Γιατί το ISIS προτιμά τον Trump | Foreign Affairs - Hellenic Edition
Secure Connection

Γιατί το ISIS προτιμά τον Trump

Οι ισλαμοφοβικοί πολιτικοί κάνουν τους καλύτερους εχθρούς
Περίληψη: 

Η αντι-μουσουλμανική ρητορική του Trump παίζει στην αφήγηση του ISIS περί ενός διπολικού κόσμου στον οποίο η Δύση βρίσκεται σε πόλεμο με το Ισλάμ.

Η MARA REVKIN [1] είναι υπότροφη στο Κέντρο Μελέτης Ισλαμικού Νόμου και Πολιτισμού Abdallah S. Kamel στην Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Yale και υποψήφια διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο Yale.
Ο AHMAD MHIDI είναι Σύριος δημοσιογράφος που διαμένει στην Τουρκία.

Ο Donald Trump διεξάγει την προεκλογική εκστρατεία του με την υπόσχεση να εξαλείψει το Ισλαμικό Κράτος (επίσης γνωστό ως ISIS). Ο Ρεπουμπλικανός προεδρικός υποψήφιος κάνει τακτικά πολεμικές δηλώσεις, όπως [2] «Θα ήθελα να βομβαρδίσω [the shit out of] … αυτούς τους βλάκες» και [3] «Πρέπει να τους χτυπήσουμε μέχρι να τους διαλύσουμε» [“We have to knock the hell out of them”]. Έχει πει ότι θα στείλει έως 30.000 [3] περισσότερους Αμερικανούς στρατιώτες για την καταπολέμηση της ISIS και αρνείται να αποκλείσει την πιθανότητα χρήσης πυρηνικών όπλων [ 4] εναντίον της οργάνωσης. Θα περίμενε κανείς ότι το ISIS θα έβλεπε την υποψηφιότητά του με ανησυχία. Ωστόσο, συνεντεύξεις με υποστηρικτές και πρόσφατους αποστάτες του ISIS δείχνουν ακριβώς το αντίθετο: Οι τζιχαντιστές ενθαρρύνουν μια προεδρία Trump επειδή πιστεύουν ότι θα οδηγήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες σε μια πορεία προς την αυτοκαταστροφή. Την περασμένη εβδομάδα, ο Nashir, ένας εκπρόσωπος του ISIS έγραψε [5] σχετικά στο σχετικό με το ISIS κανάλι του Telegram: «Ζητώ από τον Αλλάχ να παραδώσει την Αμερική στον Trump». Εν τω μεταξύ, ένας υποστηρικτής του ISIS δημοσίευσε [6] σε ένα από τα πολυάριθμα τζιχαντιστικά «κανάλια» που φιλοξενούνται από την εφαρμογή μηνυμάτων του Telegram: «Η ‘διευκόλυνση’ της άφιξης Trump στον Λευκό Οίκο θα πρέπει να είναι προτεραιότητα για τους τζιχαντιστές με οποιοδήποτε κόστος!!!».

Η ανάλυση της φλυαρίας του ISIS στα social media και οι συνομιλίες με 12 νυν και πρώην υποστηρικτές της οργάνωσης δείχνουν ότι το ISIS προτιμά έντονα τον Trump έναντι της Δημοκρατικής υποψήφιας, Χίλαρι Κλίντον. Όταν τους ζητήθηκε να εξηγήσουν την προτίμησή τους για τον Trump, οι ερωτηθέντες πρότειναν διάφορους λόγους. Κατ’ αρχάς, η αντι-μουσουλμανική ρητορική του Trump παίζει στην αφήγηση ISIS περί ενός διπολικού κόσμου στον οποίο η Δύση βρίσκεται σε πόλεμο με το Ισλάμ. Δεύτερον, το ISIS ελπίζει ότι ο Τραμπ θα ριζοσπαστικοποιήσει τους Μουσουλμάνους στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ευρώπη και θα τους εμπνεύσει να διαπράξουν επιθέσεις τύπου «μοναχικού λύκου» στις χώρες καταγωγής τους. Τρίτον, οι υποστηρικτές του ISIS πιστεύουν ότι ο Trump θα ήταν ένας ασταθής και παράλογος ηγέτης του οποίου η παρορμητική λήψη αποφάσεων θα αποδυναμώσει τις Ηνωμένες Πολιτείες. Και τέταρτον, το ISIS συμφωνεί με την προφητεία της «τελικής μάχης» που θα πραγματοποιηθεί στην βόρεια συριακή πόλη του Dabiq, στην οποία το χαλιφάτο θα θριαμβεύσει αποφασιστικά επί των εχθρών του. Ορισμένοι υποστηρικτές του ISIS πιστεύουν ότι ο Trump θα οδηγούσε τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους Δυτικούς συμμάχους τους στην αποκαλυπτική σύγκρουση που περιμένουν.

Αν και δεν παρακολουθούν όλοι οι υποστηρικτές του ISIS τις εκλογές -μερικοί λένε ότι δεν ενδιαφέρονται ή δεν έχουν το χρόνο να νοιάζονται για τα εγχώρια πολιτικά των εχθρών τους- πολλοί είναι πρόθυμοι θεατές μιας πικρής και διχαστικής κούρσας που πιστεύουν ότι έχει την δυνατότητα να κάνει σοβαρή ζημιά στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σύμφωνα με τον Khaled, έναν πρώην μαχητή του ISIS που υποστηρίζει τώρα την Jabhat Fateh al-Sham (πρώην Jabhat al-Nusra), ο Trump γίνεται γνωστός στους τζιχαντιστές λόγω της τακτικής κάλυψης των εκλογών από το Al Jazeera. Ο Azzam, ένας άλλος αποστάτης από το ISIS ο οποίος εξακολουθεί να θεωρεί τον εαυτό του τζιχαντιστή, είπε ότι βλέπει τηλεόραση κάθε μέρα μόνο και μόνο για να δει τι θα πει οTrump στην συνέχεια. Καθώς η προεδρική κούρσα εντείνεται, είναι σαφές ότι το ISIS θεωρεί την επικείμενη αλλαγή στην ηγεσία των ΗΠΑ ως μια ευκαιρία για να προωθήσει τους ιδεολογικούς και στρατιωτικούς στόχους του.

ΑΠΟΛΙΤΙΣΤΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ

Η άποψη του ISIS για τις διεθνείς σχέσεις βασίζεται σε μια έντονη διαίρεση ανάμεσα σε δύο ανταγωνιστικές σφαίρες [7]: Τα εδάφη που διοικούνται από το χαλιφάτο, τα οποία αποκαλεί ως Dar al-Islam («το πεδίο του Ισλάμ»), και τα εδάφη των εχθρών του, γνωστή ως Dar al-harb («το πεδίο του πολέμου»). Για μια ομάδα της οποίας η ιδεολογία βασίζεται σε ένα διπολικό σύμπαν στο οποίο ο καθένας είναι είτε φίλος είτε εχθρός -δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα σαν την ουδετερότητα- είναι χρήσιμο να έχει αντιπάλους που είναι εύκολα μισητοί.

Ο Trump είναι «ο τέλειος εχθρός», σύμφωνα με τα λόγια του Tarek, πρώην μαχητή του ISIS που διάλεξε πρόσφατα την πλευρά ενός από τους σαλαφιτικούς αντιπάλους του, την Ahrar al-Sham. Πάρτε, για παράδειγμα, τις βιτριολικές ομιλίες του Trump, οι οποίες παρέχουν μια σταθερή ροή υλικών για την υπερκινητική προπαγανδιστική μηχανή του ISIS. Έχει παρουσιαστεί μέχρι τώρα σε τουλάχιστον δύο βίντεο του ISIS –η μια για την επίθεση των Βρυξελλών [8] και η άλλη για το χτύπημα στο Ορλάντο [9]- καθώς και σε ένα τρίτο βίντεο που κυκλοφόρησε από την αλ Σαμπάμπ [10], την θυγατρική της αλ Κάιντα στην Σομαλία.

Ένας πρόσφατος αποστάτης του ISIS, ο Samer, είπε ότι όταν πολεμούσε για την οργάνωση στο Deir ez-Zor, «ήμασταν ευτυχείς όταν ο Trump είπε άσχημα πράγματα για τους Μουσουλμάνους, γιατί καθιστά πολύ σαφές ότι υπάρχουν δύο ομάδες σε αυτή τη μάχη: Η ισλαμική ομάδα και η αντι-ισλαμική ομάδα». Ο Khaled εξέφρασε μια παρόμοια άποψη. «Όταν ο Trump λέει μισητά πράγματα για τους Μουσουλμάνους, αποδεικνύει ότι οι τζιχαντιστές έχουν δικαίωμα να αγωνιστούν ενάντια στην Δύση, γιατί η Δύση είναι εναντίον του Ισλάμ», είπε. Μια προεδρία Trump θα καταστήσει ευκολότερο στο ISIS να δικαιολογήσει την διπολική κοσμοθεωρία του, στην οποία ο μουσουλμανικός και μη-μουσουλμανικός κόσμος έχουν εμπλακεί σε μια υπαρξιακή σύγκρουση πολιτισμών.

Όταν ρωτήθηκε γιατί η Κλίντον δεν έχει ακόμη εμφανιστεί σε ένα βίντεο του ISIS, ένας πρόσφατος αποστάτης, ο Adel, είπε ότι είναι επειδή «ποτέ δεν λέει τίποτα κακό για τους Μουσουλμάνους». Πράγματι, είναι πολύ πιο δύσκολο για το ISIS να δυσφημήσει την Κλίντον, η οποία επιμένει συνήθως [11] ότι «το Ισλάμ δεν είναι εχθρός μας» και «οι Μουσουλμάνοι είναι ειρηνικοί και ανεκτικοί άνθρωποι».

ΕΜΠΝΕΟΝΤΑΣ ΕΓΧΩΡΙΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ