Τι περιέχει το νέο τεύχος Απριλίου-Μαΐου | Foreign Affairs - Hellenic Edition
Secure Connection

Τι περιέχει το νέο τεύχος Απριλίου-Μαΐου

Οι ελπιδοφόροι κλάδοι της ελληνικής οικονομίας, γιατί δε πρέπει να έχει τον όρο «Μακεδονία» η πΓΔΜ, ο νέος ρόλος της Ινδίας, ο Βαρουφάκης κ.ά.
Περίληψη: 

Κυκλοφορεί ήδη το τεύχος Απριλίου - Μαΐου 2018 του Foreign Affairs The Hellenic Edition, με κεντρικό θέμα τις δυνατότητες ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και τους κλάδους της που έχουν ουσιαστική προοπτική ανάπτυξης. Επίσης, περιέχει τα ακλόνητα γεωπολιτικά επιχειρήματα που παραπέμπουν στην μη χρήση του όρου «Μακεδονία» από τα Σκόπια, αναλύσεις για την ισχύ της Συνθήκης της Λωζάννης, για τα λάθη της ελληνικής στρατηγικής στο Κυπριακό, για τον ρόλο της θρησκείας στην πολιτική, αλλά και για τη νέα παγκόσμια θέση της Ινδίας κ.ά.

Ο ΛΟΥΚΑΣ Γ. ΚΑΤΣΩΝΗΣ είναι διευθυντής του Foreign Affairs The Hellenic Edition

Με κεντρικό θέμα τις δυνατότητες ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και τους κλάδους της που έχουν ουσιαστική προοπτική ανάπτυξης, κυκλοφορεί ήδη στα κεντρικά περίπτερα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης το τεύχος Απριλίου – Μαΐου, του Foreign Affairs The Hellenic Edition.

Στο σχετικό άρθρο του, ο Μιχάλης Σάλλας, τραπεζίτης, ιδρυτής και πρώην πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς και νυν πρόεδρος του Lyktos Group, περιγράφει τους όρους της δημιουργίας επενδυτικού – αναπτυξιακού περιβάλλοντος. Επίσης, παραθέτει τους τομείς της ελληνικής οικονομίας που έχουν μέλλον καθώς και τους παράγοντες που μπορούν να επιδράσουν θετικά σε αυτούς, όπως η τεχνολογία και ο ρόλος των ιδιωτών.

05042018-1.jpg

Επίσης, ο καθηγητής και πρόεδρος του Copenhagen Consensus Center, Bjorn Lomborg, εξηγεί τις διαδικασίες με τις οποίες πρέπει να ορίζονται οι εθνικές προτεραιότητες ώστε οι επένδυση πόρων για την επίτευξή τους να είναι όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματική: Πώς δηλαδή οι κυβερνήσεις να γίνουν πιο έξυπνες.

Από την μεριά τους, οι Jose Balsa-Barreiro και Elia Rossi, διδάκτωρ Πολιτικής Μηχανικής και ερευνητής του Πανεπιστημίου της Σαγκάης αντίστοιχα, γράφουν για τον ρόλο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν οι σύγχρονες δημοκρατίες να αναδεικνύουν ηγέτες ενός συγκεκριμένου επικοινωνιακού τύπου.

Στα κείμενα που αφορούν περισσότερο στα ελληνικά εθνικά θέματα, ο ιστορικός και ανώτερος ερευνητής του ΕΚΠΑ, Ιωάννης Ε. Κωτούλας, καταγράφει όλα τα γεωπολιτικά επιχειρήματα με βάση τα οποία οποιαδήποτε παραχώρηση του όρου «Μακεδονία» για χρήση από την πΓΔΜ θα είναι επιζήμια για την Ελλάδα, άμεσα αλλά και σε βάθος χρόνου.

Επίσης, ο οικονομολόγος και πολιτικός επιστήμων Αντρέας Ν. Ψαράς επισημαίνει τα σφάλματα της ελληνικής στρατηγικής στο Κυπριακό και προτείνει νέες πολιτικές.

Ο πρέσβυς ε.τ. Χάρης Καραμπαρμπούνης αναλύει την Συνθήκη της Λωζάννης και δείχνει γιατί είναι ακόμα ισχυρή, ενώ ο υπ. Διδάκτωρ του Παν. Αιγαίου, Κλεάνθης Κυριακίδης ανατρέχει στην πρόσφατη τουρκική ιστορία για να απεικονίσει την στροφή της γείτονος προς το Ισλάμ.

Την σχέση θρησκείας και πολιτικής πραγματικότητας πραγματεύεται ο αρχιμ. Αρίσταρχος Γκρέκας, με επίκεντρο τα τεκταινόμενα στην Συρία, αλλά και με συμπεράσματα που βρίσκουν εφαρμογή παντού. Από την πλευρά του, ο Robert S. Ford, από το Πανεπιστήμιο Yale, προτείνει αλλαγή της πολιτικής των ΗΠΑ στην Συρία με ουσιαστική απόσυρσή τους από εκεί και εστίασή τους στην βοήθεια των προσφύγων.

Τον αναδυόμενο ρόλο της Ινδίας ως υπερδύναμης μελετά η Alyssa Ayres του Council on Foreign Relations, επισημαίνοντας τον ρόλο που μπορεί να παίξει η πολυπληθής χώρα στην διαμόρφωση μιας νέας ισορροπίας μεγάλων δυνάμεων στον κόσμο.

Τέλος, ο πρέσβυς ε.τ. Δημήτρης Α. Μοσχόπουλος, αναλύει το βιβλίο του στρατηγού ε.α Γιώργου Η. Χατζηθεοφάνους «Εθνική Στρατηγική, Πρόταση για ένα νέο θεσμικό πλαίσιο» των Εκδόσεων Ι. Σιδέρης, και ο Martin Sandbu, αρθρογράφος των Financial Times με αφορμή το βιβλίο του Γιάννη Βαρουφάκη «Adults in the room» εξηγεί γιατί ο -βραχύβιος στην θέση του υπουργού Οικονομικών της Ελλάδας- οικονομολόγος δεν τα κατάφερε όπως ήλπιζε.

Copyright © 2017 by the Council on Foreign Relations, Inc.
All rights reserved.

Μπορείτε να ακολουθείτε το «Foreign Affairs, The Hellenic Edition» στο TWITTER στην διεύθυνση www.twitter.com/foreigngr , στο FACEBOOK, στην διεύθυνση www.facebook.com/ForeignAffairs.gr αλλά και στο linkedin στην διεύθυνση https://www.linkedin.com/company/foreign-affairs-the-hellenic-edition