Τι περιέχει το νέο τεύχος Ιουνίου-Ιουλίου | Foreign Affairs - Hellenic Edition
Secure Connection

Τι περιέχει το νέο τεύχος Ιουνίου-Ιουλίου

Το χρέος, η περίπτωση της Ελλάδας, οι εκλογές στην βόρεια Κύπρο και το μέλλον της ενέργειας
Περίληψη: 

Με κεντρικό θέμα την ηθική διάσταση του χρέους, τις κατεστημένες αντιλήψεις που παραμορφώνουν την πραγματικότητα για τα ζητήματα αυτά, αλλά και την ειδικότερη περίπτωση της Ελλάδας, κυκλοφορεί στα κεντρικά περίπτερα της Αθήνας και σε όλη την Ελλάδα, το νέο τεύχος τής ελληνικής έκδοσης του Foreign Affairs,The Hellenic Edition.

Ο ΛΟΥΚΑΣ Γ. ΚΑΤΣΩΝΗΣ είναι διευθυντής του Foreign Affairs, The Hellenic Edition

Με κεντρικό θέμα την ηθική διάσταση του χρέους, τις κατεστημένες αντιλήψεις που παραμορφώνουν την πραγματικότητα για τα ζητήματα αυτά, αλλά και την ειδικότερη περίπτωση της Ελλάδας, κυκλοφορεί στα κεντρικά περίπτερα της Αθήνας και σε όλη την Ελλάδα, το νέο τεύχος τής ελληνικής έκδοσης του Foreign Affairs, The Hellenic Edition.

Στο σχετικό δοκίμιό του, ο Kenneth Dyson, καθηγητής Πολιτικής στο πανεπιστήμιο Cardiff, σημειώνει ότι η πίστωση και το χρέος εκτός από την συναλλακτική τους διάσταση είναι ενέργειες κοινωνικά δομημένες και επικεντρώνονται σε σκληρά ηθικά θέματα. Έχει επικρατήσει ο πιστωτής να θεωρείται ηθικότερος του δανειζομένου και να απολαμβάνει μεγαλύτερη κοινωνική εξουσία. Αν μάλιστα το χρέος παρουσιάζει δυσκολίες στην αποπληρωμή του, τότε το αποτέλεσμα μπορεί να φτάσει έως την υποδούλωση του οφειλέτη. Ωστόσο, θεωρεί ότι για να επέλθει μια ισορροπία στον σύγχρονο κόσμο, οι συζητήσεις περί των χρεών, είτε ιδιωτικών είτε κρατικών, πρέπει να γίνονται χωρίς τις υπονοούμενες κριτικές περί ηθικής αξίας.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Μιχάλης Ζουμπουλάκης, καταγράφει την πορεία του ελληνικού δημόσιου χρέους ήδη από την σύλληψη του ελληνικού κράτους και από τα δάνεια που συνήψαν οι επαναστατικές κυβερνήσεις το 1824 και 1825. Από τα στοιχεία που παρουσιάζει, γίνεται σαφές το σε πόσο μειονεκτική θέση βρισκόταν η Ελλάδα εξ αρχής και στην συνέχεια.

Ως αντίδοτο της πολύπλευρης οικονομικής, πολιτικής και κοινωνικής κρίσης, ο πρώην υπουργός και νυν βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Κωστής Χατζηδάκης, αφού κάνει μια ανάλυση της στάσης και της θέσης της Ελλάδας στο ευρύτερο γεωπολιτικό και γεωστρατηγικό πλαίσιο, προχωρά σε μια σειρά προτάσεων πολιτικής προκειμένου η χώρα να φύγει από την καχεξία και να προχωρήσει στη νέα εποχή. Βασικό στοιχείο των προτάσεων αυτών είναι η υιοθέτηση της λογικής ως βάσης σχεδιασμού.

Μια πτυχή της ανάκαμψης της Ελλάδας αποτελεί αναμφίβολα η παιδεία στην χώρα. Στο άρθρο του ο καθηγητής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, Βασίλης Τσαουσίδης, επιχειρεί μια κριτική στον νέο νόμο-πλαίσιο, επισημαίνει τις αρνητικές πλευρές του και προτείνει βελτιωτικές αλλαγές. Επίσης, ο Γιάννης Α. Ρέτσος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ξενοδόχων, εξαίρει τον ρόλο του τουρισμού στην οικονομία της Ελλάδας και καλεί για την εφαρμογή μιας νέας ολοκληρωμένης τουριστικής στρατηγικής.

Στον απόηχο των εκλογών στην βόρεια Κύπρο, ο Παναγιώτης Λογγινίδης, δικηγόρος και υπ. διδάκτωρ του πανεπιστημίου της Τουλούζης, και η Άννα Κωνσταντινίδου, ιστορικός και διδάκτωρ της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, σε δύο ξεχωριστά άρθρα αναλύουν τις σημερινές προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού. Σημαντικά στοιχεία στη νέα κατάσταση είναι η οικονομική ασθένεια της Ελλάδας, η διολίσθηση της οικονομίας της Τουρκίας αλλά και η έξοδος της Κύπρου από την οικονομική κρίση.

Ο πρόεδρος της Κόστα Ρίκα, Luis Guillermo Solís, μιλά στον διευθυντή σύνταξης του Foreign Affairs Latinoamerica, Elías Camhaji, μετά την συμπλήρωση του πρώτου χρόνου της προεδρίας του. Δηλώνει ότι δεν θα αναζητήσει δεύτερη λαϊκή εντολή, και ότι θα ήθελε να τον θυμούνται όχι τόσο για τα [όποια] επιτεύγματά του αλλά «ως τον πρόεδρο που κράτησε τον λόγο του».

Οι Angus Miller και Shamil Yenikeyeff, πρώην βασικός σύμβουλος Ενέργεια, στο Υπουργείο Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας του Ηνωμένου Βασιλείου και διευθυντής του Διεθνούς Κέντρου της Οξφόρδης αντίστοιχα, περιγράφουν τις ενεργειακές συμφωνίες στο τρίγωνο μεταξύ Μόσχας Πεκίνου και Αστάνα (Καζακστάν) που αλλάζουν το ενεργειακό τοπίο του κόσμου. Μερικές πτυχές της νέας εικόνας είναι προς το συμφέρον της Δύσης, αν και το περιβάλλον δεν έχει ξεκαθαρίσει εντελώς.

Ωστόσο, τα πάντα αλλάζουν στην ενέργεια. Οι Dickon Pinner και Matt Rogers, υψηλόβαθμα στελέχη της McKinsey στο San Francisco, αναλύουν τις εξελίξεις σχετικά με την αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας. Το κόστος έχει πέσει δραματικά και αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω, δίνοντας νέα ώθηση στην σχετική βιομηχανία. Πάντως, οι όποιες αλλαγές υπέρ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας βασίζονται στις… μπαταρίες. Όπως γράφει ο Steve LeVine, ανταποκριτής του Quartz στην Ουάσιγκτον, η μείωση του κόστους αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας που ήδη συντελείται μπορεί να αλλάξει τον κόσμο με τρόπους που δεν είναι ορατοί με την πρώτη ματιά.

Ένα από τα αποτελέσματα των παραπάνω είναι ότι οι μειωμένες ενεργειακές τιμές και η ευελιξία των ενεργειακών συστημάτων που φέρνει η τεχνολογία, μπορούν να μειώσουν την ενεργειακή φτώχεια που πλήττει πάνω από δύο δισεκατομμύρια ανθρώπους. Κάτι τέτοιο, υπογραμμίζει ο Morgan D. Bazilian, επικεφαλής ειδικός για την Ενέργεια στην Παγκόσμια Τράπεζα, μπορεί να ανακουφίσει όλα τα προβλήματα των φτωχών, από τα προβλήματα υγείας μέχρι την ανεργία και την αστάθεια.

Αλλά υπάρχει και μια άλλη σημαντική αν και υποβαθμισμένη αιτία κακουχίας στην παγκόσμια οικονομία και ιδιαίτερα των φτωχών πληθυσμών. Όπως καταδεικνύουν οι Thomas R. Insel, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας των ΗΠΑ, Pamela Y. Collins, διευθύντρια του Γραφείου για την Έρευνα Ανισοτήτων και Παγκόσμιας Ψυχικής Υγείας στο National Institute of Mental Health και Steven E. Hyman, διευθυντής του Stanley Center for Psychiatric Research στο Broad Institute of Harvard and MIT, η ψυχική ασθένεια είναι μια παγκόσμια μάστιγα που επηρεάζει ανθρώπους όλων των εισοδημάτων και υπόβαθρων. Μέχρι το 2030, οι ψυχικές διαταραχές θα κοστίσουν στην παγκόσμια οικονομία περίπου 6 τρισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο -περισσότερο από ότι οι καρδιακές παθήσεις.