Βασικοί κανόνες για την εποχή του πολέμου με Τεχνητή Νοημοσύνη | Foreign Affairs - Hellenic Edition
Secure Connection

Βασικοί κανόνες για την εποχή του πολέμου με Τεχνητή Νοημοσύνη

Πώς να αποτραπούν τα αυτόνομα όπλα από το να περιπέσουν σε σύγκρουση
Περίληψη: 

Τα παραδοσιακά στρατιωτικά συστήματα και τεχνολογίες προέρχονται από έναν κόσμο όπου οι άνθρωποι λαμβάνουν επιτόπου, ή τουλάχιστον σε πραγματικό χρόνο, αποφάσεις ζωής και θανάτου. Τα συστήματα με τεχνητή νοημοσύνη εξαρτώνται λιγότερο από αυτό το ανθρώπινο στοιχείο˙ τα μελλοντικά αυτόνομα συστήματα ίσως να μην το έχουν καθόλου.

Η LAUREN KAHN είναι ερευνήτρια στο Council on Foreign Relations.

Στις 14 Μαρτίου, ένα αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος επιτήρησης βρισκόταν σε αποστολή ρουτίνας στον διεθνή εναέριο χώρο πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα, όταν αναχαιτίστηκε από δύο ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη. Για σχεδόν μισή ώρα, τα αεροσκάφη παρενοχλούσαν το αμερικανικό σύστημα, ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος MQ-9 Reaper, περνώντας από δίπλα του και ρίχνοντας καύσιμα πάνω στα φτερά και τους αισθητήρες του. Ένα από τα αεροσκάφη έκοψε την έλικα του Reaper, καθιστώντας το μη λειτουργικό και αναγκάζοντας τους Αμερικανούς χειριστές του να ρίξουν το μη επανδρωμένο αεροσκάφος στην θάλασσα. Λίγο αργότερα, η Μόσχα απένειμε μετάλλια στους δύο Ρώσους πιλότους που ενεπλάκησαν στο περιστατικό.

07062023-1.jpg

Ένα αυτόνομο ρομποτικό σύστημα σε επίδειξη εκπαίδευσης με πραγματικά πυρά στην Huntsville, στην Αλαμπάμα των ΗΠΑ, τον Μάρτιο του 2023. Cheney Orr / Reuters
-------------------------------------

Κάθε κίνηση του Reaper -συμπεριλαμβανομένης της αυτοκαταστροφής του μετά την σύγκρουση- επιβλέπονταν και καθοδηγείτο από τις αμερικανικές δυνάμεις από μια αίθουσα ελέγχου χιλιάδες μίλια μακριά. Τι θα γινόταν, όμως, αν το μη επανδρωμένο αεροσκάφος δεν το χειρίζονταν καθόλου άνθρωποι, αλλά ανεξάρτητο, τεχνητά ευφυές λογισμικό; Τι θα γινόταν αν αυτό το λογισμικό είχε αντιληφθεί την ρωσική παρενόχληση ως επίθεση; Δεδομένης της ιλιγγιώδους ταχύτητας της καινοτομίας στην τεχνητή νοημοσύνη (ΤΝ) και τις αυτόνομες τεχνολογίες, αυτό το σενάριο θα μπορούσε σύντομα να γίνει πραγματικότητα.

Τα παραδοσιακά στρατιωτικά συστήματα και τεχνολογίες προέρχονται από έναν κόσμο όπου οι άνθρωποι λαμβάνουν επιτόπου, ή τουλάχιστον σε πραγματικό χρόνο, αποφάσεις ζωής και θανάτου. Τα συστήματα με τεχνητή νοημοσύνη εξαρτώνται λιγότερο από αυτό το ανθρώπινο στοιχείο˙ τα μελλοντικά αυτόνομα συστήματα ίσως να μην το έχουν καθόλου. Αυτή η προοπτική όχι μόνο εγείρει ακανθώδη ζητήματα λογοδοσίας, αλλά σημαίνει επίσης ότι δεν υπάρχουν καθιερωμένα πρωτόκολλα για τις περιπτώσεις που τα πράγματα πάνε στραβά. Τι θα συνέβαινε αν ένα αμερικανικό αυτόνομο μη επανδρωμένο αεροσκάφος βομβάρδιζε έναν στόχο τον οποίο προοριζόταν μόνο να παρακολουθεί; Πώς θα διαβεβαίωνε η Ουάσινγκτον την άλλη πλευρά ότι το περιστατικό ήταν ακούσιο και δεν θα επαναληφθεί;

Όταν συμβεί το αναπόφευκτο [1], και ένα μερικώς ή πλήρως αυτόνομο σύστημα εμπλακεί σε ατύχημα, τα κράτη θα χρειαστούν έναν μηχανισμό στον οποίο θα μπορούν να απευθυνθούν -ένα πλαίσιο που θα καθοδηγεί τα εμπλεκόμενα μέρη και θα τους παρέχει πιθανές εξόδους για την αποφυγή ανεπιθύμητων συγκρούσεων. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έκαναν ένα μικρό βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση όταν δημοσίευσαν τον Φεβρουάριο μια δήλωση [2] που περιέγραφε το όραμά τους για την υπεύθυνη στρατιωτική χρήση της τεχνητής νοημοσύνης (Artificial Intelligence, AI) και των αυτόνομων συστημάτων. Η διακήρυξη περιλάμβανε αρκετές ορθές προτάσεις, μεταξύ των οποίων ότι η AI δεν θα πρέπει ποτέ να επιτρέπεται να καθορίζει την χρήση πυρηνικών όπλων. Αλλά δεν προσέφερε ακριβείς κατευθυντήριες γραμμές για το πώς τα κράτη θα μπορούσαν να ρυθμίσουν την συμπεριφορά των συστημάτων AI, ούτε έθεσε κανέναν δίαυλο [επικοινωνίας] μέσω του οποίου τα κράτη θα μπορούσαν να ξεκαθαρίσουν γρήγορα τυχόν παρανοήσεις. Χρειάζεται επειγόντως ένα πιο ολοκληρωμένο πλαίσιο, με μεγαλύτερη συμμετοχή από άλλες κυβερνήσεις.

Για έμπνευση, τα κράτη θα μπορούσαν να μελετήσουν ένα υποτιμημένο επεισόδιο του Ψυχρού Πολέμου. Στην δεκαετία του 1970, οι ηγέτες των ΗΠΑ και της Σοβιετικής Ένωσης κατεύνασαν τις αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ των [πολεμικών] ναυτικών τους, θέτοντας κανόνες για απρογραμμάτιστες συναντήσεις στην ανοικτή θάλασσα. Οι κυβερνήσεις σήμερα θα πρέπει να ακολουθήσουν μια παρόμοια διαδρομή μέσα στα αχαρτογράφητα νερά του πολέμου που καθοδηγείται από την τεχνητή νοημοσύνη. Θα πρέπει να συμφωνήσουν σε βασικές κατευθυντήριες γραμμές τώρα, μαζί με πρωτόκολλα για τη μεγιστοποίηση της διαφάνειας και την ελαχιστοποίηση του κινδύνου θανατηφόρων λανθασμένων υπολογισμών και λανθασμένης επικοινωνίας. Χωρίς μια τέτοια θεμελιώδη συμφωνία, τα μελλοντικά μεμονωμένα περιστατικά που αφορούν συστήματα με τεχνητή νοημοσύνη και αυτόνομα συστήματα θα μπορούσαν πολύ εύκολα να ξεφύγουν από τον έλεγχο.

ΕΚΤΟΣ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟΥ

Η απώλεια ενός αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους επιτήρησης πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα τον Μάρτιο ήταν ανησυχητική. Ο αμερικανικός στρατός έχει σαφώς καθορισμένες διαδικασίες για το πώς θα ενεργήσει σε περίπτωση κατάρριψης ενός από τα επανδρωμένα αεροσκάφη του. Αλλά η πρόσφατη εμπειρία δείχνει ότι τα τυποποιημένα πρωτόκολλα δεν επεκτείνονται απαραίτητα και στα μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Σε ένα περιστατικό του 2019, το Ιράν κατέρριψε ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ πάνω από τα Στενά του Ορμούζ, προκαλώντας μια αλυσιδωτή αντίδραση στο εσωτερικό του Πενταγώνου και του Λευκού Οίκου που παραλίγο [3] να οδηγήσει σε αμερικανικά αντίποινα κατά του Ιράν. Οι αμερικανικές δυνάμεις φέρονται να απείχαν δέκα λεπτά από την προσβολή του στόχου τους όταν το πλήγμα ματαιώθηκε, σύμφωνα με τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Την τελευταία στιγμή, οι ηγέτες στην Ουάσινγκτον είχαν αποφασίσει ότι ένα χτύπημα ήταν δυσανάλογο και επέλεξαν αντ' αυτού μια κυβερνοεπίθεση [4] κατά των ιρανικών συστημάτων πληροφοριών και πυραύλων.

Το πλεονέκτημα των τηλεχειριζόμενων αεροσκαφών είναι ότι, όταν οι συνθήκες είναι κατάλληλες, μπορούν να μειώσουν [5] τον κίνδυνο κλιμάκωσης αντί να τον αυξήσουν. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι η απώλεια ενός άψυχου μηχανήματος, όσο ακριβό και αν είναι αυτό, είναι ευκολότερο να χωνευτεί από τον θάνατο ενός πληρώματος αεροσκαφών. Αλλά αυτή η θετική πλευρά μπορεί να εξαφανιστεί καθώς οι τεχνολογίες εξελίσσονται.