Η σκοτεινή βραδιά της Ινδίας | Foreign Affairs - Hellenic Edition
Secure Connection

Η σκοτεινή βραδιά της Ινδίας

Οι πολιτικές πίσω από τις διακοπές του ηλεκτρισμού
Περίληψη: 

Οι περισσότερες εξηγήσεις για τα μαζικά μπλακάουτ στην Ινδία συγκλίνουν σε έκτακτες περιστάσεις και ανεπαρκή παροχή ηλεκτρικής ενέργειας. Στην πραγματικότητα, η κακοδιαχείριση των υφιστάμενων ενεργειακών αποθεμάτων από την κεντρική και τις πολιτειακές κυβερνήσεις φέρει ένα μεγάλο μέρος της ευθύνης για το πρόσφατο μπλακάουτ.

Η SUNILA S. KALE είναι βοηθός καθηγήτρια στη Σχολή Διεθνών Σπουδών Henry M. Jackson στο Πανεπιστήμιο Ουάσιγκτον, στο Σηάτλ.
Ο SUMIT GANGULY είναι καθηγητής Πολιτικών Επιστημών και κατέχει την έδρα Ινδικής Κουλτούρας και Πολιτισμού Rabindranath Tagore στο Πανεπιστήμιο Indiana, στο Bloomington.

Η Ινδία μπορεί να υπερηφανεύεται ότι είναι η μεγαλύτερη δημοκρατία στον κόσμο και διαθέτει τον παλαιότερο πολιτισμό. Και τώρα έχει προσθέσει και άλλο ένα υπερθετικό: είναι η περιοχή με τη μεγαλύτερη διακοπή ρεύματος της ιστορίας. Το ηλεκτρικό δίκτυο της χώρας κατέρρευσε στις 30 Ιουλίου του 2012 και το ίδιο και την επόμενη μέρα. Μια περιοχή όπου διαμένει πάνω από το ήμισυ του πληθυσμού της χώρας - μεταξύ 600 και 700 εκατομμύρια άνθρωποι – έμεινε στο σκοτάδι.

Οι περισσότεροι από όσους ζουν σε εκείνη την περιοχή, όμως, δεν αισθάνθηκαν διαφορά. Ένα σημαντικό τμήμα από αυτούς έχει τις δικές του εναλλακτικές πηγές ενέργειας, είτε γεννήτριες με κινητήρα ντίζελ είτε μετατροπείς (inverters), οι οποίοι λειτουργούν σαν γιγάντιες μπαταρίες. Φορτίζουν όταν η ηλεκτρική ενέργεια είναι διαθέσιμη. Όταν δεν είναι, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να τροφοδοτήσουν ολόκληρα νοικοκυριά. Όσοι έχουν γεννήτριες και μετατροπείς τούς ενεργοποίησαν μόλις το δίκτυο κατέρρευσε και η ζωή τους κύλισε κανονικά.

Ένα άλλο τμήμα του πληθυσμού – που αποτελείται επίσης από εκατομμύρια ανθρώπους - δεν κατάλαβαν την διακοπή, επειδή δεν ήταν ποτέ συνδεδεμένοι με το ηλεκτρικό δίκτυο. Τα κρατίδια στη βόρεια και ανατολική Ινδία, τα οποία υπέστησαν το κύριο βάρος της συσκότισης, έχουν από τα χαμηλότερα ποσοστά ηλεκτροδότησης εντός της Ινδίας. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011, στο Uttar Pradesh, το μεγαλύτερο κρατίδιο στην Ινδία και ένα από εκείνα που έμειναν χωρίς ηλεκτρισμό, μόνο το 24% των 25 εκατομμυρίων αγροτικών νοικοκυριών του κρατιδίου είναι εξηλεκτρισμένο. Συγκριτικά, το ποσοστό ηλεκτροδότησης των νοικοκυριών της Κίνας είχε ήδη υπερβεί το 98% μέχρι το 2003.

Μερικά εκατομμύρια άνθρωποι έμειναν χωρίς ρεύμα και οι επίγειες μαγικές μεταφορές σταμάτησαν αφήνοντας τους επιβάτες του σιδηροδρόμου χωρίς μέσο και τους ήδη φορτωμένους με κυκλοφοριακή κίνηση δρόμους και αυτοκινητόδρομους στα όρια του εμφράγματος. Επιπλέον, το μπλακάουτ ανανέωσε τις παγκόσμιες αμφιβολίες σχετικά με την ικανότητα της Ινδίας να διατηρήσει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Αμέσως μετά την πρώτη διακοπή ρεύματος, το υπουργείο Ενέργειας της Ινδίας σχημάτισε μια εξεταστική επιτροπή και έθεσε τον πρόεδρο της Κεντρικής Ρυθμιστικής Επιτροπής Ηλεκτρισμού A. S. Bakshi ως υπεύθυνο για αυτήν. Η επιτροπή πιθανώς θα επισημάνει μια σειρά από παράγοντες που οδήγησαν στη διακοπή ρεύματος, όπως η ανεπάρκεια ενέργειας και οι έκτακτες περιστάσεις. Πολλοί έχουν ήδη σκεφτεί ότι οι φετινοί μουσώνες, οι οποίοι ήρθαν αργότερα από το συνηθισμένο, όξυναν τα προβλήματα σε ένα ήδη προβληματικό σύστημα ηλεκτρισμού. Οι μήνες πριν από τους μουσώνες είναι συνήθως εξαιρετικά ξηροί και ζεστοί. Η μέση υψηλότερη ημερήσια θερμοκρασία στο Δελχί τον Μάιο είναι 103 βαθμοί Φαρενάιτ. Οι αγρότες, τότε, χρησιμοποιούν περισσότερη ενέργεια από το συνηθισμένο καθώς αντλούν νερό για άρδευση από υπόγειους ταμιευτήρες. Η μεσαία τάξη, επίσης, χρησιμοποιεί περισσότερη ενέργεια από ό, τι συνήθως, για κλιματιστικά και ανεμιστήρες. Αυτή η χρονιά ήταν ιδιαίτερα κακή, επειδή η καθυστέρηση των μουσώνων πίεσε τους υδροηλεκτρικούς πόρους με τη μείωση της στάθμης των υδάτων στους ταμιευτήρες που τροφοδοτούν τα φράγματα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα.

Μια άλλη θεωρία είναι ότι στο πρόσφατο παρελθόν ένα συγκεκριμένο τμήμα του δικτύου μετέφερε περισσότερη ισχύ από όσο μπορούσε να το κάνει με ασφάλεια, με αποτέλεσμα να πέσει ολόκληρο το σύστημα. Σε αυτό το επιχείρημα, το πρόβλημα είναι λιγότερο το ότι υπάρχει πολύ λίγη ηλεκτρική ενέργεια για να διακινηθεί από όσο η κακή διαχείριση επί των ενεργειακών πόρων που υπάρχουν.

Στην πραγματικότητα, το πρόβλημα αφορά και στα δύο - και είναι έτσι για μεγάλο χρονικό διάστημα. Κατά την ανεξαρτησία της το 1947, η Ινδία είχε πολύ χαμηλά ποσοστά ηλεκτροδότησης και κατά κεφαλήν κατανάλωση ενέργειας. Έκτοτε, η ικανότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας έχει αυξηθεί σημαντικά, από συνολική εγκατεστημένη δυναμικότητα παραγωγής 1.362 μεγαβάτ το 1947, σε 173.626 μέχρι το τέλος του 2011. Ωστόσο, ακόμα δεν είναι αρκετό για να ικανοποιήσει τις συνεχώς αυξανόμενες τάξεις των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας. Εν τω μεταξύ, οι διάφορες κυβερνήσεις των κρατιδίων έχουν υποεπενδύσει στην υποδομή που μεταφέρει την ηλεκτρική ενέργεια από φράγματα και σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας προς τους καταναλωτές. Η υποδομή ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας έχει πιεστεί πέρα από την τεχνολογική ικανότητα της σε πολλά μέρη της Ινδίας. Τα προβλήματα αυτά επιδεινώνει το γεγονός ότι η ηλεκτρική ενέργεια είναι εκπληκτικά εύκολο να κλαπεί, με την μετατροπή μετρητών, την δωροδοκία των καταμετρητών ή συνδέοντας μια νέα γραμμή σε ένα υπάρχον καλώδιο ηλεκτρικού ρεύματος. Αν και οι δημόσιες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας έχουν μονάδες επαγρύπνησης που αποκαλύπτουν συνήθως την κλοπή ρεύματος, κλέβονται χιλιάδες μεγαβάτ από το δίκτυο κάθε χρόνο.