Ελλάδα | Foreign Affairs - Hellenic Edition
Secure Connection

Ελλάδα

Φίλτρο:
Άρθρα,
Λουκάς Γ. Κατσώνης

Στο μητρικό Foreign Affairs έχει ήδη από καιρό αλλάξει η διοικητική ομάδα, ενώ τώρα αλλάζει και η διοίκηση στο Council on Foreign Relations, το υπερεκατονταετές think tank που εκδίδει το σπουδαίο περιοδικό. Η νέα διοίκηση αποφάσισε ότι θέλει να είναι η μοναδική πάροχος του περιεχομένου.

Άρθρα,
Γεώργιος Κουκάκης

Στις 4 Σεπτεμβρίου 2023, ο Οργανισμός Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (FRONTEX) δημοσίευσε την Ετήσια Ανάλυση Κινδύνου (Annual Risk Analysis) για το 2023-2024, στην οποία παρουσιάζονται στοιχεία του 2022 σχετικά με τις μεταναστευτικές ροές και το διασυνοριακό έγκλημα. Το παρόν άρθρο παρουσιάζει ορισμένα στοιχεία για τον σχετικά νεοσύστατο Οργανισμό, αναλύει τα περιεχόμενα του εν λόγω εγγράφου και παραθέτει τα κυριότερα διδάγματα και τις προκλήσεις που αναμένεται να αντιμετωπίσει η ΕΕ και η Ελλάδα στο μέλλον.

Άρθρα,
Κωνσταντίνος Γκράβας

Οι μακροοικονομικοί κίνδυνοι και οι προκλήσεις συνεχίζουν να υφίστανται, καθώς οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες διατηρούν υψηλά τα επιτόκια για να καταπολεμήσουν τον πληθωρισμό και συρρικνώνουν τους ισολογισμούς τους που είχαν διογκωθεί σημαντικά λόγω των μη συμβατικών μέτρων νομισματικής πολιτικής που υιοθετήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια.

Άρθρα,
Αλέξανδρος Κολοβός

Δεν μπορεί να αγνοηθεί ότι τα ζητήματα της διαστημικής ασφάλειας είναι εξειδικευμένα και πολυδιάστατα και μόνο λίγες χώρες τα διαχειρίζονται με επάρκεια. Μόνο τέσσερις διαστημικές δυνάμεις, οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Κίνα, και η Ινδία, έχουν δράσεις σε θέματα ασφάλειας στο Διάστημα και αποτελούν τις μόνες παγκοσμίως που έχουν κάνει αντιδορυφορικές δοκιμές (ASAT). Επιπλέον, και η Γαλλία κάνει σχετική έρευνα με την χρήση laser υψηλής ισχύος.

Άρθρα,
William Miller

Η Ελλάδα έχει δείξει όχι μόνο θεωρητικά αλλά και πρακτικά ότι επιθυμεί να συνεισφέρει στην ειρήνευση της Εγγύς Ανατολής -μια περιοχή που έχει δώσει πρόσφατα ένα μάθημα πολιτισμού σε ορισμένα από τα πιο πολιτισμένα μέρη του κόσμου.

Άρθρα,
Αντώνιος Πλατιάς

Η πολιτική κατευνασμού και ίσων αποστάσεων που ακολούθησε η Δύση έναντι της Τουρκίας όχι μόνο δεν εξασφάλισε την ουδετερότητα, αντίθετα, ευνόησε και ενθάρρυνε την παραβατική Τουρκία να συνεχίζει τις αυθαιρεσίες της καθιστώντας την ίση με την αναιτίως πληττόμενη Ελλάδα, αλλά επιτάχυνε και την αποστασία της Άγκυρας προς την Ευρασία και την εν γένει ανεξέλεγκτη διεθνή της ασυδοσία.

Άρθρα,
Θεόδωρος Πανάγος

Η Ελλάδα και η Αίγυπτος συνιστούν πολιτικό ανάχωμα στον αναθεωρητισμό και τον θρησκευτικό εξτρεμισμό, διαθέτουν σημαντική περιφερειακή γεωπολιτική επιρροή και στρατιωτική ισχύ, και επιθυμούν να βελτιστοποιήσουν την οικονομική τους κατάσταση και την ευημερία των πολιτών τους, εκμεταλλευόμενες τις ποσότητες των υδρογονανθράκων που ανακαλύπτονται στον υποθαλάσσιο χώρο της κυριαρχίας και των κυριαρχικών τους δικαιωμάτων.

Άρθρα,
Λουκάς Γ. Κατσώνης

Κυκλοφορεί ήδη το τεύχος Αυγούστου – Σεπτεμβρίου 2023 του Foreign Affairs The Hellenic Edition, με κεντρικό θέμα το άρθρο του πρώην υπουργού Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας, David Miliband, για την Δύση και τις «υπόλοιπες» χώρες. Επίσης, περιέχονται αναλύσεις για τις σχέσεις Κίνας – Ρωσίας μεταξύ τους και με τον υπόλοιπο κόσμο, για την Ευρώπη εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία, για τον ρόλο της Γερμανίας, τη Μέση Ανατολή, το ζήτημα της ενεργειακής ασφάλειας, την ελληνική οικονομία κ.ά.

Άρθρα,
Μηνάς Λυριστής

Η Ελλάδα αποτελεί πλέον έναν σύμμαχο των ισχυρών δρώντων της Ανατολικής Μεσογείου και των χωρών του Κόλπου, οι οποίοι όμως έχουν έναν κοινό εχθρό, το Ιράν, με ό,τι προεκτάσεις μπορεί αυτό να έχει από πολιτικής και οικονομικής απόψεως.

Άρθρα,
Θεόδωρος Θεοδώρου

Η πολύπλοκη πολιτική και γεωστρατηγική συζήτηση των δύο ανδρών σηματοδοτεί, κατά την επερχόμενη συνάντησή τους, την αποφασιστικότητα τους να κινηθούν στους κοινούς, διαχρονικούς άξονες πολιτικής, που ακολουθούν με συνέπεια και πνεύμα συνεργασίας οι κυβερνήσεις των δύο χωρών, ιδιαίτερα μετά το 2004 που η Κύπρος εντάχθηκε στην ΕΕ.

Syndicate content