Η εποχή της κλιματικής καταστροφής είναι εδώ | Foreign Affairs - Hellenic Edition
Secure Connection

Η εποχή της κλιματικής καταστροφής είναι εδώ

Προετοιμαζόμενοι για ένα μέλλον ακραίων καιρικών συνθηκών
Περίληψη: 

Η κλίμακα των κλιματικών καταστροφών που ενέσκηψαν κατά την διάρκεια αυτού του έτους επιβεβαιώνει ότι δεν αρκεί πλέον οι κυβερνήσεις να επικεντρωθούν στον μετριασμό των επιβλαβών ρύπων που εκπέμπονται στην ατμόσφαιρα. Ο κόσμος πρέπει επίσης να δώσει μεγαλύτερη προσοχή στην προσαρμογή, την αναβάθμιση των υποδομών, και τις πολιτικές για να υπάρχει ανθεκτικότητα απέναντι στα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Η ALICE HILL είναι ανώτερη συνεργάτις στην έδρα David M. Rubenstein για την Ενέργεια και το Περιβάλλον στο Council on Foreign Relations και η συγγραφέας του βιβλίου με τίτλο The Fight for Climate After COVID-19 [1].

Ο πλανήτης έχει αναστατωθεί αυτό το καλοκαίρι, με τον Ιούλιο να κερδίζει τον ανεπιθύμητο τίτλο του πιο ζεστού μήνα από τότε που ξεκίνησαν οι σχετικές καταγραφές, τον 19ο αιώνα. Πράγματι, οι κλιματικοί επιστήμονες πιστεύουν ότι ήταν πιθανώς ο πιο ζεστός μήνας των τελευταίων 120.000 ετών. Δεδομένου του γρήγορου ρυθμού της κλιματικής αλλαγής, ωστόσο, ο Ιούλιος πρόσφερε απλώς μια γεύση από την ζέστη που έρχεται. Το 2015, οι ηγέτες ανά τον κόσμο έθεσαν στόχο να συγκρατήσουν τη μέση θερμοκρασία της επιφάνειας του πλανήτη από το να ανέβει 1,5 βαθμούς Κελσίου πάνω από τις προβιομηχανικές θερμοκρασίες, προκειμένου να αποφευχθούν οι πιο καταστροφικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Τον Ιούλιο, οι παγκόσμιες θερμοκρασίες ξεπέρασαν αυτό το κρίσιμο ανώτατο όριο, έστω και για λίγο. Σχεδόν 5.000 τοπικά ρεκόρ ζέστης και βροχοπτώσεων καταρρίφθηκαν μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες˙ παγκοσμίως, ο αριθμός ξεπέρασε τις 10.000. Και οι επιστήμονες προβλέπουν ότι το 2023 θα είναι η πιο ζεστή χρονιά που έχει καταγραφεί.

28082023-1.jpg

Παρακολουθώντας μια πυρκαγιά στο Σέσκλο, στην Ελλάδα, τον Ιούλιο του 2023. Alexandros Avramidis / Reuters
----------------------------------------

Αν και οι επιστήμονες του κλίματος έχουν προβλέψει εδώ και καιρό μια αύξηση τέτοιων ακραίων καιρικών φαινομένων, ορισμένοι εξέφρασαν πρόσφατα ανησυχία για την καθαρή ταχύτητα με την οποία αλλάζει το κλίμα. Η ξαφνική έκρηξη θερμοκρασιών-ρεκόρ φέρει μια προειδοποίηση για τους ανθρώπους: προσαρμοστείτε ή πεθάνετε. Η κλίμακα των κλιματικών καταστροφών που ενέσκηψαν κατά την διάρκεια αυτού του έτους επιβεβαιώνει ότι δεν αρκεί πλέον οι κυβερνήσεις και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής να επικεντρωθούν στον μετριασμό -με άλλα λόγια, να αναπτύξουν στρατηγικές για τη μείωση των επιβλαβών ρύπων που εκπέμπονται στην ατμόσφαιρα, συμπεριλαμβανομένων του διοξειδίου του άνθρακα και του μεθανίου. Ο κόσμος πρέπει επίσης να δώσει μεγαλύτερη προσοχή στην προσαρμογή, την αναβάθμιση των υποδομών, και τις πολιτικές για να υπάρχει ανθεκτικότητα απέναντι στα ακραία καιρικά φαινόμενα. Εάν οι κυβερνήσεις και οι κοινωνίες δεν κάνουν τις κατάλληλες προετοιμασίες, οι καταστροφικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής θα συντρίψουν ζωές, μέσα διαβίωσης, και κοινότητες σε όλο τον κόσμο. Η 28η Διάσκεψη των Μερών (COP28) βάσει της Σύμβασης Πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (United Nations Framework Convention for Climate Change), που έχει προγραμματιστεί για τα τέλη Νοεμβρίου έως τις αρχές Δεκεμβρίου στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), παρέχει μια κρίσιμη συγκυρία για τα έθνη να δώσουν επιτέλους στην προσαρμογή ίση σημασία με τον μετριασμό στην διεθνή ατζέντα για το κλίμα. Η φετινή COP θα μπορούσε να προαναγγέλλει ένα σημείο καμπής για τις προσπάθειες για το κλίμα. Με τις καιρικές καταστροφές να εξακολουθούν να μαίνονται σε όλο τον πλανήτη, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να κινητοποιηθούν ώστε να αναλάβουν πιο ριζοσπαστικά μέτρα από όσο είχαν κάνει σε προηγούμενες συνόδους κορυφής.

ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΤΕΙΤΕ Ή ΠΕΘΑΝΕΤΕ

Οι στατιστικές της θερμοκρασίας από μόνες τους, όσο συγκλονιστικές κι αν είναι, δεν λένε ολόκληρη την ιστορία των κλιματικών επιπτώσεων. Υψηλότερες θερμοκρασίες σημαίνουν μεγαλύτερες πλημμύρες, θερμότερους και μακρότερους καύσωνες, πιο καταστροφικές πυρκαγιές, βαθύτερες ξηρασίες, και πιο έντονες καταιγίδες. Και η σοβαρότητα και η μακροζωία των υψηλών θερμοκρασιών αυτού του καλοκαιριού είναι εκπληκτική. Για 31 συνεχόμενες ημέρες, το Φοίνιξ της Αριζόνα κατέγραψε θερμοκρασίες πάνω από 110 βαθμούς Φαρενάιτ (43,4 βαθμούς Κελσίου), θερμαίνοντας το πεζοδρόμιο σε σημείο που το δέρμα των ανθρώπων -και των κατοικίδιων- έκαιγε κατά την επαφή. Οι θερμοκρασίες έφτασαν τους 122 βαθμούς Φαρενάιτ (50 βαθμούς Κελσίου) στο νοτιοδυτικό Ιράν, αναγκάζοντας την κυβέρνηση να κηρύξει επισήμως αργίες επειδή απλώς έκανε πολύ ζέστη για να λειτουργήσει. Τον Αύγουστο, το πολυαναμενόμενο Boy Scout Jamboree [στμ: γιορτή των προσκόπων] στη Νότια Κορέα κόπηκε απότομα, με εκατοντάδες έφηβους να αρρωσταίνουν από την ζέστη. Με θερμότερες, υγρότερες συνθήκες που επιτρέπουν στα κουνούπια να ευδοκιμήσουν, το χειρότερο καταγεγραμμένο ξέσπασμα του δάγκειου πυρετού έχει σαρώσει το Μπαγκλαντές, αφήνοντας εκατοντάδες νεκρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό συντετριμμένο. Ο καπνός από τις πυρκαγιές του Καναδά, που ισοπέδωσαν εδάφη έκτασης αντίστοιχης με της Ελλάδας, ανάγκασε εκατομμύρια Αμερικανούς και Καναδούς [να καταφύγουν] σε εσωτερικούς χώρους για να αποφύγουν τις αναπνευστικές ασθένειες. Πυροδοτούμενες από θυελλώδεις ανέμους, οι πυρκαγιές κατέστρεψαν το νησί Μάουι της Χαβάης, σκοτώνοντας τουλάχιστον 114 ανθρώπους, ερήμωσαν την ιστορική πόλη Lahaina, και οδήγησαν τους ντόπιους στον ωκεανό για να γλιτώσουν από τις φλόγες.

Οι ακραίες βροχοπτώσεις έχουν αφήσει επίσης σημάδια καταστροφής αυτό το καλοκαίρι. Το Νέο Δελχί είχε μισό μέτρο βροχόπτωσης μέσα σε μια μέρα τον Ιούλιο. Ακολούθησαν θανατηφόρες κατολισθήσεις λάσπης και ξαφνικές πλημμύρες. Στο συνήθως ξηρό Πεκίνο, μια άλλη καταιγίδα του Ιουλίου έριξε τη μεγαλύτερη βροχόπτωση των τελευταίων 140 ετών, τέσσερις φορές τη μέση βροχόπτωση της πόλης για ολόκληρο τον Αύγουστο. Και εν μέσω ενός ισχυρού κύματος καύσωνα σε όλη την Ευρώπη στα τέλη Ιουλίου, οι Ιταλοί έγιναν μάρτυρες χαλαζιού που πλησίασε το μέγεθος πεπονιού, με μια παγόπετρα να έχει μέγεθος σχεδόν οκτώ ίντσες (20,3 εκατοστά), τη μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί ποτέ στην ήπειρο.