Η φθίνουσα αγορά για μυστικά | Foreign Affairs - Hellenic Edition
Secure Connection

Η φθίνουσα αγορά για μυστικά

Οι υπηρεσίες κατασκοπείας των ΗΠΑ πρέπει να προσαρμοστούν σε έναν κόσμο ανοιχτών πηγών
Περίληψη: 

Οι ίδιες ή παρόμοιες πληροφορίες που συγκεντρώνονται μέσω μυστικών μέσων μπορούν συχνά να βρεθούν από ανοικτές πηγές που δεν απαιτούν προστασία ασφαλείας και αυτές τις πληροφορίες οι αξιωματούχοι θα μπορούσαν να τις διερευνήσουν εποικοδομητικά εάν δεν αποθαρρύνονταν να το πράξουν.

Ο ZACHERY TYSON BROWN είναι συνεργάτης για την Εθνική Ασφάλεια στο Πρόγραμμα Εθνικής Ασφάλειας Truman. Προηγουμένως διετέλεσε αξιωματικός πληροφοριών στο Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ.
Η CARMEN A. MEDINA διετέλεσε αναπληρώτρια διευθύντρια Πληροφοριών στην Central Intelligence Agency και διευθύντρια του Κέντρου Μελέτης Πληροφοριών.

Για σχεδόν τρία τέταρτα του αιώνα, η κοινότητα πληροφοριών των Ηνωμένων Πολιτειών έχει παράσχει στους Αμερικανούς στρατιωτικούς και πολιτικούς ηγέτες πληροφορίες και αναλύσεις με σκοπό να τους βοηθήσει να λάβουν καλύτερες αποφάσεις σχετικά με κρίσιμα ζητήματα εθνικής ασφάλειας [1]. Κατά την διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου -όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Σοβιετική Ένωση προσπαθούσαν να αποκαλύψουν όσο το δυνατόν λιγότερα για τον εαυτό τους και να μάθουν όσο το δυνατόν περισσότερα ο ένας για τον άλλο- οι πιο πολύτιμες πληροφορίες ήταν αναπόφευκτα οι μυστικές πληροφορίες. Τα κατασκοπευτικά αεροπλάνα, οι σταθμοί παρακολούθησης [συνομιλιών], και άλλες «πηγές και μέθοδοι» που επινοήθηκαν για την εξαγωγή αυτών των πληροφοριών ήταν δαπανηρά για να αναπτυχθούν και να συντηρηθούν, και η περίπλοκη αρχιτεκτονική ασφαλείας που εξελίχθηκε για την προστασία τους διαρκεί μέχρι σήμερα.

10032021-1.jpg

Μια δορυφορική εικόνα που παρήχθη από την εμπορική εταιρεία διαστημικών εικόνων DigitalGlobe δείχνει την κατασκευή πιθανών εγκαταστάσεων πύργων ραντάρ στα νησιά Spratly στην διαμφισβητούμενη θάλασσα της Νότιας Κίνας, τον Φεβρουάριο του 2016. CSIS Asia Maritime Transparency Initiative / DigitalGlobe / via Reuters
--------------------------------------------------------------

Ωστόσο, από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, αυτή η κλειστή αρχιτεκτονική πληροφοριών έχει γίνει όλο και περισσότερο εμπόδιο στην έγκαιρη επικοινωνία των πληροφοριών. Σε μια εποχή άφθονων δεδομένων, ταχείας αλλαγής, και καινοφανών απειλών για τα αμερικανικά συμφέροντα, η αδιάλειπτη επικοινωνία ιδεών και γεγονότων είναι αναμφισβήτητα πιο σημαντική από την προστασία των εργαλείων που χρησιμοποιούνται για την συλλογή τους. Οι σημερινοί ηγέτες εθνικής ασφάλειας -πλημμυρισμένοι με δυνητικά χρήσιμες πληροφορίες, αλλά υποχρεωμένοι να εργαστούν σε ένα σύστημα που περιορίζει την ροή τους- οδηγούνται συχνά στο να αναζητήσουν πιο βολικές πηγές αλλού.

Ενώ οι υπηρεσίες που απαρτίζουν την αμερικανική κοινότητα πληροφοριών δημιουργήθηκαν για να κυριαρχήσουν σε έναν κόσμο από μυστικά, πιστεύουμε ότι η μελλοντική επιτυχία τους θα εξαρτηθεί από την ικανότητά τους να λειτουργούν αποτελεσματικά στα ανοιχτά. Η μια από εμάς (η Carmen Medina) άρχισε να εγείρει ανησυχίες για το παραδοσιακό μοντέλο της κοινότητας πληροφοριών [2] πριν από σχεδόν 20 χρόνια. Ο άλλος (ο Zachery Tyson Brown) ερεύνησε σχετικά θέματα στο Εθνικό Πανεπιστήμιο Πληροφοριών το 2017. Παρόλο που μας χωρίζουν γενιά, υπηρεσία, και αρχαιότητα, είχαμε ανεξάρτητα εντοπίσει τα ίδια επίμονα προβλήματα και αρχίσαμε να σκεφτόμαστε με παρόμοιο τρόπο για το πώς να τα λύσουμε.

Φυσικά, δεν ήμασταν οι πρώτοι που αναγνωρίσαμε ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών της Ουάσιγκτον θα χρειαζόταν να επανεφεύρουν τους εαυτούς τους προκειμένου να παραμείνουν στο παιχνίδι. Η ιστορία της μεταρρύθμισης των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών είναι τόσο μακρά όσο και απογοητευτική. Ο πρώην διευθυντής της Κεντρικής Υπηρεσίας [Πληροφοριών], Stansfield Turner, πεπεισμένος ότι οι μεγαλύτερες μελλοντικές απειλές για τις Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα προέρχονται από ένοπλες συγκρούσεις αλλά από πολιτική και οικονομική αστάθεια, κάποτε υποστήριξε σε αυτές τις σελίδες ότι η ανάλυση πληροφοριών πρέπει να κάνει καλύτερη χρήση των ανοιχτών πηγών και πρέπει να γίνει πιο διεπιστημονική. Παρόλο που αυτή η γνώση είναι μια [γνώση] που η σημερινή κοινότητα πληροφοριών μόλις τώρα αρχίζει να αναγνωρίζει, οι συμβουλές του Turner γράφτηκαν πριν από 30 χρόνια [4].

Τους τελευταίους μήνες, οι εκκλήσεις για αναζωογόνηση [5] των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών έχουν ενταθεί. Ωστόσο, οι περισσότερες από τις συνοδευτικές προτάσεις πολιτικής παρέμειναν αρκετά συμβατικές -επικεντρώθηκαν στην αντιστροφή της αντιληπτής πολιτικοποίησης [6], για παράδειγμα, ή στην υιοθέτηση [7] νέων τεχνολογιών. Πιστεύουμε ότι αυτά τα μέτρα είναι ανεπαρκή, διότι αφήνουν ανέπαφους τους κλειστούς μηχανισμούς συλλογής και διάδοσης πληροφοριών. Αν και αυτός ο τεράστιος παγκόσμιος μηχανισμός παράγει περίπου 50.000 εκθέσεις πληροφοριών ετησίως, τα πρότυπα ασφαλείας είναι τόσο αυστηρά που πολλές από αυτές διαβάζονται μόνο από άλλους αξιωματικούς πληροφοριών. Παρά την αποστολή της [8] να «λέει την αλήθεια στην εξουσία», η κοινότητα πληροφοριών συχνά μιλά μόνο στον εαυτό της.

ΕΝΑ ΝΕΟ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ

Η επανάσταση της πληροφορίας έχει δημιουργήσει ένα αυξανόμενο οικοσύστημα υπηρεσιών πληροφοριών από ανοιχτές πηγές. Εταιρείες όπως η Recorded Future, η DigitalGlobe και η McKinsey προσφέρουν όχι μόνο προϊόντα που μοιάζουν με πληροφορίες, όπως η συγκέντρωση ειδήσεων και η ανάλυση δεδομένων, αλλά και υπηρεσίες όπως οι κατά παραγγελία εναέριες δορυφορικές εικόνες και οι μακροπρόθεσμες στρατηγικές προβλέψεις που προηγουμένως αποτελούσαν το πεδίο μόνο των κυβερνήσεων. Ορισμένοι οργανισμοί, όπως η Bellingcat, έχουν θολώσει την γραμμή μεταξύ της δημοσιογραφίας και των πληροφοριών με πρωτοποριακές τεχνικές ανοιχτών πηγών που εκμεταλλεύονται τα κοινωνικά μέσα (social media), τις εμπορικές φωτογραφίες, και την γκρίζα φιλολογία.

Οι ιδιωτικές εταιρείες και τα δημοσιογραφικά γραφεία συχνά χτυπούν την κοινότητα πληροφοριών στο δικό της παιχνίδι -τουλάχιστον όσον αφορά την ταχύτητα και την προσβασιμότητα. Και ενώ οι ηγέτες της κοινότητας των πληροφοριών θα μπορούσαν να παρηγορηθούν επισημαίνοντας ότι οι τεχνικές των αουτσάιντερ δεν είναι τόσο εξελιγμένες ή έγκυρες όσο οι δικές τους, η αλήθεια είναι ότι η ταχύτητα και η προσβασιμότητα κερδίζουν κάθε φορά (ένας συνταξιούχος ανώτερος αξιωματικός της CIA τα αναγνώρισε πρόσφατα [9] αυτά στο Twitter, σημειώνοντας ότι η CIA πρέπει να προσαρμοστεί ή να διακινδυνεύσει να γίνει άσχετη).