- previous-disabled
- Page 1of 50
- next
Η Τουρκία, όπως κατάλαβε ο Αζέρος ηγέτης Ιλχάμ Αλίεφ, θα υποστήριζε την προσπάθειά του να πάρει τον πλήρη έλεγχο του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, η Ρωσία δεν θα τον σταματούσε, και η Δύση, με πολύ μικρή μόχλευση στην περιοχή, δεν θα ήταν σε θέση να τον εμποδίσει να αλλάξει τα επί τόπου δεδομένα.
Το κείμενο του διπλωμάτη George F. Kennan αποτελεί ορόσημο για την διεθνή διπλωματία του Ψυχρού Πολέμου αλλά και μετά από αυτόν, καθώς καλύπτει όλη την κατανόηση των πολιτικών δράσεων και αντιδράσεων της τότε Σοβιετικής Ενώσεως. Ακόμα και σήμερα, η ανάλυση του Kennan βοηθά να καταλάβει ο αναγνώστης το σκεπτικό της ρωσικής ηγεσίας αν όχι και του ρωσικού λαού.
Την τελευταία δεκαετία, οι δημοκρατίες έχουν γίνει στόχοι πολυάριθμων κακόβουλων προσπαθειών τόσο από κρατικούς όσο και από μη κρατικούς δρώντες με σκοπό την αποσταθεροποίηση τους. Οι κακόβουλες δραστηριότητες στον κυβερνοχώρο και οι εκστρατείες παραπληροφόρησης αποτελούν σοβαρή απειλή για τον θεσμό των εκλογών. Η ψηφιακή εκλογική παρέμβαση είναι μια χαμηλού κόστους επιλογή, με την οποία κακόβουλοι δρώντες μπορούν να σκορπίσουν φόβο, να προκαλέσουν αποσταθεροποίηση, και να δημιουργήσουν αισθήματα ανασφάλειας και παραπλάνησης.
Η ρωσική εκκλησία ίσως συνδέεται ακόμη πιο στενά με το καθεστώς Πούτιν απ' όσο υποθέτουν πολλοί παρατηρητές, με δυνητικά σημαντικές συνέπειες για την επιρροή του Κρεμλίνου στο εξωτερικό. Δεδομένης της εδραιωμένης παρουσίας της ρωσικής εκκλησίας στις Δυτικές χώρες, οι δεσμοί αυτοί ίσως επίσης περιπλέξουν τις προσπάθειες για την δημιουργία μιας αποτελεσματικής ρωσικής αντιπολίτευσης στο εξωτερικό.
Η εμπειρία ενός προηγούμενου μεγάλου πολέμου στην Ευρώπη —τον ξέρουμε ως Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο— θα πρέπει να μας υπενθυμίζει το τρομερό κόστος μιας παρατεταμένης και πικρής ένοπλης σύγκρουσης. Και όπως σήμερα, εκείνος ο πόλεμος ευρέως αναμενόταν να είναι σύντομος και αποφασιστικός.
Στην Ουάσινγκτον και στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, η υποστήριξη προς την Ουκρανία δεν μπορεί να είναι δεδομένη. Όλες οι επιλογές της εξωτερικής πολιτικής θα πρέπει να δοκιμαστούν στις εκλογές, αλλά ορισμένες προτεραιότητες μπορούν να διασφαλιστούν.
Κατοχή εδάφους χωρίς επαρκή, ποσοτικά και ποιοτικά, στρατεύματα δε νοείται… Όσους «λαγούς» κι αν βγάλουν από το «καπέλο» ο κ. Πούτιν με τους επιτελείς του, ο χρόνος κυλάει εις βάρος τους. Μοναδική λύση, όσο απίθανη κι αν μοιάζει σήμερα, θα ήταν εάν η παρακμάζουσα Ρωσία, αλλάζοντας την Υψηλή Στρατηγική της, πάψει να είναι αναθεωρητικό κράτος και επιστρέψει σε ένα αποτρεπτικό-αμυντικό δόγμα.
Η Ουκρανία θα χρειαστεί υπομονή από τους εταίρους της καθώς προσπαθεί να εξουθενώσει τον εχθρό της. Η Δύση θα πρέπει να αναπροσαρμόσει τις προσδοκίες της ώστε να ανταποκριθούν στην πραγματικότητα, η οποία είναι ότι πρόκειται για έναν πόλεμο φθοράς. Βραχυπρόθεσμα, τα κράτη του ΝΑΤΟ πρέπει να συνεχίσουν να μεταφέρουν όπλα και άλλες δυνατότητες στην Ουκρανία. Θα πρέπει επίσης να παράσχουν στο Κίεβο πολιτική και στρατιωτική υποστήριξη μακροπρόθεσμα.
Μια νέα στρατηγική πρέπει να αποδεχθεί ότι η Ουκρανία είναι ικανή να απορροφήσει γρήγορα προηγμένα οπλικά συστήματα και, μάλιστα, έχει πολλά να διδάξει στην Δύση σχετικά με την χρήση τους.
Μια ρωσική ήττα θα έδινε πολλές ευκαιρίες και πολλούς πειρασμούς. Ένας από αυτούς τους πειρασμούς θα ήταν να περιμένουμε ότι μια ηττημένη Ρωσία θα εξαφανιζόταν ουσιαστικά από την Ευρώπη. Αλλά μια ηττημένη Ρωσία μια μέρα θα επιβληθεί εκ νέου και θα επιδιώξει τα συμφέροντά της με τους όρους της. Η Δύση θα πρέπει να είναι πολιτικά και πνευματικά εξοπλισμένη τόσο για την ήττα της Ρωσίας όσο και για την επιστροφή της.
- previous-disabled
- Page 1of 50
- next