Ρήγμα στην διεθνή ενεργειακή αγορά | Foreign Affairs - Hellenic Edition
Secure Connection

Ρήγμα στην διεθνή ενεργειακή αγορά

Τι προβλέπει η έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας για το NetZero50
Περίληψη: 

O Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας εισηγείται στις κυβερνήσεις που είναι μέλη του, άρα και την Ελλάδα, να σταματήσουν άμεσα κάθε έρευνα για νέα κοιτάσματα υδρογονανθράκων, καθότι αυτά που έχουν ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα αρκούν και με το παραπάνω για να καλύψουν την από εδώ και εμπρός, υποτιθέμενη, φθίνουσα κατανάλωση.

Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Ν. ΣΤΑΜΠΟΛΗΣ είναι πρόεδρος και εκτελεστικός διευθυντής του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ).

Μεγάλη αναταραχή στην διεθνή αγορά των ορυκτών καυσίμων έχει προκαλέσει η έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (International Energy Agency, ΙΕΑ) με τίτλο Net Zero by 2050 (ΝΖΕ) [1], που δημοσιεύτηκε πριν δύο εβδομάδες εν μέσω πανηγυρισμών από το πράσινο λόμπι και τις απανταχού περιβαλλοντικές οργανώσεις.

04062021-1.jpg

Μια αντλία βενζίνης σε πρατήριο καυσίμων στην Σεούλ. Η Νότια Κορέα είναι επίσης μέλος του ΙΕΑ των 28 εθνών. REUTERS / Jo Yong-Hak
---------------------------------------------------------

Η εν λόγω Έκθεση υποστηρίζει με πληθώρα στοιχείων και με την κατάλληλη μοντελοποίηση ότι εάν δεν σταματήσουμε άμεσα να αυξάνουμε την κατανάλωση σε πετρέλαιο, φυσικό αέριο και άνθρακα δεν υπάρχει περίπτωση να φθάσουμε τους στόχους για μηδενικές εκπομπές CO2 μέχρι το 2050. Οι εκπομπές από την καύση πετρελαίου και φυσικού αερίου, υπογραμμίζει, ευθύνονται για το μεγαλύτερο ποσοστό εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου. Για αυτόν τον λόγο, ο ΙΕΑ εισηγείται στις κυβερνήσεις-μέλη του -αφορά όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας- να σταματήσουν άμεσα κάθε έρευνα για νέα κοιτάσματα υδρογονανθράκων, καθότι αυτά που έχουν ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα αρκούν και με το παραπάνω για να καλύψουν την από εδώ και εμπρός, υποτιθέμενη, φθίνουσα κατανάλωση.

Βέβαια, εδώ οι διαπιστώσεις του ΙΕΑ έρχονται σε πλήρη αντίφαση με τα ευρήματα του ίδιου του οργανισμού, όπως δημοσιεύτηκαν πριν 3 μόλις μήνες στην έκθεσή του «Oil 2021», όπου προβλέπει ταχεία ανάκαμψη της αγοράς μετά την πανδημία του COVID-19 και αύξηση της ζήτησης αργού, όπου αυτή προβλέπεται να φθάσει τα 104 εκατ. βαρέλια/ημέρα το 2026, από τα 96 εκατ. βαρέλια που είναι σήμερα. Τώρα, το πώς θα επιτευχθεί η μείωση στην κατανάλωση, χωρίς την λήψη αστυνομικών μέτρων, ώστε να εισέλθει ο κλάδος σε φθίνουσα πορεία (όπερ και το ζητούμενο) αυτό δεν μας το εξηγεί ο κατά τα άλλα λαλίστατος ΙΕΑ.

04062021-2.jpg

Σύμφωνα με την λογική των ιθυνόντων του εν Παρισίοις εδρεύοντος οργανισμού, αρκεί η προτροπή προς τις κυβερνήσεις, οι οποίες υποτίθεται ότι μέσω της μη χορήγησης νέων αδειών για παραχωρήσεις θα οδηγήσουν τις εταιρείες σε περιορισμό των παραγωγικών τους δραστηριοτήτων, και εν τέλει στον οικονομικό τους μαρασμό, στόχο που ως γνωστό έχουν θέσει πολλοί «πράσινοι» ακτιβιστές. Μάλιστα, τα στελέχη του ΙΕΑ προτρέπουν τις πετρελαϊκές να αλλάξουν αντικείμενο εργασιών και μεταξύ άλλων να ασχοληθούν με την υπεράκτια παραγωγή ηλεκτρισμού από αιολική ενέργεια!

Και εάν υποθέσουμε ότι ορισμένες κυβερνήσεις ακολουθήσουν τις προτροπές του ΙΕΑ (όπως λχ. η ελληνική, όχι όμως η τουρκική), η παραγωγή δεν πρόκειται να μειωθεί σημαντικά, για τον απλούστατο λόγο ότι παραγωγοί χώρες όπως είναι η Ρωσία, το Καζακστάν, και οι χώρες του OPEC, που δεν συμμετέχουν στον ΙΕΑ, θα σπεύσουν να αυξήσουν την παραγωγή τους ώστε να καλύψουν το κενό που θα δημιουργηθεί αποκομίζοντας ταυτόχρονα σοβαρά οικονομικά οφέλη, διότι, παρά τις συστάσεις του ΙΕΑ, ο κόσμος θα εξακολουθήσει να καταναλώνει πετρέλαιο και μάλιστα σε ολοένα αυξανόμενες ποσότητες. Ενδεικτικό είναι ότι χώρες με αυξημένο το αίσθημα ενεργειακής ασφάλειας, όπως είναι η Ιαπωνία και η Αυστραλία οι οποίες έχουν ήδη αντιδράσει αρνητικά στα κελεύσματα του ΙΕΑ, προτάσσουν την ανάγκη εξασφάλισης ενεργειακής επάρκειας που μόνο το φυσικό αέριο μπορεί να καλύψει με οικονομικά ανταγωνιστικούς όρους κατά τις επόμενες δεκαετίες.

Ενώ η έκθεση του ΙΕΑ έγινε ενθουσιωδώς δεκτή από το περιβαλλοντικό λόμπι και την «πράσινη» διακυβέρνηση της ΕΕ, που ως γνωστόν βλέπει την οικονομική ανάπτυξη της Ευρώπης αποκλειστικά και μόνο μέσα από την «πράσινη» οικονομία και το περίφημο Green Deal, παράγοντες της διεθνούς χρηματαγοράς με τοποθετήσεις σε ευρύ φάσμα εταιρειών του ενεργειακού τομέα, εξέφρασαν σκεπτικισμό ως προς την γραμμή που αποφάσισε την δεδομένη στιγμή να εκφράσει ο Οργανισμός, με την κριτική τους να επικεντρώνεται στο κενό που παρατηρείται μεταξύ υπερφιλόδοξων στόχων και της πραγματικότητας των αγορών, όπου η δυνατότητα εφαρμογής ρηξικέλευθων και μακρόπνοων πολιτικών είναι εξ’ ανάγκης περιορισμένη χωρίς την ύπαρξη κεντρικού σχεδιασμού τύπου Σοβιέτ. Σύμφωνα, μάλιστα, με τους ανωτέρω παράγοντες, η νέα αυτή έκθεση του ΙΕΑ φαίνεται ότι υποκινήθηκε από πολιτικο-οικονομικές σκοπιμότητες συγκεκριμένων κρατών-μελών του Οργανισμού, αφού το ύφος και η διατύπωση των προτεραιοτήτων (priority actions) μοιάζουν περισσότερο με κατάλογο ειλημμένων αποφάσεων (pronouncements) παρά με προτάσεις πολιτικής (recommendations).

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι ορισμένες χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ έχουν εκφράσει σοβαρές ενστάσεις για τα πορίσματα και τις εισηγήσεις της εν λόγω Έκθεσης του ΙΕΑ, υποστηρίζοντας ότι μπορούν να μειώσουν τις εκπομπές τους χωρίς να εγκαταλείψουν απαραίτητα τους υδρογονάνθρακες, ιδιαίτερα δε το φυσικό αέριο που κατά την καύση του έχει 50% λιγότερες εκπομπές από όσο ο άνθρακας. Οι ανωτέρω χώρες υποστηρίζουν εξάλλου την αναγκαιότητα χρήσης φυσικού αερίου, το οποίο θεωρούν απαραίτητο για την λειτουργία της οικονομίας τους. Η δε εγκατάλειψη της παραγωγής υδρογονανθράκων από τις χώρες του ΟΟΣΑ αναπόφευκτα οδηγεί σε μονοπωλιακή παραγωγή από τον OPEC και την Ρωσία, οι οποίες δεν έχουν ουδεμία πρόθεση να μειώσουν την παραγωγή τους. Αντίθετα θα την αυξήσουν αναπληρώνοντας το κενό που θα δημιουργηθεί από την απόσυρση του Δυτικών πετρελαϊκών.