Η νέα κρίση στο Νταρφούρ
Δεν υπάρχει καμία ένδειξη σοβαρής διεθνούς προσπάθειας για την επίλυση της κρίσης στο Σουδάν. Έχουν γίνει μόνο ημιτελείς προσπάθειες διαμεσολάβησης. Καμία δεν έχει σημειώσει πρόοδο ή δεν έχει δώσει προσοχή στο Νταρφούρ. Όταν η ΓΣ του ΟΗΕ θα συνεδριάσει στη Νέα Υόρκη αυτήν την εβδομάδα, οι Αφρικανοί ηγέτες θα συγκεντρωθούν στο παρασκήνιο για να συζητήσουν για το Σουδάν. Ετούτη είναι η ευκαιρία γι' αυτούς, και για τον ΟΗΕ, να δείξουν ότι οι ατζέντες της ειρήνευσης και της προστασίας των πολιτών είναι ακόμα ζωντανές.
Ο ALEX DE WAAL είναι εκτελεστικός διευθυντής του World Peace Foundation στην Σχολή Νομικής και Διπλωματίας Fletcher του Πανεπιστημίου Tufts και συν-συγγραφέας, μαζί με τους Willow Berridge, Justin Lynch, και Raga Makawi, του βιβλίου με τίτλο Sudan’s Unfinished Democracy: The Promise and Betrayal of a People’s Revolution [1].
- previous-disabled
- Page 1of 4
- next
Το 2003, οι μαζικές φρικαλεότητες στην περιοχή του Νταρφούρ στο Σουδάν συγκλόνισαν τον κόσμο. Ένας συνασπισμός οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων κινητοποιήθηκε ως απάντηση, κατηγορώντας τον Σουδανό πρόεδρο, Ομάρ αλ Μπασίρ, και την πολιτοφυλακή του Janjaweed για γενοκτονία. Αν και τα Ηνωμένα Έθνη έστειλαν τελικά στρατεύματα για την προστασία των Σουδανών πολιτών, η αντίδραση ήταν πολύ αργή.
Μια Σουδανέζα κρατά την κόρη της στα περίχωρα του Adre, στο Τσαντ, τον Ιούλιο του 2023. Zohra Bensemra / Reuters
--------------------------------------------
Σήμερα, το Σουδάν μαστίζεται και πάλι από τον πόλεμο και οι φρικαλεότητες συμβαίνουν σε ανάλογη κλίμακα στο Νταρφούρ. Οι διάδοχοι των Janjaweed είναι οι Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (Rapid Support Forces, RSF) και σκοτώνουν, βιάζουν, και λεηλατούν τις ίδιες κοινότητες των κατοίκων του Νταρφούρ. Η διεθνής αντίδραση στον πόλεμο ήταν παγωμένη και η αντίδραση στην κατάσταση στο Νταρφούρ όλο και πιο αργή. Είναι έτσι παρά το γεγονός ότι αυτό που συμβαίνει στο Σουδάν είναι άμεσο αποτέλεσμα της πρώτης κρίσης του Νταρφούρ, η οποία έφερε στο προσκήνιο τις RSF και τον ηγέτη τους, στρατηγό Mohamed Hamdan Dagolo, γνωστό ως Χεμεντί.
Ο Hemedti ήταν κατώτερος διοικητής των Janjaweed πριν από 20 χρόνια, όταν η κυβέρνηση του Μπασίρ ανακήρυξε ουσιαστικά το Νταρφούρ σε μια ζώνη χωρίς ηθική, όπου η ατιμωρησία ήταν ο μόνος κανόνας. Μετά τις σφαγές ήρθε η αναρχία και στην συνέχεια η διακυβέρνηση από τους νέους επικυρίαρχους των Janjaweed του Νταρφούρ, που αργότερα επισημοποιήθηκαν ως RSF, ένα παραστρατιωτικό σκέλος της κυβέρνησης. Οι RSF του Χεμεντί έχουν μαχητική ικανότητα ίση με εκείνη των επίσημων σουδανικών ενόπλων δυνάμεων, των οποίων ηγείται ο στρατηγός, Αμπντέλ Φατάχ αλ-Μπουρχάν. Οι δύο στρατηγοί έδρασαν από κοινού για την ανατροπή του Μπασίρ τον Απρίλιο του 2019 και στην συνέχεια έζησαν σε δύσκολη συνεργασία με μια πολιτική κυβέρνηση. Τον Οκτώβριο του 2021, ένωσαν και πάλι τις δυνάμεις τους σε ένα στρατιωτικό πραξικόπημα. Οι σχέσεις διαλύθηκαν και, από τον Απρίλιο, οι RSF μάχονται με τον σουδανικό στρατό για την εξουσία στους δρόμους του Χαρτούμ.
Οι ειρηνευτικές πρωτοβουλίες που προτάθηκαν από τους γείτονες του Σουδάν και τις Ηνωμένες Πολιτείες επικεντρώθηκαν στον τερματισμό των μαχών στην πρωτεύουσα. Έχουν παραβλέψει την κατάσταση στο Νταρφούρ, όπου οι RSF και οι τοπικοί σύμμαχοί τους έχουν επανεκκινήσει την ανολοκλήρωτη εκστρατεία εθνοκάθαρσης. Τα Ηνωμένα Έθνη και η Αφρικανική Ένωση -που μέχρι τώρα προφανώς αγνοούσαν την σφαγή, την εθνοκάθαρση, και την διαφαινόμενη μαζική πείνα- θα πρέπει να απειλήσουν τις RSF με τιμωρητική δράση και να στείλουν στρατιωτικούς συμβούλους για να υποστηρίξουν μια δύναμη πολιτικής προστασίας που θα προέρχεται από τις κοινότητες του Νταρφούρ.
ΜΙΑ ΤΑΡΑΓΜΕΝΗ ΠΕΡΙΟΧΗ
Η βία που ξεκίνησε στο Νταρφούρ το 2003 είχε τρεις αιτίες. Η πρώτη ήταν η γεωγραφία του Νταρφούρ. Πρόκειται για μια τεράστια και φτωχή περιοχή, η οποία πήρε το όνομά της από το ιστορικό σουλτανάτο των Φουρ, οι οποίοι αποτελούν το ένα τέταρτο του πληθυσμού. Μια ντουζίνα άλλες αυτόχθονες ομάδες αποκαλούν επίσης το Νταρφούρ σπίτι τους, οι μεγαλύτερες από τις οποίες είναι οι Μασαλίτ και οι Ζαγκάουα. Το Νταρφούρ φιλοξενεί επίσης αραβικές φυλές, οι οποίες είναι κυρίως κτηνοτρόφοι στον ξηρότερο βορρά και στις σαβάνες στα νότια, οι πρόγονοι των οποίων μετανάστευσαν στην περιοχή πριν από αιώνες. Μαζί, αντιπροσωπεύουν το 40% του πληθυσμού.
Παραμελημένος από διαδοχικές σουδανικές κυβερνήσεις και πληττόμενος από την ξηρασία, ο κοινωνικός ιστός του Νταρφούρ άρχισε να διαλύεται την δεκαετία του 1980. Ο πληθυσμός αυξήθηκε γρήγορα, εν μέρει λόγω του υψηλού ποσοστού γεννήσεων, αλλά και επειδή οι Άραβες νομάδες της Σαχάρας μετανάστευσαν στο Νταρφούρ σε αναζήτηση γης. Η εύθραυστη συνύπαρξη αγροτών και κτηνοτρόφων άρχισε να καταρρέει. Οι εθνοτικές συγκρούσεις έφεραν αντιμέτωπες τις φυλές Fur, Masalit, και Zaghawa με τις αραβικές φυλές. Η βία κλιμακώθηκε, με αποκορύφωμα την πυρκαγιά του 2003-05, η οποία κόστισε την ζωή σε περισσότερους από 300.000 ανθρώπους.
Μέχρι το 2009, οι έντονες συγκρούσεις είχαν υποχωρήσει, αλλά η ειρήνη δεν ήταν ορατή. Αντιπρόσωποι υψηλού επιπέδου της Αφρικανικής Ένωσης ταξίδεψαν σε όλο το Νταρφούρ και πέρασαν 40 ημέρες σε συναντήσεις σε δημαρχεία, ακούγοντας τις εμπειρίες, τις αναλύσεις, και τα παράπονα των κατοίκων. Τα μέλη όλων των κοινοτήτων συμφώνησαν ότι έπρεπε να αντιμετωπιστεί ένα πολύπλοκο κουβάρι διαφορών, ιδίως εκείνων που αφορούσαν την γη και την τοπική διοίκηση. Απαιτήθηκε τοπική επίλυση των συγκρούσεων. Οι κοινότητες διέθεταν ένα παραδοσιακό σύστημα διαμεσολάβησης, που διοικείτο από τους πρεσβύτερους και το οποίο οι Νταρφούρι συμφωνούσαν ότι εξακολουθούσε να είναι κατάλληλο για τον σκοπό του. Η κυβέρνηση του Σουδάν έπρεπε απλώς να δώσει το πράσινο φως. Αλλά ο Μπασίρ δεν δεσμεύτηκε. Αντ' αυτού, έπαιξε με το διαίρει και βασίλευε, φοβούμενος ότι οι ενωμένοι Νταρφούρι θα αμφισβητούσαν την εξουσία του.
- previous-disabled
- Page 1of 4
- next