Ανταποκρίσεις | Foreign Affairs - Hellenic Edition
Secure Connection

Ανταποκρίσεις

Ανταποκρίσεις,
Νίκος Γεωργιάδης

Κανένας σημαντικός ενεργειακός επενδυτής δεν πρόκειται να αναλάβει επενδυτική δράση επιβαρυνόμενος εκείνος την διαχείριση μείζονος σημασίας ζητημάτων ασφαλείας στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Ιδιαίτερα, μάλιστα, όταν, τουλάχιστον σε επικοινωνιακό επίπεδο, διαγράφονται και ενδεχόμενα «θερμών επεισοδίων» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, κλπ.

Ανταποκρίσεις,
Γαβριήλ Χαρίτος

Ενόψει της επανέναρξης των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινιακής Αρχής, η ισραηλινή κυβέρνηση αποφάσισε την απελευθέρωση 104 παλαιστινίων κρατουμένων, οι οποίοι συμμετείχαν σε ένοπλες επιθέσεις κατά ισραηλινών στρατιωτών και πολιτών. Η αμφιλεγόμενη αυτή απόφαση που ελήφθη με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Βενιαμίν Νετανιάχου προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις στους πολιτικούς εταίρους του κυβερνητικού συνασπισμού, προβληματίζοντας την κοινή γνώμη της χώρας ως προς το πώς θα καθορισθεί η «κόκκινη γραμμή» της ισραηλινής διαπραγματευτικής στρατηγικής.

Ανταποκρίσεις,
Anne Phillips

Καθώς η κολομβιανή κυβέρνηση συμμετέχει με το FARC για επίσημες ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις αυτό τον μήνα, οι αναφορές σχετικά με τις συνομιλίες αφθονούν. Περιέργως λείπει, ωστόσο, κάθε συζήτηση για το ήδη εννεαετές πρόγραμμα της Μπογκοτά για τον αφοπλισμό, την αποστράτευση και την επανένταξη των ανταρτών και κατά πόσον είναι ικανό να φέρει τις χιλιάδες των υπολοίπων ανταρτών του FARC που παραμένουν στη ζούγκλα πίσω στην κοινωνία εάν επιτευχθεί μια ειρηνευτική συμφωνία.

Ανταποκρίσεις,
Rania Abouzeid

Καθώς ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία τραβά σε μάκρος, η αντιπολίτευση προσπαθεί να βάλει στο χέρι τα όπλα που διοχετεύονται στη χώρα από κράτη του Κόλπου και ανεξάρτητους λαθρέμπορους όπλων. Αλλά, αντίπαλοι ηγέτες ανταρτών έχουν αρχίσει να αξιοποιούν την πρόσβαση στα όπλα για να πάρουν θέση στην μετά τον Άσαντ Συρία.

Ανταποκρίσεις,
Paul McGeough

Καθώς ο Μεγάλος Αγιατολάχ Αλί Σιστανί γερνά, ένας αγώνας για την διαδοχή του έχει ξεκινήσει, βάζοντας στο παιχνίδι την πνευματική ηγεσία ενός από τα κύρια δόγματα του κόσμου. Αλλά με το γειτονικό Ιράν να κινείται για να εγκαταστήσει στην θέση του τον υποψήφιο που προτιμά, τα κοσμικά πολιτικά θεμέλια στη νεαρή δημοκρατία του Ιράκ βρίσκονται σε κίνδυνο.

Ανταποκρίσεις,
Piotr Zalewski

Μετά από χρόνια «ερωτοτροπιών» με τους δικτάτορες της Μέσης Ανατολής, η Τουρκία καλεί τώρα τους γείτονές της να φιλελευθεροποιηθούν - ή να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο αλλαγής καθεστώτος. Αλλά αυτές οι εκκλήσεις για αλλαγή ακούγονται κούφιες εκτός κι αν η Τουρκία βάλει τη δική της δημοκρατία σε μια τάξη.

Ανταποκρίσεις,
Joshua Yaffa

Η εκρηκτική οικονομική ανάπτυξη που πραγματοποιήθηκε στα πρώτα χρόνια της εξουσίας του Βλαντιμίρ Πούτιν γέννησε μια νέα μεσαία τάξη στη Ρωσία. Αλλά τώρα, αυτή ακριβώς η ομάδα στράφηκε εναντίον του και βγήκε στους δρόμους.

Ανταποκρίσεις,
Victor Gaetan

Όταν ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ' επισκεφθεί την Κούβα τον επόμενο μήνα, θα ενισχύσει τη στρατηγική που το Βατικανό επέτρεψε στην τοπική Καθολική Εκκλησία να ακολουθεί για περισσότερο από τρεις δεκαετίες: αποφυγή της αναμέτρησης με το καθεστώς του Κάστρο, συνεργασία με την Αβάνα για την καταπολέμηση του υπό αμερικανική ηγεσία εμπάργκο και υποστήριξη των σταδιακών οικονομικών μεταρρυθμίσεων της κουβανικής κυβέρνησης. Σε αντάλλαγμα, η Εκκλησία κερδίζει το περιθώριο να ανοικοδομήσει την παρουσία της για το πιθανό μετα-Κάστρο οικονομικό «θαύμα».

Ανταποκρίσεις,
Steven A. Cook

Ο Χόσνι Μουμπάρακ διακήρυττε ότι η Αίγυπτος αναπτυσσόταν οικονομικά και προόδευε πολιτικά. Η σκληρή, χωρίς ελπίδα πραγματικότητα πίσω από αυτές τις πομφόλυγες αποδείχτηκε η καταστροφή του. Τώρα το μέλλον της χώρας στηρίζεται σε δύο γνωστές δυνάμεις που παίζουν ασυνήθιστους ρόλους: Ο στρατός και η Μουσουλμανική Αδελφότητα. Ετοιμαστείτε για έναν ακόμη χρόνο αγώνων...

Ανταποκρίσεις,
Hooman Majd

Σε μια προσπάθεια να σταματήσουν το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, η Ουάσιγκτον και η Δύση έχουν εντείνει τις πιέσεις με κυρώσεις και απειλές πολέμου. Τίποτε από αυτά δεν θα λειτουργήσει.

Syndicate content