
- previous-disabled
- Page 1of 46
- next
Καθώς ο Λευκός Οίκος προσπαθεί να συσπειρώσει ευρύτερη διεθνή υποστήριξη για την εκστρατεία του της «μέγιστης πίεσης» εναντίον του Ιράν, ένα επίμονο γεγονός βασανίζει τις προσπάθειές του: Τα τελευταία δύο χρόνια έχει με συνέπεια εκτιμηθεί ότι το Ιράν έχει τηρήσει την πυρηνική συμφωνία JCPOA από την μεριά του. Οπότε, υποστηρίζουν οι υπόλοιποι συμμετέχοντες της συμφωνίας, το ίδιο πρέπει να κάνουν κι αυτοί.
Παρά την πρόοδο που σημειώθηκε στον τομέα της τεχνολογίας της Κίνας, υποστηρίζουν κάποια μέλη της κινεζικής ελίτ, η βασισμένη στο κράτος προσέγγισή της και ο αυστηρότερος πολιτικός έλεγχος έχουν προκαλέσει γραφειοκρατική αρτηριοσκλήρυνση, σπατάλη και αναποτελεσματική διαχείριση.
Το πεδίο της μάχης είναι η πλούσια, εύφορη περιοχή που εκτείνεται σε όλο το κέντρο της Νιγηρίας. Συγκρούσεις μεταξύ δύο ομάδων εκεί έχουν σκοτώσει περισσότερους από 10.000 ανθρώπους την τελευταία δεκαετία, σχεδόν 4.000 από αυτούς μόνο τα δύο τελευταία χρόνια. Η σύγκρουση είναι κυρίως μεταξύ των μόνιμων καλλιεργητών και των νομαδικών κτηνοτρόφων αγελάδων της μεσαίας ζώνης της Νιγηρίας.
Ζούμε στην εποχή της Τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης, της πλήρους ψηφιοποίησης του κοινωνικού, του πολιτικού και του οικονομικού πεδίου. Η πρώτη έφερε ατμομηχανές, ατμόπλοια και την εκβιομηχάνιση. Η δεύτερη εξηλέκτρισε μεγάλο μέρος του κόσμου, εισήγαγε την σύγχρονη γραμμή συναρμολόγησης, και έφερε το αυτοκίνητο και το αεροπλάνο. Η τρίτη επικεντρώθηκε γύρω από τον υπολογιστή και την αρχική ψηφιοποίηση.
Οι ΗΠΑ παραμένουν ο ισχυρότερος παίκτης αλλά δεν διαθέτουν το μονοπώλιο της στρατιωτικο-διπλωματικής ισχύος που διέθεταν στις δύο πρώτες μεταψυχροπολεμικές δεκαετίες. Η Ρωσία πλέον αποτελεί αξιόπιστο γεωπολιτικό και στρατιωτικό εταίρο επιλογής για εκείνες τις χώρες, τα καθεστώτα και τις πολιτικές δυνάμεις που η Ουάσινγκτον αντιμάχεται ή έχει αποξενώσει λόγω του δημοκρατικού πειραματισμού της προεδρίας Obama, ενώ η Μόσχα έχει εκ νέου αποκτήσει (στην Συρία) ή επιδιώκει να αποκτήσει (στην Λιβύη και την Υεμένη) τις βάσεις και τις υποδομές για την προβολή της περιφερειακής της ισχύος εις το διηνεκές, επεκτείνοντας εκ νέου την ιστορική της επιρροή στην Αίγυπτο.
Μετά από 18 μήνες ενεργητικής μεταρρύθμισης με εκπληκτικά μικρή εμφανή αντίσταση, ο Εμμανουέλ Μακρόν αντιμετώπισε την πρώτη μεγάλη κρίση του ως πρόεδρος της Γαλλίας. Τα πάντα σχετικά με το κίνημα των κίτρινων γιλέκων εξέπληξαν τους πολιτικούς παρατηρητές: Η μεταδοτικότητα, το μέγεθος, η προέλευσή του από τις επαρχίες, η προφανής έλλειψη δομής και ηγεσίας και η καθαρή άρνησή του να συνεταιριστεί με υπάρχοντα πολιτικά κόμματα και συνδικάτα.
Η συγκέντρωση [ευρωπαϊκής] εξουσίας στα χέρια της Μέρκελ και οι διαρθρωτικές αντιφάσεις της πολυεθνικής ένωσης της ΕΕ, παρείχαν την τελική ώθηση που ήταν απαραίτητη για να επιτύχει η εκστρατεία υπέρ του Brexit στο βρετανικό δημοψήφισμα για την ΕΕ.
Αρκετοί παράγοντες κινδύνου καθιστούν ορισμένες χώρες πιο ευάλωτες από άλλες στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Τρεις ξεχωρίζουν ειδικότερα: Ένα υψηλό επίπεδο εξάρτησης από την γεωργία, μια πρόσφατη ιστορία συγκρούσεων, και πολιτικοί θεσμοί που εφαρμόζουν διακρίσεις.
Μια τάξη που θα κυριαρχείται από την Κίνα θα σήμαινε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ασθενέστερες συμμαχίες, λιγότερους εταίρους ασφαλείας, και έναν στρατό αναγκασμένο να επιχειρεί σε μεγαλύτερες αποστάσεις. Οι αμερικανικές επιχειρήσεις θα παρέμεναν χωρίς πρόσβαση σε κορυφαίες τεχνολογίες και αγορές, και θα αποκτούσαν μειονέκτημα από τα νέα πρότυπα, τους επενδυτικούς κανόνες και τους εμπορικούς συνασπισμούς.
Εάν πετύχει η νέα ενεργειακή στρατηγική του Πεκίνου, θα βοηθήσει τόσο στην παγκόσμια μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής όσο και στην φιλοδοξία της Κίνας να αντικαταστήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες ως τον σημαντικότερο παράγοντα σε πολλές περιφερειακές συμμαχίες και εμπορικές σχέσεις.
- previous-disabled
- Page 1of 46
- next