Τα δεινά του Σινά | Foreign Affairs - Hellenic Edition
Secure Connection

Τα δεινά του Σινά

Η χερσόνησος έχει γίνει έδαφος όπου εκτρέφεται η τρομοκρατία
Περίληψη: 

Μετά την εκδίωξη του Αιγύπτιου πρώην προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ το 2011, εκατοντάδες Αιγύπτιοι ισλαμιστές επέστρεψαν από το Αφγανιστάν και εκατοντάδες άλλοι απελευθερώθηκαν από τις φυλακές. Αυτοί οι ισλαμιστές πίστευαν ότι ήταν η αρχή μιας νέας εποχής. Πολλοί επέλεξαν να συγκεντρωθούν στο Βόρειο Σινά.

Ο MAGED ATEF είναι δημοσιογράφος με βάση του το Κάιρο.

Μετά από δεκαετίες σχετικής ηρεμίας, η El-Arish, η πρωτεύουσα της αιγυπτιακής επαρχίας του Βορείου Σινά [1], έχει καταστεί στρατόπεδο στρατολόγησης για το Ισλαμικό Κράτος (ISIS). Στις 9 Ιανουαρίου, η οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη για επιθέσεις σε δύο σημεία ελέγχου [2] στην πόλη, οι οποίες άφησαν νεκρούς οκτώ αστυνομικούς. Τέσσερις μέρες αργότερα, το Υπουργείο Εσωτερικών της Αιγύπτου εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με το θάνατο δέκα ανδρών τους οποίους περιέγραψε ως τρομοκράτες. Σε μια επιχείρηση που μεταδόθηκε [3] από την αιγυπτιακή κρατική τηλεόραση, σκοτώθηκαν όταν οι δυνάμεις ασφαλείας επιτέθηκαν στο κρησφύγετό τους σε αντίποινα για τις επιθέσεις του ISIS.

26112017-1.jpg

Μια γυναίκα που εκτοπίσθηκε από τις παραμεθόριες περιοχές του βόρειου Σινά, κοντά σε καλύβες στις παρυφές της El-Arish, στην Αίγυπτο, τον Μάιο του 2015. ASMAA MAGUI / REUTERS
--------------------------------------------------------------------------------------

Οι εικόνες εξέπληξαν αρκετές εξέχουσες οικογένειες Βεδουίνων στο Βόρειο Σινά, οι οποίες αναγνώρισαν έξι από τους άνδρες ως ντόπιους που είχαν συλληφθεί και είχαν αρπαγεί από τα σπίτια τους περίπου δύο μήνες νωρίτερα. Οι οικογένειες πίστευαν ότι η αστυνομία έβγαλε τους γιους τους από τα κελιά της φυλακής τους, τους έβαλε σε ένα διαμέρισμα και τους σκότωσε εν ψυχρώ για να πείσει τους Αιγυπτίους ότι οι δυνάμεις ασφαλείας της χώρας καταπολεμούν αποτελεσματικά την τρομοκρατία.

Σε μια συνάντηση αυτών των οικογενειών την επόμενη μέρα, οι εκπρόσωποί τους αποφάσισαν να αρνηθούν να παρευρεθούν σε μια συνάντηση που είχε διοργανωθεί με τον Υπουργό Εσωτερικών, Magdy Abdel Ghaffar, τον οποίο οι οικογένειες χαρακτήρισαν ως αντίπαλο. Μια επακόλουθη λίστα αιτημάτων της συνάντησης περιελάμβανε την άμεση απελευθέρωση όλων των κρατουμένων από το Βόρειο Σινά οι οποίοι κρατούνταν εν αναμονή ερευνών και οι οποίοι δεν είχαν ακόμη δεχθεί δικαστικές ποινές. Το συμβούλιο, που δεν εμπιστευόταν πια την ασφάλεια των κρατουμένων στα χέρια των αιγυπτιακών δυνάμεων ασφαλείας, δεσμεύτηκε να ξεκινήσει μια εκστρατεία πολιτικής ανυπακοής αν οι φυλακισμένοι δεν απελευθερώνονταν.

Δεδομένου ότι πρόκειται για μια φυλετική περιοχή, μεγάλες οικογένειες Βεδουίνων αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μέρος των επιχειρήσεων, του πλούτου και των κατοίκων. Για παράδειγμα, εάν οι επικεφαλής των οικογενειών αποφάσιζαν να σταματήσουν να συνεργάζονται με την αστυνομία και τον στρατό, οι υπηρεσίες ασφαλείας θα βρίσκονταν σε μια παράξενη και δύσκολη κατάσταση. Αυτός είναι ο λόγος που η ασφάλεια ενδιαφέρεται εντόνως να έχει καλές σχέσεις με τις οικογένειες.

Οι κάτοικοι της El-Arish έχουν δίκιο να ανησυχούν. Μετά την εκδίωξη του Αιγύπτιου πρώην προέδρου, Χόσνι Μουμπάρακ, το 2011, εκατοντάδες Αιγύπτιοι ισλαμιστές επέστρεψαν από το Αφγανιστάν και εκατοντάδες άλλοι απελευθερώθηκαν από τις φυλακές. Αυτοί οι ισλαμιστές πίστευαν ότι ήταν η αρχή μιας νέας εποχής. Πολλοί επέλεξαν να συγκεντρωθούν στο Βόρειο Σινά. Αμέσως μετά την απομάκρυνση του Αιγύπτιου πρώην προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι από την εξουσία το 2013, οι ισλαμιστές άρχισαν επιχειρήσεις ενάντια στην ασφάλεια στην περιοχή. Ο Ahmad Wasfy, επικεφαλής του στρατιωτικού τμήματος που είναι γνωστό ως ο Δεύτερος Αιγυπτιακός Στρατός, διαβεβαίωσε τους Αιγυπτίους ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Σινά ήταν εξαιρετικά επιτυχείς και σύντομα θα τελειώσουν [4]. Το Σινά θα ήταν ένας χώρος χωρίς τρομοκράτες.

Πάνω από τρία χρόνια αργότερα, οι τρομοκρατικές επιθέσεις στο προσωπικό ασφαλείας και στα σημεία ελέγχου εξακολουθούν να υφίστανται. Περιοχές έχουν εκκενωθεί βιαίως, κάτοικοι έχουν εκτοπιστεί εσωτερικά και ο αιγυπτιακός στρατός έχει χάσει μεγάλο μέρος της λαϊκής υποστήριξης, καθώς το ISIS έχει εγκατασταθεί στο Σινά.

Σε ένα απλό σπίτι στην El-Arish, με δέχτηκαν ο Sheikh Ali al-Deeb, ο γιος του οποίου, Abdul Ati, ήταν ένας από τους νεαρούς άνδρες που ανακοινώθηκαν ως νεκροί από τις δυνάμεις ασφαλείας. «Ο γιος μου σκοτώθηκε άδικα», είπε ο γέρος, παλεύοντας να μην δακρύσει. «Στις 8 Οκτωβρίου, ο ανιψιός μου ήρθε σε μένα κραυγάζοντας ότι ο γιος μου συνελήφθη. Είπε ότι ήταν στο δρόμο ρυμουλκώντας ένα αυτοκίνητο που είχε χαλάσει όταν η ασφάλεια πήρε τον γιο μου και το φορτηγό του. Όταν ο Deeb πήγε στο αστυνομικό τμήμα γα να ρωτήσει για τον γιό του, «αρνήθηκαν οποιαδήποτε σχέση με την σύλληψη και είπαν ότι θα μπορούσε ήταν το Ισλαμικό Κράτος. Στην συνέχεια βρήκαμε το φορτηγό του μέσα στο αστυνομικό τμήμα της El-Arish. Επιστρέψαμε αναρωτώμενοι πώς μπορούσαν να αρνηθούν ότι κρατούσαν τον γιο μου, έχοντας το αυτοκίνητό του στην κατοχή τους!». Μόλις επιβεβαίωσε το πού βρισκόταν ο γιός του, είπε ο Deeb: «Ευχαρίστησα τον Θεό για το ότι ήταν στα χέρια της ασφάλειας. Τουλάχιστον ήξερα πού ήταν. Ποτέ δεν φαντάστηκα ότι η ζωή του γιου μου θα τελείωνε στα χέρια τους».

Συναντήθηκα επίσης με τον Ashraf Hefny, τον εκπρόσωπο της Λαϊκής Επιτροπής της El-Arish. «Πολλοί από τους νέους μας συλλαμβάνονται χωρίς προηγούμενη έρευνα και άλλοι εξαφανίζονται βιαίως», δήλωσε. «Αλλά το κράτος να σκοτώσει έξι νέους που έχουν ήδη συλληφθεί και να τους αποκαλεί τρομοκράτες όταν ολόκληρη η πόλη γνώριζε ότι ήταν στην δικαιοδοσία του κράτους -αυτό είναι πρωτοφανές». Και πρόσθεσε, «Θέλουμε απλά να είμαστε κομμάτι της Αιγύπτου. Το κράτος προσπαθεί να μας χωρίσει από αυτό».

ΠΕΡΙΘΩΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΕΛΗΣΗ