπος για να προκληθεί το είδος της μεγάλης ήττας που πρέπει να βιώσει η Ρωσία, εάν πρόκειται να εγκαταλείψει τις αυτοκρατορικές της φιλοδοξίες και να αρχίσει να συμμορφώνεται με τους διεθνείς κανόνες και νόμους, είναι η Μόσχα να αναγκαστεί να δώσει την Κριμαία πίσω στην Ουκρανία, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο.

Δοκίμια,
Tanisha M. Fazal

Εάν η παγκόσμια κοινότητα δεν καταφέρει να επιβάλει τον κανόνα κατά της εδαφικής κατάκτησης, τα κράτη που συνορεύουν με τις μεγάλες δυνάμεις θα αντιμετωπίσουν τον υψηλότερο κίνδυνο εξαφάνισης.

Άρθρα,
Vladislav Zubok

Η συνειδητοποίηση των αποσταθεροποιητικών επιπτώσεων των μακροχρόνιων και άκρως καταστροφικών πολέμων θα πρέπει να οδηγήσει στον προβληματισμό για την ανάγκη μιας πιο ολοκληρωμένης στρατηγικής, μιας στρατηγικής που μπορεί να προσφέρει στην Ουκρανία την ασφάλειά της και στην Ρωσία το μέλλον της.

Άρθρα,
Wally Adeyemo

Η Ρωσία αντιμετωπίζει τώρα χρόνια ή και δεκαετίες οικονομικής παρακμής. Ξένες εταιρείες έχουν εγκαταλείψει την χώρα μαζικά, υποβαθμίζοντας σημαντικά την οικονομική βάση της Ρωσίας. Χωρίς πρόσβαση σε κρίσιμες εισαγωγές, η Ρωσία θα δει τον μεταποιητικό της τομέα να συρρικνώνεται. Μια ανάλυση προβλέπει ότι, μακροπρόθεσμα, η οικονομία της Ρωσίας θα μπορούσε να συρρικνωθεί από 30% έως 50% σε σχέση με το προπολεμικό επίπεδό της. Το πιο σημαντικό, αυτές οι ενέργειες θα υποβαθμίσουν το στρατιωτικο-βιομηχανικό σύμπλεγμα της Ρωσίας και θα διαβρώσουν την ικανότητά της να προβάλλει ισχύ.

Άρθρα,
Liana Fix και Thorsten Benner

Είναι καιρός η Γερμανία να καταρτίσει ένα σχέδιο για τη μείωση της εξάρτησής της από την Κίνα με την διαφοροποίηση των εμπορικών και επενδυτικών δεσμών και την επιλεκτική αποσύνδεση από την Κίνα σε κρίσιμες τεχνολογίες. Αν τα πράγματα μείνουν ως έχουν, ο κίνδυνος ενός πολέμου για την Ταϊβάν αφήνει την Γερμανία επικίνδυνα εκτεθειμένη σε οικονομικό εξαναγκασμό και σοκ.

Άρθρα,
Γεώργιος Κουκάκης

Στις 9 Νοεμβρίου 2022, κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στην πόλη Τουλόν, ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, Emmanuel Macron, ενημέρωσε το κοινό σχετικά με την δημοσίευση της Εθνικής Στρατηγικής Αναθεώρησης. Το εν λόγω κείμενο αποτελεί το κατεξοχήν έγγραφο υψηλής στρατηγικής της Γαλλίας, στο οποίο περιγράφεται το περιβάλλον ασφάλειας, κατονομάζονται οι προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει, και καθορίζονται οι στρατηγικοί στόχοι που επιδιώκει να εκπληρώσει.

Syndicate content