
- previous-disabled
- Page 1of 58
- next
Τα παραδοσιακά στρατιωτικά συστήματα και τεχνολογίες προέρχονται από έναν κόσμο όπου οι άνθρωποι λαμβάνουν επιτόπου, ή τουλάχιστον σε πραγματικό χρόνο, αποφάσεις ζωής και θανάτου. Τα συστήματα με τεχνητή νοημοσύνη εξαρτώνται λιγότερο από αυτό το ανθρώπινο στοιχείο˙ τα μελλοντικά αυτόνομα συστήματα ίσως να μην το έχουν καθόλου.
Όπως και στον Ψυχρό Πόλεμο, η κούρσα των όπλων και ο τεχνολογικός ανταγωνισμός μπορεί να προσελκύουν μεγάλο ενδιαφέρον, αλλά οι κίνδυνοι για την ασφάλεια είναι εξίσου άξιοι ανησυχίας, ιδίως σε αυταρχικά κράτη.
Η Κίνα και το Πακιστάν έχουν μακρά και στενή σχέση, η οποία εν μέρει βασίζεται στην αμοιβαία αντίληψή τους για την Ινδία ως αντίπαλο. Η Ινδία βρίσκεται ανάμεσα σε αυτές τις δύο συχνά εχθρικές δυνάμεις.
Αν το Πεκίνο τελικά προσφέρει συγκεκριμένες προτάσεις για την διευθέτηση του πολέμου, υπάρχει ο κίνδυνος ακόμη και φαινομενικά ουδέτερες προτάσεις, όπως το πάγωμα των μαχών εκεί όπου βρίσκονται τώρα, να δώσουν προτεραιότητα στα συμφέροντα της Ρωσίας.
Η εταιρική σχέση ασφάλειας της Ινδίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες θα παραμείνει θεμελιωδώς ασύμμετρη για πολύ καιρό ακόμη. Το Νέο Δελχί επιθυμεί την αμερικανική υποστήριξη στην δική του αντιπαράθεση με την Κίνα, ενώ ταυτόχρονα σκοπεύει να αποφύγει οποιαδήποτε αντιπαράθεση ΗΠΑ-Κίνας που δεν επηρεάζει άμεσα τις δικές του ισορροπίες.
Οι προκλήσεις που παρουσιάζονται από το μειωμένο εργατικό δυναμικό και τον αυξανόμενο αριθμό ηλικιωμένων είναι σημαντικές και θα απαιτήσουν αποτελεσματικό μακροπρόθεσμο σχεδιασμό και αντιδημοφιλείς αποφάσεις.
Η Κίνα φαίνεται να είναι επιφυλακτική ως προς την αύξηση του εμπορίου με την Ρωσία. Και σε αντίθεση με την συμβατική σοφία, η Μόσχα δεν έχει πολλά να προσφέρει στο Πεκίνο. Η Κίνα δεν αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο με μεγάλη έκπτωση, και θέλει μια ποικιλία από διάφορους προμηθευτές ενέργειας.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη θα πρέπει να υπενθυμίσουν στην Κίνα ότι η συμμετοχή της στον πόλεμο δεν θα μειώσει την Δυτική υποστήριξη προς την Ουκρανία. Κάθε άλλο, μια κινεζική εμπλοκή θα ωθήσει μόνο σε περαιτέρω βοήθεια από την Δύση, αυξάνοντας το κόστος και το διακύβευμα για όλους.
Από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν υποστηρίξει τον διεθνή ρόλο τους ως χορηγού μιας κοινής τάξης αμοιβαίου οφέλους. Η απογύμνωση, ή ακόμη και η σημαντική υποβάθμιση, των ευρωπαϊκών δεσμεύσεων των Ηνωμένων Πολιτειών θα κατέστρεφε μεγάλο μέρος αυτής της συσσωρευμένης νομιμότητας.
Τα προβλήματα μιας οικονομίας τόσο μεγάλης όσο η κινεζική δεν είναι μόνο της Κίνας. Οι μακροοικονομικές αλλαγές που βρίσκονται σε εξέλιξη θα επηρεάσουν όχι μόνο τις προσπάθειες της Κίνας για απαλλαγή από τον άνθρακα αλλά και εκείνες πολλών άλλων χωρών. Το Πεκίνο πρέπει να αλλάξει πορεία, θεσμοθετώντας μεταρρυθμίσεις ώστε η επιβράδυνσή του να μην θέσει σε κίνδυνο την ευημερία του -ή τον πλανήτη.
- previous-disabled
- Page 1of 58
- next