1st Forum on Hybrid Threats, Cyber-security, and Artificial Intelligence | Foreign Affairs - Hellenic Edition
Secure Connection

1st Forum on Hybrid Threats, Cyber-security, and Artificial Intelligence

Σύντομα βιογραφικά ομιλητών

(με την σειρά που θα μιλήσουν)

1. Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, Policy Officer NATO - EU relations, Political Affairs and Security Policy Division, NATO

1st14062019-1.jpg

Ο Αλέξανδρος Παπαϊωάννου σπούδασε Διεθνείς Σχέσεις στο London School of Economics και κατέχει μεταπτυχιακό δίπλωμα στην Ευρωπαϊκή Πολιτική και Διοίκηση από το College of Europe, της Μπριζ, στο Βέλγιο. Εισήλθε στην Ελληνική Διπλωματική Υπηρεσία και έχει υπηρετήσει στις Πρεσβείες της Ρώμης, της Μόσχας, της Αγίας Έδρας, της Τύνιδας, καθώς και της Μόνιμης Αντιπροσωπείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Εργάστηκε επίσης στα γραφεία του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Α. Παπανδρέου και του Υφυπουργού Διεθνών Οικονομικών Υποθέσεων και Αναπτυξιακής Βοήθειας, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.
Έχει εργαστεί επί σειρά ετών ως σύμβουλος πολιτικής στη Μονάδα Σχεδιασμού Πολιτικής του Γραφείου του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ. Σήμερα εργάζεται στο τμήμα Διεθνούς Προσωπικού, Πολιτικών Υποθέσεων και Πολιτικής Ασφάλειας του ΝΑΤΟ, που ασχολείται πρωτίστως με τις σχέσεις με την ΕΕ. Είναι επίσης Επισκέπτης Καθηγητής, στο Τμήμα Μελετών Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Διακυβέρνησης, στο Κολλέγιο της Ευρώπης, στην Μπριζ.

2. Θεόδωρος Δραβίλλας, πρώην διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ) της Ελλάδας

1st14062019-2.jpg

Ο Θεόδωρος Δραβίλλας διαθέτει διπλό ακαδημαϊκό υπόβαθρο, νομικής και πληροφορικής, χάρη στα πτυχία που απέκτησε από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, αντίστοιχα. Είναι επίσης κάτοχος MBA από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου.
Διαθέτει μεγάλη εμπειρία στη διαχείριση των ανθρώπων, στην κατανόηση των εσωτερικών λειτουργιών μεγάλων οργανισμών, στην εκτίμηση κινδύνων και στη διαχείριση κρίσεων, χάρη σε μια σειρά από θέσεις υψηλού προφίλ που του δόθηκαν τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα.
Διετέλεσε Διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών της Ελλάδας κατά την περίοδο 2012-2015.
Σήμερα δραστηριοποιείται ως δικηγόρος με επίκεντρο το εμπορικό δίκαιο, ρυθμιστικά θέματα, καθώς και το δημόσιο δίκαιο και την αλληλεπίδραση με τη δημόσια διοίκηση. Προσφέρει επίσης ένα ευρύ φάσμα συμβουλευτικών υπηρεσιών και υπηρεσιών ανάπτυξης επιχειρήσεων χάρη στην προηγούμενη έκθεσή του σε διάφορες κάθετες αγορές.
Η μητρική του γλώσσα είναι τα ελληνικά, μιλά άπταιστα τα αγγλικά και έχει καλή κατανόηση της γαλλικής και της γερμανικής γλώσσας.

3. Αξιωματικός ΠΝ (ε.α) Γεώργιος Χατζηχρήστος, European Union Agency for Network and Information Security (ENISA)

1st14062019-3.jpg

Ο Γεώργιος Χατζηχρήστος είναι Network and Information Officer στον ENISA. Οι δραστηριότητές του αφορούν στις ασκήσεις στον κυβερνοχώρο, τον επιχειρησιακό προγραμματισμό, τη διαχείριση της κρίσης στον κυβερνοχώρο της ΕΕ και την ανθεκτικότητα. Είναι πλοίαρχος ε.α. του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού. Στις προηγούμενες αποστολές του περιλαμβάνονται η Allied Command Operations Cyber Defence Directorate (NATO), η Διεύθυνση C4I του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, και υπηρέτησε πάνω από μια δεκαετία σε φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού. Είναι επίσης Επίκουρος Καθηγητής στην Ακαδημία Ελληνικού Ναυτικού για πάνω από 10 χρόνια σε συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου, τηλεπικοινωνιών και ραντάρ. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος Μηχανικού και μεταπτυχιακού τίτλου Ηλεκτρολόγων Μηχανικών από τη Μεταπτυχιακή Σχολή Ναυτικού, στο Monterey, στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, με κύριο αντικείμενο στα Νευρωνικά Δίκτυα. Είναι μέλος της Συμβουλευτικής Ομάδας για την Ασφάλεια στον Κυβερνοχώρο του Global Cyber Security Capacity Centre, στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης από το 2016.

4. Δρ. Χρήστος Ξενάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων, Πανεπιστήμιο Πειραιά

1st14062019-4.jpg

Ο Δρ. Χρήστος Ξενάκης ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην Πληροφορική το 1993, και μεταπτυχιακά (M.Sc.) το 1996 στο Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 2004 έλαβε το Διδακτορικό δίπλωμα (Ph.D) από το Πανεπιστήμιο Αθηνών (Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών). Το διάστημα 1998 – 2001 εργάστηκε ως μηχανικός τηλεπικοινωνιών. Από το 1996 έως 2007 ήταν μέλος του Εργαστηρίου Δικτύων Επικοινωνιών του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών (Πανεπιστήμιο Αθηνών). Από το 2007 ανήκει στο Διδακτικό Ερευνητικό Προσωπικό του Τμήματος Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς, όπου σήμερα είναι Αναπληρωτής Καθηγητής. Παράλληλα, είναι μέλος του Εργαστηρίου Ασφάλειας Συστημάτων του Τμήματος Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς και διευθυντής του μεταπτυχιακού προγράμματος «Ασφάλεια Ψηφιακών Συστημάτων». Συμμετείχε ενεργά σε περισσότερα από 30 Ευρωπαϊκά (ACTS, ESPRIT, IST, AAL, DGHOME, Marie Curie, Horizon2020) και Εθνικά ερευνητικά προγράμματα. Είναι ο συντονιστής του έργου ReCRED που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Η2020), ενώ είχε την επιστημονική/τεχνική διεύθυνση του προγράμματος UINFC2 που χρηματοδοτήθηκε από την DGHOME/ISEC. Είναι μέλος της συντονιστικής επιτροπής του Ευρωπαϊκού διαγωνισμού κυβερνο-ασφάλειας (European Cyber Security Challenge 2017). Επίσης, είναι μέλος των συντακτικών ομάδων των επιστημονικών περιοδικών Computers & Security και Computer Communications που εκδίδονται από τον εκδοτικό οίκο Elsevier. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζουν στο χώρο της ασφάλειας συστημάτων, δικτύων και εφαρμογών. Τέλος, έχει συνυπογράψει περισσότερες από 70 δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, κεφάλαια συλλογικών τόμων και συνέδρια.

5. Πλοίαρχος ΠΝ, Σπυρίδων Παπαγεωργίου, Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, Διευθυντής Διεύθυνσης Κυβερνο-άμυνας (ΔΙΚΥΒ)

1st14062019-5.jpg

Ο Πλοίαρχος (Μ) Σ. Παπαγεωργίου ΠΝ υπηρετεί στο ΓΕΕΘΑ/Ε6 (Διεύθυνση Κυβερνοάμυνας) ως Διευθυντής. Είναι απόφοιτος της ΣΕΑΝ και ΣΕΘΑ. Έχει εκπαιδευτεί στο εσωτερικό, απόφοιτος ΣΠΗ/Υ και στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και έχει λάβει μεταπτυχιακό στην Επιστήμη των Υπολογιστών. Έχει σημαντική εμπειρία σε θέματα ασφάλειας πληροφοριακών συστημάτων και στην κυβερνοάμυνα. Έχει λάβει πιστοποιήσεις GIAC (Global Information Assurance Certification) στα αντικείμενα, Incident Handling, Reversing Malware, Web Application Penetration Tester, Network Penetration Tester, Firewall Analysis και Forensics. Διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Πειραιά και στο σχολείο κυβερνοάμυνας των ΕΔ, windows penetration testing και windows security and forensics.

6. Δρ. Παναγιώτης Κοτζανικολάου, Επίκουρος καθηγητής, τμήμα Πληροφορικής, Πανεπιστήμιο Πειραιά

1st14062019-6.jpg

Ο Δρ. Παναγιώτης Κοτζανικολάου είναι Επίκουρος Καθηγητής στην “Ασφάλεια και Ιδιωτικότητα Δικτύων” στο Τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Έχει εργαστεί ως Ειδικός Επιστήμονας στην Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (Α.Δ.Α.Ε.) και ως σύμβουλος ασφάλειας συστημάτων στον ιδιωτικό τομέα. Έχει συμμετάσχει σε έργα έρευνας και ανάπτυξης και σε μελέτες στη θεματική περιοχή της Ασφάλειας Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων, για φορείς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Έχει λάβει διάφορες πιστοποιήσεις ασφάλειας πληροφοριακών συστημάτων. Έχει συμμετάσχει σε οργανωτικές επιτροπές και επιτροπές κρίσης διεθνών συνεδρίων και επιστημονικών περιοδικών στο χώρο της ασφάλειας. Έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 60 ερευνητικές δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά, συνέδρια και βιβλία στο χώρο της ασφάλειας και ιδιωτικότητας.

7. Δρ. Γρηγόριος Κουτσογιάννης, International Business Development Director, Lockheed Martin Rotary and Mission Systems.

1st14062019-7.jpg

Ο Δρ. Γρηγόριος Κουτσογιάννης εργάζεται επί πολλά χρόνια στη Διεθνή Επιχειρηματική Ανάπτυξη, σε πολυεθνικά περιβάλλοντα. Από τον Οκτώβριο του 2018, είναι Διευθυντής Διεθνούς Επιχειρηματικής Ανάπτυξης για Rotary and Mission Systems (RMS) της Lockheed Martin (LM), που καλύπτουν την Ελλάδα, το Πακιστάν και την Αφρική. Εργάζεται σε όλο το χαρτοφυλάκιο RMS (Ελικόπτερα, Φρεγάτες, Ραντάρ, Cyber and Flight Training). Από το 2015 έως το 2018, ήταν ο Διευθυντής Διεθνούς Επιχειρηματικής Ανάπτυξης της LM για τα RMS για τη Μέση Ανατολή. Προηγουμένως, μεταξύ 2010-2105, ήταν Διευθυντής Ανάπτυξης Επιχειρήσεων για το ΝΑΤΟ και την ηπειρωτική Ευρώπη.
Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Strathclyde το 2000 με πτυχίο Ηλεκτρονικής και Ηλεκτρολόγων Μηχανικών (BEng). Το 2003, ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στην Επεξεργασία Σημάτων και τις Τηλεπικοινωνίες. Είναι εξουσιοδοτημένος μηχανικός (CEng), μέλος του IET. Είναι συγγραφέας πολλών μελετών και κατέχει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για παθητικά ραντάρ στην EPO και την WPO.

8. Ταγματάρχης ε.α., Αθανάσιος Κοσμόπουλος, Υπεύθυνος Προστασίας Δεδομένων, Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης.

1st14062019-8.jpg

Ο Αθανάσιος Κοσμόπουλος αποφοίτησε από την Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ), ως στρατιωτικός νομικός σύμβουλος με τον βαθμό του ανθυπολοχαγού, ως αρχηγός της τάξεως 1987.
Κατά την διάρκεια των παράλληλων σπουδών του στη Νομική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης εξειδικεύτηκε στο Διεθνές Δίκαιο. Φοίτησε στη Σχολή Προγραμματιστών Η/Υ των Ενόπλων Δυνάμεων, στην οποία αργότερα δίδαξε. Διετέλεσε διδάσκων στο Τμήμα Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου και υπηρέτησε σε μάχιμες και επιτελικές θέσεις. Κατέχει LL.M στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο και Πολιτική από το Πανεπιστήμιο Uninettuno της Ρώμης. Το 2000 παραιτήθηκε με αίτησή του από τον Ελληνικό Στρατό με τον βαθμό του Ταγματάρχη.
Από το 2010 είναι Προϊστάμενος Οργάνωσης & Υποστήριξης της Επιτελικής Δομής ΕΣΠΑ Τεχνολογιών πληροφορικής του Υπουργείου Ανάπτυξης, που μεταφέρθηκε στο Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής με την ίδρυσή του. Τον Μάιο του 2018 επελέγη ως Data Protection Officer του ιδίου Υπουργείου.

Copyright © 2018 by the Council on Foreign Relations, Inc.
All rights reserved.

Μπορείτε να ακολουθείτε το «Foreign Affairs, The Hellenic Edition» στο TWITTER στην διεύθυνση www.twitter.com/foreigngr αλλά και στο FACEBOOK, στην διεύθυνση www.facebook.com/ForeignAffairs.gr και στο linkedin στην διεύθυνση https://www.linkedin.com/company/foreign-affairs-the-hellenic-edition