Η ανατομία μιας βομβιστικής επίθεσης | Foreign Affairs - Hellenic Edition
Secure Connection

Η ανατομία μιας βομβιστικής επίθεσης

Πώς ο Ahmed al-Mughassil ανατίναξε τους Πύργους Khobar και έμεινε ανενόχλητος, μέχρι τώρα
Περίληψη: 

Η σύλληψη του ανθρώπου που ενορχήστρωσε μια τέτοια μαζική επίθεση δεν θα είναι μικρό θέμα. Όχι μόνο οι οικογένειες των θυμάτων αξίζουν δικαιοσύνη, αλλά ο Mughassil είναι σε μοναδική θέση για να ρίξει το τόσο απαραίτητο φως στις μυστικές δραστηριότητες των Ιρανών πρακτόρων και των ενεργούμενων και των πληρεξουσίων τους στην περιοχή.

Ο MATTHEW LEVITT είναι υπότροφος Fromer-Wexler και διευθυντής του Προγράμματος Stein για την Αντιτρομοκρατία και τις Πληροφορίες στο Ινστιτούτο Ουάσινγκτον για την Πολιτική της Εγγύς Ανατολής. Είναι ο συγγραφέας του βιβλίου Hezbollah: The Global Footprint of Lebanon’s Party of God [1], από το οποίο το παρόν άρθρο αποτελεί προσαρμογή.

Πριν από δύο εβδομάδες, σύμφωνα με διάφορες αναφορές των μέσων ενημέρωσης, ο Ahmed al-Mughassil, ο επικεφαλής για τα στρατιωτικά της σαουδικής Χεζμπολάχ (Hezbollah Al-Hijaz) και ο κύριος αρχιτέκτονας του βομβαρδισμού των Khobar Towers το 1996, συνελήφθη στην Βηρυτό -όπου πιστεύεται ότι έζησε υπό την προστασία της λιβανέζικης Χεζμπολάχ- και μεταφέρθηκε στην επιμέλεια της Σαουδικής Αραβίας. Ένας μικρόσωμος άνθρωπος, με ύψος 1,65 μέτρα και βάρος 66 κιλά, ο Mughassil κατηγορείται ότι ενορχήστρωσε και στην συνέχεια εξετέλεσε προσωπικά μια από τις πιο θεαματικές τρομοκρατικές επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν από το Ιράν και τους πληρεξουσίους του εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών.

Οι συνθήκες της σύλληψης του Mughassil είναι ακόμα άγνωστες, αλλά η χρονική στιγμή εγείρει πολλαπλές ερωτήσεις. Πώς ένας άνθρωπος ο οποίος απέφευγε την σύλληψη για σχεδόν 20 χρόνια ξαφνικά πιάστηκε; Και τι σημαίνει η σύλληψη όταν γίνεται με φόντο την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν και στο πλαίσιο των αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας και μεταξύ των αντίστοιχων συμμάχων τους στον Λίβανο;

07092015-1.jpg

Αεροφωτογραφία του συμπλέγματος Khobar Towers κοντά στην αεροπορική βάση «Βασιλιάς Abdul Aziz», στην Σαουδική Αραβία, στις 29 Ιουνίου 1996. REUTERS
-------------------------

Αξιωματούχοι στην Βηρυτό, το Ριάντ και την Ουάσιγκτον δεν έχουν ακόμη επιβεβαιώσει την σύλληψη του Mughassil, αλλά δεν είναι μυστικό ότι αμφότεροι οι ερευνητές της Σαουδικής Αραβίας και της Αμερικής ήταν πρόθυμοι να τον συλλάβουν για χρόνια. Ο Mughassil εδιώχθη στις Ηνωμένες Πολιτείες από το Επαρχιακό Δικαστήριο για την Ανατολική Περιφέρεια της Βιρτζίνια για την βομβιστική επίθεση, και το Πρόγραμμα Ανταμοιβών για την Δικαιοσύνη, του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, προσέφερε 5 εκατομμύρια δολάρια για πληροφορίες που θα οδηγούσαν στην σύλληψή του.

Ο Mughassil ήταν γνωστός στις Αρχές της Σαουδικής Αραβίας, ακόμη και πριν από τον βομβαρδισμό των Khobar, κι αυτός είναι ο λόγος που έφυγε από την Σαουδική Αραβία στην δεκαετία του 1990 και πήγε στην Βηρυτό. Ήταν στη Βηρυτό που, περίπου το 1993, ο Mughassil έθεσε σε κίνηση τον σχεδιασμό και την εποπτεία που θα οδηγούσε στην επίθεση κατά των ΗΠΑ και των συμμαχικών δυνάμεων που σταθμεύουν στους Khobar Towers, το 1996.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ

Το 1993, όπως θα κατέληγε στο συμπέρασμα αργότερα το FBI, ο Mughassil ανέθεσε σε έναν πυρήνα της σαουδικής Χεζμπολάχ να ξεκινήσει την επιτήρηση των Αμερικανών [που βρίσκονταν] στην Σαουδική Αραβία. Οι πράκτορες της Σαουδικής Χεζμπολάχ πέρασαν τρεις μήνες καταγράφοντας αμερικανικούς στόχους στο Ριάντ, περνώντας τις εκθέσεις της παρακολούθησης στον Mughassil, ο οποίος συναντήθηκε με τους πράκτορες για να ενημερωθεί προσωπικά. Στην συνέχεια μοιράστηκε τις εκθέσεις με Ιρανούς αξιωματούχους. Στις αρχές του 1994, η σαουδική Χεζμπολάχ επέκτεινε την παρακολούθηση πέρα από το Ριάντ, στην Ανατολική Επαρχία της Σαουδικής Αραβίας. Στα τέλη του 1994, μετά από εκτεταμένη παρακολούθηση στην Ανατολική Επαρχία της Σαουδικής Αραβίας, αρκετοί πράκτορες της σαουδικής Χεζμπολάχ προσδιόρισαν ειδικά τους Πύργους Khobar, στην πόλη Khobar, ως μια σημαντική στρατιωτική θέση των ΗΠΑ. Ο Mughassil τώρα επικεντρώθηκε σε αυτόν τον στόχο και γρήγορα παρείχε κονδύλια για τον επείγοντα σκοπό να βρει ένα μέρος όπου η σαουδική Χεζμπολάχ θα μπορούσε να αποθηκεύσει εκρηκτικά στην Ανατολική Επαρχία.

Καθώς συνεχιζόταν η επιτήρηση των Khobar Towers, ο Mughassil χρειαζόταν να εξασφαλίσει ότι θα μπορούσε να περάσει λαθραία τα εκρηκτικά για την επιχείρηση από τον Λίβανο, μέσω Ιορδανίας, στην Σαουδική Αραβία. Ήταν ώρα για μια δοκιμή, παρότι στον οδηγό που είχε στρατολογηθεί για την αποστολή, τον Fadel Al-Alawe, είχε πει ότι ήταν η αληθινή μεταφορά. Μόνο κατά την επιστροφή του ο Alawe ανακάλυψε ότι ο Mughassil τον δοκίμαζε.

07092015-2.jpg

Οι τέσσερις που απεικονίζονται, καταζητούνται για την βομβιστική επίθεση στο στρατιωτικό συγκρότημα Khobar στην Dharan της Σαουδικής Αραβίας, στις 25 Ιουνίου 1996. Η φωτογραφία δημοσιοποιήθηκε από τα κεντρικά του FBI στις 10 Οκτωβρίου 2001. REUTERS
--------------------------------

Αργότερα εκείνο το έτος, γύρω στον Οκτώβριο του 1995, ένας άνδρας εμφανίστηκε στην πόρτα του Alawe στη Ανατολική Επαρχία της Σαουδικής Αραβίας και του έδωσε έναν χάρτη του συγκροτήματος Khobar Towers. Ο Mughassil ήθελε ο Alawe να ελέγξει την ακρίβεια του χάρτη, τον ενημέρωσε ο επισκέπτης. Όταν ο άντρας επέστρεψε για να ανακτήσει τον χάρτη λίγο αργότερα, άφησε ένα μικρό πακέτο που ζύγιζε περίπου ένα κιλό. Ο Alawe ήξερε καλά ότι δεν έπρεπε να επιθεωρήσει το πακέτο, το οποίο κατείχε μέχρι ότου ο Mughassil τον κάλεσε και του έδωσε οδηγίες να παραδώσει το πακέτο σε ακόμη ένα διαφορετικό άτομο.

Στην συνέχεια, στα τέλη του φθινοπώρου του 1995 και πάλι στα τέλη του 1995 ή στις αρχές του 1996, ένας πράκτορας της σαουδικής Χεζμπολάχ επέστρεψε στην Βηρυτό για να διαβουλευθεί με τον Mughassil σχετικά με το σχέδιο Khobar. Κατά την διάρκεια της πρώτης από τις συναντήσεις αυτές, έφερε περισσότερες εκθέσεις επιτήρησης στον Mughassil και έμαθε για πρώτη φορά ότι η Χεζμπολάχ θα μπορούσε να επιτεθεί στους Khobar Towers με ένα βυτιοφόρο φορτωμένο με εκρηκτικά και βενζίνη. Κατά την δεύτερη συνεδρίαση, ο Mughassil άρχισε να παραθέτει τους λειτουργικούς ρόλους των διαφόρων μελών του πυρήνα. Συζήτησε την ανάγκη να συγκεντρωθούν αρκετά εκρηκτικά για να καταστραφεί μια σειρά από κτίρια και σημείωσε ότι «η επίθεση επρόκειτο να εξυπηρετήσει το Ιράν ωθώντας τους Αμερικανούς έξω από την περιοχή του Κόλπου», σύμφωνα με το κατηγορητήριο του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.